• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

5 kocası da kardeş olan kadın :/

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
$33_69.jpg $55_17.jpg $66_10.jpg $221.jpg $442.jpg

ARIM TOPRAKLARI ELDE TUTMANIN YOLU
Bu durumun oldukça ünlü Mahabharata Sanskrit Destanı’ndan esinlenilerek ortaya çıktığı düşünülmekte. Çünkü bu destanda kral Pancha’nın kızı 5 kardeşi ile evleniyordu. Bu davranışın altında yatan bir başka neden de tarım topraklarının yabancıya gitmemesi çabası. Vermna, annesinin de 3 kardeşiyle evli olduğunu bildiğini bu yüzden bu durumu kabullendiğini ifade ederek “ Ben kocalarıma birçok eşten daha fazla ilgi gösteriyor ve seviyorum” dedi. Hindistan’da yaşayan Rajo Verma (23) adındaki kadının beş kocası kimden olduğunu bilmediği bir de çocuğu var. Köylerinin geleneğine göre bir adamla evlenen Verna, evlendiği kişinin kardeşleriyle de birlikte yaşıyor.

4 yıl önce Guddu ile evlenen Rajo Verma, kocasının dört kardeşiyle de birlikte oluyor. Rajo, her gece bir başka eşiyle cinsel ilişkiye giriyor. Bir de çocuğu olan genç kadın,çocuğun babasının ise kim olduğunu bilmiyor.

5 KOCASINI DA EŞİT DERECEDE SEVİYOR Rajo Verma’nın annesi de evlendikten sonra üç kardeşle birlikte yaşamış. Genç kadın, eşlerinin hepsini eşit derecede sevdiğini söylüyor. Rajo’nun resmiyetteki eşi Guddu ise ”Hepimiz onunla cinsel ilişkiye giriyoruz ama kıskanmıyorum. Biz büyük mutlu bir aileyiz.” diye konuşuyor.

Çok önce okumuştum bunu valla herkes halinden memnun kadında memnun o zamanlar okuduğumda hiç sorun değiş gayet doğal diyordu ama çocukların hangisinden olduğu belli değil ben hepsini seviyorum diyor değişik bir bakış açısı acaba çocuklar kime baba diyor? Çok çarpık bir şey ama onlara göre normal işte.Ahh bize neler normalleştirilecek bu ülkede zamanla biz ona bakalım.. :19:

çok eşliliğin kadın fıtratına ters olduğunu düşünürdüm, demek ki değilmiş:27::27:

antropoloji dersi gördüğümden beri ilgimi çeker bu tarz konular
dünya üzerinde gelmiş geçmiş belki binlerce aile türü vardır,hepsinin de mantıklı ve mantıksız tarafları mevcut.
mesela ben tutup da "tek eşlilik ideal yaşam tarzıdır" diyemem. Yaşadığım topluma uyan budur ama kendi içinde oldukça çatışan bir olgu.Tek eşliliğin insan fıtratına neden uymadığını araştıran birisi yüzlerce mantıklı örnek sayabilir..
mesela patatesin çok yetiştiği bir yerde polijinik evlilikler ideal sayılıyormuş,çünkü patates tarımı zor ve kalabalık aile gerektiren bir uğraşmış. (hafızamda patates diye kalmış ama belki de başka bir tarım çeşididir,yalan olmasın)
ya da eski yunanda -agoralarda...
kadınlar ve çocuklar ortak mal kabul ediliyomuş.Hiçbir çocuğun babası belli değil,bu nedenle bütün çocuklar herkesin :)) Al sana sonsuz eşitlik (tabii ki sadece erkeklere). Bu da mesela akla hayale sığmayacak birşey gibi duruyo ama kim bilir, belki de toplumsal gelişme için "padişahın oğlu yeni padişah-kadı'nın oğlu yeni kadı" uygulamasından daha hayırlıdır...
hafızamı zorlayınca aklıma amazon kadınlar geldi.Eskiden karadeniz bölgesinde yaşayan anaerkil topluluk...zaten ben soyun erkeklerden geçtiğine de inanmıyorum.Yahudilerde mesela kadın baz alınıyor soy geçişleri için,dünyada kaç tane anaerkil medeniyet kurulmuş ,barış içinde yaşayan..Neyse konumuz bu değil :)) eski amazonlara gelecek olursak: yılın belli zamanları ormanlarından ayrılıp ilişkiye girmeye civar köylere dağılıyorlarmış.Gitmişken de önceki birlikteliklerden doğan erkek çocukları o köye bırakıyorlarmış...

