Tuvalet Eğitimi 5yaşında kızım gece altını ıslatıyo:(

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

gulum3452

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2011
626
1
0
İstanbul
merhaba kızlar
kızım 5 yaşında ama hala geceleri altına kaçırıyo,gece kaldırdığımdada hep ağlıyo ve zorla yapıyo,
sabahta erken kalkıp okula gidiyo gece 3.4kez kaldırmam gerekıyo uyuya kalıp kaldıramazsam kaçırıyo,
bu durum hem onun için hem benim için artık çok zor olmaya başladı.
ilaç varmış bunun için ama o ilaçlarından kısırlık yaptığı yazıyomuş yan etkılerinde...
bu durumda kışıliğini etkilermiş ne yapsam bilemedim bu durumda olup başa çıkabilen herkesten yardım beklıyorum nolur yorumlarınızı eksik etmeyin...
 
bence hemen pedagog yardımına başvurun. ilaçta kullanmayın. kuzucuk bişeylerden korkuyordur belki de aşması gerekn bir problemi vardır.
 
canım benim oğlumda yapıyordu. doktora götürdük ilaçla geçti. ama psikolojikte olabilir. eğer öyleyse bunun nedenelri üzerinde durun . fizyoljik nedenlerde etkiliyor. öreğin, akşam bol sıvı tüketmesi, malum soğuklar başladı , ayaklarını üşütmesi, birde üşengeçlik. benim oğlum wc ye gitmeyi hep ertelerdi. bir müddet gece kaldırıp yapıyordum onunda sakıncalı olduğunu anladım. çünkü çocuk yarı uykulu kalkıp yapıyor sonra gece kalktığını düşünüp yatağa kaçırabilir önemli olan çocuğun uyanık bir biçimde , bilinçli olarak yapması. en önemlisi sabır. çoğu çocukta 5 yaşından sonra geçiyo. sabret göreceksin
 
Ben bellı bı yasa kadar altıma kacırırdım cocukken..Hep usengeclıkten hep ertelemekten..Kendı basınıza ılac kullandırmayın cocuga.. bi pedagoga basvurun bence..
 
birilerinin tavsiyesiyle ilaca başlamak doğru olmaz biraz sabır ve uzman yardımı almalısınız bence.
 
Çocuk Cerrahisi
İdrar Kaçırma (Alt ıslatma) tedavisi

Gece altını ıslatma nedir? Sıklığı ne kadardır?

Çocukların çoğu 2–4 yaş arasında idrarlarını hem gece hem de gündüz tutmayı becerirler. Çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur, bu nedenle de yaşla sıklığı azalır. Üç yaşındaki çocukların %40'ı altını ıslattığı halde bu oran 5 yaşında %20'ye, 6 yaşında %10'a düşmektedir. Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşamaktadır.

Gece altını ıslatmanın kaç tipi vardır, nedenleri nelerdir?

Gece altını ıslatmanın iki tipi vardır. Doğumundan itibaren hiç kuru kalmamışsa primer (birincil) tip, en az 6 ay kuru kaldıktan sonra altını ıslatmaya yeniden başlamışsa sekonder (ikincil) tip altını ıslatmadan söz edilir.

Altını ıslatan çocukların büyük çoğunluğu birincil altını ıslatma grubunda yer alır. Bazen altını ıslatmaya sık ve acil idrar yapma ihtiyacı duyma gibi bulgular eşlik edebilir. Gece altını ıslatma, nedenlerine göre fizyolojik ve organik olmak üzere iki gruba ayrılarak incelenmektedir.

Gece altını ıslatan çocukların büyük bir grubu (%90-95'i) fizyolojik altını ıslatma grubunda toplanmaktadır. Bu çocukların gece uykuda mesane doluluğunu hissetmelerinin yetersiz, mesane kapasitelerinin küçük ve uyku derinliklerinin fazla olduğu bildirilmektedir. Önemlisi altını ıslatmanın büyük oranda genetik yatkınlığa dayanmasıdır.

Anne ve babadan birisinde altını ıslatma öyküsü varsa çocukta % 45, ikisinde birden varsa %77 oranında altını ıslatma sorunu yaşanmaktadır. Aile öyküsü olan olgular iyileşme zamanı bakımından ailelerine benzer bir seyir göstermektedirler.


Hangi hastalıklara eşlik eder

Altını ıslatan çocukların %2-3'ünden şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları gibi sorunlar saptanmaktadır. Olguların %5-10'unda ise altını ıslatmaya sık ve acil idrar yapma ihtiyacı gibi yakınmalar eşlik etmektedir. Bunlar "polisemptomatik altını ıslatma" olarak tanımlanmaktadır. Bu çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, idrarda bakteri olması, kabızlık ve bazen besin alerjisi saptanmaktadır.

Ayrıca son yıllarda halk arasında "geniz eti" olarak bilinen adenoid vegatasyonlu çocuklarda yüksek oranda altını ıslatma görüldüğü ve ameliyat sonrası yakınmalarının geçtiği üzerinde durulmaktadır.

