Adı masum çikolata kisti ama kendisi endometriozis; kronik bir otoimmun hastalık. Kist yapması ultrasonda görülebilen bir sonucu, kist sayesinde tanı koyulabilmesi bence bir şans çünkü onun dışında rahim boşluğunun ve en uç ve çok nadir olarak da vücudun başka yerlerde de olabiliyor ve doktorlar bulamıyor.
Kist hamileliğe engel değil ancak 8 cm büyük bir kist. Hamilelik esnasında da komplikasyonlara sebep olabiliyor denilmişti doktorum tarafından. Endometriozis konusunda uzmanlığı olan başka bir kadın doğumcuya gitmenizi öneririm. Ameliyat konusunu kistin büyüklüğü, ağrı yapma durumu, kadının bebek isteği, amh yumurta rezervi vb. gibi birçok faktör etkileyebiliyor. Soğan kürü konusuna da ben azami temkinle yaklaşıyorum artık; çünkü kür yapmaya başladığımda hormonlarımın dengesi bozuldu korkunç ağrılar yaşadım ve ameliyat olmak zorunda kaldım. Ameliyattan sonra ağrılarım geçti. Bu hastalık hormon dengesinin (östrojenin) bozuk olmasından kaynaklı zaten. Dolayısılya soğan kürü, macun vb. şeyler şahsi fikrim çok tehlikeli; iyi de gelebilir ancak kötü gelmesinin geri dönüşü yok. Evet tekrlayabiliyor ama bu hastalığa sahip olan kadınların yaşam alışkanlıklarını (beslenme, egzersiz, takviye vb.) değiştirmesi elzem; çünkü malesef çaresi yok. Umarım herşey gönlünüzce yorumu