• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 5 yaşında ki kızım,yemek yememek için kusuyor. Ne yapabilirim ?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

cubuko

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2011
30
2
36
Adana
ya ne yapacağmı şaşırdım.kızım 5 yaşında ve yemek yememek için kusuyor.o kadar üzülüyorumki.sanki beni cezalandırıyor.bazen o kusarken ağlıyorum.yemek yedirmesem 2 gün acıktım demiyor.

hiç zorlama bence acıkınca nasıl olsa isteyecek zor biliyorum ama dayanmalısın en sevdiği yemeği yapıp sofrayı hazırla bir kere çağır ve gelmezse oturup keyifle yemeye başla ama sakın bir kereden fazla teklif etme ben mesela kızıma yapma deyince ısrarla gözümün içine içine bakarak yapıyor.bende tersini söylüyorum hoşlanmadığım davranışı yapmasını söylüyorum yapmıyor

ya evet onuda denedim ama 1 gün en fazla.bide yerken yemeğini ağında tutuyor.o kadar yıprandımki 2.yi düşünemiyorumm

21 aylık iştahsız oğlum var
eşimle hep konuşuruz 3-4 yaşına gelince yedirmek daha kolay olabilir diye
yazınızı okuyunca moralim bozuldu:((
allah yardımcınız olsun

21 aylık iştahsız oğlum var
eşimle hep konuşuruz 3-4 yaşına gelince yedirmek daha kolay olabilir diye
yazınızı okuyunca moralim bozuldu:((
allah yardımcınız olsun

inanın bu ek gıdaya geçtiğimizden beri böyle.tüm tavsiyelere uydum.ama nafile.bu yaşlarda yemek yedirmek zor çünkü kişilikleride geliştiği içn yemek seçmeler başlıyor.belki o yaşlarda neyi sevdiğini farkedip onu yedirebilirsiniz.2-4 yaş arası gene iyiydi.ama şimdi inatlaşma başladı ve gözüme bakarak kusuyo.psikolojim bozuldu.ümitsizliğe kapılmayın bence biz ümitsiz vakayız:(((

aynı sorunu yaşayanlardan biris de benim 3,5 yaşında bir kızım var. Doğduğundan beri abartmıyorum bir kere bile isteyerek yemek yemedi. Yedirdiğim öğünlerinde 100 de 90 ını kusuyor.keşke buna bir çözüm bulabilmiş olsaydım ve sizinle paylaşsaydım. sadece yanlız olmadığınızı bilmenizi istedim.

bir pedagog tan yardım almayı denediniz mi o size nasıl davranmanız gerektıgını en yı sekılde soylıcektır emınım.. ama dıger arkadasın dedıgıne katılıyorum en sevdıgı yemeg yapıp sofraya bır kere cagırıp sız yemenıze bakın ama 1 gun dııl bunu devamlı uygulayın gun ıcınde karnını doyurabılıcek 1 adet bıle abur cubur vermeyın seker cıkolata zaten vermeyın sadce yemegını guzel guzel yerse abur cuburu hakedebılıcegını soyleyın ve kesınlınle tavız vermeyın ısterse kendını parcalasın bı anne olarak cok zor bılıyorum ama bu onun ıyılıgı ıcın unutmayın ve kustugunda vs. kesınlılle ona uzuluyo bundan etkılenıyo gıbı gorunmeyın umursamayın o sızın agladıgınızı gordukce ınadına yapıyor cunku umursamaz oldugunuzu gorunce bu davranısın ona bısey kazandırmadıgını anlıcaktır ama bol bol sabır gerekıyor.. dayanın basarabılırsınız..

öncelikle yalnız olmadığımı bilmek bile beni çoook rahatlattı.tavsiyeleriniz için sağolun.deneyeceğim tekrar emin olun.burada yeniyim ve çokta mutluyum.iyiki gelmişim

ağzında lokmaları bekletme huyu bizde de var , kızım 27 aylık ve çok iştahsız , ye diye zorlayınca kavga kıyamet kopuyor , sinirlerime hakim olmak çok zor .......çareyi ilgisizlikte buldum , yemeğimizi hazırlıyorum , ona gel ye demiyorum ... ne yapıyorsun annecim diyor , yemek hazırlıyorum kızım babanla yemek yiyecez diyorum, onu masaya çağırmıyorum , uzaktan bakınıyor biraz sonra dayanamayıp o geliyor anne ben de yeyim diye , yemek istediği kadar veriyorum , yeter dediği anda ısrar etmiyorum...bir de yanlış mı bilmiyorum ama televizyonda severek izlediği bir program açıyorum bu sayede kaç lokma yediğinin farkına varmıyor , ağzında beklettiği zaman da yut demiyorum artık bırakıyorum kendi haline ...yut dersem iş inada biniyor çünkü :(

Son düzenleme:
Ben artık bu konuda pes ettim. Okumadığım kitap denemediğim yöntem kalmadı. 2 yaşındaki oğluma kesinlikle yemek yediremiyorum. Doktor sağlıklıysa kilosu önemli değil diyor ama ben tatmin olamıyorum. Çok şükür sağlıklı ama neden yemiyor.
Sadece süt içmek istiyor. Ballı süte hiç hayır demedi.Ne yapacağımı şaşırdım.

