• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

6 ayda kazandığımızı 3 günde kaybettik !

meredithgrey

2013-2022’de vivelamour ve 2022’deki felidaee’yim.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2013
13.434
31.572
598
Türkiye’de Erdoğan’ın Başbakan Davutoğlu’na yönelik “darbe”si ve yeni Başbakan’ın kim olacağı konuşuluyor. Peki, ya ekonomimiz?

Ekonomideki sıkıntılar devam ediyor, yani bir başka deyişle balon şişmeye devam ediyor. Konunun uzmanı bir isimle yaşanan süreci konuştuk.

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı eski Müdürü, ekonomist Bartu Soral ekonomideki gidişatı Odatv’ye değerlendirdi.

İşte o söyleşi:

“ÜÇ ÖNEMLİ SIKINTI VAR…”

-İç ve dış siyasetimiz ortada. İşin ekonomi yönü ne durumda? Türkiye’nin şu an ki ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dünya ekonomi tarihine bakarsak, yaşanan krizler öncesi oluşan riskler pek az bilinir, sonra bir günde her şey tepetaklak olur. En son ABD’de yaşanan ve etkisi halen devam eden kriz de bir günde olup bitiverdi. Ondan önce herkes umut dağıtıyordu.

Türkiye’nin artan riskleri konusunda son üç yıldır uyarıyorum, ‘Tünelin Sonu Kriz’ kitabında buna dikkat çekmeye çalıştım. Son dönemde uluslararası raporlara yansıyan üç önemli sıkıntı var; ilki cari açık, yani dış ticaret açığımız. Bu bana göre en önemli sorun bu. Üretmiyoruz, ithal ediyoruz. Net ihracatçı olduğumuz tek sektör hazır giyim, yani düşük teknolojiye dayalı bir üretim yapımız var. Bunu kırmak zorundayız. Petrol ve doğalgazımız yok. Ama güneş ve rüzgârımız bol. Enerji üretimini bu yenilenebilir kaynaklara çevirmemiz gerekiyor ama maalesef hükümet doğalgaza yükleniyor, belli ki işin altında başka sebepler yatıyor.

-İlk sorunumuzun cari açık, yani dış ticaret açığı olduğunu belirttiniz. Diğer iki sorun nedir?

Reel sektörün borçluluk oranı. Gerçekten reel sektör hatta buna hane halkını da ekleyelim çok borçlandı. 2002’den 2014’e kadar reel sektörün bankalardan aldığı kredi hacmi 35 kat büyüdü. Anormal bir borçlanma. Hane halkı borç stoku da aynı dönem için 27 kat arttı. Üçüncü konu da yüksek enflasyon.
Türkiye’nin ekonomide ne derece sallantıda olduğunu doların hareketlerinden de okuyabiliyoruz. Mayıs ayının ilk hafta başında 2.79 seviyelerinde olan dolar/TL, hafta sonuna gelince 2.93'ün hemen altında işlem görüyordu. Yani 3-4 günlük bir süre zarfında Türk Lirasında yaklaşık yüzde 5'lik bir değer kaybından bahsediyoruz.
Yüzde 5 demek Merkez Bankası'nın uyguladığı kısa vadeli faizler ile elde edeceğiniz getirinin 6 aylık birikimi demek. Düşünün, 6 ayda elde ettiğiniz, biriktirebildiğiniz getiriyi 3 günde kaybediyorsunuz. Böyle bir ülkede yatırım yapmak mümkün mü?


“MEVCUT HÜKÜMET ve CUMHURBAŞKANININ RİSKLERİ ARTTIRMAK DIŞINDA KATKISI OLMAZ”

-Bundan sonra neler bekleyebiliriz, neler yapılması gerekiyor?

