• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ağlayan Bebek Nasıl Sakinleştirilir?

zeynebada

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Ağustos 2008
6.205
20
156
İstanbul
--------------------------------------------------------------------------------
Bir bebeğin ağlaması ihtiyaçlarının giderilmesini sağlamak için kullandığı ilk ve en önemli araçtır. İlk aylarda aileler ağlamanın gizemini çözmeye çalışırlar— Ne demek istiyor?, ve Susturmak için ne yapılmalı?

Denenmesi gereken 21 yol

Bebeğinizi besleyin
Geğirmesini sağlayın.
Sıkı sıkı sarmalayın (yüzünü açıkta bırakın)
Sakinleşmesi için onunla konuşun
Onun için müzik çalın
Pozisyonunu değiştirin
Bezini değiştirin
Sıcak yada soğuk olup olmadığını kontrol edin
Onu kucağınıza alın
Onu yere bırakın
Uyutun
Oyuncak verin (üç aylık veya daha büyük bebekler için)
Dışarı çıkarın
Sakin bir ortama çıkarın (bazı bebekler kalabalık ve gürültülü yerlerden rahatsız olurlar)
Onu rahat bir şekilde tutun
Onu size yakın olmak üzere yere bırakın, ona dokunun
Kendinizi sakinleştirin ve nefes alış-verişlerinizi düzeltin (unutmayın sonsuza kadar ağlayamaz)
Siz ağladığınızda insanların yapmasını istediğiniz şeyleri ona yapın
Ona yakın durun
Göz temasında bulunun
Ağladığı sırada sizin hep onun yanında olacağınızı ona anlatın
Bebeğinizin gününün nasıl geçtiğini düşünerek hangisine öncelik vereceğinize karar verin. karşılıklarınızı sakin ve yavaşça verin. bazen hiçbir şey yapmadan bebeğiniz sakinleşebilir. Ağlamaya devam etse dahi sizin desteğinizin ve varlığınızın farkında olduğunu unutmayın.
Bir çoğumuz başarılı bir ailenin mutlu bebeklere sahip olmak demek olduğunu düşünürüz. Bebeğimiz duygularını tamamen göstermeye başladığında kendimizi iyi bir aile olarak tanımlayabiliriz. Tek amaç bebeği susturmak olduğunda, bebek ve ebeveynler iletişim, duygular ve kendileri hakkında çok önemli fırsatları kaçırabilirler.


Bebeğinize sorun
Bebekler konusunda saygı duyulan bir otorite olan Magda Gerber’ e ağlayan bebeğin nasıl susturulacağı sorulduğunda bize “bebeğe sorun” diye cevap verir. Bu tavsiye, bebekle iletişim kurarak onun duyguları hakkında ona otorite olarak güvendiğimizi hissettirmemizi sağlar. Geçmişteki tecrübeler, hassas deneme yanılmalar bebeğinizi anlamayı öğrenmenizi sağlar. Genellikle ilgili ebeveynler bebeğin ağlamasını durdurmak için onunla oynar ve ona şarkılar söylerler. Bununla beraber kendini daha rahat hissetmeye başlar. Bu sürekli devam ettiğinde bebek kendi duygularını anlamada ve ifade etmekte güçlük yaşamaya başlar. Onu rahatsız eden durumlar söz konusu olduğunda ailesine yansıtmamaya çalışır. Böylece kendi duygularını anlamada ve ifade etmekte güçlük çekmeye başlar ve iletişim becerisini kaybeder.
 
ABD’li ünlü Çocuk Doktoru Harvey Karp’ın uygulaması çok kolay yöntemiyle 5 dakika dolmadan bebeğiniz sakinleşiyor. Madonna ve Michelle Pfeiffer gibi ünlülerin çocuklarının doktoru,Harvey Karp “Mahallenin en mutlu bebeği” ve “Mahallenin en mutlu çocuğu” adlı kitaplarıyla tanınıyor ve mutlu bebek ve çocuk yetiştirme konusunda Amerikalı anne ve babalara çözümler sunuyor.

Ailelerin yanlış bildikleri

1- “Bebek ağlarsa gazı vardır”: Oysa bebekler sadece gazı olduğu için ağlamaz, ilgi istedikleri için de ağlar. Uykuda oldukları sürenin dışında sürekli kucaklanmak, sevilmek ister. Bazen istediklerini yapsanız da, gazları olmasa da ağlarlar.

2- “Bebeğin ağlaması ciğerlerine iyi gelir”: Ağlaması bebeği ancak yorar. Bebek açsa, zayıfsa, güçsüz düşmüşse ve yorgunsa ciğerleri de güçlü olamaz.

