• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

(4+4+4) Yeni eğitim sistemimiz hakkındaki görüşlerimizi paylaşalım

mathematician

Sen bilirsin Ya Rab
Kayıtlı Üye
26 Ağustos 2010
1.334
13
158
Malatya
arkadaşlar yeni eğitim sistemimizden kısaca bahsetmek ve sizlerinde bu konu hakkındaki görüşlerini almak istiyorum.
yeni siteme göre;
çocuklar 5 yaşında okula başlayacaklar;ilk yıl anasınıfı gibi olacak.sonra 3 yıl temel eğitim alınacak.
ardından çocuklarımız yetenekleri doğrultusunda uygun meslek liselerine veya akademik olarak ilerleyebileceği 2.dörtlük kısımlarına geçiş yapacak.
son 4 lükte ise yine kendi alanında devam ettirecek.

ben çocuklara mesleki yönlendirmenin erken yaşta yapılmasının çok doğru olacağını düşünüyorum.
mesela şu anda 7. ve 8. sınıflara denklem sistemlerinin grafikleri gibi sadece akademik alanda kullanılabilecek konular anlatıyoruz.kuaför,terzi,araba tamircisi,tornacı,kaportacı vs. olacak birinin bunları öğrenmeye mecbur bırakılmasına ne gerek var değil mi?

şu anki devam eden sistemimizde;
çocuklar akademik anlamda yeterli olmasa dahi bu kişiye anlamakta güçlük çektiği,iş yaşamı boyunca hiçbir zaman kullanmayacağı bilgiler zorla öğretilmeye çalışılmakta,başarısız olanlara zayıf notlar verilmek suretiyle çocuk çevrenin psikolojik baskısına maruz bırakılmaktadır.başarısızlık onu okuldan soğumakta,bu soğukluk ta başarıyı daha fazla düşürmektedir.bir nevi kısır döngü...

ben bu yeni sistem sayesinde çocukların yetenekli olduğu alanda eğitim almasıyla beraber daha mutlu bir nesil olacağına inanıyorum.

sizlerin de bu konudaki değerli görüşlerini bekliyorum.

arkadaşım belki çok artıları vardır ama şu okula başlama yaşı çok kötü oldu bence olayın tam içeriğini bilmiyorum meslek yönlendirmesinin iyi olacağını düşünüyorum ama 5 yaşındaki bir çocuğun 1. sınıfa başlaması hadi anaokulu düzeyindede olsa o sıralara oturup büyük çocuklarla aynı okulda ders görecek olması beni korkutuyor açıkçası hele de kızımın 2007 li olması ve görüntüsünün 3 yaş çocuğuyla olması benim için ayrı bir tedirginlik benim için açıkçası mecburide olsa bu sene göndermeyi düşünmüyorum ki benim kızım kreşe giden ve yaşıtları arasında el becerisi zeka gelişimi ve kas gelişimi yüksek bir çocuk basit toplamaları yapabiliyor harfleri tanıyor ve harfleri ses olarak çıkarıyor ama ben öğretmenine sorduğumda bana onay vermedi hatta bugün konuştuk zeka olarak iyi bir çocuk ama çok ufak yaşıtları arasında ezilir bence gitmemeli dedi ve ben bu sitede de çevrede de duydum kesinlikle göndermem diyor 2007 li çocukların velileri diğer konular hakkında düşüncelerine katılıyorum:)))))))

arkadaşım belki çok artıları vardır ama şu okula başlama yaşı çok kötü oldu bence olayın tam içeriğini bilmiyorum meslek yönlendirmesinin iyi olacağını düşünüyorum ama 5 yaşındaki bir çocuğun 1. sınıfa başlaması hadi anaokulu düzeyindede olsa o sıralara oturup büyük çocuklarla aynı okulda ders görecek olması beni korkutuyor açıkçası hele de kızımın 2007 li olması ve görüntüsünün 3 yaş çocuğuyla olması benim için ayrı bir tedirginlik benim için açıkçası mecburide olsa bu sene göndermeyi düşünmüyorum ki benim kızım kreşe giden ve yaşıtları arasında el becerisi zeka gelişimi ve kas gelişimi yüksek bir çocuk basit toplamaları yapabiliyor harfleri tanıyor ve harfleri ses olarak çıkarıyor ama ben öğretmenine sorduğumda bana onay vermedi hatta bugün konuştuk zeka olarak iyi bir çocuk ama çok ufak yaşıtları arasında ezilir bence gitmemeli dedi ve ben bu sitede de çevrede de duydum kesinlikle göndermem diyor 2007 li çocukların velileri diğer konular hakkında düşüncelerine katılıyorum:)))))))
doğru söylüyorsun arkadaşım.bir anne olarak kaygılarında sonuna kadar haklısın.ortam çocukların düzeyine uygun olmalı.
tabi henüz herşey netleşmiş değil.
bakalım inşallah şu komisyondan doğru kararlar çıkar.detayları merakla ve heyecanla bekliyorum.:72:

