K.B.B. - Kulak-Burun-Boğaz Acil bogazimda bisey var doktorlar anlamiyor

gmz22eee

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
15 Kasım 2024
1
0
41
Bogazimda bisey var arada nefesimi kesiyor nefes aldigimda kavurup yakiyor girtlagimi bazen kasinti bazen aci oksuruyorum 1 dakikadan az suruyor fazla surse nefesim durmus gibi oluyor kbb gittim kamera ile bogazima bskiyor bogazinda kizariklik tahris var diyor alerji ilaci mide koruyucu pastil verdi gecmiyor yumru kitle var gibi zor yutkunuyorum cok azicik yerden nefes aliyor gibiyim kucuk bir yerden nefes aliyor yiyip icmeye calisiyor gibiyim konusurken yoruluyorum nefes nefese kaliyorum sesim catallasiyor kisiliyor cikmiyor zorlaniyor geceleri uyandigimda agzimda garip bir tat 2023 te ocak ayinda sesimm tamamrn gitti hic cikmadi tiroidlerde nodul var dediler baska doktora gittim kucuk oldugunu soyledigin belirtileri yapmaz dedi Gecen sene gidi eritmeye gittim ultrasonik ses dalgari ile 8. Seansta onu yaparken nefesim kesildi oksuruk bogazimda gidiklanma gibi yas geldi gozumden cok korktum nefes alamsdim 2 kere oldu nefesim durdu diye acile gittim surekli kbb gittim bisey yok diyorlar ben neden bogazimda yara varmis gibi nefesim yakiyor gicik batma lluyor yutkunamiyorum bogazimin cok az bir yerinden hava geciyor soluk borum yanmis gibi haftada 2 3 kere bogazima sular geliyor mide yanmasifa oluyor laringospazm biseyler okudum ses tellerinde odem sisme kasilma reflumuyum gogus hastaliklarina gittim solunum testinden gecemedim hic bana astim ilacida yazmislarneyim vardir demir eksikligim var kandaki yaglar yuksek doktorlarada derdimi anlatamiyorum saniyorum bir doktor bana dil kokun buyuk boynun kisa dedi 2 hafta evde kendimi inceledim hpv mi var bogazda testide yok aklimda hep deli sorular lutfen olan varsa bogazimda veya daha asagida soluk borusu yutakta yemek borusu girisinde biseyler var gibi gitgide kapanak gibi hissediyorum bilgi verin ne olur

genel olarak bir fikrim yok geçmiş olsun ama o ağzına gelen acı su mide öz suyu dediğin gibi reflü olabilirsin ve git gide kötüye gidiyorsa boğazın belki reflü tetikliyor olabilir

Bogazimda bisey var arada nefesimi kesiyor nefes aldigimda kavurup yakiyor girtlagimi bazen kasinti bazen aci oksuruyorum 1 dakikadan az suruyor fazla surse nefesim durmus gibi oluyor kbb gittim kamera ile bogazima bskiyor bogazinda kizariklik tahris var diyor alerji ilaci mide koruyucu pastil verdi gecmiyor yumru kitle var gibi zor yutkunuyorum cok azicik yerden nefes aliyor gibiyim kucuk bir yerden nefes aliyor yiyip icmeye calisiyor gibiyim konusurken yoruluyorum nefes nefese kaliyorum sesim catallasiyor kisiliyor cikmiyor zorlaniyor geceleri uyandigimda agzimda garip bir tat 2023 te ocak ayinda sesimm tamamrn gitti hic cikmadi tiroidlerde nodul var dediler baska doktora gittim kucuk oldugunu soyledigin belirtileri yapmaz dedi Gecen sene gidi eritmeye gittim ultrasonik ses dalgari ile 8. Seansta onu yaparken nefesim kesildi oksuruk bogazimda gidiklanma gibi yas geldi gozumden cok korktum nefes alamsdim 2 kere oldu nefesim durdu diye acile gittim surekli kbb gittim bisey yok diyorlar ben neden bogazimda yara varmis gibi nefesim yakiyor gicik batma lluyor yutkunamiyorum bogazimin cok az bir yerinden hava geciyor soluk borum yanmis gibi haftada 2 3 kere bogazima sular geliyor mide yanmasifa oluyor laringospazm biseyler okudum ses tellerinde odem sisme kasilma reflumuyum gogus hastaliklarina gittim solunum testinden gecemedim hic bana astim ilacida yazmislarneyim vardir demir eksikligim var kandaki yaglar yuksek doktorlarada derdimi anlatamiyorum saniyorum bir doktor bana dil kokun buyuk boynun kisa dedi 2 hafta evde kendimi inceledim hpv mi var bogazda testide yok aklimda hep deli sorular lutfen olan varsa bogazimda veya daha asagida soluk borusu yutakta yemek borusu girisinde biseyler var gibi gitgide kapanak gibi hissediyorum bilgi verin ne olur
Chatgpt der ki:

