5.5 yaşında oğlum , normal mi

Sınıflar genelde üçe bölünmüş oluyor. Çok iyiler- normaller-çok kötüler. Üç gruba da kendi düzeylerine göre çalışmalar verip sıkılmalarını önlemek lazım. İyi bilenler öğretmene yardım konusunda da iyi oluyor, kitaplık düzenleme, ödev kontrolü gibi.
Bir de banane demek nedir Teneffüse çıkma kitap oku desem okurlar ki öyle otoriter bir öğretmen de değilim. Sadece neden diye sorarlar
 

İşte diyorlar

Özel okulun zararları

Onlar okumuyorsa ben zaten bitirdim diyormuş bana ne okumayacağım

Sonra ne olmuş öğretmen ne demiş bilgisi yok bizde ama birşeyler olmuş anneler okula gelmiş vs vs
 
Ben sinif öğretmeniyim.Yaşına göre çok çok iyi maşallah oglunuz.Bi uzmandan yardim alin.Okullarda artık destek odalari var.Eğer oğlunuz normal üstü zekaya sahipse bence öyle destek odalarinda haftada 12 saate kadar birebir ders aliyor.Ayni durum zeka geriliği olan cocuklarda da gecerli.Aksatmayin ben zekanin kullanildikca geliştiğine inanirim.Kullanmazsa körelir diye düşünüyorum.Var olanı değerlendirmek lazım.Değişik aktivitelere yonlendirin.Sanat spor satranç vs. hangisine ilgi duyarsa.Süper neler yapilir neler.Evde birlikte deneyler yapin.Zeka oyunlari oynayin.Dilini geliştirebilirsiniz.
 
Bir eğitimci olarak bana da fazla geldi. Evet zeka testi yaptırabilirsiniz. Duruma göre hareket edersiniz ama ayrıştırmama taraftarıyım ek faaliyetler sunun. Enerjisini atacağı aktiviteler yapın. Sosyal faaliyetlere yönlendirin müzik spor gibi... pia polya diye bir grup var takip edin bazı oyunlar var yaşına uygun olan ya da azcık üst olan aktiviteler yapın faydalı olur diye düşünüyorum.
 
Benim oglum da o yaslarda bunlari yapabiliyordu.su anda ilkokula gidiyor cok iyi durumda.ben hicbir zaman zeka testi yaptirmadim cunku akranlariyla uyum sorunu hic yasamadi.eger sosyal bi sorunu yoksa fazla kurcalamamak lazim
 
Bu bahsettiğiniz 3. çocuğunuz mu?

Son çocuklar her konuda daha şanslı oluyorlar. Eğer algıları da biraz açıksa okula giden kardeşleri ile beraber bir çok şeyi erken öğrenme fırsatı buluyorlar.

Siz ister zeka testi yaptırın ister yaptırmayın -ki ben hiç gerekli olduğunu düşünmüyorum, özellikle sonucun sayısal olarak ifadesi doğru değil- öğrenmeye hazır bir beyin zaten öğrenecektir.

Üstün yetenekli bireylerin yönlendirilmesi önemli bir konu ama bu alanda maalesef ülkemizin katedeceği çok yol var. İş yine aileye düşüyor. Bu nedenle Iq tertiniz 160 da çıksa bir faydası yok hatta zararı var. Üstün zekalı etiketi de geri zekalı etiketi kadar zarar verir çocuğun gelişim sürecine.

Yapacağınız tek şey çocuğunuzun sorularına yeterli cevaplar vermek ve yeni öğrenme ortamları hazırlamak. İhmal mi ediyorum diye paniklemeyin. Öğrenmeye hazır bir beyni hiç bir şey durduramaz.

Bu arada yaşıtlarından ayrışmamasına gayret etmek en önemli konulardan biri.
 
Bu bahsettiğiniz 3. çocuğunuz mu?

Son çocuklar her konuda daha şanslı oluyorlar. Eğer algıları da biraz açıksa okula giden kardeşleri ile beraber bir çok şeyi erken öğrenme fırsatı buluyorlar.

Siz ister zeka testi yaptırın ister yaptırmayın -ki ben hiç gerekli olduğunu düşünmüyorum, özellikle sonucun sayısal olarak ifadesi doğru değil- öğrenmeye hazır bir beyin zaten öğrenecektir.

Üstün yetenekli bireylerin yönlendirilmesi önemli bir konu ama bu alanda maalesef ülkemizin katedeceği çok yol var. İş yine aileye düşüyor. Bu nedenle Iq tertiniz 160 da çıksa bir faydası yok hatta zararı var. Üstün zekalı etiketi de geri zekalı etiketi kadar zarar verir çocuğun gelişim sürecine.