doğru söylüyorsun arkadaşım.bir anne olarak kaygılarında sonuna kadar haklısın.ortam çocukların düzeyine uygun olmalı.
tabi henüz herşey netleşmiş değil.
bakalım inşallah şu komisyondan doğru kararlar çıkar.detayları merakla ve heyecanla bekliyorum.:72:

inan ben de heyecanla bekliyorum küçücük kuzum mini mini bir mi olacak:))gelişmelerden haberdar olursan bizede haber verirsin değilmi ben çok takip edemiyorum açıkçası yoğunluktan:))

büyük bir atılım ihtiyaç vardı, içi boş ezberci sistem değişmeli , beceri yetenek ve ilgilerin göz önünde bulundurulacağı bir sistemi beraberinde getirir inşallah. üniversitelerde bu boyutta bazı değişikliklere gitmeliler.
yaş bencede küçük geldi ama gelişimsel dönemleri baz alınıp ona göre müfredat olur bence yani dersin biri oyun dersi olarak kalabilir meselaa.. birde mutlaka farklı binalarda eğitim görmeliler yani ilkokul olan ilk 4 ve ortaokul olan ikinci 4 kesinlikle farklı binalarda olmalı yada sabah öğle olarak farklı devrelede olmalı içiçe olması bence şuanda bile sakıncalı.

inşallah hayırlı uğurlu olur..

Ben aksine, çocuklar daha 8-9 yaşındayken meslek seçimi yapılmasına karşıyım. 8-9 yaşındaki bir çocuk her mesleği olmak ister devamlı fikir değiştirir bir doktor,bir avukat, bir öğretmen, bir pilot, bir hostes vb. devamlı değiştirirler daha sonra iş hayatında şahsi fikrim olarak kesinlikle verimli olamazlar. En azından 14 yaşına kadar yani şimdiki sistemle ortaokul son sınıfa kadar meslek seçimi yaptırılmamalı. Çocukların ilgi duydukları alanlar sürekli değişiyor. Mesela; benim yeğenim 11 yaşında 5.sınıf öğrencisi, bu seneye kadar matematiği acayip seviyordu takır takır çözüyordu, bu sene ne olduysa matematiğe ilgisi azaldı çözüyor biliyor ama eskisi gibi ilgili değil. Bir psikolog olucam diyor sonra stilist olucam diyor sonra doktor olayım en iyisi diyor şimdi de karar vermiş oyuncu olcakmış :27: Eğitim sistemi değiştirilirken çocukların içinde bulunduğu psikoloji muhakkak göz önüne alınmalı bence.

arkadaşlar yeni eğitim sistemimizden kısaca bahsetmek ve sizlerinde bu konu hakkındaki görüşlerini almak istiyorum.
yeni siteme göre;
çocuklar 5 yaşında okula başlayacaklar;ilk yıl anasınıfı gibi olacak.sonra 3 yıl temel eğitim alınacak.
ardından çocuklarımız yetenekleri doğrultusunda uygun meslek liselerine veya akademik olarak ilerleyebileceği 2.dörtlük kısımlarına geçiş yapacak.
son 4 lükte ise yine kendi alanında devam ettirecek.

ben çocuklara mesleki yönlendirmenin erken yaşta yapılmasının çok doğru olacağını düşünüyorum.
mesela şu anda 7. ve 8. sınıflara denklem sistemlerinin grafikleri gibi sadece akademik alanda kullanılabilecek konular anlatıyoruz.kuaför,terzi,araba tamircisi,tornacı,kaportacı vs. olacak birinin bunları öğrenmeye mecbur bırakılmasına ne gerek var değil mi?

şu anki devam eden sistemimizde;
çocuklar akademik anlamda yeterli olmasa dahi bu kişiye anlamakta güçlük çektiği,iş yaşamı boyunca hiçbir zaman kullanmayacağı bilgiler zorla öğretilmeye çalışılmakta,başarısız olanlara zayıf notlar verilmek suretiyle çocuk çevrenin psikolojik baskısına maruz bırakılmaktadır.başarısızlık onu okuldan soğumakta,bu soğukluk ta başarıyı daha fazla düşürmektedir.bir nevi kısır döngü...

ben bu yeni sistem sayesinde çocukların yetenekli olduğu alanda eğitim almasıyla beraber daha mutlu bir nesil olacağına inanıyorum.

sizlerin de bu konudaki değerli görüşlerini bekliyorum.

