Ayşe Öner in örnek menüsü var internet sitesinde ben makul ve faydalı buldum ona bakabilirsiniz. Benim kızım sebzeyi sevmiyor cok az yiyor mesela kendime göre uyarliyorum o menüyü. Hangi ayda hangi besinler uygun fikir oluyor . Mesela et için 7, tavuk için 8 ayın dolması gibi...
Dikkat etmeniz gereken bir besini 3 gün verip alerji yapıyor mu diye takip etmek. Özellikle yumurta, fıstık ezmesi, cilek, domates gibi alerji riski yüksek besinlerde dikkat etmek gerekiyor. Bu yüzden domates ve çilek için 7-8 ayları beklemek gerekiyor sanırım.
ABD de doktorumuz 1 yaşına kadar bal ve inek sütü kesinlikle yasak dedi. Onun dışında alerji yapacak besinlere dikkat ederek verin dedi.
Ilk verebileceğiniz meyveler elma armut muz avokado.
Sebzeler de mevsimine göre patates, havuc, kabak, tatlı patates, yesil fasulye, brokoli, karnabahar falan. Bu sebzeleri pisirip tel süzgeçten geçirmek gerekiyor. Ister çorba ister daha az sulu püre yapin.
Zamanla sebze çorbasına pirinç, bulgur, irmik ekliyorsunuz. Ilerleyen zamanlarda da kıyma.
Ben bir de muzlu yulaf lapası yapıyorum. Hem tahıl tattirmis oluyorum hem meyve.
Bir de mesela peynir, yumurta, vs hepini bulamaç yapıp vermek tavsiye edilmiyor. Çocuk hepsini ayrı tatsin alışsın diye. Yumurta peynir pekmez karıştıran bile duydum sırf yesin diye. Ablam da yeğenime karıştırıp verdi bebekken mesela ama çocuk şu an 15 yaşında peynir ve yumurta yemiyor.
Sabırlı olun, yavaş gidin. Yoğurtla baslayabilirsiniz. Yoğurt süt ürünü olduğu için damak tadı anne sütünden alışık daha çabuk alışıyor sebzeye gore.
Anne sütü ve mamayı beraber veriyorsanız dengeleyim. Örneğin bir öğün yoğurt ve anne sutu, diğer öğün mama verin. Kendinize göre en iyi yöntemi bulurrsunuz zaten zamanla.