• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

(4+4+4) Yeni eğitim sistemimiz hakkındaki görüşlerimizi paylaşalım

Arkadaşım bu nasıl bir düşüncedir ya nedemek ha okumamaış ha imam hatip mezunu Nasıl bukadar dar bakabiliyorsunuz.Bu ülkede önleri kesilmeseydi Türkiye derecelerini imam hatip mezunları yapıyordu Bazılarına battı bu ve önleri kesildi.BIrakın bu söylemleri ya.İnsanlar istedikleri eğitimi istedikleri şekilde alsın ister imam hatip okusun ister meslek lisesi ister düz lise niye bukadar gocunuyorsunuz anlam veremedim...

Ben imam hatipte okuyanların zekasıyla ilgili bir yorum yapmadım... bir dünya zeki kız çocuğunun imamhatiplerde harcandığını düşünüyorum... lafı düzgün yerinden tutun lütfen....

arkadaşım benim yazdıklarım ve sizin benim yazdıklarımdan anladığınız kadarıyla verdiğiniz cevap yukarıda.

açıkçası ne anlatmaya çalıştığınızı anlamak bilmece çözmek gibi birşey.okudum,okudum,bir daha okudum.ama ne yazık ki ne anlatmaya çalıştığınızı anlayamadım.

Komiksiniz. Benim size yazdıklarımı anlamamanız sizden kaynaklanır gayet açık bir Türkçe ile yazdım. Ayrıca üstüne basa basa "yanlış anlamayın" diye yazdım ki herhangi bir alınganlığa bir tartışma ortamına sebebiyet vermemek için, demek ki yazılanları siz anlamamışsınız. Ben ortamı ılımlaştırmaya çalışırken sizin verdiğiniz tepki de bir öğretmene yakışmayacak cinsten. Ayrıca size ithafen yazmadığım bir yorum için nedir bu ortamı germe durumu.

Bende sizin görüşlerinize saygı duyuyorum yanlış anlaşılmasın bende sadece fikrimi söyledim.

Ayrıca matematik öğretmenleri ne zamandır saç boyama, kaporta,elektrik,tesisat gibi şeyler öğrenmeye mecbur bırakılıyor?? (Yanlış anlamayın gerçekten ciddi anlamda soruyorum. Ben böyle birşeyi bilmiyordum)

Bencede isteyen istediğini okur. Okumamakla aynı kefeye nasıl konulur anlamak imkansız.

Şimdi ben anadolu lisesinden doğru üni mezunuyum okudum mu? Okudum. Ben imam hatip lisesine gitseydim ordan da doğrudan ilahiyat okusaydım okumamış mı olacaktım? Ne alaka, nasıl bir mantık? İlk okul 3.sınıf terk bir insanla (kesinlikle küçümsemiyorum sadece örnek), ilahiyat fakültesini bitirmiş bir insanı aynı kefeye nasıl koyuyorlar anlamsız gerçekten.

Yukarıda kırmızıyla yazılan yerleri sizin için söyledim diğer yorumumun sizinle alakası yokken neden üzerinize alındınız? Mavi renkli yazıyı bir arkadaş "benim için imam hatip okuyanla okumayan aynıdır" dediği için yazdım sizle bir ilgisi yok.Ayrıca ben sizin ne demek istediğinizi anladım fakat siz beni anlamadınız problem ondan kaynaklandı.

Her neyse mantıksız tartışmalara sebebiyet vermeyelim. Siz bir eğitimci ben ise bir vatandaş olarak görüşlerimizi bildirelim, atışmanın anlamı yok.

Son düzenleme:
Komiksiniz. Benim size yazdıklarımı anlamamanız sizden kaynaklanır gayet açık bir Türkçe ile yazdım. Ayrıca üstüne basa basa "yanlış anlamayın" diye yazdım ki herhangi bir alınganlığa bir tartışma ortamına sebebiyet vermemek için, demek ki yazılanları siz anlamamışsınız. Ben ortamı ılımlaştırmaya çalışırken sizin verdiğiniz tepki de bir öğretmene yakışmayacak cinsten. Ayrıca size ithafen yazmadığım bir yorum için nedir bu ortamı germe durumu.

Yukarıda kırmızıyla yazılan yerleri sizin için söyledim diğer yorumumun sizinle alakası yokken neden üzerinize alındınız? Mavi renkli yazıyı bir arkadaş "benim için imam hatip okuyanla okumayan aynıdır" dediği için yazdım sizle bir ilgisi yok.Ayrıca ben sizin ne demek istediğinizi anladım fakat siz beni anlamadınız problem ondan kaynaklandı.