Mevcut hükümetin yani daha doğrusu Cumhurbaşkanının riskleri arttırmak dışında ülkeye bir katkısı olmuyor. Halbuki; Türkiye’nin yapısal reformları hayata geçirerek yurtdışı piyasalara güven veren, oluşan riskleri zaman içinde ortadan kaldıran, üretimi canlandıran, halkın reel kazancında artış yaratacak yeni bir ekonomik modele, yeni bir başarı hikayesine ihtiyacı var. Hane halkı borcu yüksek, bu borcun sıkıntı yaratmadan düşürülmesi için reel gelirlerinde mutlak bir iyileşme olması gerekiyor. Diğer taraftan özel sektörün yüksek borcu var, bu da bir risk. Dış kaynağa bağlılığımız çok yüksek. Durgunluk ve gerginlikler riskleri arttırıyor.

Hukukun üstünlüğüne bağlı, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi uluslararası yatırımcıların en önem verdiği değerleri hayata geçirmiş, yatırımlarını bir stratejik plana göre hayata geçiren, eğitim ile sanayi yatırımları arasındaki bağı oluşturmuş bir Türkiye süratle toparlanır. Ülkeye giren kısa vadeli, sıcak para akımları, uzun vadeli yatırım finansmanına dönüşür. Uluslararası sermaye böyle bir Türkiye’ye yatırım yapmak için hevesli olur. İçeride atıl duran pek çok kaynağımız var. Sadece kamu ihalelerinde yaratılacak şeffaflık bile önemli bir kaynak yaratır. Bugün umutsuz, öfkeli, bölünmüş, gençleri geleceğini yurtdışında arayan bu ülke kısa zamanda Avrupa’nın büyük ülkeleri ile rekabete girecek duruma gelir.

Siyasette bu yeniye cevap verecek bir alternatif oluşuyor.

“SİYASETTEKİ ESAS OLAY MERAL AKŞENER’DİR”

-Yeniye cevap verecek bu alternatif nedir? AKP yeni Genel Başkanını dolayısıyla yeni Başbakanı seçecek, ona yönelik olumlu bir beklenti değildir herhalde?

Yok, tabi ki değil. Yeni Başbakan atanmasını kimse ciddiye alacak değil. Siyasette esas olay Meral Akşener’dir. Kendisi halkın haklı bir teveccühüyle karşı karşıya. Ciddi bir rüzgâr estiriyor. Tecrübeli, bilgili ve ihtiyaç duyulan kararlı muhalefeti ortaya koyuyor. Meral Akşener sadece merkez sağ ve milliyetçi camialar değil, CHP ve Cumhuriyet değerlerine bağlılığı yüksek seçmende de büyük heyecan yaratıyor. CHP’ye oy veren ama yönetim kadrosundan rahatsız olan pek çok seçmende Sayın Akşener’e karşı büyük bir sempati görülüyor. Uluslararası mahfiller de kendisini dikkatle izliyor. Zira siyaset bir rüzgâr işidir, o rüzgârı herkes görüyor. CHP yönetiminin tutarsız, açılıma ve liberal politikalara göz kırpan, ekonomiyi asgari ücret tartışmasına indirgeyen tutumu seçmenini kendisinden uzaklaştırmış durumda. Meral Akşener o seçmeni de kazanacak potansiyele sahip. Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyeti yıkma hamlelerini durduracak rüzgârın adı Meral Akşener’dir.
Bugün dünya siyasetinde milliyetçi partiler yükselişte. Zira küreselleşmenin yarattığı olumsuz sonuçlar bunu şart koşuyor. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti de tekrar tam bağımsız, Cumhuriyet kazanımlarını daha ileriye götüren, küresel güçler ile rekabete girebilecek bir sanayi ve eğitim modelini hayata geçirmek durumunda. Şartlar bizi buna zorluyor. Bana göre Türk siyasetinde yeni bir dönüm noktasındayız.

Kaynak : http://odatv.com/mob_n2.php?n=6-ayda-biriktirdigimizi-3-gunde-kaybettik-1005161200
 
Son 1 yılda başkanlık sevdasına ne badireler atlattık ama olsun, biz borca batarız, enflasyon artar, dolar euro artar, esnaf ağlar, başbakana trip atar yollar piyasa altüst olur, önemli değil, yeter ki onun gönlü hoş olsun.... :KK200:
 
Ülkemin geldiği noktaya üzülüyorum, 2002-2008 yıllarında ekonomik olarak gerçekten iyiydik, bunu es geçemem ama ne zamanki üretimden kopmaya ithalata ağırlık vermeye, inşaat sektörünü ekonominin lokomotifi olarak görmeye başladık ekonomi baş aşağı gitmeye başladı.