raslantı eseri başlığınızı gördüm ben anne değilim ama küçükken hiç yemek yemezmişim.. annem musluk basında suyla oynata oynata yemek yedirirmiş, hatırlıyorum bi ögün biterdi akşam olurdu, önüme baska yemek gelirdi :37: sonra okula başlayınca kendiliğinden düzelmiş şimdi hiç yemek seçmem :66:
kuzenimde çok iştahsızdı,ama teyzem ona yemekleri çok karıştırarak verdi, çocugun midesi bulandı :37: hatta bir gün bizde ekmekten başka bişey yediremedik yavrum bi onun tadından emin napsın :27: alllahtan teyzem cok cabuk farketti, sevdiği şeyleri yapmaya başladı, üstelemedi, şimdi okula gidiyor önce 2 yıl kreşe gitti şimdi ilkokul 2.sınıfta ve gayet iştahlı tamam pırasadan hiç hoşlanmıyor ama köfteye de hayır demiyor :52:
üzülmeyin okula başlayınca azalacaktır, siz canınızı sıkmayın.. öpüyorum cimcimeyi :71:

raslantı eseri başlığınızı gördüm ben anne değilim ama küçükken hiç yemek yemezmişim.. annem musluk basında suyla oynata oynata yemek yedirirmiş, hatırlıyorum bi ögün biterdi akşam olurdu, önüme baska yemek gelirdi :37: sonra okula başlayınca kendiliğinden düzelmiş şimdi hiç yemek seçmem :66:
kuzenimde çok iştahsızdı,ama teyzem ona yemekleri çok karıştırarak verdi, çocugun midesi bulandı :37: hatta bir gün bizde ekmekten başka bişey yediremedik yavrum bi onun tadından emin napsın :27: alllahtan teyzem cok cabuk farketti, sevdiği şeyleri yapmaya başladı, üstelemedi, şimdi okula gidiyor önce 2 yıl kreşe gitti şimdi ilkokul 2.sınıfta ve gayet iştahlı tamam pırasadan hiç hoşlanmıyor ama köfteye de hayır demiyor :52:
üzülmeyin okula başlayınca azalacaktır, siz canınızı sıkmayın.. öpüyorum cimcimeyi :71:

inanın o kadar rahatlıyorumki bunları okuyunca ama şimdi gene bi kusmuk hadisesi yaşadım.moralim sıfır hatta o kadar sinirleniyorumki cinnet geçiriyorum resmen.sinirlendi saçma bi olaya ve günlerdir ilk defa yedi diye sevinirken hepsi çıktı bitti işte...üüffffffff..yinede çooook teşekkür ederim

Son düzenleme:
ya evet onuda denedim ama 1 gün en fazla.bide yerken yemeğini ağında tutuyor.o kadar yıprandımki 2.yi düşünemiyorumm

mrb allah kolaylik versin,benim akrabamda benzer sorunu yasamisti.kizi hic yemek yemezdi.yada hep agizinda tutardi.sonra hamile kaldi bitane daha kizi oldu.ondan beri yemek yemeye basladi tabi herseyi yemiyor ama eskisine göre yiyor.birde yengemin kizida pek birsey yemek istemiyor.onun dr'uda anlatmisti.kendi cocugunu günlerce ac birakti hic birsey begenmedigi icin (örnegin:ispanak,corba falan yani saglikli yemekler) sonra tabi ac kalinca artik hersey yemege basladi.
dediklerim umarim birazda olsa yardimci olmustur.

merhaba ben yeni katıldım arkadaşlar
benim oğlum da 3 yaşında yeme sorunu hadsafhada,süte hayır demiyor,sofraya oturuyoruz,o hiç özenip de gelmiyor yemeğe,hep arkasında dolaşıp yediriyoruz annemle,biz de baba da yok o mu etken acaba diyorum, ama huzuru ve mululuğu yerinde,pedogogla da görüştüm ama tatmin etmedi beni,zamanla düzelmesini bekliyorum düzelmiyor,yemediği zaman ben hiç rahat değilim:50:

Son düzenleme:
merhaba bende geldim kızım 2 yaşında sinir krizi geçiriyorum her yemek vaktinde
sevdiği ve yediği şeyler çok az süte hayır demiyor ama iş yemek yemeye gelince kıyamet kopuyor
poğaca börek tarzı şeyleri yiyor geçen gün haşlanmış pataesin içine peynir havuç rendeledim biraz un ekledim kızarttım yemek yememişti verdim öyle bir yediki
dışarıda çok zor oluyor ne yediriceğini şaşırıyor insan ya