Her neyse mantıksız tartışmalara sebebiyet vermeyelim. Siz bir eğitimci ben ise bir vatandaş olarak görüşlerimizi bildirelim, atışmanın anlamı yok.

yaa arkadaşım bişeyleri açıklayayım dedim.vallahi göbeğim çatladı.
neyse madem sen beni anladın.öyleyse sorun yok.ben seni anlamasam da olur yani.
ayrıca öğretmenlere nelerin yakışıp yakışmayacağı ile ilgili bir ara daha detaylı bilgi verirsen ben de bundan sonra ona göre davranırım!!!!!!

yalnız biri imam hatiplerdeki eğitim çok iyi dersleri de zor demiş baya bi gülesim geldi...zaman zaman açık lise sınavlarına giriyorum gözetmen olarak...o açık lise sınavlarında soruların sorular da o okumamış öğrencilere çok zor geliyor emin olun...(buradan da imamhatipte zekası düşük çocuklar okuyor anlaşılmasın lütfen...bir çocuk imam hatipe gidiyorsa ve zeki ise muhtemelen zorla gönderiliyordur ve ek eğitim almıyorsa akademik anlamda o okulda harcanıyordur)

yaa arkadaşım bişeyleri açıklayayım dedim.vallahi göbeğim çatladı.
neyse madem sen beni anladın.öyleyse sorun yok.ben seni anlamasam da olur yani.
ayrıca öğretmenlere nelerin yakışıp yakışmayacağı ile ilgili bir ara daha detaylı bilgi verirsen ben de bundan sonra ona göre davranırım!!!!!!

Burada kimse kimseye üstünlük taslamıyor kastettiğiniz buysa. Gerçekten yanlış anlamaya çok müsaitsiniz, hala bir gerginlik bir tartışma havası yaratıyorsunuz. İlk mesajımda sonra "düşüncelerinize saygı duyuyorum yanlış anlamayın" dedim ama siz nedense oralı olmadınız, sonraki mesajımda da bunu yineledim "gereksiz tartışma yaratmayalım" dedim siz hala devam ediyorsunuz. Daha fazla birbirimizi kıracak şeyler yazmayalım lütfen. İyi geceler..

Arkadaşım bu nasıl bir düşüncedir ya nedemek ha okumamaış ha imam hatip mezunu Nasıl bukadar dar bakabiliyorsunuz.Bu ülkede önleri kesilmeseydi Türkiye derecelerini imam hatip mezunları yapıyordu Bazılarına battı bu ve önleri kesildi.BIrakın bu söylemleri ya.İnsanlar istedikleri eğitimi istedikleri şekilde alsın ister imam hatip okusun ister meslek lisesi ister düz lise niye bukadar gocunuyorsunuz anlam veremedim...

imam hatip denince neden bazılarının gözleri yuvalarından fırlıyor anlamıyorum

imam hatip denince neden bazılarının gözleri yuvalarından fırlıyor anlamıyorum

öğrenci kalitesi yerlerde olduğu için olabilir sanırım...verdikleri eğitim de aynı şekilde...imamhatipte zeki-başarılı-çalışan öğrenci sayısı ile zorla gönderilmiş diğer okullara puanı yetmemiş öğrenci sayısını bir karşılaştırın bakalım neden takığız imamhatipe...yoksa dini eğitimmiş versinler kardeşim ordaki dini eğitimi Kuran kursları da veriyor...

boşverin Allah aşkına :))
birbirinizi kırmaya değer mi?

isteyen çocuğunu imam hatip'e gönderir, istemeyen göndermez...

imam hatiplerin nasıl eğitim verdiklerini de nasıl olsa üniversite sınavlarında hep birlikte göreceğiz.

sistemle ilgili konuşalım artık nolur...

mesela ben şunu çok merak ediyorum: şimdi konservatuarların orta okul bölümleri 4.sınıftan sonra mı öğrenci alacak?

kızımı göndereceğim ve bu konu biraz karışık.. bilen var mı?
bu durumda müfredatı ne yapacaklar? herhalde 5.sınıflar için yeniden bir müfredat yapılacaktır değil mi?

boşverin Allah aşkına :))
birbirinizi kırmaya değer mi?

isteyen çocuğunu imam hatip'e gönderir, istemeyen göndermez...

imam hatiplerin nasıl eğitim verdiklerini de nasıl olsa üniversite sınavlarında hep birlikte göreceğiz.

sistemle ilgili konuşalım artık nolur...

mesela ben şunu çok merak ediyorum: şimdi konservatuarların orta okul bölümleri 4.sınıftan sonra mı öğrenci alacak?

kızımı göndereceğim ve bu konu biraz karışık.. bilen var mı?
bu durumda müfredatı ne yapacaklar? herhalde 5.sınıflar için yeniden bir müfredat yapılacaktır değil mi?

kızınız şuan kaç yaşında?