Şu anda geldiğimiz nokta Araplar bize yatırım yapsın ekonomimiz feraha çıksın durumundayız, taşıma suyla değirmen döndürme çabasındayız.

Ürettiğimiz ne var? Pirinç, buğday, saman bile yabancı ülkelerden geliyor, tarımı dibe vurdurduk, sanayi de büyük iş adamları kaldı orta ve küçük ölçekli firmalar bir bir kapanıyor, iflas bekleten şirketler var, yazar kasa fırlatan esnaf görmüyoruz diye herşeyi güllük gülistanlık sanıyoruz.
IMF'ye bağımlı değiliz artık diyoruz ama senelerdir artan cari açığı görmezden geliyoruz.

Ülkedeki siyasi çalkantıların sonucu $ kurunun oynaklığıyla dışarıdan ithal ettiğimiz her bir ürün için ne kadar borçlandığımızı, zarara uğradığımızı umursamıyoruz.

Belki artık IMF'ye bağımlı değiliz ama temel gıda maddelerini bile ithal ettiğimizden dışarıya bağımlıyız.

Teknolojimizi bile kendimiz üretmiyoruz, üretebildiklerimizin çoğunun parçalarını yabancılardan alıyoruz birleştiriyoruz, onlarda yakalamamız gereken teknolojinin gerisinde kalıyor, Dünya hızla değişirken ayak uydurmak adına basamakları 5'er 10'ar atlamamız gerektiğini kabullenmiyoruz.

Altın şehir kapıları, AVM'ler, transformerslarla övünüyoruz.

Yakalamamız gereken çok şey var, artık bir silkelenmekte, ekonomik göstergelerimizi düzeltmekte, Doğu'daki yangını söndürmekte doğru adımlar atmanın zamanı geldi geçiyor.
 
Bu ulke su anda bir ekonomik krizi kaldiramaz. Nerdeyse herkesin kredi borcu var, kriz patlarsa aylik geri odemeler borcun faizine bile yetmez, cerez parasi kalir. Arabalar evler yok bahasina elden cikartilir, tabi eger alacak adam bulunabilirse.. Ya da bankalar el koyar. Parasini tahsil edemeyen bankalar ise batar, butun mevduat sahipleri de birlikte.. Intihar haberlerinden gecilmez o zaman da gazeteler..
Yani biraz felaket tellaligi gibi oldu ama bir kriz patlarsa olacagi da bu.
 
Odatv:kahve:bir kere iyi deseler:KK62::ukala:kafami kiricimm:kızgın:
Yalnız bu röpotajı veren bir ekonomist evla, ekonomistler cari açık varken herşey şahane diyemezler, ekonomik parametrelere bakıyorlar, borçlar, cari açık, tasarruf açığımız gibi ekonomik sorunlar var, tasarruf açığı ve üretimin kaynağının ithalat olması da büyük sıkıntı, ki lütfen Mehmet Şimşek'in cari açık büyük sorun dediği, enflasyonun %10'a dayanmasının büyümeyi tehdit ettiğini söylediği yazıları da okur musun? Devletin bakanı da cari açık sorunundan, büyümenin enflasyon yüzünden tehlikeye girdiğinden bahsediyor, Türk Lirası da zayıflıyor maalesef, söyledikleri 2016 yılına ait güncel haberlerde var, reform yapılması gerekiyor diyor ama maşallah başkaca şeylerle uğraşmaktan asıl yapılması gereken ekonomi reformları yapılmıyor.

