5 yaşındaki kızımda eşya bağımlılığı

gebito

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Ekim 2008
6.691
2
15.140
773
Merhaba,

Başlıkta yazdığım gibi son haftalarda kızımda eşya bağımlılığı gelişti. Öncelikle daha önce yarı zamanlı ana okuluna gidiyordu, bu yıl devletin tam zamanlı örgün eğitimine başladı. Kardeşi olacak ve bu konuda çok mutlu, zaten sorumlar kardeşi öğrenmeden önce başladı. Bir de taşınacağız ama çocuk 5 yaşında ve bu 5. ev olacak yani çok sık taşınıyoruz zaten.

Bir kaç hafta önce ben kütüphaneden aldığım kitabı çok sevdim iade etmek istemiyorum diye başladı problem. En başta tamam dedik ve kitabı 2 kez uzattı. Sonra kitabın aynısından şipariş edip zar zor o kitabı iade ettirdik. Bu arada kütüphaneye okulla gidiyor, tüm sorumluluk kendine ait. Sonra bu sonraki kitap için tekrarlandı.

Normalde markette mağzada tutturma huyu olmayan çocuk başkalarının evindeki çorba kaselerini çok sevdiğini söyleyip almamız için kriz geçirdi. Almadık, o an net net açıkladım ona yaptığı yanlışı ve bizim o tabağa ihtiyacımız olmadığını zaten başkasının eşyasını alamayacağımızı ama almamamızın en buyuk nedeninin ihtyacımız olmadığını.

Şimdi de malum taşınıyoruz pek çok eşyayı satıyorum ya da bağışlıyorum. Okuldan ihtiyacı olanlara bağışlanmak üzere atkı-bere istemişler, ben de hazırladım, içinde onun küçükenleri de vardı- sordu- anlattım güzelce- kendi eşyalarını alıp geri dolaba koymuş.

Kendi bir şapkam vardı, vermek üzere onu poşete koydum. Ben onu çok seviyorum verme dedi. Dedim ben kullanmıyorum kullanacak birinin sahip olmasını istiyorum. Ağlayan nir ses tonu ile ben büyüyünce onun aynısından bana bulabilir miyiz diye soruyor. Düz siyah beyzbol şapkası yani hepi topu.

Satacağım vereceğim tüm eşyalar evde travma olmaya başladı.

Yeni bisiklet aldık ona eskisi küçük geliyor, yeni bisiklet için sevindikten bir süre sonra eski bisikletimi verecek misin diye ağlamaklı oldu. Evet onu bisiklet almaya parası olmayan bir çocuga vereceğim o da kullansın eğlensin dedim, ama ben o bisikleti çok seviyorum dedi. Şu an o bisiklet verecek insan bulmaya gücüm yok o nedenle ara ara sormaya devam ediyor.

Bebekliğinden beri ona çok eşya aldım çok verdim çok sattım. Evimizde hep bir devir daim vardı. Şimdi bu bağlılığı anlayamıyorum. Nasıl çözsem bilemedim, danışayım dedim.

Çok tatlı çok akıllı maşAllah ☺

Kardeşini çok istiyor demişsiniz. Haklısınız istiyordur. Ama her çocuk içten içe biraz kıskanır kardeşini. Bu yenisi gelince eskinin gitme olayını içinde kendine de yormuş olabilir mi acaba? Sonuçta daha 5 yaşında aklına her şey gelebilir.

Konuyla ilgili bir fikrim yok ama kızınız çok sevimli ya. Okurken gülümsedim. Bir de neden sürekli taşınıyorsunuz?
Hep farklı fırsatlar çıktı kariımıza onları değerlendirdik. Aslında son iki evde 1 yılda çıkacağımızı bilerek taşındık. Geçen yıl daha iyi bir okul bölgesine taşınıp onun kaydını yaptırdık. Sonra kira yüksek diye değiştirdik.

Buna kesinlikle katılıyorum ancak kardeşi sorunlar çıktıktan sonra öğrendi. Yani kardeş sorunu arttırmış olabilir ama başlatan başka bir şey.

Onun için uzun süreli bir belirsizlik olmasın dye üçüncü trimestera girince söyledik hamile olduğumu.

benim oğlum da 3 yaşında ama hep böyle bizimkinin mizacı gibi, annesine çekmiş.

çocuklar rutin ve aşinalık tercih ediyor. bu taşınma sürecinde, daha önceden bildiği tanıdığı eşyaları yanında tutarak değişime daha kolay adapte olmaya çalışıyor olabilir. eğer öyleyse taşınmanız bitince zamanla alışır ve geçer diye düşünüyorum. bolca sarılın, sizinle bağı güvenli ve güçlü olursa eşyalarla ayrılması da kolaylaşır belki :)

Çok küçük, kıyamam ona. Belli ki altında bir neden var. Belki de bir psikoloğa sormanız en iyisi ileride daha da ilerleyip dispozofobiye dönüşmesin.