2.sınıfta 8 yaşında

yani yaptıkları açıklamalarda önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yeni sisteme geçileceğini söylüyorlar ama net bi açıklama yok ne yazık ki.müfredatı mutlaka yeniden düzenleyeceklerdir.zannediyorum kızınız 4 ü bitirinceye kadar sistem biraz daha oturur,kızınız da konservatuara gider.

bence berbat bi sistem hele ben bi okul öncesi öğretmenliği okuyor olarak dahada kınıyorum ! 1+5+3 olmalı zorunluu !

yani yaptıkları açıklamalarda önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yeni sisteme geçileceğini söylüyorlar ama net bi açıklama yok ne yazık ki.müfredatı mutlaka yeniden düzenleyeceklerdir.zannediyorum kızınız 4 ü bitirinceye kadar sistem biraz daha oturur,kızınız da konservatuara gider.

inşallah...

göndermek istediğim okulda öğretmen açığı çok fazla, nasıl olacak bilmiyorum. daha 3 yıl için öğretmen bulamıyorlar, 4 yıl için ne yapacaklar?

biliyorsunuz enstrüman dersleri bire bir yapıldığı için öğretmen sayısının da ona göre olması gerekiyor.

tv de bi kanalda ömer dinçer konuşuyordu ve okula başlama yaşına bi açıklık getirdi(!) 60 ay alt,72 ay üst sınır olacakmış. yani eskiden 6 yaşında çocuğunu okula yazdırmak isteyene yasal değildi. şimdi esnekleşecekmiş.6 yaşında çocuğunu vermek isteyen verebilecekmiş. ama 7 yaşında okula başlanacakmış istenirse.doğrumu anladım acaba???

tv de bi kanalda ömer dinçer konuşuyordu ve okula başlama yaşına bi açıklık getirdi(!) 60 ay alt,72 ay üst sınır olacakmış. yani eskiden 6 yaşında çocuğunu okula yazdırmak isteyene yasal değildi. şimdi esnekleşecekmiş.6 yaşında çocuğunu vermek isteyen verebilecekmiş. ama 7 yaşında okula başlanacakmış istenirse.doğrumu anladım acaba???

ben de izledim bakanı.alt sınır 60 ay,üst sınır 72 ay diyordu.çocuklar bu aralık içerisindeyken okula başlayacak.

beğendiğim yerleri var mesela her 4lüğün binaları farklı olacakmış,küçük kuzular ergen keçilerle aynı ortamda bulunup kötü etkilenmicek yani:)
bi değişiklik gerekiyodu zaten,bakalım artık hayırlısı...

hoşuma gitmeyen şey de ikinci dörtlükten sonra açıköğretimin olabilmesi.
Mantığı ne acaba,o yaşta bi çocuğun öğretmene ihtiyacı vardır.Sadece bilgileri tazelensin diye değil,ufku genişlesin,bi dünya görüşünün olmasına yardımcı olunsun diye.Arkadaşları olmalıdır,ne bileyim ali ayşeden hoşlanıp saçını falan çekmelidir...
Bu aptal maddeyle coğrafi olarak ulaşım sıkıntısı çekenler,kızını okula göndermek istemeyenler hep açıktan yolluyacaklar,o yavrular da vatana millete hayırlı olamayacak,ailesinin daracık dünya görüşüne saplanıp kalacaklar :((

evet arkadaşlar yasa geçti..ben de bir öğretmenim. ve yasayı bir çok yönden olumsuz buluyorum..

basında yalnızca kuranı kerimin ve peygamberimizin hayatının ders olarak işlenmesi üzerinde duruldu karşı çıkan ve yürüyüş yapan öğretmenlerimizin imam hatiplere karşı çıktığı zannedildi çünkü basındada öyle gösterilmesi istendi.. tabi orası ayrı bir tartışma konusu ancak inanın mevzu o değildi..bu arada meslektaşlarımız öğretmenlerimiz dövüldü medyada neredeyse provakatör olarak gösterildi..çok üzücü yanlış..

