Selamlar
Bende 32 yaşındayım. O çok bilinen ilaç değil ama geçmişte iki kez ilaç tedavisi de gördüm. Fakat hâlâ dikkat etmezsem ağrılı kistik uç vermeyen skar bırakma ihtimali cok olan akneler çıkarıyorum.
Sizi çok iyi anlıyorum her daim bende tetikteyim. Bende işe yarayan şeyleri acizane paylaşmak isterim. Bu nasıl bir derttir bilirim
Sağlıklı beslenme olayını geçiyorum en bilineni.
Temizleme işleminde yıkadıktan sonra yüzümü gergin bırakmayan bir ürün tercih ediyorum. Bu yağlı ciltlerin aslinda sevdiği bir şey ama, esasen bu gerginlik iyi bir şey değil. Cilt bariyeri bundan zarar görüyor. Dermokozmetik markalarda kullandım avene, lrp effaclar bioderma gibi. Ancak şu anda içinde sls, sles, alkol içemeyen, yıkadıktan sonra yüzümü germeyen daha uygun fiyatlı ürünler kullanıyorum. Celenes yağlı ve karma ciltler için jel, himalaya limon özlü köpük, bea beauty nar özlü köpük, neutrogena hydro bosst temizleme jeli gibi.
Haftada 3 gün bha kullanıyorum. Bha gözeneklerin icine girerek fazla yağı emen, antibakteriyel bir asit. Düzenli kullanımda kesinlikle akne oluşumunu engelliyor. Fakat asit kullanırken kış mevsiminde olsa bile güneş kremini ihmal etmemek gerekiyor. The ordinary ülkemizde cok pahalı, direkt yetkili satıcısı yok bu yüzden onun yerine ben cyrene, ve dermoskin markasını tercih ediyorum.
Dermoskinde kullandığım aha bha krem diye geçiyor. Yuzde sekiz glikolik asit, yuzde iki salisilik asit, yuzde 4 laktik asit içeriyor. Ilk defa asit kullanacaksanız bu size fazla gelebilir. Cyrene markasının da yuzde 1 ve yuzde 2 olacak şekilde bha içeren iki ayrı ürünü var. Cyrene yuzde 1 olana bakın isterseniz.
Asit kullnadığım günlerde, sürdükten yarım saat sonra onarıcı, cilt bariyerini kuvvetlendirici bir krem sürüyorum. Lrp cicaplast baume 5, avene cicalfate, yada bioderma cicabio krem gibi. Hangisi indirimdeyse onu alıyorum. Cilt bariyerini kuvvetlendirince akne çıksa bile çok daha çabuk ve leke, skar bırakmadan iyileşiyor.
Güneş kremi olarak kimyasal filtre degil fiziksel filtreli kullanmanızı tavsiye ederim. Kimyasal filtreler daha cok akne yapıyor bende. Benim kullandığım yaz kış avene lait spf 50.
Güneş kremini iyi temizlememek de akne yapıyor. Bu yüzden önce yağ bazlı temizleyici sonra normal jelimle yıkıyorum.
Nemlendiricinizde cildinize ağır geliyor olabilir. Benim cildim nemlendirici kabul etmiyor mesela. Ne denediysem olmadı. Gunduz nemlendirici kullanmıyorum. Aķşam da aktif içerik barındıran serum tercih ediyorum. İçeriği az öz ama aynı zamanda etkili. Şu anda hyaluronik asit içeren vichy mineral 89 serum kullanıyorum mesela. Yağlı cildime bu yetiyor da artıyor bile. Hamilelik yada emzirme gibi bir durumunuz yoksa retinol içeren ürünlerde tercih edebilirsiniz. Avene triacnel krem veya lrp redermic r gibi.
Haftada bir kez de kil maskesi. Claderm kullanıyorum ben.
Özetle benim dermanım asit kullanımı ( aha ve bha)
Iyi ve agresif olmayan cilt temizligi ( hem yağ bazlı hem su )
Cilt onarımı sağlayan kremler
Etkisi kanıtlı az içerik olan serum oldu.
İnsallah okuyan herkese faydalı olur