Bu tür belirtiler ciddi bir sağlık durumuna işaret edebileceği için kesin bir teşhis koymak mümkün değil; ancak bazı olasılıklar üzerinden genel bilgiler verebilirim. Bahsettiğiniz belirtiler birkaç farklı sistemle ilgili olabilir:

1. Gastroözofageal Reflü (GERD) ve Laringofaringeal Reflü (LPR)

• Belirtilerinizle uyumlu: Boğazda yanma, batma, gıcık hissi, yutkunma güçlüğü, nefes alma zorluğu ve boğaz tahrişi gibi şikayetler reflü kaynaklı olabilir. Özellikle gece uyandığınızda ağzınızda kötü bir tat olması ve mideden sıvıların boğaza gelmesi, reflüyü düşündürür.

• Tedavi: Mide koruyucu ilaçlar (PPI’lar gibi) ve yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin, yemeklerden sonra yatmama, asitli ve yağlı yiyeceklerden kaçınma) genellikle bu durumlarda önerilir. Ancak belirtileriniz geçmediği için yeniden bir gastroenteroloji uzmanına görünmeniz faydalı olabilir.

2. Laringospazm

• Belirtilerinizle uyumlu: Nefes almanın aniden kesilmesi, boğazda spazm hissi ve korkutucu boğulma hissi laringospazma bağlı olabilir. Bu durum genellikle reflü ya da alerjik reaksiyonlarla tetiklenir.

• Tedavi: Reflü tedavisinin yanı sıra, bu spazmları önlemek için ses telleri ve boğaz kasları üzerinde çalışmaya yönelik terapiler önerilebilir.

3. Tiroid ve Nodüller

• Tiroiddeki nodüller genellikle küçük boyuttaysa yutkunma ya da nefes alma ile ilgili belirtiler yapmaz. Ancak nodüller büyürse veya tiroid bezi iltihaplanırsa (tiroidit), bu tür belirtiler görülebilir. Tiroid nodüllerinizin boyutu ve yapısı ultrason ile düzenli olarak takip edilmelidir.

4. Ses Telleri Ödemi / Kronik Larenjit

• Ses kısıklığı, boğazda sürekli tahriş hissi ve nefes alma güçlüğü ses tellerindeki ödem veya iltihaptan kaynaklanabilir. Bu durum genellikle sürekli reflü, alerji veya tahriş edici maddeler (örneğin sigara) nedeniyle olur. Ayrıca, HPV enfeksiyonları da bu tür belirtilere neden olabilir.

• HPV riski taşıyorsanız, doktorunuzla bunu konuşup, HPV’ye özel testleri talep edebilirsiniz.

5. Astım veya Alerjik Reaksiyonlar

• Solunum testinden geçemediğinizi belirtmişsiniz. Astım, alerjik rinit veya başka solunum yolları rahatsızlıkları bu tür boğaz tahrişi ve nefes alma zorluklarına neden olabilir. Verilen astım ilaçlarını düzenli kullanıp doktorunuza geri bildirimde bulunmanız önemli.

6. Psikolojik ve Stres Kaynaklı Durumlar

• Sürekli nefes alma zorluğu, boğazda yumru hissi gibi şikayetler bazen anksiyete ya da stres kaynaklı olabilir. “Globus hissi” adı verilen bu durum fizyolojik bir sorun olmadan da ortaya çıkabilir. Ancak altta yatan fiziksel bir sebep bulunmadan psikolojik nedenlere bağlanmamalıdır.

Ne Yapmalısınız?

1. Gastroenteroloji: Reflü ve mide kaynaklı sorunlar için detaylı bir değerlendirme yapılmalı. Endoskopi önerilebilir.

2. Kulak Burun Boğaz (KBB): Ses telleriniz, boğaz tahrişi ve laringospazm ihtimali için bir ses terapistine yönlendirilmek uygun olabilir.

3. Göğüs Hastalıkları: Astım ilaçlarının etkinliğini takip edin ve solunum testi sonuçlarını yeniden gözden geçirin.

4. Endokrinoloji: Tiroid nodülleriniz düzenli olarak ultrasonla takip edilmeli.

5. Psikolojik Destek: Eğer altta yatan ciddi bir fiziksel sorun bulunmazsa, bu belirtilerin psikolojik bir yönü olabilir.

Hekimlerinizle açık iletişim kurarak birden fazla branşı kapsayan bir değerlendirme planı talep edin. Şikayetleriniz kronik hale geldiği için sizi bir üniversite hastanesinde veya iyi donanımlı bir sağlık merkezinde detaylı incelemeye alabilirler. Sağlık dileklerimle!

X