benim çok yanlış bulduğum 2 yanını söyleyeceğim..tabi daha da var ama ilerki günlerde bhsetmek isterim içinizi şişirmeyeyim :):)

okul öncesi zorunlu değil..okula başlama alt sınır 60ay ,üst sınır72 ay oldu..yani 5 yaşında çocuklar 1.sınıfa başlayacak..5-6 yaş çocuğu oyun çağında okul öncesi çağındadır.
1.sınıfa başlaması çok yanlış.ayrıca 2.dört olacak olan orta okul kısmına başlama yaşı 10...yani öğrenci soyut işlemler dönemine geçmemişken orta okula başlayacak.

ayrıca bazı gazetelerde ve internet sitelerinde ayrıca bazı bakanların demeçlerindede söylediği gibi eğitim özelleşecek!! ve bunun temelleri atılıyor.zaten kabul edilen yasada eğitimin herkese eşit ve parasız olduğu ibaresi de yasadan çıkarıldı!! bunları tv yada basında hiç duydunuz mu!!

ha gazeteler şöyle yazmış ayrıca..devlet öğrenci başına 1500 tl para verecek herkes özel okulda okuycak denmiş..süslü cümleler kullanılıyor ancak siz hiç yıllık parası 1500 tl olan özel okul gördünüz mü?? burdaki özel okulun aylık parası öğrenci başı 500 tl...özel okullara verilecek olan paranın onda 1 i devlet okullarına verilse öğrenci başı..yada devlet okulları iyileştirilse..daha iyi olmaz mı?? eğitimi devlet parasız yapmak zorund değilmidir..nedir bu özelleştirme çabaları!

kısacası 4+4+4 'ün olumsuzluklarını önümüzdeki günlerde göreceğiz hep beraber!!

Son düzenleme:
bir haber sitesinden alıntıdır.

İşte 14 soruda 4+4+4

Büyük tartışmaların ardından yasalaşan ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yeni eğitim sistemi 2012-2013 eğitim yılında uygulanmaya başlanacak. Ancak yeni sistemle ilgili vatandaşın kafasında birçok soru işareti var. İşte 4+4+4 olarak adlandırılan yeni sistemle ilgili en merak edilen sorular ve cevapları...

1)Okula başlama yaşı kaç olacak?

Kafaları en çok karıştıran konulardan biri de okula başlama yaşı oldu. Bu seneye kadar çocukların ilköğretime başlama yaşı 72-84 ay aralığındaydı. Ancak yeni sistemle okula başlama yaşı 60 ay ile 72 ay arasında olarak belirlendi. Buna göre, 6 yaşından gün alan çocuklarla 7 yaşından gün alan çocuklar, ay farkına bakılmadan okula alınacak.

2)İlkokul bitince diploma alınacak mı?

Yeni sisteme göre, ilk 4 yıl öğrenciye bilgi vermekten çok okuma, yazma, kavrama ve oyuna dayalı bir sistem olacak. Öğrencinin yeteneklerini keşfetmesi sağlanacak. Ortaokula geçerken yeteneklerine göre okul belirlenecek. Ortaokula geçişte sertifika verilecek. Sertifika diploma yerine geçmeyecek.

3)4’üncü sınıftan sonra meslek seçimi olacak mı?

Yeni sistemin ilk kademesi olan 4 yıl bittikten sonra öğrenci ortaokula geçecek ve önüne 3 seçenek çıkacak: Genel ortaokul, mesleki / teknik ortaokul ve imam hatip ortaokulu.

4)Ortaokulda hazırlık sınıfı olacak mı?

Bütün ortaokullarda eğitim esnek olacak ve ilk yıl yabancı dil hazırlık okutulacak. Eski sistemde ortaokulda seçim hakkı yoktu ve yabancı dil hazırlık sınıfları yaygın değildi. Hazırlık sınıfı özel okullarda vardı.

5)Kuran seçmeli mi zorunlu mu olacak?

Genel ortaokulda İngilizce ağırlıklı eğitim verilecek. Matematik, Türkçe ve fen gibi zorunlu derslerinin yanı sıra seçmeli dersler olacak. Yasada Kur’an-ı Kerim ve Hz Peygamber’in hayatı dersleri seçmeli ders olarak belirtildi. Ancak diğer seçmeli dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Öğrenciler ikinci bir yabancı dili de seçebilecek.