Bu cümlenize kesinlikle katılmıyorum. Genel kültür, bilgi edinme, bir konuyu detaylı olmasada yüzeysel bilecek kadar öğrenme, insanlarla her alanda konuşabilme yeteneği herkes için geçerlidir. Bunda meslek ayırımı yapmanız, insan ayırımı yapmanız gibi birşey bence..

Son düzenleme:
Bir kere bu 4+4+4 sistemi,velileri ekonomik olarak zorlayacak,sınavlara hazırlık yaşları iyice küçülecek,dershane sektörü büyüyecek,her 4 yıldan sonra seçim hakkı öğrencilerin durumunu zorlayacak ve müthiş bir rekabete girilecek..

Ayrıca benim yeğenim daha benim adımı doğru düzgün söyleyemiyor kaldı ki 1.sınıfa başlasın..
Ben katılmıyorum ve hiç beğenmedim..:50:

Zaten eğitim sistemini yap boza çevirdiler..
Amaç çok farklı da işte konuşmayalım en iyisi burda...
Konunuz kapanmasın...

Bu cümlenize kesinlikle katılmıyorum. Genel kültür, bilgi edinme, bir konuyu detaylı olmasada yüzeysel bilecek kadar öğrenme, insanlarla her alanda konuşabilme yeteneği herkes için geçerlidir. Bunda meslek ayırımı yapmanız, insan ayırımı yapmanız gibi birşey bence..

bu konuyu sadece düşüncelerime katılanlar için açmadım.
sistemin artılarını eksilerini konuşalım,tartışalım diye açtım.dolayısıyla düşüncelerime katılmamanıza saygı duyarım.
ancak ben sistemin içerisinde yer alan ve bu işin eğitimini almış biri olarak matematik dersi müfredatındaki bir takım ağır konuların bütün çocuklara öğretilmeye çalışılmasının doğru olmadığını belirttim.bunu söylerken ne meslek ayrımı yaptım,ne de insan...
örnek verdiğim mesleklerin denklem sistemlerinin grafiğini(bu konu temel bilgi ve becerinin çok daha üstünde olduğu için) öğrenmesi ne kadar gereksizse bir matematik öğretmeninin saç boyama tekniklerini,kaporta boya işlerini,elektrik tesisatının detaylarını mecburi olarak öğrenmesi de bir o kadar gereksiz.ben bunu vurgulamaya çalışmıştım.

şu anki sistem şayet bir takım değişiklikler yapılmadığı takdirde bi yerde zaten çökecekti.
çünkü insanların zeka kapasitelerinin normal dağılım eğrisi şunu gösteriyor ki tüm insanlığın yaklaşık % 5 i akademik ilerleme sağlayabilecek kapasiteye sahip...bu benim şahsi fikrim değil köklü bilimsel çalışmaların sonucu...
dolayısıyla şu anda her yer lise mezunu vasıfsız gençlerle dolu.çoğu sırf ünv. okumuş olmak için mezun olduktan sonra iş imkanı olmayan bölümlere yerleşiyor yada hiç ünv. gidemiyor.ondan sonra asgari ücretle vasıfsız elamanlar olarak çalıştırılıyorlar.üzülüyorum bu gençlerimizin haline.kimbilir ne yetenekleri var da kullanılmadığı için köreliyor.
halbuki erken yaşta (kendi kafalarına ve isteklerine göre değil de) yeteneklerine göre(uzmanların görüşleri alınarak) doğru alanda eğitim alırlarsa iş hayatında çok daha başarılı olabilirler...

Geçen bi abimiz yakınıyor ComeOn bu 4 4 4 ne benim kıza da vurdu napıcaz...Senin kız kaç yaşında abi dedim 9 aylık dedi:52: gariplerim çok zor çocuk sahibi olmuşlar herşeyini aşırı önemsiyolar...he buna ne cevabım oldu derseniz "abi sen dert etme senin çocuk büyüyene kadar kızların okula gitmesi yasaklanır zaten..."

