30 yaşına gelmeden okunması gereken 30 kitap

Çavdar Tarlasında Çoçuklar'ı önüme gelene öneriyorum desem abartmam. Yky'den çıkan kitabın çevirisi çok güzeldir. Can yanınlarından ise Gönülçelen adı ile çıkmıştı bir ara. Sonra ne oldu bilmiyorum. Kitap hakkında bir sürü efsane de var. Yakalanmış birkaç seri katilin üstünde bulunması gibi mesela ... J.D Salinger'ın bütün kitapları okunmalı.

Ben en çok Sineklerin Tanrısı'nı merak ediyorum şu sıralar. Listeme ekledim.

Okuduklarım
1- Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell
2- Otomatik Portakal - Anthony Burgess
3- Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien
9- Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez
14- Savaş Sanatı - Sun-Tzu
19- Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger
26-Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı - Dale Carneige
27- Sineklerin Tanrısı - William Golding

Dost kazanma sanatı ile savaş sanatı annemin çocukluğumda kişisel gelişim kitaplığından çıkartıp zorla okuttuğu kitaplardı, hatta o dost kazanma sanatının birde etkili konuşma, insanları etkileme sanatı versiyonu vardı aynı yayın evinden çıkan kırmızı kapaklı birşeydi. İçerikleri hakkında pek birşey hatırlamamakla birlikte zorla kişisel gelişim kitabı okumanın insanı bir parça ezik hissettirdiğini hatırlıyorum sadece. :KK1:

Onun dışında diğerlerini liseye başladığım zamanlarda ekşisözlük yorumlarından etkilenip almış, okumuştum. Tabi o kitapları okuyup anlayıp yorumlamış olan zihniyetle benim zihniyetim çok farklı o zamanlar. Adamlar sembollemiş, sayfalarca methiyeler düzmüş oluyor kitaplara, ya da bazen daha çocukken okumuş, fazla karanlık bulup çok etkilenmiş oluyorlar sen aynı şeyi hissedemiyorsun bu kitap etkileyiciymiş, mutlaka okumam lazımmış dediğinde. Belki tekrar tekrar okuman lazım kitabın içine çekilmen için daha olgun bir zihniyete sahip olman lazım. Belki bir kısmını farklı bir jenerasyondan olmandan, değişen bir Dünyada büyümenden dolayı asla yazıldığı dönemdeki gibi algılayamayacaksın. Southpark'ın Çavdar Tarlasında Çocuklar ile ilgili bir bölümü vardı hatta, öğretmenleri kitabı dağıtırken kitabın zamanında yasaklanmış olduğundan, aslında sakıncalı bölümler ve argo bir dil içerdiğinden, John Lennon'un öldürülmesinde payı olduğundan bahseder bizim South Park karakterlerine ve onlarda hevesli bir şekilde kitaba saldırırlar, sonrası hayal kırıklığı tabi :KK1:

Anlatmaya çalıştığım şu ki en azından okuduğum ve hatırladığım kitaplar için konuşursam, bunlar kötü kitaplar değiller ama bir parça abartılmış kitaplar. en muhteşem 50 kitap, mutlaka okunması gereken 30 kitap gibi listeleri okuma zevkini geliştirmek için baz alırsan az ya da çok hayal kırıklığına uğrarsın mutlaka.

Okuduklarim

Bin dokuz yüz seksen dört
Canlar kimin icin caliyor
Savas ve Baris
Toplum Sözlesmesi
Suc ve Ceza
Devlet
Gazap Üzümleri

Bence de kesinlikle bin dokuz yüz seksen dört okunmasi gereken bir kitap. Bunun üzerine sitede daha önce yorum yapmistim. Savas ve Baris adli kitabi biraz erken bir yasta okudugumdan saniyorum bana cok itici gelmisti..Tekrar okumayi planliyorum.
Devlet ve Toplum Sözlesmesi adli kitaplar ise saniyorum uluslararasi iliskiler ve kamu yönetimi okuyan ögrencilerin kesinlikle okumasi gereken kitaplar listesinde. Cok kisinin zevk alarak okudugunu söyleyemesem de ben cok begenirim..

Benim okunmasi gerekenler listemde ;

GERMINAL -EMILE ZOLA
KÜRK MANTOLU MADONNA- SABAHATTIN ALI
DÜNYA NIMETI- KNUT HAMSUN
NIETZSCHE AGLADIGINDA- IRVIN D.YALOM

Okuyacaklarim listesine EKLEDIKLERIM :

Cavdar Tarlasinda Cocuklar
Dogal Yasam ve Baskaldiri

Çavdar Tarlasında Çocuklar'ı merak ediyorum alacağım en kısa zamanda.