Yapacağınız tek şey çocuğunuzun sorularına yeterli cevaplar vermek ve yeni öğrenme ortamları hazırlamak. İhmal mi ediyorum diye paniklemeyin. Öğrenmeye hazır bir beyni hiç bir şey durduramaz.

Bu arada yaşıtlarından ayrışmamasına gayret etmek en önemli konulardan biri.
 

Öncelikle bi maşallah sübhanallah diyelimde bazar değmesin.sen oğlunu bir uzmana göster o sana bir yol çizsin belki farklı bir okulda okuması gerekiyor ayrıca ona bunada çok anlatıp dillendirme nazar değmesin çocuğa.
 
İnan'ın bu tarz çocukların çoğu öğretmenlerinin isteğiyle götürülmüyor. Çocuktaki kaygı hiperaktivite, uykusuzluk,asosyallik eğilimi gibi gibi gibi daha birçok nedenle anne gözlemi sonucu Pedegoğa götürülüp ve sonrasında onun yönlendirilmesiyle test yaptırılıyorlar. Uzman yardımı mutlaka alın. Birçok öğretmen sadece zeki çocuk demekle yetiniyor. Hatta hareketli bir çocuk yada asosyal bir çocuk olarak bile sınıflandırılabilirler. Uzman yardımı alın. Sevgiler
 
Her cümlenize katılıyorum
 
Uzman yardımı diye bir şey yok.
9 aylıkken marketteki tüm ürün paketlerini okumaya, 10 yaşında oturduğu yerden 3 bilinmeyenli denklem çözen bir çocuk büyütüyorum.
Yıllardır okul haricinde iki ayrı eğitim merkezine gidiyor.
Biri Bilsem, diğeri üniversite bünyesinde.
Amaaaaa...
O dediğiniz uzman yardımı hiç bir yerde yok.
Çünkü çocuğun üstün zekalı olması yetmiyor.
Onu eğitenin de üstün zekalı olması gerekiyor.
Bizde sistem öyle yürümüyor maalesef.
Öğretmen mantığı ile de bu iş yürümüyor, yürümüyor.
Biz bizzat danışman öğretmenden "bu çocuk normal değil" cümlesini işittik defalarca. Oysa o çocuğun orda olmasının tek sebebi normal olmaması iken.
Çocuk için sadece zaman kaybı oluyor maalesef tüm bu okul ve merkezler.
Tüm iş anne-babaya kalıyor.
O da bir yere kadar.
Biz oldukça eğitimli birer ebeveyniz , ona rağmen 12 yaşından sonra artık yetemez olduk bilgi ve beceri bakımından.
Ama onu doğru yönlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz.
Zaten bir yaştan sonra buna çok ihtiyaç da kalmıyor, çünkü çocuk kendi ihtiyaçlarının farkında oluyor ve bunları talep ediyor.
Maelesef
Maelesef
Ve maelesef
Biz o uzmanlarla henüz karşılamadık.
 
Zeka testi yaptırın lütfen yabana atmayın, çocuğunuz yaşından ileri.
Çıkan sonuçlara göre okul seçimi yapar, destek alırsınız.

Kendi çocukluğum geldi aklıma, lütfen çocuğunuzun bu farkını doğru yönlendirebilecek eğitmenlerle çalışın.
Harcanmasın, çok soru sorduğu için "Bu kadar sorma" denilmesin, ilgisi-şevki kırılıp hayata küsmesin. Çok büyük görev düşüyor size. Uzun uzun yazmak isterdim ama sonuç olarak üzerine basa basa söyleyeceğim şey yine aynı olacak: İşiniz zor, kolay kavradığı için çabuk sıkılan bir çocuk, uzman desteği alın.

Şimdiden fark edip ona göre bir yol çizmezseniz, yaşıtları arasında çok sıkıntı çeker.
 

Kafadan çift integral de alıyor mu su an merak ettim :) ben 27yasinda eriştim o duzeye de :)) ben de 9 aylikken konusmaya istiklal marsini söyleyerek baslamisim yanimda kuzenim okulda soylemek icin alıştırma yapıyormus da. Cok ilginc ya neler yapabiliyor? Konu sahibininki bana anormal gelmedi zaten korkulacak durum yok.
 

İşte tam hekimden değil çekenden sor vakası

Bilsem kazanmasın kazanırsa göndermem gerekir mi dememin sebebi de bu

Özellikke bilsem yapılanması çok değişik bir kısım öğretmen orası rahat deyip geçiyor bir kısmı farklı düşüncelerle geçiyor

Okul dışı bir program ama özellikle büyük şehirde tam gün okula giden çocuğa bir de akşam vakti trafikte dünya Zaman harcayıp oraya gitmek eziyet oluyor

Örneğin benimki evde eski bir bilgisayar kasasını söküp içine bakmak ve ona farklı kablolar ile değişik anlamlar yüklemek ile meşguldü bu akşam

Yanlış anlaşılmasın o sistem çalışmıyor ama o kurguluyor kafada

Oğlunuza hayatında başarılar dilerim
 
Kesinlikle haklısın. Bende daha önceki yazımda yetersizlikten bahsettim. Diğerlerini bilmem ama benim bahsettiğim uzman pedegog ve kesinlikle yardımcı oluyorlar. En azından beraberinde getirdiği yada getirebileceği sorun ve olumsuzluklar bakımından. Ama diğer manada maalesefki uzman yok. Olanlarda dediğin gibi bir yere kadar. Ebeveynlerde, maalesef onlarda bir yere kadar.
 

Mensa Türkiye ile iletişime geçtiniz mi?
 
Ben de boyle bir cocukmusum
Sinif atlatmak istemisler ama ufak tefek oldugum icin annem izin vermemis.
Her seyi bildigim icin de surekli konusup derslerde azar yerdim.
Zeka testleri ne kadar dogru sonuc verir bilemiyorum. Birkac seneye daha iyi anlarsiniz oglunuzun durumunu:)
 
Bakın bu, bir başka konudaki yorumum:

Bu güruh niçin uyumsuz, izole, mutsuz? Dışlandığı için, yaşıtlarına "Bu çok basit ama nesini yapamıyorsun" dediği ve uzaylı muamelesi gördüğü için. Çünkü özel eğitim alması gereken bu çocuklar, diğer çocuklarla aynı şartlarda okutulmaya çalışılıyor. Ailesi fark edemiyor, ya da onu yönlendirebilecek ilgili bir öğretmene tesadüf edemiyor, ya da başka bir yetersizlik.

Başarısız, çünkü artık kendine inanmıyor; öğretmeninin tahtada anlattığı konularda düzelttiği hatalar yüzünden öğretmeninden tebrik alacağına azar yiyor "Çok biliyorsun!" diye. Çocuk, öğretmeninin öğrettiği yolun dışından da doğru bir şekilde çözüme ulaşıyor ve öğretmeni ona "Neden benim gösterdiğim yolla çözmedin?!" diyor, puanını kırıyor.
"Çok sorma sus!" deniyor, "Onun için daha erken!" deniyor...
Bu çocuklar ders dinlerken sıkılıyor. Ama yaşıtları gibi kaynadığı için değil, zaten leb demeden leblebiyi anladığı ve diğer anlamayan arkadaşları için 4-5 kere tekrar ettirilen konulardan bık geldiği için.

(Elbette ilgili ve komplekssiz öğretmenlerimizi tenzih ederek söylüyorum bunları)

Tespit edilen pek çok üstün zekalı çocuğun anne ve babası, şehirlerinde -ilçelerinde çocukları için özel eğitim veren okullar bulunmadığı için, şehir dışında eğitim görebilmesi için henüz 12 yaşlarındaki çocuklarını yatılı göndermeye kıyamıyorlar, ya da çevrelerinden kopamıyorlar. Kaldı ki bu zamanın şartlarından bahsediyoruz, benim zamanım da bu da yoktu.

O kadar iyi anlıyorum ki o güruhu... O çocuklar hiçbir yere ve hiçbir yaşa ait olamadan büyüyor ve küsüyorlar, bir kısmı hasta oluyor, bir kısmı daha fazla kabul görmemekten bıktığı için, salt normal(!) olmak adına o zekadan geçiyor, körelmesine izin veriyor.
Zaten belli bir yaşa kadar o zekanın nasıl kullanılacağı o kişiye öğretilemezse, kişi o zekayı da kullanamaz hale geliyor.
Artık düz yazıyı okurken bile idrak zorluğu yaşıyor.


Bunlar benim başıma gelenler... Uzun bir dönem bunun bunalımını yaşadım.
Sizin çocuklarınız da bunları yaşamasın, lütfen önemle üzerine eğilin.
 
Yaşına göre farklı geldi bana da. Test yaptırın, çocuk heba olmasın. Tabi test yaptırırken olağan bir şey gibi davranın lütfen ve sonucu çocuğunuzla paylaşırken çok yüksek bile olsa kesinlikle kendini üstün ya da farklı görmeyeceği şekilde ifade edin. Benim kuzenimin çocuğu böyleydi. Normal okula verdiler, en azından ikinci sınıftan başlasın dedi öğretmenleri ama kabul etmedi aile. Sonuç çocuk heba oldu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…