Afad'a başvuran varmı?

Şu aşamada sakin davranmak lazım. Süreç uzun, herkes bir heves yardım kampanyalarına koşuyor ama enerjiyi kontrollü kullanmak lazım. Herkes kendi uzmanlık alanı ne ise ona yönelmeli. Ben bir öğretmen olarak depremzede olarak karlıma çıkan öğrencilere nasıl davranacağını ile ilgili eğitimler alacağım mesela.
Bu tavsiye çok önemli, günlerdir herkes gibi bende tv başındayım arama kurtarma ekiplerinin konuşmalarını da dinliyorum, onlardan da çok duydum halkımız sağ olsun kurtarma çalışmalarına katılmak için gönüllü olmak istiyor çok talep var ama bugün gönüllü oldum hemen geleyim demek mantıklı değil diyorlar, o zaman maalesef kalabalık yapmaktan başka bir şey olmuyor çünkü.

Gıda, giyecek vs yardımlar için de benzer açıklamalar oldu, AFAD Kızılay bölgede çalışan diğer ekipler ve STK’larla irtibata geçmeden yardım yapmaya çalışmayın, ihtiyaç listelerine göre bölgedeki yetkili kuruluşların yönlendirmesine göre hareket edin diyorlar.

Ta İzmir depreminde başvurmuştum ama eğitimleri almadım. Çağırmadılar mesela. Başvurunca direkt oraya gitmeyi unutun o yüzden.

Düşünceler çok iyi niyetli ama insanların kendi kapasitesini de bilmesi lazım, sadece zorlu hava koşulları, wc, gıda, uykusuzluk, yorgunluk değil, arama kurtarmaya gittiğin yerde karşılacağın manzaraya karşı da dayanıklı olman gerekiyor, hem beden gücün hem psikolojik gücün olması lazım.
Aynen öyle. Arama kurtarma eğitimlerinde ilk olarak Soğukkanlı davranabilme ve kriz yönetme becerisi ile ilgili eğitimler veriliyor. Temelde bu olmadıktan sonra diğerlerini insan zaten yapamaz. Bir heves ben de gideyim gibi bir mesele değil. Gidenler/gitmeyi isteyenlerin bir kısmı oraya gidince kahraman olacağım hissiyatı ile hareket ediyor. Ancak mesele o değil. Arkadaşım afetzede ve normalde sahada çalışan birisi. Kalbim bu kez kaldırmadı hangi arkadaşım çıkacak enkazdan diye bekleyerek katılamadım arama kurtarmaya dedi. Tuvaletleri temizliyorum. Bu da bir görev dedi. Ki bakınca kötü bir iş gibi görünse de insanın ne ihtiyacı varsa herşey yapılmalı. Heves edenler bunu da düşünmeli. Gidince tuvalet temizle deseler yapabilecek miyim?

Şimdiden eğitim almaya başlarsanız sonraki felaketlerde yardımınınz dokunabilir
Bu eğitimler uzun soluklu oluyor genelde.
Ben de ilk günden beri afet bolgesindeyim,arama kurtarma ekibindeyim. önceden eğitimim vardı.
Ama onla değil,Her şehirde olan başka bir oluşumla geldim.
İlgilenenlere özelden adini yazabilirim
Gerçekten de burada olmanın,yardım etmenin huzuru ayri bir şey.
6 günün sonunda bugün ilk defa yikandim (daha doğrusu su soğuktu,eklem yerlerimi sabunladim) , günlerdir çadırda cumlealem başbaşa kickica yatıyoruz, ateş başında uyanıyoruz, gece 3te enkazdan gelip sabah 9da tekrar çıkıyoruz. Şu an bile bu soğukta ateş başında ısınmaya çalışıyorum, gece yine görev varEki Görüntüle 3205820
Ama yine de burada olmaktan çok mutluyum
O yüzden herkese eğitim almasını öneriyorum.
Ben teee 9-10 yil önce arama kurtarma eğitimleri alırdım ,bugün işime yaradı .
Siz de alın temel egitiminizi, çevrenize aldirin. zaten bir enkazda yetkililer size gelesiye en azından zor yerde olmayan eşi dostu kurtarirsiniz
Allah razı olsun senden ve hepinizden 🥺 Okadar çok saygı ve sevgi duyuyorum ki sizlere. Hep dua ediyorum. İşin kolay değil Allah yardımcınız olsun hepinizin 🤲🏻

Ben de ilk günden beri afet bolgesindeyim,arama kurtarma ekibindeyim. önceden eğitimim vardı.
6 günün sonunda bugün ilk defa yikandim (daha doğrusu su soğuktu,eklem yerlerimi sabunladim) , günlerdir çadırda cumlealem başbaşa kickica yatıyoruz, ateş başında uyanıyoruz, gece 3te enkazdan gelip sabah 9da tekrar çıkıyoruz. Şu an bile bu soğukta ateş başında ısınmaya çalışıyorum, gece yine görev varEki Görüntüle 3205820
Siz de alın temel egitiminizi, çevrenize aldirin. zaten bir enkazda yetkililer size gelesiye en azından zor yerde olmayan eşi dostu kurtarirsiniz
Ah senin o güzel kalbini yerim. Teşekkür ederim ülkem adına, kendi adıma sizin gibi güzel insanlar iyi ki var

Allahım güç kuvvet versin inşallah arkadaşım sana da orada olan herkese de…

X