Birincisi eğer devam sütü ve anne sütü veriyorsan 5 aylık bebeğe ek gıdaya başlamamalısın!..6 aydan önce verilen su bile midede demir emilimini azaltıp kansızlığa yol açıyormuş.O yüzden 5.ayın sonuna doğru yutkunma refleksini geliştirmek için ufaktan ufaktan yoğurdun suyundan, kaynatılıp soğutulmuş sudan günde bir iki kaşık verebilirsin.Sadece yutkunma egzersizi olarak.
6.ayı bekle ek gıdalar için,kafana göre gitme.
Devam sütünü yeterince veriyorsan çocuk doyuyorsa illa yemek diye tutturmaz zaten.
1-6. ayda vermen gereken minimum süt miktarı günde en az 500 cc.
2- Sebzeleri çorba olarak ver.Pürenin kıvamı onun için ilk haftalar koyu olur.Meyvaları rendeden geçir,kaşıkla ver.Meyva suyunu verme,şekeri bol ve lifsiz olur. Muhallebiye sakın şeker ekleme,sütle değil suyla yap,sonra devam sütü ekle.
3- Hepsinde ölçü ilk haftalar her öğünde "bir türk kahvesi fincanının yarısı kadar". (Fazla fazla verip çocuğu fazla şişmanlatmaya da gerek yok; daha emeklemeyi,yürümeyi öğrenecekler.Fazla kiloyla çok zorlanırlar.)
4- Zamanlamasını uyku öncesi kucağında biberonla devam sütü,uyku sonrası ek gıda şeklinde ayarla canım.Bir tek gece uykusundan bir saat falan önce lezzetli,doyurucu bir muhallebi yaparsın(iki çay kaşığı pekmez ekleyip) ki gece rahat uyusun.
5-Ben yulaf ununu tavsiye etmiyorum.Evet besin değeri yüksek,faydalı vs ama riskli bir tahıl.Çok çabuk bozuluyor,anlayamazsan bebeğe verebiliyorsun vs.Onun yerine " tam buğday unu ve irmik'i tavsiye ediyorum.Ben muhallebilerimi bu ikisini karıştırarak yapıyorum.Soğuyunca içine anne sütü/pekmez/muz/balkabağı ya da farklı bir meyva koyuyorum.
6- Tahıllar için "organik tam tahıl unu"var.10 lira civarı. Bir aydan fazla gidiyor.Tüm çorbalarına katabilirsin.Kendin yapmak istersen de; çorbaların içine tam buğday,mercimek,yeşil mercimek,tam pirinç de ekleyebilirsin.Tutamla.Mercimeklerin gaz yapmaması için 10 dk suda bırak,suyunu dök öyle kullan.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.Aklına takılan birşey olursa yine sor,sevgiler.