- 31 Mart 2012
- 10.869
- 7.480
- 448
- Konu Sahibi askitotomsu
Allah ve resulü, akraba bağlarının koparılmamasını istiyor, yakınları ziyaret edip hal hatırlarını sormayı buyuruyor.
Bahsedilecek hadislerde göreceksiniz ki akrabaların ihmali özellikle yardıma muhtaçlarla alakanın kesilmesi, ahiret saadetinden mahrumiyete sebep ve azaba vesile teşkil eder.
Buhari ve Müslim'den bir hadis meali:
"Allah'a ve ahirete iman eden misafire ikram etsin, akrabayla da alakasını kesmesin."
Başka bir hadis:
"Kim ömrünün uzamasını (huzurlu geçmesini) ,rızkının bollaşmasını, kötü ölümden kurtulmasını istiyorsa Allah korkusunu kalbine iyice yerleştirsin, akrabasını da ziyaretten geri kalmasın.
Bir Arabi, Resullullah'ın meclisine girdi şöyle sordu:
-Ya Resullullah, hangi amel Allah indinde daha makbuldür?
-Allah'a iman etmek.
-Sonra?
-Akrabayı ziyaret etmek.
-Ya Resullullah, hangi amel Allah indinde daha kötüdür?
-Allah'a şirk koşmak.
-Sonra?
-Akraba ile alakayı kesmek.
Ashabhan Ukbe bin Amir, hatıralarını anlatırken der ki:
-Resulullah hazretlerine yetiştim, elinden tutup sordum: "Ya Resulullah, bana amellerin en faziletlisinden haber ver."
Buyurdu ki:
-Ya Ukbe, sana gelmeyene sen git,sana vermeyene sen ver, seni kıranı sen affet.
Bir adam günah işlemiş, bundan şiddetli üzüntü duymaya başlamıştı. Resulullah'ın huzuruna girdi, dedi ki:
-Ya Resulullah, bir hata işledim, mesuliyetinden çok korkuyorum. Bunu hangi iyilik ve sevaplı işle affettirebilirim?
Resulullah hazretleri yakınlarını sordu:
-Senin annen var mı?
-Hayır yoktur.
-Halan var mı?
-Evet vardır.
-Öyleyse git, halana iyilik et, hürmette bulun.
NOT: Akrabalık bağları, yüce Allah'ın rahim sıfatı ile ilişkilidir. Akrabalık bağlarını sürdürmek, bu sıfata yakınlıktır. Bu bağı koparan Cennet kokusundan mahrum kalabilir Allah korusun.
Ahmet Şahin'in Onlar Böyleydi kitabından alıntıdır.
Bahsedilecek hadislerde göreceksiniz ki akrabaların ihmali özellikle yardıma muhtaçlarla alakanın kesilmesi, ahiret saadetinden mahrumiyete sebep ve azaba vesile teşkil eder.
Buhari ve Müslim'den bir hadis meali:
"Allah'a ve ahirete iman eden misafire ikram etsin, akrabayla da alakasını kesmesin."
Başka bir hadis:
"Kim ömrünün uzamasını (huzurlu geçmesini) ,rızkının bollaşmasını, kötü ölümden kurtulmasını istiyorsa Allah korkusunu kalbine iyice yerleştirsin, akrabasını da ziyaretten geri kalmasın.
Bir Arabi, Resullullah'ın meclisine girdi şöyle sordu:
-Ya Resullullah, hangi amel Allah indinde daha makbuldür?
-Allah'a iman etmek.
-Sonra?
-Akrabayı ziyaret etmek.
-Ya Resullullah, hangi amel Allah indinde daha kötüdür?
-Allah'a şirk koşmak.
-Sonra?
-Akraba ile alakayı kesmek.
Ashabhan Ukbe bin Amir, hatıralarını anlatırken der ki:
-Resulullah hazretlerine yetiştim, elinden tutup sordum: "Ya Resulullah, bana amellerin en faziletlisinden haber ver."
Buyurdu ki:
-Ya Ukbe, sana gelmeyene sen git,sana vermeyene sen ver, seni kıranı sen affet.
Bir adam günah işlemiş, bundan şiddetli üzüntü duymaya başlamıştı. Resulullah'ın huzuruna girdi, dedi ki:
-Ya Resulullah, bir hata işledim, mesuliyetinden çok korkuyorum. Bunu hangi iyilik ve sevaplı işle affettirebilirim?
Resulullah hazretleri yakınlarını sordu:
-Senin annen var mı?
-Hayır yoktur.
-Halan var mı?
-Evet vardır.
-Öyleyse git, halana iyilik et, hürmette bulun.
NOT: Akrabalık bağları, yüce Allah'ın rahim sıfatı ile ilişkilidir. Akrabalık bağlarını sürdürmek, bu sıfata yakınlıktır. Bu bağı koparan Cennet kokusundan mahrum kalabilir Allah korusun.
Ahmet Şahin'in Onlar Böyleydi kitabından alıntıdır.
Son düzenleme: