Çorbalar 4 kişilik Domates Çorbası nasıl pişirilir ?

Domates Çorbası pişirmenin püf noktaları nelerdir ?

• Sıcak su sonradan eklenmeli

OY: 0 0,0%

• Ankete Katılan
    15

Kazen

Yönetim
Administrator
14 Kasım 2001
21.330
69.485
Domates Çorbası sadece domates ile yapılmasının yanında bir çok besleyici değeri olan ek gıdalar ile de yapılmaktadır. Domates çorbası çeşitlerine bakacak olursak ;

- Arpa Şehriyeli Domates Çorbası
- Bulgurlu Domates Çorbası
- Dere otlu Domates Çorbası
- Et Suyuna Domates Çorbası
- Kaşarlı Domates Çorbası
- Kırmızı Biberli Domates Çorbası
- Kolay Domates Çorbası
- Kremalı Domates Çorbası
- Mantarlı Domates Çorbası
- Mısırlı Domates Çorbası
- Pirinçli Domates Çorbası
- Salçalı yani Salçadan Kolay Domates Çorbası
- Sarımsaklı Domates Çorbası
- Soğanlı Domates Çorbası
- Tavuklu Domates Çorbası
- Yoğurtlu Domates Çorbası

gibi sıralayabiliriz. Aynı zaman da ülkemizde ve dünya çapında isim yapmış büyük ahçılarımızdan Oktay Usta'nın ismi ile anılan Oktay Ustanın Domates Çorbasını da sayabiliriz. Oktay Usta Domates Çorbasına farklılık getirerek ; Fırında Köz Domates Çorbası, Buğdaylı Domates Çorbası, Kremalı Köz Domates Çorbası, Köz Patlıcanlı Domates Çorbası, Pirinçli Domates Çorbası ve Kıtır Ekmekli Domates Çorbası gibi domates çorbalarının altına imza atmıştır.

Oktay Ustanın Fırında Köz Domates tarifini kısaca malzemeleri ve yapılışını öncelikle sizlerle paylaşmak istiyorum.

Fırında Köz Domates Çorbası 4 kişilik malzeme listesi ;
- 3 domates
- 1 soğan
- 2 defne yaprağı
- 2 çorba kaşığı salça
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı un
- 1 su bardağı et suyu
- zeytinyağı
- 4 bardak su
- tuz
- tane karabiber

Fırında Köz Domates Çorbasının üzerine kullanmak için kaşar peyniri ve istenirse maydanoz.

Fırında Köz Domates Çorbası yapılış tarifi ;

Domatesleri iri iri dilimlenir, soğanı kabuğuyla iri doğranır. Fırın tepsisine doğradığımız malzemeleri dizdikten sonra tuz, karabiber ve zeytinyağı dökülür. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Fırında Köz Domates Çorbasını yapacağımız tencereye zeytinyağı ve tereyağı konduktan sonra unu ilave ederek kavuruyoruz. Unun kokusu çıkana kadar bu kavurma işlemine devam edilmelidir.

Yağ ve unun kavurma işlemi tamamladıktan sonra salçasını ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.

Daha önce kabuklarınız soyduğumuz domateslerin ve soğanları tencereye ilave ediyoruz. Soğuk su ile kıvamını açıyoruz. Et suyunu döküyoruz. Defne yaprağını atıyoruz. Tuzunu, tane karabiberini ekliyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamı ortaya çıkıp kaynayınca altını kapatıyoruz. İçindeki tane karabiber ve defne yapraklarını alıyoruz. El blendırıyla çorbayı pürüzsüz hale getiriyoruz. Üzerine rende kaşar ve maydanoz yaprağı koyarak servis ediyoruz.

Oktay Usta'nın 4 kişilik Fırında Köz Domates Çorbası tarifi bu şekilde.

Peki bizim yapacağımız kolay domates çorbasını nasıl yapacağız ?

Yazın taze domateslerle yaptığımız, kışın konsantre domateslerle yaptığımız hem besleyici hem pratik çorba tarifleri arasında yer alan domates çorbası, sabah kahvaltısı içinde akşam yemeği içinde en sevilen çorba tarifidir.

Domates çorbası, çorba tarifleri arasında yaz kış en çok yapılan çorba tarifi olarak kabul edilmektedir.

Domates çorbası yaparken en çok çorbanın içine katılan unun topak topak olmamasına dikkat edilmelidir. Domates çorbasında unun topaklanmaması için, çorba ocakta kaynarken ayrı bir kasenin içine unu ve çok az suyu koyup iyice çırpmalısınız. Sonrasında domates çorbası yapacağımız tencerenin içine unu su karışımını yavaş yavaş akıtırken bir elinizle de çorbayı hızlıca karıştırmalısınız. Bu şekilde hiçbir çorba un topaklanması sorunu yaşamaz. Unu asla kaynayan çorbanın içine direk atmayın çünkü bu şekilde ne kadar karıştırırsanız karıştırın un asla dağılmaz. Domates Çorbası yapmanın en can alıcı püf noktası da bu ayrıntıdır.

Domates Çorbası Tarifi için malzemeler
5 tane domates
2 çorba kaşığı, un
2 çorba kaşığı, sıvı yağ
5 çay fincanı su
2 çorba kaşığı süt
1 çorba kaşığı salça
Damak tadına hitap edecek kadar tuz

Domates Çorbası Tarifi
Domates çorbası yapılacak tencereye sıvı yağı ve unu koyarak ince ince kavurmalıyız. Un ve yağın kavurma işlemi devam ederken salçayı ve daha önce ince rendelediğimiz domatesleri eklemeliyiz. Bu ekleme sonrasında unun topaklanmamasına yukarıda anlattığımız şekilde dikkat ederek bir miktar daha kavurmalıyız. Pelte kıvamına gelen bu karışıma 5 çay fincanı su ilave ederek sürekli karıştırmalıyız. Kıvamı koyulaştıktan sonra 2 dakika daha sonra ocaktan alalım.

Servis yapılırken üzerine isteğe bağlı olarak kaşar rendelenebilir ve her çorbanın olmaz sa olmazı kıtır ekmek katılabilir.

Sebze çorbalarından Barbunya Çorbası, Ispanaklı Erişteli Çorba, Köz Biber Çorbası, Portakallı Patates Çorbası, Talyan Usulü Sebze Çorbası, Fasulye Çorbası, Fırınlanmış Karnıbahar Çorbası, Kremalı Roka Çorbası, Kremalı Balkabağı Çorbası kışın kapıyı çaldığı şu günlerde sizlere ilaç gibi gelecektir. Şifalı Kırmızı Biber Çorbası ise doğal bir antibiyotik deposu olarak pratik yemek tarifleri listenize eklenmelidir.

İyi çorba yapmak için ise çorba tariflerinde püf noktası yazımızı okumanızı öneririz.

domates_corbasi.jpg

Domates çorbası yanında ne yemek yapılabilir ? Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum....

Son düzenleme:
Domates çorbasının servisi esnasında isteğe bağlı az biraz karabiber de çok yakışır .

Domates çorbası yanında ne yemek yapılabilir ?
Etli , kıymalı yemeklerin yanında güzel gider bence . Karnıyarık yanında yaparım genelde .
Usta aşçılarımız var sitede eminim çok güzel seçenekler sunarlar şimdi .

Domates çorbasına en çok rendelenmiş kaşar peyniri yakışıyor.Ama o sıcacık domates çorbasının ısısı ile eriyen kaşarlar yerken öyle bir sünüyor ki resmen eziyete dönüşüyor domates çorbası içmek.:KK12::KK12:Ya çorbanın biraz ılımasını bekleyip öyle ekleyeceğiz kaşarı ya da en güzeli kıtır ekmekle servis edeceğiz :KK39:

En sevdiğim çorba.. Ben salça ile yapıyorum, domatesi yakıştıramıyorum ve tadını da hiç beğenmiyorum o şekilde.. Salçayla yapıp üstüne de bol kaşar.. Yarın kaşar alayım da yapayım. :KK68:

Etli biber dolması,etli yaprak sarması,karnıyarık,patlıcan oturtma,etli veya kıymalı taze fasulye,tavuk yemeklerinin yanına,et sotenin yanına,kızartmanın yanına yapılabilir.Aslında her yemekle gider.

içinde domates olan ana yemeklerin yanına yakıştıramıyorum ben...

X