haberdeki konu da,duyunca 'aaaa' diyoruz hepimiz,ama bi benzeri ülkemizde de çok yaygın değil mi??
levirate de denir,kadının ölen eşinin kardeşiyle evlenmesi durumu.Benim sınıf arkadaşımın annesi bile yapmış bu evlilik türünü,ne kadar dibimizde yaşanan örnekler...
ben zaten polijiniyi "erkektir elinin kiri" diye kabul edip poliandriyi "olmaz öyle şey,çocuğun babası belli değil!" diye eleştirenleri de anlayamıyorum.Sonuçta cenazede bile "Ayşenin oğlu Kerim" denir,babasının adı söylenmez.Neticede dünya hali..o çocuğun babası herkes olabilir.

bu konularla ilgili bikaç düşüncem daha var ama paylaşırsam heralde linç edilirim .p
o yüzden önce fikirlerimi destekleyecek okumalar yapmalıyım,sonra belki makale falan yazarım :51:

hep erkeklermi bi sürü kadınla birlikte olcak olaya eşitlik gtirmiş işte :37:

ayy şaka gibi bu ne yaa ilk defa duydum çok ilginç..iyi ki türkiyede yaşıyorum ve müslümanım..

çok eşliliğin her türüne "ıyyyyy" diyorum. pozitif ayrımcılık yapamayacağım. :27:

Aslında düşününce çok eşli erkeklerden daha mantıklı bir durum. Bir kere çocuğun kimden olduğu bilinmeyeceği için, çok kadınlı evlerdeki gibi anne ve ona rakip diğer kadınlarla büyüyen bir çocuk yok. Çocuğun annesi ve x kadar da babası var.

Dezavantajlı olduğu noktaysa ailenin büyümesini engellemesi, sanırım büyük aile/genç vasıfsız işçi isteyen toplumlar için çok eşli erkek daha mantıklı.

Düşündükçe daha da enterasan hale geliyor konu aslında. Bu tarz ailelerde eve para getiren kimdir, çocuğu yetiştiren kimdir, gelini seçerken beş kardeş nasıl fikir birliği yapıyorlar ya da gelin hangi aileye gideceğini neye göre seçiyor, popüler olan az kardeşli aileler mi yoksa çok kardeşli aileler mi? Bu tarz şeylere takıldı aklım.

Çok enteresan bir konu ya. iyy diye geçiştirmekten öte şekilde incelenmeli. Neden bu şekilde bir genişlemeyi tercih etmişler.

Acaba kardeşlerden biri başka kadınla evlenmek isterse eve 2. bir kadın gelebiliyor mu? Yoksa en büyük kardeş evlenip diğerleri onun eşiyle mi birlikte olmak zorunda sadece.. vs vs :)

Çocugun babasının belli olup olmaması en önemsiz soru bence burda. :)

çok kadın olsa kadınlar birbirinin kuyusunu kazar, kardeş bile olsalar

ama adamların öyle bir derdi yok gibi

biz de olsa adamlar birbirini öldürürdü, gerçi bizde olması çok ütopik ama diyelim ki oldu
:1::1:

kaynana 5 tane değil tek Allahtan:27::27:

