8 Bardak Su Efsanemi?

SHADOWGIRL

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2007
928
24
118
Yaz ayları gelince su ihtiyacımız da doğal olarak artıyor.


Sıcak ve nemli havalara, yapılan egzersizler bazen de besin zehirlenmelerine bağlı ishal ve kusmalar eklenince vücuttan sıvı kaybı oldukça fazla oluyor. Ancak pek çok kişi (özellikle su içmeyi sevmeyenler) günde 8 bardak su içmenin ne kadar doğru olduğunu merak ediyor.



Günde 8 bardak su içmenin mantığı aldığınız her kalori için 1 ile 1,5 ml suya ihtiyacınız olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor. Buna göre yetişkin bir insanın günde ortalama 2000 kalori aldığı düşünülürse bu yaklaşık 8 bardak su ediyor. Ancak bu miktarı sadece su içerek gidermeniz gerekmiyor. Su yerine meyve, sebze sularından, bitki çaylarından, ayran hatta sütten de yararlanabilirsiniz. Ayrıca yediğiniz katı gıdalar da su içeriyor. Elma, karpuz, kiraz gibi yaz meyveleri, marul, brokoli gibi sebzeler hatta fasulye gibi baklagiller de su içeriyor. Bunun haricinde vücudunuz da aldığınız yiyeceklerden enerji üretirken günde yaklaşık 1 bardak su üretiyor. Burada önemli olan sıvı ihtiyacınızın arttığı sıcak yaz günlerinde vücudunuza kazandırdığınız sıvı miktarını arttırmanızdır. Bunu sıvı içecekler ve yiyeceklerle yapabilirsiniz. Ancak suyun kalori, kolesterol, şeker, yağ, kafein içermediğini belirtelim. Alkolün sıvı kaybınızı arttıracağını, kafeinli ve gazlı içeceklerin de fazla miktarlarda yarardan çok zarar getireceğini de hatırlatalım. Kilonuzu kontrol etmeye çalışıyorsanız meyve sularındaki kalorileri de unutmamalısınız.

Önemli bir başka konu da ileri yaştakilerin durumudur. Yaşla birlikte beyinde bulunan ve vücudunuzda ne kadar sıvı bulunduğunu algılayan alıcılar da hissizleşir. Yani yaşınız ilerledikçe susadığınızı anlayamaz ve yeterli sıvı almazsınız. Bu nedenle özellikle orta ve ileri yaşlardaysanız susama hissini beklemeden su içmelisiniz. Yeterli miktarda sıvı aldığınızı idrar renginizin berraklığından veya çok açık renkli olmasından anlayabilirsiniz.

Eğer susama hissi, ağız kuruluğu, yorgunluk, baş ağrısı hissediyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden su için. Su içmeyi sevmiyorsanız yukarıdaki önerilerden yararlanabilir veya suyunuzun içinde çeşitli otlar, meyveler karıştırarak lezzetlendirebilirsiniz. Vücudunuzdan su kaybı arttıkça vücut ısınızın artacağını, nefes alıp verişinizin ve nabzınızın hızlanacağını, baş dönmelerinden böbrek fonksiyonlarındaki bozulmalara kadar pek çok sorunla karşılaşacağınızı unutmayın.

Dr. Ece Hattat
 
hepimiz biliyoruz ne kadar faydalı olduğunu
şahsen ben o kadarr istememe rağmen unutuyorum
 
Yaz aylarında sıcaklarıdan 2-3 litre mutlaka su içiyorum ama kışın aklıma bile gelmiyor su..

İçmek lazım..
 
günde 2-3 lt su içiyorum tabiki faydaları var ama ben zorlamadan içiyorum susuz duramıyorum elimde pet şişelerle gezerim gerçi bu yazıda yok ama bazı doktorlar zayıflamaya yardımcı olur diye su önerir ama bana bu konuda faydası olduğu söylenemez
 
bende su icemeyenlerdenim kizlar cok istesemde icemiyordum
bardaktan iki yudum aliyordum gerisini icmek icin cabalasamda icemiyordum midem bulaniyordu
ama simdi iciyorum arkadasimin biri dedi kücük pet siselerle ic bak nasil iceceksin devamli eliyin altinda olsun dedi gercek simdi günde 3litre iciyorum hemde hic zorlanmadan
 
maalesef çok çay ve kahve içen insanlar su içme gereği duymuyor ki bende onlardanım. aklıma gelirse su içiyorum çok kötü bu tabi...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…