• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Akraba Hakkında Resulullah Efendimiz Ne Buyuruyor?

askitotomsu

Yiğit Aras_SMA destek
Kayıtlı Üye
31 Mart 2012
10.869
7.480
448
Allah ve resulü, akraba bağlarının koparılmamasını istiyor, yakınları ziyaret edip hal hatırlarını sormayı buyuruyor.
Bahsedilecek hadislerde göreceksiniz ki akrabaların ihmali özellikle yardıma muhtaçlarla alakanın kesilmesi, ahiret saadetinden mahrumiyete sebep ve azaba vesile teşkil eder.

Buhari ve Müslim'den bir hadis meali:
"Allah'a ve ahirete iman eden misafire ikram etsin, akrabayla da alakasını kesmesin."

Başka bir hadis:
"Kim ömrünün uzamasını (huzurlu geçmesini) ,rızkının bollaşmasını, kötü ölümden kurtulmasını istiyorsa Allah korkusunu kalbine iyice yerleştirsin, akrabasını da ziyaretten geri kalmasın.

Bir Arabi, Resullullah'ın meclisine girdi şöyle sordu:
-Ya Resullullah, hangi amel Allah indinde daha makbuldür?
-Allah'a iman etmek.
-Sonra?
-Akrabayı ziyaret etmek.
-Ya Resullullah, hangi amel Allah indinde daha kötüdür?
-Allah'a şirk koşmak.
-Sonra?
-Akraba ile alakayı kesmek.

Ashabhan Ukbe bin Amir, hatıralarını anlatırken der ki:
-Resulullah hazretlerine yetiştim, elinden tutup sordum: "Ya Resulullah, bana amellerin en faziletlisinden haber ver."

Buyurdu ki:
-Ya Ukbe, sana gelmeyene sen git,sana vermeyene sen ver, seni kıranı sen affet.

Bir adam günah işlemiş, bundan şiddetli üzüntü duymaya başlamıştı. Resulullah'ın huzuruna girdi, dedi ki:

-Ya Resulullah, bir hata işledim, mesuliyetinden çok korkuyorum. Bunu hangi iyilik ve sevaplı işle affettirebilirim?

Resulullah hazretleri yakınlarını sordu:
-Senin annen var mı?
-Hayır yoktur.
-Halan var mı?
-Evet vardır.
-Öyleyse git, halana iyilik et, hürmette bulun.

NOT: Akrabalık bağları, yüce Allah'ın rahim sıfatı ile ilişkilidir. Akrabalık bağlarını sürdürmek, bu sıfata yakınlıktır. Bu bağı koparan Cennet kokusundan mahrum kalabilir Allah korusun.

Ahmet Şahin'in Onlar Böyleydi kitabından alıntıdır.

Son düzenleme:
Merhametlilere Rahman merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.
Rahim (akrabalık bağı) Rahman kökünden türemiş bir ağaçlıktır. Kim akrabalık ilişkisini sürdürürse Allah da onunla ilişkisini sürdürür, kim de bu ilişkiyi koparırsa Allah da o kimseyle ilişkisini koparır. hadis

Son düzenleme:
Kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse akrabalık ilişkilerini sürdürsün. hadis

Son düzenleme:
Allah'a ve ahirete inanan misafirine ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe inanan akrabalık ilişkilerini sürdürsün. hadis

Son düzenleme:
********Akrabalarla ilişkiyi sürdüren, akrabasından gördüğü iyiliğe iyilikle karşılık veren değil, akrabası kendisine iyiliği kestiği halde onlarla ilişkiyi sürdürendir. hadis

Son düzenleme:
Herhangi bir yoksula verilen sadaka bir sadaka sayılırken; yoksul akrabaya verilen ise biri sadaka, diğeri sıla-i rahim olmak üzere iki sadaka sayılır. hadis

Sevabı en hızlı verilecek hayır, iyilik etmek ve akrabayla ilişkiyi sürdürmektir.
Cezası en çabuk verilecek kötülük de azgınlık yapmak ve akraba ile ilişkiyi kesmektir. hadis

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Bir adam şöyle dedi:

−Ya Rasulallah! Kuşkusuz ki, benim akrabalarım var. Ben onları ziyaret ediyorum, onlar benimle alakayı kesiyorlar! Ben onlara iyilik ediyorum, onlar bana kötülük ediyorlar! Ben onlara anlayışlı yumuşak davranıyorum, onlar bana kaba ve cahilce davranıyorlar!

Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

−“Eğer hakikaten sen söylediğin gibi isen, sen onlara ancak kızgın kül yedirmektesin. Sen bu hal üzere devam ettiğin müddetçe senin yanında da muhakkak Allah tarafından onların ezalarını def eden bir yardımcı bulunmakta devam edecektir.”

Müslim 2558/22

Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Akrabalık bağını gözeten, (yapılan iyiliğe karşılık vererek) mükâfatlandıran kimse değildir! Ama asıl akrabalık bağını gözeten kişi, akrabalık bağı kopartıldığı halde kendisi onu gözeten kimsedir.”

Buhari 13/5990

Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:
“Akrabalık bağı arşa tutunarak şöyle demiştir; Beni gözeteni Allah gözetsin. Benimle ilgisini keseni, Allah da onunla ilgisini kessin!”
Müslim 2555/17, Buhari 13/5988

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Demek ki sizler iş başına gelecek olursanız, yeryüzünde fesat çıkaracak ve akrabalık bağlarını keseceksiniz öyle mi? İşte bunlar, Allah’ın kendilerini lânetlediği, sağır yaptığı ve gözlerini kör ettiği kimselerdir!”

Muhammed 22, 23

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, annenize ve babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine öf! bile deme! Onları azarlama! İkisine de güzel söz söyle! Onları esirgeyerek alçak gönüllülükle üzerlerine kanat ger ve: Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, şimdi de Sen onlara (öyle) rahmet et (diyerek dua et!)”

İsra 23, 24

Ebu Bekre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) üç kere şöyle buyurdu:

“Büyük günahların en büyüğünü size haber vereyim mi?”

Biz de:

−Evet, ya Rasulallah! dedik.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dayanmakta iken oturdu ve şöyle buyurdu:

−"Allah’a şirk koşmak, ana babaya asi olmak! Dikkat bir de yalan yere şahitlik yapmaktır!”

Abdullah ibni Amr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Büyük günahlar şunlardır;

Allah’a şirk koşmak,

Ana babaya asi olmak,

(Haksız yere) adam öldürmek ve

Yalan yere yemin etmektir!”

Buhari 14/6550

Son düzenleme:
Abdullah bin Amr bin As (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Bir kimsenin kendi annesine ve babasına sövmesi büyük günahlardandır!”

Sahabeler:
−Ya Rasulallah! İnsan hiç kendi annesine ve babasına söver mi? dediler.

−“Evet, o kimse başka birinin babasına söver, o da onun babasına söver! O kişi başka birinin annesine söver, o da onun annesine söver!”

Müslim 146/90

Cubeyr bin Mut’im (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Akrabayla ilgisini kesen cennete giremez!”

Buhari 13/5985, Müslim 2556/18

Muğire bin Şube (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Kuşkusuz ki, Allah size annelere asi olmayı, verilecek borcun men edilip verilmemesini, verilmeyen şeyin alınmasını ve kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeyi haram kıldı! Ve yine Allah sizin için dedikoduyu, çok soru sormayı ve malı zayi etmeyi kerih gördü!”

Buhari 13/5979

Back