- 19 Ağustos 2014
- 46
- 9
- 36
-
- Konu Sahibi susamsokagi
Allah razi olsun .. Yani değerlerim normal mi?Normal bir adet periyodu veya adet döngüsü (=bir siklüs) ; bir adetin başlangıcından bir sonraki adet kanamasının başladığı ilk güne kadar olan süreyi içerir ve ortalama teorik olarak 28 gündür. Ancak bu süre kişiden kişiye farklılık gösterip 21 ile 35 gün arası normal olarak kabul edilir.
Adet Periyodunun Dönemleri
Normal bir adet periyodu, yumurtalık oluşumundaki değişikliğe bağlı olarak; "foliküler faz" ve "luteal faz" olmak üzere iki döneme ayrılabilir. Bu iki dönem yumurtlama (ovulasyon) ile birbirinden ayrılır. Bu nedenle bir adet periyodu sırasıyla;
Foliküler faz
Ovulasyon (Yumurtlama)
Luteal faz
dönemlerini içerir.
Foliküler faz adet kanamasının ilk günü ile başlar. Bu dönem boyunca salgılanan estrojen hormonu ile rahim iç zarı büyüyerek kalınlaşır. Daha sonra salgılanan estrojen hormonunun belirli bir düzeyi bulması ile yumurtlama gerçekleşir ve bu dönem sona erer.
Foliküler faz denmesinin nedeni bu dönemde yumurta hücresinin yani folikül’ün gelişmesidir. Foliküler fazın ne kadar süreceği kadından kadına değişmekle birlikte yaklaşık olarak 28 günlük bir periyotta 14 gün sürmektedir.
Foliküler fazın başlangıcında adet kanaması devam etmektedir. Adet kanaması ile geçen aydan kalan rahim iç zarı atılırken aynı anda yeni rahim içi zarı yapılanmaktadır.
Adet kanaması bir kadında ortalama olarak 3-7 gün sürmektedir. Adet kanı, kanam çok şiddetli olmadıkça pıhtılaşmaz. Pıhtılaşmanın görülmesi kanamanın çok olduğunun ifadesidir.
Foliküler fazın sonunda kandaki estrojen hormonu belirli bir düzeyin üzerine ulaşır. Bu aşamada beyindeki hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu (Luteinizan Hormon) ani bir çıkış yaparak gelişmiş olan yumurtanın çatlayıp atılmasına neden olur (ovulasyon olayı). Atılan yumurta tüpler tarafından tutularak rahim içine gönderilir.
Pazartesi en gec salı.. lh değerinin o değerler arasında olmaması da mı bir anormallik yoksa yalnızca fsh den yüksek olması mi sorun diye tahmin ediyorsunuz.. yani nasıl yorumlayacagimi hiç anlamadım lh degerimin o folikuler ve Luteal faz referans aralıklarında olmaması da bir anormallik mi?yanlış yönlendirmek istemem sadece lh bir yükseklik var dediğim gibi pko olabilir bundan emin olmak için bir kaç kan testi daha isteyecektir ne zaman doktora göstereceksiniz sonuçlarınızı
Elbette, o kısmı anladim sayenizde.. yalnızca evrelere göre farklı değerler olmasını anlamaya çalışıyorum. . Polistik over I ben de düşünüyordum adet düzensizliği n olduğu için sizin soyledikleriniz de çok mantıklı ancak internette yumurtalık kisti olur çok sayıda diyor yumurtalık ultrason um datertemiz cikti çok şükürFSH yumurtalıkları uyararak yumurtaların büyümesini sağlar ve bize yumurtalık rezervi hakkında bilgi verir.LH ise yükselip yumurtanın çatlamasını sağlayan hormondur.FSH ve LH değerleri normal aralıklar arasında olsa da biribirine olan oranları önemlidir. LH nın FSH dan fazla olduğu durumlarda Polikistik Over Hastalığından şüphelene biliniyor bunu anlatmaya çalışıyorum
bazen göremeyebiliyorlar bende de 2 tane polip varmış2 yıl sonra fark edildi değerler normal bence önemli olan lh zaten diğer testleri de yaptıktan sonra kesin bişey söyleyebilir doktorunuzElbette, o kısmı anladim sayenizde.. yalnızca evrelere göre farklı değerler olmasını anlamaya çalışıyorum. . Polistik over I ben de düşünüyordum adet düzensizliği n olduğu için sizin soyledikleriniz de çok mantıklı ancak internette yumurtalık kisti olur çok sayıda diyor yumurtalık ultrason um datertemiz cikti çok şükür
Anladım.. Tekrar çok teşekkürler Allah razı olsun ve size de çok geçmiş olsunbazen göremeyebiliyorlar bende de 2 tane polip varmış2 yıl sonra fark edildi değerler normal bence önemli olan lh zaten diğer testleri de yaptıktan sonra kesin bişey söyleyebilir doktorunuz
inşallah hayırlı haberler alırsınızAnladım.. Tekrar çok teşekkürler Allah razı olsun ve size de çok geçmiş olsun
Aminnn sağoluninşallah hayırlı haberler alırsınız