Geçen bi abimiz yakınıyor ComeOn bu 4 4 4 ne benim kıza da vurdu napıcaz...Senin kız kaç yaşında abi dedim 9 aylık dedi:52: gariplerim çok zor çocuk sahibi olmuşlar herşeyini aşırı önemsiyolar...he buna ne cevabım oldu derseniz "abi sen dert etme senin çocuk büyüyene kadar kızların okula gitmesi yasaklanır zaten..."

onu yapamazlar yaaa.kızların okullaşma oranını artırmak zorundalar.

:1: yani yasaklayamazlar ama kızların okula gitmesine gerek olmadığı fikrini pek ala aşılayabilirler..bir de staj adı altında çocuklar ortaokul çağında işe başlarlar, bence kaportacının oğlu yine kaportacı olacak buna yönlendirilecek, herkes doktor olmak zorunda değil ama 1o-11 yaşındaki çocuk hangi mesleğe uygun olduğuna nasıl karar verecek? parasız eğitim maddi durumu iyi olanlara yarayacak yani sistemde bu kadar çatlak hatta yarık varken devlet kendi öğretmenini bile nitelikli yetiştiremezken atamazken zamanında ilkokulu bitirip öğretmenlik yapanları sistemden ayıklayamazken altyapı bu sistemi kaldırmaya ne kadar müsait diye düşünüyorum, radikal bir sistem ama kim tam olarak nasıl bir uygulama olacağını biliyor ki?

Son düzenleme:
Benimki işin espirisiydi tabiiki...O kadarını yapmazlar fakat "benim için" ha okula gitmemiş kız çocuğu ha imamhatip mezunu kızçocuğu...zaten okula gitmeyenler de Kuran kurslarında cemaatlerin elinde eğitilmiyor muydu...

Benimki işin espirisiydi tabiiki...O kadarını yapmazlar fakat "benim için" ha okula gitmemiş kız çocuğu ha imamhatip mezunu kızçocuğu...zaten okula gitmeyenler de Kuran kurslarında cemaatlerin elinde eğitilmiyor muydu...

Arkadaşım bu nasıl bir düşüncedir ya nedemek ha okumamaış ha imam hatip mezunu Nasıl bukadar dar bakabiliyorsunuz.Bu ülkede önleri kesilmeseydi Türkiye derecelerini imam hatip mezunları yapıyordu Bazılarına battı bu ve önleri kesildi.BIrakın bu söylemleri ya.İnsanlar istedikleri eğitimi istedikleri şekilde alsın ister imam hatip okusun ister meslek lisesi ister düz lise niye bukadar gocunuyorsunuz anlam veremedim...

arkadaşım bu nasıl bir düşüncedir ya nedemek ha okumamaış ha imam hatip mezunu nasıl bukadar dar bakabiliyorsunuz.bu ülkede önleri kesilmeseydi türkiye derecelerini imam hatip mezunları yapıyordu bazılarına battı bu ve önleri kesildi.bırakın bu söylemleri ya.insanlar istedikleri eğitimi istedikleri şekilde alsın ister imam hatip okusun ister meslek lisesi ister düz lise niye bukadar gocunuyorsunuz anlam veremedim...

slm ben bu dediklerinize kesinlikle katılıyorum .bazıların çok zoruna gitti ama yapılcak bişe yok hakkımızda hayırlısı olsun.bende 4 çocuk okutuyorum .kızımın teki ünüversitede .biri anadolu lisesinde .ikizlerimide imamhatipe vericem

bu konuyu sadece düşüncelerime katılanlar için açmadım.
sistemin artılarını eksilerini konuşalım,tartışalım diye açtım.dolayısıyla düşüncelerime katılmamanıza saygı duyarım.
ancak ben sistemin içerisinde yer alan ve bu işin eğitimini almış biri olarak matematik dersi müfredatındaki bir takım ağır konuların bütün çocuklara öğretilmeye çalışılmasının doğru olmadığını belirttim.bunu söylerken ne meslek ayrımı yaptım,ne de insan...
örnek verdiğim mesleklerin denklem sistemlerinin grafiğini(bu konu temel bilgi ve becerinin çok daha üstünde olduğu için) öğrenmesi ne kadar gereksizse bir matematik öğretmeninin saç boyama tekniklerini,kaporta boya işlerini,elektrik tesisatının detaylarını mecburi olarak öğrenmesi de bir o kadar gereksiz.ben bunu vurgulamaya çalışmıştım.

