38 aylık (3 Yaş) Oğlumda konuşma geriliği

oozzee

Guru
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2010
1.018
1.353
Merhaba. Başlıkta yazdığım gibi, oğlum yaşıtları gibi konuşamıyor. Dil terapisine başladık, ön görüşme yaptık, Şubat ayının ilk haftası seanslara başlayacağız. Terapist, oğlumun konuşma becerisi için 2.5 yaş civarında olduğunu söyledi. Derdini anlatır iyi kötü, 3-4 kelimelik cümle kurar ama karşılıklı tam anlamıyla sohbet edemez. Uzun konuşma yapamaz, bazı sorulara yanıt veremez; mesela "adın ne?" diye sordugumuzda cevap vermez, terapist oğlum anlamadığı icin cevap veremediğini söyledi, kelime haznesi dar tabii. Zamanında fazla ekrana maruz kalmıştı, tamamen bundan kaynaklandığını düşünüyoruz. Şu an sıfır ekran, hiçbir şey açmıyoruz. Her gün etkinlik kitaplarından etkinlik yaptiriyorum, sıralama kartlarından faydalanıyoruz, kitap okumaya çalışıyoruz.
Benzer süreci geçiren var mı? Ne kadar zamanda düzelme gördünüz ve tavsiyeleriniz nelerdir? Paylaşır mısınız?

Yigenim 3.5 yaşına yakındı konustu . Öncesinde hıh hihihi diye işaret ederek derdini anlatır anne baba nadirde olsa söylerdi suya huhu derdi arabaya bum bum derdi sonra kreşe gönderdi 2.5 yaşında 1 yılın sonunda konuşmaya başladı .şuan 5 olacak yaşıtları kadar olmasada cümle kurabiliyor derdini anlatıyor. Normal konuşuyor. Kreş, park ve bol bol sosyalleşme çocuğu Açar konuşmaya teşvik edet

Bu dediğiniz şeyleri zaten yapıyoruz, 30 aylıktan beri kreşe de gidiyor ama inanın kreşin pek faydası olmadı, ne olduysa kendi emeklerimizle oldu. Oğlum hiç konuşmuyor değil, kısıtlı konuşuyor. Mesela "anne babanin yanina" diyor, aslinda "babamin yanina gitmek istiyorum" demesi lazım. Her gün kitap okuyoruz, etkinlik yapıyoruz, zamanımızı dolduruyoruz. Konuşması şimdiden değişmeye başladı.

Biz de benzer durum var , çok fazla kelimesi var , 2-3 kelimeli cümleler var ama daha karşılıklı sohbet çok yok. Hatta cevabını bilmiyorsa bazen ekolali yapıyor ama ekolali gecikmiş konuşmanın taklit aşaması o nedenle çok da kafaya takmiyorum . Bence siz kreş ve konuşma terapisi ile bayağı doğru adımlar atmışsınız . Eğer maddi olarak gücünüz varsa floor time terapiyi de öneririm.

Bu arda şubat ayında yazmışsınız , son durum nedir acaba ?

Bu arda şubat ayında yazmışsınız , son durum nedir acaba ?
Ben de çok merak ettim. Benim de 4 yaşında kızım var, 2,5 yaşında 50-60 kelimesi vardı ama cümle yoktu, yine de her şeyi anlar ve isteklerini bir şekilde anlatırdı. 2,5 yaşından sonra 6 ayda birden konuştu ama bu arada çık fazla ekrana maruz kaldı ve konuşmayı ekrandan öğrendi diyebilirim. 3 yaşından beri kelime haznesi çok geniş, telaffuzu çok çok iyi ama ekolali yapıyor. Karşılıklı dialoğumuz da iyi ama ekolali nedeniyle silik otizm olabileceği söyleniyor. Ekolali olmasa hiçimse kızımda bir farklılık görmez. Bir de kitaplara ve boyama yapmaya çok takıntılı. 3 aydır Sosyal Beceri Eğitimi alıyor, geçen hafta da floortime a başladık. Ekolaliyi ben çok kafama takıyorum

Ben atipik/silik otizm konusunda tanıların bu kadar kolay yapılabiliyor olmasını anlamıyorum. Kadıki bence teşhisden çok tedaviye odaklanmak lazım ki siz floortime alarak doğru yapmışsınız. Ekolali ile ilgili bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim :

biz bu arada 34 aylık olduk. Floortime ve kreş ie devam ediyoruz. 3-4 kelimeli cümleler kuruyor ama hala karışıklıklı uzun bir sohbet yok. Ekolali azalarak da olsa devam ediyor . Konusma terapistine gittik , ekolaliyi baskılamamızı söyledi.

Çok teşekkür ederim, gönderdiğiniz videoyu da izledim, içim biraz daha rahatladı. Çocuklarımıza şifa ve iyilikler diliyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…