antropoloji dersi gördüğümden beri ilgimi çeker bu tarz konular
dünya üzerinde gelmiş geçmiş belki binlerce aile türü vardır,hepsinin de mantıklı ve mantıksız tarafları mevcut.
mesela ben tutup da "tek eşlilik ideal yaşam tarzıdır" diyemem. Yaşadığım topluma uyan budur ama kendi içinde oldukça çatışan bir olgu.Tek eşliliğin insan fıtratına neden uymadığını araştıran birisi yüzlerce mantıklı örnek sayabilir..
mesela patatesin çok yetiştiği bir yerde polijinik evlilikler ideal sayılıyormuş,çünkü patates tarımı zor ve kalabalık aile gerektiren bir uğraşmış. (hafızamda patates diye kalmış ama belki de başka bir tarım çeşididir,yalan olmasın)
ya da eski yunanda -agoralarda...
kadınlar ve çocuklar ortak mal kabul ediliyomuş.Hiçbir çocuğun babası belli değil,bu nedenle bütün çocuklar herkesin :)) Al sana sonsuz eşitlik (tabii ki sadece erkeklere). Bu da mesela akla hayale sığmayacak birşey gibi duruyo ama kim bilir, belki de
toplumsal gelişme için
"padişahın oğlu yeni padişah-kadı'nın oğlu yeni kadı" uygulamasından daha hayırlıdır...
hafızamı zorlayınca aklıma amazon kadınlar geldi.Eskiden karadeniz bölgesinde yaşayan anaerkil topluluk...zaten ben soyun erkeklerden geçtiğine de inanmıyorum.Yahudilerde mesela kadın baz alınıyor soy geçişleri için,dünyada kaç tane anaerkil medeniyet kurulmuş ,barış içinde yaşayan..Neyse konumuz bu değil :)) eski amazonlara gelecek olursak: yılın belli zamanları ormanlarından ayrılıp ilişkiye girmeye civar köylere dağılıyorlarmış.Gitmişken de önceki birlikteliklerden doğan erkek çocukları o köye bırakıyorlarmış...
haberdeki konu da,duyunca 'aaaa' diyoruz hepimiz,ama bi benzeri ülkemizde de çok yaygın değil mi??
levirate de denir,kadının ölen eşinin kardeşiyle evlenmesi durumu.Benim sınıf arkadaşımın annesi bile yapmış bu evlilik türünü,ne kadar dibimizde yaşanan örnekler...
ben zaten polijiniyi "erkektir elinin kiri" diye kabul edip poliandriyi "olmaz öyle şey,çocuğun babası belli değil!" diye eleştirenleri de anlayamıyorum.Sonuçta cenazede bile "Ayşenin oğlu Kerim" denir,babasının adı söylenmez.Neticede dünya hali..o çocuğun babası herkes olabilir.
bu konularla ilgili bikaç düşüncem daha var ama paylaşırsam heralde linç edilirim .p
o yüzden önce fikirlerimi destekleyecek okumalar yapmalıyım,sonra belki makale falan yazarım