Ekonomi kanallarını izlerim hep, ekonomik tablo şu an pek parlak değil ve Saraylım'a da katılıyorum, emlak piyasasındaki stoklar arz talepten fazla olmaya başladı, 2020 yılında emlak stoğunun 582 milyar $ olması öngörülüyormuş, ki bu öngörünün üstüne çıkacak gibi görünüyor, talebin üstünde yapılan konutlar ve bu konutları almak için çekilen kredilerin patlamasından korkuyor ekonomistler, korkulan olursa bir sürü batık inşaat firması, kredisini ödeyemeyen ev sahipleri olacak maalesef.

Biz Araplara güveniyoruz, Körfez'den para gelecek diyoruz ama düşen petrol fiyatlarına çare olarak bir Arap inşaat firması 50 bin çalışanını çıkardı, Suudi Arabistan'ı 2-3 yıl içinde ekonomik kriz bekliyor, düşük petrol fiyatlarıyla yüksek ödeme taahhütleri yüzünden pekte iç açıcı durumda değiller.

 
Yalnız bu röpotajı veren bir ekonomist evla, ekonomistler cari açık varken herşey şahane diyemezler, ekonomik parametrelere bakıyorlar, borçlar, cari açık, tasarruf açığımız gibi ekonomik sorunlar var, tasarruf açığı ve üretimin kaynağının ithalat olması da büyük sıkıntı, ki lütfen Mehmet Şimşek'in cari açık büyük sorun dediği, enflasyonun %10'a dayanmasının büyümeyi tehdit ettiğini söylediği yazıları da okur musun? Devletin bakanı da cari açık sorunundan, büyümenin enflasyon yüzünden tehlikeye girdiğinden bahsediyor, Türk Lirası da zayıflıyor maalesef, söyledikleri 2016 yılına ait güncel haberlerde var, reform yapılması gerekiyor diyor ama maşallah başkaca şeylerle uğraşmaktan asıl yapılması gereken ekonomi reformları yapılmıyor.

Ekonomi kanallarını izlerim hep, ekonomik tablo şu an pek parlak değil ve Saraylım'a da katılıyorum, emlak piyasasındaki stoklar arz talepten fazla olmaya başladı, 2020 yılında emlak stoğunun 582 milyar $ olması öngörülüyormuş, ki bu öngörünün üstüne çıkacak gibi görünüyor, talebin üstünde yapılan konutlar ve bu konutları almak için çekilen kredilerin patlamasından korkuyor ekonomistler, korkulan olursa bir sürü batık inşaat firması, kredisini ödeyemeyen ev sahipleri olacak maalesef.

Biz Araplara güveniyoruz, Körfez'den para gelecek diyoruz ama düşen petrol fiyatlarına çare olarak bir Arap inşaat firması 50 bin çalışanını çıkardı, Suudi Arabistan'ı 2-3 yıl içinde ekonomik kriz bekliyor, düşük petrol fiyatlarıyla yüksek ödeme taahhütleri yüzünden pekte iç açıcı durumda değiller.
Ablacim bazi haber kanallati ve bazi mecralarin kaynagini gormem yeter bana hic bakmam haber ve yorumlarina cunku benim icin degersizlerdir.Sozcuyduboydu buydu herkes savundu bak artik haberini bile yayinlamiyruz.Eskiden en cok sozcunun haberleri yayinlanirdi.Yani kaynak benim icin onemli diken odatv sozcu niyet bildigim icin haberine bakmam.Ama dedigin dogru Bu da benim yargim
Ama ekonomideki acilimda haklisin ama acikladigin krediler konutlar aciklar bunlar hukumetin yaptigi birsey degil yapilan hesapsiz kitapsiz isler kimse ayigini yorganina gore uzatmiyor birak yorgani dublex ranza yapiyor.Sonra aclik o bu deniyor.Olan en alt gelirliye yine oluyor ac di hep ac kaliyor.
 