3- “Bebek sessizliği sever”: Tam aksine gürültüyü sever. Çünkü bebek anne rahmindeyken 24 saat boyunca adeta bir elektrik süpürgesinin çalışmasına benzeyen gürültülerle yaşar. Durum böyleyken bebek doğunca siz onu sessiz bir odaya koyarsanız, bebek yalnızlık duygusu hisseder. Bunun sonucunda da ağlamaya başlar. Bazı bebeklerin saç kurutma makinesinin sesini duyup susması, bebeklerin aslında gürültüyü sevdiklerinin bir örneği.

1- Swaddling – Kundak yapmak: Eskiden yaptığımız şekilde, kollarını bacaklarını sıkı sıkı saracak şekilde kundaklamadan bahsetmiyoruz. Bebeğinizi önce büyükçe ve tülbente benzeyen yumuşak dokulu, bebeği sıkıntıya sokmayacak bir kundağa sarın. Kolları vücudunun iki yanında sabitlenmeli. Ancak ayaklar gevşek sarılacak. 5 aylık olana kadar bu şekilde uyutun. Ayrıca, mutlaka uyuduğu odada ‘beyaz gürültü’ dediğimiz ses olsun.

2- Side/Stomach Position – Bebeği yana çevirmek: Bebeğinizi kucağınızda sağa doğru yatırarak yüzü aşağıya bakacak şekilde tutun.

3- Shushing – ‘Şşşşşşşşşşt’ demek: Kulağına yüksek sesle ‘şşşşşşşşşşt’ deyin. Bu ses, ona anne karnındaki gürültülü ortamını hatırlatır.

4- Swinging (and jiggling) – Hafifçe sallamak: Başını jöle gibi elinizin altında hafifçe, çok sarsmadan sallayın. Bu eylem ona anne karnındaki hareketli ortamı hatırlatır.

5- Sucking – Emmesini sağlamak: Emzik kullanın.

Bebek susmadığında bütün bu saydıklarımızı sırayla uygulayın. Böylece size güvenmeyi öğreniyor ve kendilerini güvende hissediyorlar. Bu dönemdeki çocukların tıpkı mağara adamlarına benzeyen, ilkel ve medeniyetten uzak davranışlar sergilediğini, ancak anne babaların bu terimi kullandığı için alınmamaları gerektiğine dikkati çeken Dr. Carp, mağara adamı tekniklerini anne ve babalara şöyle anlattı: “Sekiz ay-5 yaş arası çocuklar basit düşünerek olaylara çözüm bulurlar. Ben onları bu nedenle “evcilleşmemiş mağara adamına” benzetiyorum. Bu yaş grubu çocuklarına “TRAFİK IŞIKLARI” yöntemi ile yaklaşmak en doğrusudur. İyi davrandıklarında YEŞİL ışık, sinir bozucu davrandıklarında SARI ışık, kesinlikle yapmamaları gereken davranışlar sergilediklerinde ise KIRMIZI ışık yakmalıyız. Onları eğitmek için bağırmak çağırmak iyi bir yol değildir, her yaptıklarını onaylamak da doğru değildir”

5S kuralı işe yaramıyorsa;

Bu kurallar işe yaramıyorsa doğru yapmıyorsunuz demektir. Doğru yaptığınızdan eminseniz mutlaka doktora gitmelisiniz. Bebeğinizin mutlaka tıbbi müdahale gerektiren bir sorunu olabilir.
 
Benimde bu konuda tüm anne adaylarına okuyup denediğim tavsiye edeceğim bir kaç öneri var.

Bebeğin ağlaması ile ilgili en hassas nokta bebeğe çabuk ve telaşsız cevap vermektir.
  • Bebeğin ilk aylarında ağlamasının en büyük sebebi aç olmasıdır. Bu yüzden ağladığında ilk olarak onu emzirin yada biberonla besleyin.
  • Bebeğiniz ağladığında yapabileceğiniz diğer aktivite onu kucağınıza almaktır. Sizin sevginize ihtiyaç duymuş olabilir. Başını omzunuza yaslamanız veya yüzünü yere bakacak şekilde kucağınızda tutmanız onu susturuyorsa gaz problemi yaşıyor demektir.
  • Bebeğinizi kucağınızda ritmik hareketlerle sallayın. Bu onu sakinleştirecektir.
  • Bebeğinizi soğuk havalarda bir battaniyeye sarın bu ona kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin sırtını ve karnını sıvazlayın gaz problemi yaşıyor ise bu sorunu ortadan kaldıracaktır.
  • Bebeğinize emmesi için bir şeyler verin bu onu susturacaktır.
  • Bebeğinizin dikkatini dağıtacak nesneler bulun. Bu nesneler ses çıkaran ya da çok renkli şeyler olmalıdır. Böylelikle bunlar onun dikkatini dağıtacak ve bebeğinizi susturacaktır.
Kaynak
 
Back
X