şu anki sistem şayet bir takım değişiklikler yapılmadığı takdirde bi yerde zaten çökecekti.
çünkü insanların zeka kapasitelerinin normal dağılım eğrisi şunu gösteriyor ki tüm insanlığın yaklaşık % 5 i akademik ilerleme sağlayabilecek kapasiteye sahip...bu benim şahsi fikrim değil köklü bilimsel çalışmaların sonucu...
dolayısıyla şu anda her yer lise mezunu vasıfsız gençlerle dolu.çoğu sırf ünv. okumuş olmak için mezun olduktan sonra iş imkanı olmayan bölümlere yerleşiyor yada hiç ünv. gidemiyor.ondan sonra asgari ücretle vasıfsız elamanlar olarak çalıştırılıyorlar.üzülüyorum bu gençlerimizin haline.kimbilir ne yetenekleri var da kullanılmadığı için köreliyor.
halbuki erken yaşta (kendi kafalarına ve isteklerine göre değil de) yeteneklerine göre(uzmanların görüşleri alınarak) doğru alanda eğitim alırlarsa iş hayatında çok daha başarılı olabilirler...

Bende sizin görüşlerinize saygı duyuyorum yanlış anlaşılmasın bende sadece fikrimi söyledim.

Ayrıca matematik öğretmenleri ne zamandır saç boyama, kaporta,elektrik,tesisat gibi şeyler öğrenmeye mecbur bırakılıyor?? (Yanlış anlamayın gerçekten ciddi anlamda soruyorum. Ben böyle birşeyi bilmiyordum)

Arkadaşım bu nasıl bir düşüncedir ya nedemek ha okumamaış ha imam hatip mezunu Nasıl bukadar dar bakabiliyorsunuz.Bu ülkede önleri kesilmeseydi Türkiye derecelerini imam hatip mezunları yapıyordu Bazılarına battı bu ve önleri kesildi.BIrakın bu söylemleri ya.İnsanlar istedikleri eğitimi istedikleri şekilde alsın ister imam hatip okusun ister meslek lisesi ister düz lise niye bukadar gocunuyorsunuz anlam veremedim...

Bencede isteyen istediğini okur. Okumamakla aynı kefeye nasıl konulur anlamak imkansız.

Şimdi ben anadolu lisesinden doğru üni mezunuyum okudum mu? Okudum. Ben imam hatip lisesine gitseydim ordan da doğrudan ilahiyat okusaydım okumamış mı olacaktım? Ne alaka, nasıl bir mantık? İlk okul 3.sınıf terk bir insanla (kesinlikle küçümsemiyorum sadece örnek), ilahiyat fakültesini bitirmiş bir insanı aynı kefeye nasıl koyuyorlar anlamsız gerçekten.

Son düzenleme:
slm ben bu dediklerinize kesinlikle katılıyorum .bazıların çok zoruna gitti ama yapılcak bişe yok hakkımızda hayırlısı olsun.bende 4 çocuk okutuyorum .kızımın teki ünüversitede .biri anadolu lisesinde .ikizlerimide imamhatipe vericem

sahiden nedir bu imam hatip takıntısı ben de anlamıyorum...ben hiç de karşı değilim.kim nasıl eğitim aldırmak istiyorsa aldırsın, ne var ki bunda?

acayip de zor üstelik dersleri.

amerikada kiliselerin kreşleri bile var, isteyen oraya gönderiyor.

ayrıca kimse kimseyi zorla imam hatip'e göndermiyor. isteyen aileler gönderiyor sadece.

Ayrıca matematik öğretmenleri ne zamandır saç boyama, kaporta,elektrik,tesisat gibi şeyler öğrenmeye mecbur bırakılıyor?? (Yanlış anlamayın gerçekten ciddi anlamda soruyorum. Ben böyle birşeyi bilmiyordum)

Bencede isteyen istediğini okur. Okumamakla aynı kefeye nasıl konulur anlamak imkansız.

Şimdi ben anadolu lisesinden doğru üni mezunuyum okudum mu? Okudum. Ben imam hatip lisesine gitseydim ordan da doğrudan ilahiyat okusaydım okumamış mı olacaktım? Ne alaka, nasıl bir mantık?
İlk okul 3.sınıf terk bir insanla (kesinlikle küçümsemiyorum sadece örnek), ilahiyat fakültesini bitirmiş bir insanı aynı kefeye nasıl koyuyorlar anlamsız gerçekten.

arkadaşım benim yazdıklarım ve sizin benim yazdıklarımdan anladığınız kadarıyla verdiğiniz cevap yukarıda.

açıkçası ne anlatmaya çalıştığınızı anlamak bilmece çözmek gibi birşey.okudum,okudum,bir daha okudum.ama ne yazık ki ne anlatmaya çalıştığınızı anlayamadım.

Son düzenleme:
Back