Ablacim bazi haber kanallati ve bazi mecralarin kaynagini gormem yeter bana hic bakmam haber ve yorumlarina cunku benim icin degersizlerdir.Sozcuyduboydu buydu herkes savundu bak artik haberini bile yayinlamiyruz.Eskiden en cok sozcunun haberleri yayinlanirdi.Yani kaynak benim icin onemli diken odatv sozcu niyet bildigim icin haberine bakmam.Ama dedigin dogru Bu da benim yargim
Ama ekonomideki acilimda haklisin ama acikladigin krediler konutlar aciklar bunlar hukumetin yaptigi birsey degil yapilan hesapsiz kitapsiz isler kimse ayigini yorganina gore uzatmiyor birak yorgani dublex ranza yapiyor.Sonra aclik o bu deniyor.Olan en alt gelirliye yine oluyor ac di hep ac kaliyor.

Ben kaynağa ehemmiyet vermedim konu ekonomi olunca çünkü ekonomi haberlerini bizzat takip eden, ekonomiyle alakalı durumlarda bizzat bakanların açıklamalarını dinleyen biriyim, bu yazı bir ekonomistin bu sebeple pas geçemedim, hükümetin yaptığı birşey değil mi?

İnşaat sektörünü ekonominin lokomotifi yapan bizzat hükümettir, kentsel dönüşümde hükümetindir ve inşaat alanındaki özel sektörlerin projeleriyle, kentsel dönüşüm projeleri bu hızla devam ederse Amerika'daki gibi mortgage patlaması yaşanacağını biliyor ekonomistler, ki umalımda haklı çıkmasınlar çünkü haklı çıkarlarsa çok büyük bir kriz yaşanır.

Ağırlık vermemiz gereken diğer üretim kalemlerine eğilmiyoruz, ki bu da büyük bir sorun, yani burada bahsettiğim cebinde 2 kuruş varken gidip akıllı telefon almak değil, talepten çok inşaat izni vererek, imara açarak mortgage krizi gibi bir krize zemin hazırlamaktan bahsediyoruz, bunda ödeme imkanı varken konut kredisi çeken vatandaşın bir kabahati yok ki, Adam ödeyebilirim deyip 10 yıllık kredi çekiyor, arz talepten çok inşaat olur da konutlar eritilemezse yaşanacak ekonomik çıkmaz sonucu bu banka kredilerine, kredi faizlerine yansır ve kredi çeken bireyin borcu bir anda ikiye üçe katlanır, ödeyebileceğinden fazla hale gelir ve evini ya elinden çıkarmak zorunda kalır veya banka icrasıyla kaybedip üstüne birde borç ödemek zorunda kalır, bahsettiğim bu;)

 
bence hiçbir sıkıntı yok.. Dolar 2.97 yi gördü darısı 5.00 ın başına.. eee ne de olsa yurdum insanı dolar milyoneri baksana herkes şükretmekten dem vuruyor :27:
 
bence hiçbir sıkıntı yok.. Dolar 2.97 yi gördü darısı 5.00 ın başına.. eee ne de olsa yurdum insanı dolar milyoneri baksana herkes şükretmekten dem vuruyor :KK53:
Kriz sadece bize kriz valla
Bu insanlar ceplerindeki paradandamı bi haber anlamıyorum ki ?
 
biz aile olarak battık diyebilirim ülkeyi bilmem ama biz battık şuanda 5000 tl den fazla borcumuz var ve eşim sadece 1600 tlyle hep kira hem ev ihtiyacı hemde borç ödemeye çalışıyor dün oglumla ben dr a gittik ve sadece ilaç ve muayene parası 75 tl tuttu 4 ilaç için artık şaşırdım deli gibi iş arıyorum ama yok eve iş verenlerde de insaf kalmamış şaşırdım kiRAya zam geldi ev fiyatları uçtu çocukla dışarı çıkmaya korkar oldum herşeyi istiyor almasan olmuyor bugün 15 20 dk agladı dışarda yemek yiyelim diye mecbur girdik 2 döner 2 ayran a 6 tl verdim abur cubur oyuncak vs derken elimdeki de bitti :(
 
Ben kaynağa ehemmiyet vermedim konu ekonomi olunca çünkü ekonomi haberlerini bizzat takip eden, ekonomiyle alakalı durumlarda bizzat bakanların açıklamalarını dinleyen biriyim, bu yazı bir ekonomistin bu sebeple pas geçemedim, hükümetin yaptığı birşey değil mi?