6)Meslek liselerinin orta bölümü açılacak mı?

Evet, 28 Şubat’la birlikte kapanan meslek ve teknik liselerinin orta kısımları yeniden açılıyor. Bu okullarda da eğitim modeli esnek bir yapıda olacak. Ortaokullarda öğrenci pratikten çok kitap üzerinde eğitim alacak. Öğrenci veya veli isteği doğrultusunda kısa programla fark derslerini vererek ortaokullar arası geçiş yapabilecek. Bu diğer ortaokullarda da geçerli olacak.

7)İHL’lerin orta kısmı açılıyor mu?

Yeni yasayla İmam hatip Liseleri’nin orta kısımları açılıyor. İmam hatip ortaokullarında da esnek eğitim modeli olacak ve diğer okullarda görülen dersleri seçmeli ders olarak alabilecek. Öğrenci zorunlu olarak Arapça ve İngilizce ders görecek ve isteği doğrultusunda seçmeli ders olarak diğer yabancı dilleri de seçebilecek. Bu okullarda Kur’an-ı Kerim dersleri basitleştirilerek gösterilecek.

8)Orta kısımda staj ve çıraklık olacak mı?

Hayır. Staj lisede başlayacak. Mesleki/teknik liselerde seçmeli ders ve yatay geçiş imkanı olacak. Öğrenci bölümüyle ilgili çıraklık eğitimi almak isterse 1 yıl okuduktan sonra staj eğitimi alabilecek. Öğrenci seçmeli ders olarak “Kur’an” ve “Peygamber’in Hayatı” derslerini alabilmesinin yanı sıra fen liselerinde gösterilen dersler veya yabancı dil seçenekleriyle eğitim alabilecek.

9)8’inci yıldan sonra ne olacak?

İkinci 4 olan ortaokul bittikten sonra öğrenciye yine diploma yerine hangi alanda eğitimini bitirdi ise sertifika verilecek. Öğrencinin lisede karşısına 4 farklı lise seçeneği çıkacak. Ancak öğrenci ortaokuldaki devamı olan liseyi değil de diğer okulları tercih edebilecek.

10)Genel liselerde eğitim nasıl olacak?

Genel liseleri tercih eden öğrenci yabancı dil ağırlıklı dersler alacak. Benzer yetenekteki çocuklarla özel sınıflar açılacak. Ayrıca öğrenci, isterse, sosyal bilimler, güzel sanatlar ve imam hatiplerin derslerinin yanısıra Kur’an-Kerim ve Peygamber’in Hayatı derslerini alabilecek.

11)İkinci 4’te açıköğretimi kimler seçebilecek?

En büyük tartışmayı yaratan maddelerden biri de 4’üncü sınıftan sonra isteyenlerin açıköğretimi seçebilmesi konusundaydı. Ancak hükümet bu maddeyi geri çekti. Sadece özürlüler gibi dezavantajlı gruplar ile üstün zekalıların da içinde bulunduğu kişiler açık öğretimden yararlanabilecek. Kimlerin açıköğretime gidebileceğine Bakanlar Kurulu karar verecek. Bu öğrencilerin sayısı örgün eğitim alacak öğrencilerin sayısının yüzde 1’ini geçmeyecek.

12)Diploma ne zaman alınacak?

Öğrencilere diploma 12 yılın sonunda verilecek ve tek diploma olacak. Öte yandan öğrencinin 4 yıl veya 8 yıl okumasının bir anlamı olmayacak ve öğrenci okulu yarıda bıraktığı takdirde eğitimsiz sayılacak. Ancak ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim sertifikası verilecek.

13)Alevilik ve Hristiyanlık da seçmeli ders olacak mı?

Yeni eğitim sistemiyle birlikte isteğe göre okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin yanı sıra Kürtçe eğitim de verilebilecek. Okullarda İslam dininin yanı sıra isteğe göre Hristiyanlık, Musevilik, Alevilik ve Süryanilik gibi din ve mezheplerde de eğitim verilebilecek.

14)Meslek lisesini bitirenlerin katsayı farkı kalktı mı?

Evet, meslek liselerine üniversite giriş sınavlarında uygulanan katsayı yeni yasayla kaldırıldı. Meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumunda eklenen artı puanın kat sayısı da kaldırıldı. Üniversiteye yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların orta öğretim başarıları da dikkate alınacak.

Back