:56:kesinlikle bi doktora danışmalısınız çocuğunuzda ilerde büyüme bozuklukları olabilir. ama yemek yemeği eğlenceli hale getirebilirseniz belki iştahı açılabilir diye düşünüyorum ben. örneğin googlea eğlenceli yemekler, ilginç yemekler yazıp aratın ekmek, domates, zeytin, kaşar falan kullanılarak çok değişik atıştırmalıklar hazırlanmış bu çocuğunuzun gözüne hitap edebilir. örneğin şimdi bu bebeğin burnunu yiyoruz derken zeytini tıkabilirsiniz ağzına =) allah yardımcınız olsun küçüken hiç yemek yemeyen biri olarak kendi tecrübelerimden yazıyorum bunu

bu konuyu daha önce de okumuştum.. ama kendimde cevap verecek yetkiyi bulamamıştım.. tekrar raslayınca dayanamadım.. işinize yarayabileceğini umduğum bikaç önerim olabilir..
öncelikle sakın ama sakın o kustuğunda ya da yemediğinde önünde ağlamayın ya da sinirlenmeyin.. çünkü çocuğunuz kusmayı sizi kızdırmak için bir silah olarak kullanıyor.. muhtemelen bebekliğinden beri her kustuğunda sinirleniyor ya da ağlıyordunuz.. ve o bunun sizi üzeceğini biliyor ve siz onu zorlayınca ya da kızdırınca oda sizi cezalandırmak için kusuyor.. sonuç vermesi belkide aylar sürebilir ama siz de 5 yıldır onu bu şekilde şartlıyorsunuz şartlanmanın unutulması zaman alacaktır.. kustuğunda hiçbirşey olmamış gibi davranın.. yüz ifadenizi bile değiştirmeyin hatta onunla ilgilenmeyin bile.. kustuğunu temizleyip yemeğinize ya da yaptığınız işe dönün..

yemek konusunda da aynı süreyi ona tanıyın.. artık acıktığını söyleyebilecek ve her türlü yiyeceği tüketebilecek yaşta. abur cuburu tamamen hayatından çıkartın.. günde 3 öğün yiyip çıkartacağına 1 öğün yesin ama yarasın. ve siz de ona düzenli beslenme alışkanlığınızla örnek olun.. mutlaka masada oturarak keyifli bir yemek yiyinki o da sizinle masada yemek yemekten zevk alsın..
inşallah zamanla düzelecek.. çocuk büyütürken çok fazla sabıra ihtiyacımız var.. allah hepimize sabır versin..

bu konuyu daha önce de okumuştum.. ama kendimde cevap verecek yetkiyi bulamamıştım.. tekrar raslayınca dayanamadım.. işinize yarayabileceğini umduğum bikaç önerim olabilir..
öncelikle sakın ama sakın o kustuğunda ya da yemediğinde önünde ağlamayın ya da sinirlenmeyin.. çünkü çocuğunuz kusmayı sizi kızdırmak için bir silah olarak kullanıyor.. muhtemelen bebekliğinden beri her kustuğunda sinirleniyor ya da ağlıyordunuz.. ve o bunun sizi üzeceğini biliyor ve siz onu zorlayınca ya da kızdırınca oda sizi cezalandırmak için kusuyor.. sonuç vermesi belkide aylar sürebilir ama siz de 5 yıldır onu bu şekilde şartlıyorsunuz şartlanmanın unutulması zaman alacaktır.. kustuğunda hiçbirşey olmamış gibi davranın.. yüz ifadenizi bile değiştirmeyin hatta onunla ilgilenmeyin bile.. kustuğunu temizleyip yemeğinize ya da yaptığınız işe dönün..

yemek konusunda da aynı süreyi ona tanıyın.. artık acıktığını söyleyebilecek ve her türlü yiyeceği tüketebilecek yaşta. abur cuburu tamamen hayatından çıkartın.. günde 3 öğün yiyip çıkartacağına 1 öğün yesin ama yarasın. ve siz de ona düzenli beslenme alışkanlığınızla örnek olun.. mutlaka masada oturarak keyifli bir yemek yiyinki o da sizinle masada yemek yemekten zevk alsın..
inşallah zamanla düzelecek.. çocuk büyütürken çok fazla sabıra ihtiyacımız var.. allah hepimize sabır versin..

Çok doğru, neredeyse birebir aynısını yazacaktım. Harpy yazmış tekrar yazmama gerek yok. Şunu ekleyebilirim, sadece eyemk konusunda değil tüm konularda çocuklarla bir inatlaşmaya girildiğinde o kısır döngüden çıkmak çok zor oluyor. O yüzden yemek konusunu bir süre gündeminizden kaldırın. Sanki böyle birşey hiç yokmuş gibi. Kurun sofranızı yiyen yesin yemeyen ogün aç uyusun. Gaddarlık olarka almayın sözlerimi, uzun vadede düşünün.
Ha bir de çocuklar bazı şeyleri öğrenilmiş davranışlar olarka yapıyor. Birilerine bahsederken eğer kızınız o ortamdaysa asla "Benim kızım iştahsız, benim kızım kusuyor, benim kızım yemiyor" filan demeyin. Bunu duymak onu buna inandırır. En iyisi bir süre bu konuda onun yanında hiç konuşmayın.

Back