Bende aynen boyleydim. Biraz da krese cok erken baslamis olsam da etrafimiz cok kalabalik degildi bende muhtemelen esyalarla duygusal bag kurmustum. Tam kizinizin yaslarinda babam yeni bir araba almak icin arabayi satacagini soylediginde camdan arabamiza bakip icimden onu teselli ettigimi filan hatirliyorum. Yazdiklarinizi okurken kendi kucuklugume dair bir suru ani canlandi gozumde ve gulumsedim. Belki kiziniz sadece okul disinda yalniz bir cocuktur hepsi bu.

Bu cok dogru olabilir. Hayatimin en. Asosyal donemini yasiyor olabilirim. Babami yazin kaybettim, uzerine hamileligimi ogrendim ancak gecen yil iki dusuk yaptigim icin bu hamileligin basinda da testler onlar bunlar gerginligi vardi. Eylulden beri yasadigimiz sehirde yalniziz ve ben sessiz sakin bir hayat suruyor, haftasonlari falan kimse ile gorusup de cocugumu sosyallesturmiyirum. Zaten haftaici okuldan aldiktan sonra cok yorgun oluyor. Gecen yil hergun parka gotururdum simdi en son eylulde parka goturdum galiba. Evet bu donem yalniz kaldigi cok dogru. Hem de yazin olan genis aile kalabaligindan sonra.

Ama gercekten kimseyi goresim, konusasim yok. Belki diyorum benim vucudum da kendini doguma hazirliyor, simdilerde evde sessiz sakin oturabilirken oturmak istiyor.

Onu cumartesi sabahlari baleye gotururyor babasi, cok sevdigi, eglendigi halde basen evde kalmak istiyorum diyordu. O yuzden surekli kurslara kaydettirmek de istemiyorum. Ama gecen yila nasaran bu yil cocuk cok asosyallesti farkindayim.

Sizin yalnizliktan kastiniz neydi? Kac yaslarinda oldugunuzu hatirliyor musunuz?

Bizde cok yeni gelisen bir huy bu o nedenle endiseleniyorum. Cok kucuk yasindan beri bilir oyuncaklar alinir ve verilir. Bir ara yasadigimiz yerde oyuncak kiralama merkezi vardi, kiralar iade ederdik 2 yas civarindayken, o zaman bile sorun olmazdi oyuncaklardan ayrilmak.

Cocugunuz sizden oyle gordugu icin kopyaliyor olmasi cok normal. Bizde ayni durum soz konusu degil. Esim de ben de aliriz veririz satariz. Cok esyamiz yoktur. Cok tasindigimiz icin esyalari minimumda tutmayi ogrendik biraz.

Çok küçük, kıyamam ona. Belli ki altında bir neden var. Belki de bir psikoloğa sormanız en iyisi ileride daha da ilerleyip dispozofobiye dönüşmesin.

Psikologla bag/iletisim kurabilir mi ondan cok emin degilim.

Cok sakin bir yasantimiz vardi bizim de tipki sizin gibi, oyle etrafimizda cocuk yoktu. Krese baslamadan once cok kalabalik sosyal hayati olan bir bakicim vardi, sonra tipki sizin hikayenizdeki gibi cok sakinlesti hayatimiz. Ben de 4-5 yaslarinda olmaliyim. Hatta annem bir tul perde yikamisti balkona asmis ucmus o perde de ruzgardan, arkasindan aglamistim kayboldu o cok korkacak diye. Sonra bu donem nasil gecti ne yazik ki onu hatirlayamiyorum. Okula gittigi icin belki sizi ozluyordur baleye gitmek istememe sebebi o olabilir.

Ayni kizimi anlatiyorsunuz. Bana ne tavsiye edersiniz? Buyudukce astiniz mi bunu?

Ayni kizimi anlatiyorsunuz. Bana ne tavsiye edersiniz? Buyudukce astiniz mi bunu?
Tabi canim hatta cok minimalist bir hayatim var, esya ya da giysi satin almam gerekmedikce. O bir donemdi muhtemelen ve gecti. Annem surekli kitap okurdu bence onunda cok faydasi oldu. Kitaplardaki kahramanlar, dunyalar muhtemelen esyalardan daha cekici gelmeye baslamistir.

Aslinda ben okulda zate sosyallesiyir gozu ile bakiyordum. Ama siz de o donem krese gidiyormussunuz. Demek ki bu sosyallesme yeterli degil.

Hergun uyumadan once kitap okuyoruz. Okuldan gelince de bir kitap saati yapayim.

Benim oğlum 6.5 yasinda hala esyalarini verdirtmez. İhtiyaci olan çocuklara vermeliyiz diyorum bazen zorla birinden vazgeçmelisin diyorum. Birsey diyemiyorum malesef bizim bu huyu hep vardi, sizin yeni oluşmuş. Bizimki sadece kendi eşyalarina sahip cikar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…