Psikolojik sorunlar

Genel olarak psikolojik olaylar daha önce söz edilen primer altını ıslatma sorununa yol açmazlar. Bu nedenle de altını ıslatan çocukların büyük çoğunluğunda bir ruhsal sorun aramaya gerek yoktur. Ayrıca kötü çocukların altını ıslattığı gibi ön yargıların geçersiz olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bir ruhsal sorundan sonra altını ıslatma yaşanıyorsa bu genellikle fizyolojik altını ıslatmanın yeniden ortaya çıkmasıdır. Davranışsal gerilemesi olan çocuklarda gece altını ıslatma yanında okul başarısızlığı, korku gibi ek bulgular vardır ve bunların mutlaka çocuk psikiyatristleri tarafından görülmesi gereklidir.

Nasıl yaklaşılmalı

Hemen ve önemle belirtmeliyiz ki altını ıslatmanın kendisinden çok, bu çocuklara ailelerin ve toplumun yanlış tutumları zarar vermektedir. Bunların içinde en tehlikelisi "Altına yapan kızını sobaya oturttu" gibi haber başlıklarına konu olan cinsel bölgelere yönelik cezalandırma girişimleridir. Bu tür tutumlar, çocuklar üzerinde etkisi ömür boyu sürecek izler bırakmaktadır.

Altını ıslatan çocukların fizyolojik bir gelişme gecikmesi yaşadığı (bir tür diş çıkarmanın, konuşmanın gecikmesi gibi) ve ailenin temel görevinin çocuğun benlik saygısı zedelenmeden bu sorunu atlatmasını sağlamak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle altını ıslatan çocukların en geç 6 yaşında konuyla ilgilenen bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir tedavi planı yapılması gereklidir.

Altını ıslatan çocuklarda ne gibi tetkikler yapılmalı

Altını ıslatma yakınması ile hekime getirilen çocuklar daha önce söz edilen organik faktörlerin varlığı bakımından incelenmelidir. Bunun için gündüz altına kaçırma, zor idrar yapma, kabızlık, zor ve acil idrar yapma, çok idrar yapma, kafa travması geçirme, idrarla birlikte kaka kaçırma, horlama ve gece ağızdan nefes alma gibi yakınmaların olup olmadığı soruşturulmalıdır. Elde edilen bilgiler ve genel muayene sonuçlarına göre idrar incelemesinden, mesane filmlerine uzanan bir dizi tetkik yapılmalıdır.

Altını ıslatan çocukların %97'sinde fiziksel bir neden yoktur. Bu nedenle ayrıntılı bir öykü çoğu zaman fizyolojik altını ıslatmanın olup olmadığı konusunda bilgi verir. Bu noktada altını ıslatan çocukta " küçük mesane" ya da uykudan uyanamama sorunu mu olduğunun aydınlatılması önemlidir.

Tedavide kullanılan yöntemler

Altını ıslatan çocuklara genel olarak 7–8 yaşına geldiğinde tedavi için girişimlerde bulunulması önerilmektedir. Bu girişimlerin başında çocuğun kendisinin ya da ailesinin gece uyanmasına dönük programlar gelmektedir. Ailenin çocuğu gece uyandırıp tuvalete gitmesini sağlayan program uygulanır. Bu program %90 oranında başarı sağlamıştır.

Tedavide alarm kullanımı ve ilaç tedavisi

Alarm cihazları çocuk idrar kaçırmaya başlar başlamaz hareket geçen ve böylece çocuğun uyanıp, mesanesini kontrol etmesi konusunda yardımcı olan araçlardır. Bu tedavi ile çocuklarda %70–84 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Altını ıslatma tedavisinde uzun yıllardır çeşitli ilaçlar kullanılmıştır .%90'a varan oranda yineleme riski bulunmaktadır.

Alt ıslatma çocukluk çağında sık görülen bir sorundur ve ailelerin yanlış tutumlarının sürdüğü bir konudur. Öncelikle altını ıslatan çocukların konuyla ilgilenen çocuk hekimleri tarafından değerlendirilmesi ve ailenin katılımı ile uzun dönemli bir tedavi yaklaşımının denenmesi gereklidir.

Temel prensipler

  • Gece kalkıp tuvalete gitme bir hedef olarak kesinleştirilmeli
  • Tuvalete ulaşmak kolaylaştırılmalı
  • Çocuğun kuru kalma sorumluluğunu üstüne almasına yardım edilmeli
  • Yatmadan önceki 2 saat boyunca fazla sıvı alımından kaçınılmalı
  • Kafein içeren içecekler kesinlikle verilmemeli
  • Yatağa girmeden tuvalete gidilmeli
  • Gece kuru kalması için bez bağlanmamalı (gece kalkma motivasyonunu olumsuz etkilemektedir)
  • Sabah temizliğine çocuğun katılımı sağlanmalı
  • Çocukların benlik saygıları desteklenmeli
  • Ailelere nasıl davranacaklarını anlatan kılavuzlar hazırlanmalı
  • Çocukların hangi günler kuru kaldıkları bir kart üzerine işlenmeli
  • Çocuklar en az ayda bir kez kontrol edilmelidir.