Son düzenleme:
antropoloji dersi gördüğümden beri ilgimi çeker bu tarz konular
dünya üzerinde gelmiş geçmiş belki binlerce aile türü vardır,hepsinin de mantıklı ve mantıksız tarafları mevcut.
mesela ben tutup da "tek eşlilik ideal yaşam tarzıdır" diyemem. Yaşadığım topluma uyan budur ama kendi içinde oldukça çatışan bir olgu.Tek eşliliğin insan fıtratına neden uymadığını araştıran birisi yüzlerce mantıklı örnek sayabilir..
mesela patatesin çok yetiştiği bir yerde polijinik evlilikler ideal sayılıyormuş,çünkü patates tarımı zor ve kalabalık aile gerektiren bir uğraşmış. (hafızamda patates diye kalmış ama belki de başka bir tarım çeşididir,yalan olmasın)
ya da eski yunanda -agoralarda...
kadınlar ve çocuklar ortak mal kabul ediliyomuş.Hiçbir çocuğun babası belli değil,bu nedenle bütün çocuklar herkesin :)) Al sana sonsuz eşitlik (tabii ki sadece erkeklere). Bu da mesela akla hayale sığmayacak birşey gibi duruyo ama kim bilir, belki de toplumsal gelişme için "padişahın oğlu yeni padişah-kadı'nın oğlu yeni kadı" uygulamasından daha hayırlıdır...
hafızamı zorlayınca aklıma amazon kadınlar geldi.Eskiden karadeniz bölgesinde yaşayan anaerkil topluluk...zaten ben soyun erkeklerden geçtiğine de inanmıyorum.Yahudilerde mesela kadın baz alınıyor soy geçişleri için,dünyada kaç tane anaerkil medeniyet kurulmuş ,barış içinde yaşayan..Neyse konumuz bu değil :)) eski amazonlara gelecek olursak: yılın belli zamanları ormanlarından ayrılıp ilişkiye girmeye civar köylere dağılıyorlarmış.Gitmişken de önceki birlikteliklerden doğan erkek çocukları o köye bırakıyorlarmış...

haberdeki konu da,duyunca 'aaaa' diyoruz hepimiz,ama bi benzeri ülkemizde de çok yaygın değil mi??
levirate de denir,kadının ölen eşinin kardeşiyle evlenmesi durumu.Benim sınıf arkadaşımın annesi bile yapmış bu evlilik türünü,ne kadar dibimizde yaşanan örnekler...
ben zaten polijiniyi "erkektir elinin kiri" diye kabul edip poliandriyi "olmaz öyle şey,çocuğun babası belli değil!" diye eleştirenleri de anlayamıyorum.Sonuçta cenazede bile "Ayşenin oğlu Kerim" denir,babasının adı söylenmez.Neticede dünya hali..o çocuğun babası herkes olabilir.

bu konularla ilgili bikaç düşüncem daha var ama paylaşırsam heralde linç edilirim .p
o yüzden önce fikirlerimi destekleyecek okumalar yapmalıyım,sonra belki makale falan yazarım :51:
dayımın kızı benzer bir evlilik yaptı. Nişanlısı askerde ölünce apar topar evin küçük oğlu ile evlendirdiler. ben bunun bir cahiliye geleneği olduğunu düşünüyorum. o dönemde aile kavramı çekirdek değil, ay çiçeğinin bütünü., erkek olarakta, kadın olarakta bireyselliğinizin bir hükmü yok. yalnızca erğeke pozitif ayrımcılık sunuluyor. evin söz sahibi, büyük dede, o yok ise nine. kadının eşinin ölmesi ve evden ayrılması demek evin dağılması demek. eş evlndikten sonra o soyun bir parçası oluyor. eski bağlarını söküp atması gerekiyor. sebebi, doğurganlığı. çünkü soy babadn geçiyor. tıpkı toprak gibi. miras gibi. artıs eksisi senin de söyledğin gibi ( kendi olgusal çerçevesinde) mevcut olabilir. şahsi düşüncem tamamen cahiliye dönemine ait bir yaklaşımdır.
soy konusunda aynı fikirdeyim.Peygamber efendimizin soyuda kızı üzerinden devam etmiştir.
kadının tüm bilgilerinin erkek kütüğüne aktarılmasının mantığını da anlmaıyorum.

Back