İnşaat sektörünü ekonominin lokomotifi yapan bizzat hükümettir, kentsel dönüşümde hükümetindir ve inşaat alanındaki özel sektörlerin projeleriyle, kentsel dönüşüm projeleri bu hızla devam ederse Amerika'daki gibi mortgage patlaması yaşanacağını biliyor ekonomistler, ki umalımda haklı çıkmasınlar çünkü haklı çıkarlarsa çok büyük bir kriz yaşanır.

Ağırlık vermemiz gereken diğer üretim kalemlerine eğilmiyoruz, ki bu da büyük bir sorun, yani burada bahsettiğim cebinde 2 kuruş varken gidip akıllı telefon almak değil, talepten çok inşaat izni vererek, imara açarak mortgage krizi gibi bir krize zemin hazırlamaktan bahsediyoruz, bunda ödeme imkanı varken konut kredisi çeken vatandaşın bir kabahati yok ki, Adam ödeyebilirim deyip 10 yıllık kredi çekiyor, arz talepten çok inşaat olur da konutlar eritilemezse yaşanacak ekonomik çıkmaz sonucu bu banka kredilerine, kredi faizlerine yansır ve kredi çeken bireyin borcu bir anda ikiye üçe katlanır, ödeyebileceğinden fazla hale gelir ve evini ya elinden çıkarmak zorunda kalır veya banka icrasıyla kaybedip üstüne birde borç ödemek zorunda kalır, bahsettiğim bu:KK66:
Amerikadaki olayda benim kuzenimde patladi onun bana anlatimina gore halk kredi ile ev alinina saldirdi yani mortgage odeme gucunde zorlaninca eee bizim deyimle icraa banka evlere el koydu zamanla bankada bu emlaklari elden cikaramayinca bankalarda batti. :(
 
biz aile olarak battık diyebilirim ülkeyi bilmem ama biz battık şuanda 5000 tl den fazla borcumuz var ve eşim sadece 1600 tlyle hep kira hem ev ihtiyacı hemde borç ödemeye çalışıyor dün oglumla ben dr a gittik ve sadece ilaç ve muayene parası 75 tl tuttu 4 ilaç için artık şaşırdım deli gibi iş arıyorum ama yok eve iş verenlerde de insaf kalmamış şaşırdım kiRAya zam geldi ev fiyatları uçtu çocukla dışarı çıkmaya korkar oldum herşeyi istiyor almasan olmuyor bugün 15 20 dk agladı dışarda yemek yiyelim diye mecbur girdik 2 döner 2 ayran a 6 tl verdim abur cubur oyuncak vs derken elimdeki de bitti :KK43:
Allahim sabir versin ve yardimcin olsun insallah daha iyi olursun anne olunca evlatda isin icine girince sikinti bine cikiyor. :110:
 
Allahim sabir versin ve yardimcin olsun insallah daha iyi olursun anne olunca evlatda isin icine girince sikinti bine cikiyor. :110:
aynen çocugum çok hasta şuanda devlette ilgilenmiyorlar bide üstüne saglık ocagına 15 tl muayene parası veriyoruz :KK43: özel hastahaneler 60 tl den başlıyor evladım et al börek yap anne diyor içim parçalanıyor eşimse boşvermiş artık olmuyor diyor ne yapayım diyor haklı şu anda tamamen bittik gibi
 
aynen çocugum çok hasta şuanda devlette ilgilenmiyorlar bide üstüne saglık ocagına 15 tl muayene parası veriyoruz :KK43: özel hastahaneler 60 tl den başlıyor evladım et al börek yap anne diyor içim parçalanıyor eşimse boşvermiş artık olmuyor diyor ne yapayım diyor haklı şu anda tamamen bittik gibi
Canm bagli bulundugun belediye kaymakamlik veya muhtarliga git cok dardaysan bizim burda hep yonlendiriyoryz ilgileniyorlar git gelirin zaten sikintikiysa resmi olarakta kesin yardim ediyorlar.
 
Back
X