ALINTI

 

Benım kuzenımde oleydı heralde 7 yasına kadar cunku o zamnlar ondan buyuttum annem yatmadan ona bısı ıcırmıodu cısını yaptırıpdu yanı yatmaya yakın yıyecek ıcecek vermıyordu sutunu fılan yatarken dıl gun ıcınde ıcıırodu yemekten sonra hıc bısı vermıodu
 
Ayni sorun bendede vardi..aksam yatmadan once wc ye gotururdum sonra uyurdu ben yatmadan once gene uykusundan uyandirip gotururdum sabah uyandiginda bakardim yine islatmis yada bircok defa ben gece wcye goturmeden yapardi resmen iskenceydi...5 yasini gecti halada yapiyordu wcye gotursem bile ne yaptiysam basa cikamadim bazende arada hic yapmadigi oluyordu sevindigim anda hooop yine basliyordu....benim oglum mart 2007 dogumlu neyseki bu bir kac aydir atlattik darisi sana...sana tafsiyem ilac felan kullanma elbet duzene girecektir simdi oglum gece hic kalkmadan yapmiyor yada gelirse yanliz gidip yapiyor 5 yasini gecti sonra alisti...bence bu cocugun yapisiyla alakali olan birsey ablamda cok islatirmis ablam halada ogunleri hatirliyor....zamana birak gece sivi verme...yatagina koruyucu al dosegine idrar gecmesini engellet gece kontrol et islak uyumasin oyle yada boyle duzene giriyor bir sekilde gecte olsa....
 

sorun bişey değil bu ilaç falan kullanmayın bişeyde yapmayın bence.çünkü bende yapıyordum o dediğinizi hemde 5 yaşından çok daha büyükken. bunu yaşayan az kişi yok olabilir yani.benim tanıdığım çok insan var böle olan sonrasında düzeliyor.
 

bildiğim kadarıyla şok geçirmiş çocuklar gece yatağı ıslatırlarmış..
 
Gece alt ıslatmasını önlemk için şöyle bir tavsiye okumuştum bir yerde...

İlk gece 1 saatte bir,
2.gece 2 saatte bir
3.gece 3 saatte bir
4,gece 4 saatte bir vs.bu aralıklarla kaldırın çocuğunuzu...Sonra daha kaldırmayın...Öğreniyorlarmış o zaman kas kontrolünü ve kaçırmamayı...
 
Şöyle söyleyim, bizim 20 yaşında tanıdığımız biri var. O bile geceleri altını ıslatıyor.
Bu psikolojik bir sorun olabilir, tembellik kaynaklı olabilir. Ama ne olursa olsun çözümü var, üzülmeyin bu yüzden bir pedagog a filan gidin en kısa zamanda.
 
canım benim cadı kızımda geceleri ayılıp tuvaleti geldiğinin farkına varmıyor bez baglıyorum daha 4 buçuk ta ama hala yapması benide sinir ediyor babasıyla konuşuyoruz ben bilerek yapmıyorum ki bir daha yapmıcam diyor ama dalgın uyudugunda bezi yaşartıyor bendede var bu sıkıntı
 
teşekkürler hanımlar...
bizde okulun danışmanına gittik, bende okula başlamadan bezliyodum,
danışman bezleme gece kaldır dedi ve once saatte bir kaldır, sonra 2saatte bır,
3saatte bır falan deneyın dedi, 2ay oldu bu şekilde devam ediyorum
gece kalkmak istemiyo ağlıyo,bazen bende uyuya kalıyorum bi bakıyorum yapmış
ve hava soğuk üşümüş oluyo yavrum,hasta olucak diye korkuyorum..
yani hiç bi gelişme yok öğretmeniylede konuştum hala devam ediyosa doktora gözük istersen dedi tamam göstericem de doktor şu yan etkileri var deyip vermemezlık yapmaz,bende ondan korkuyorum,psikolojik sorunları olan bi çocuk gibi değil kızım..aranızda böyle sorunları olanlar ve kurtulanlar olmuştur,nasıl kurtuldunuz çözümünüz neler öğrenip uygulamak isterim..birde pedogoğa mı gitmeliyim çocuk doktoruna mı napmalıyım?
 
canım benimde 5 yaşındaki oğlum aynı durumda çözüm bulursan paylaş bende artık çok yoruldum

gece kaldırıyorum başka çözüm bulamadım, akşamları su ve sulu şeyler vermemeye çalışıyorum. 10gündür iyiydi dün çok su içmiş yada üşütmüş 2saatte bir altını ıslattı malesef
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…