Okuduklarım

Dost kazanma sanatı ile savaş sanatı annemin çocukluğumda kişisel gelişim kitaplığından çıkartıp zorla okuttuğu kitaplardı, hatta o dost kazanma sanatının birde etkili konuşma, insanları etkileme sanatı versiyonu vardı aynı yayın evinden çıkan kırmızı kapaklı birşeydi. İçerikleri hakkında pek birşey hatırlamamakla birlikte zorla kişisel gelişim kitabı okumanın insanı bir parça ezik hissettirdiğini hatırlıyorum sadece. :KK1:

Onun dışında diğerlerini liseye başladığım zamanlarda ekşisözlük yorumlarından etkilenip almış, okumuştum. Tabi o kitapları okuyup anlayıp yorumlamış olan zihniyetle benim zihniyetim çok farklı o zamanlar. Adamlar sembollemiş, sayfalarca methiyeler düzmüş oluyor kitaplara, ya da bazen daha çocukken okumuş, fazla karanlık bulup çok etkilenmiş oluyorlar sen aynı şeyi hissedemiyorsun bu kitap etkileyiciymiş, mutlaka okumam lazımmış dediğinde. Belki tekrar tekrar okuman lazım kitabın içine çekilmen için daha olgun bir zihniyete sahip olman lazım. Belki bir kısmını farklı bir jenerasyondan olmandan, değişen bir Dünyada büyümenden dolayı asla yazıldığı dönemdeki gibi algılayamayacaksın. Southpark'ın Çavdar Tarlasında Çocuklar ile ilgili bir bölümü vardı hatta, öğretmenleri kitabı dağıtırken kitabın zamanında yasaklanmış olduğundan, aslında sakıncalı bölümler ve argo bir dil içerdiğinden, John Lennon'un öldürülmesinde payı olduğundan bahseder bizim South Park karakterlerine ve onlarda hevesli bir şekilde kitaba saldırırlar, sonrası hayal kırıklığı tabi :KK1:

Anlatmaya çalıştığım şu ki en azından okuduğum ve hatırladığım kitaplar için konuşursam, bunlar kötü kitaplar değiller ama bir parça abartılmış kitaplar. en muhteşem 50 kitap, mutlaka okunması gereken 30 kitap gibi listeleri okuma zevkini geliştirmek için baz alırsan az ya da çok hayal kırıklığına uğrarsın mutlaka.

Ben de çoğu zaman yaş ilerledikçe bazı kitapları tekrar okuma gereği duyuyorum.
Benim de çocukken okumak zorunda olduğum kitaplar vardı,babam Dar Ağacında Üç Fidan,Gülünün Solduğu Akşam gibi kitapları okutmuştu,o zaman ne anlayacaksam artık.
Lise dönemlerimde tekrar okudum,önceden okuduğum aklımda olan birkaç kitaba da yeniden başlamak istiyorum.
Mesela Bram Stoker- Dracula
Çocukluğumda "oo korku romanı başyapıtı,ne korkarım ben şimdi bundan hemen okumalıyım" şeklinde başlayıp kitabı okudum.:KK37:
Açıklamasına baktığımda "ne diyor bu yahu" diye düşünmüştüm.

Viktoria Dönemi'nin aşırı ahlakçı görünümünün ardında yatan karanlığı ve ikiyüzlülüğü açığa vuran bir anlatı.Stoker bu yapıtıyla,yaşadığı dönemin ahlakçı ve bilimci ütopyacılığını,kana susamış bir vampirin şahsında,ustalıklı bir biçimde eleştiriyor.

Okuduklarim

Bin dokuz yüz seksen dört
Canlar kimin icin caliyor
Savas ve Baris
Toplum Sözlesmesi
Suc ve Ceza
Devlet
Gazap Üzümleri

Bence de kesinlikle bin dokuz yüz seksen dört okunmasi gereken bir kitap. Bunun üzerine sitede daha önce yorum yapmistim. Savas ve Baris adli kitabi biraz erken bir yasta okudugumdan saniyorum bana cok itici gelmisti..Tekrar okumayi planliyorum.
Devlet ve Toplum Sözlesmesi adli kitaplar ise saniyorum uluslararasi iliskiler ve kamu yönetimi okuyan ögrencilerin kesinlikle okumasi gereken kitaplar listesinde. Cok kisinin zevk alarak okudugunu söyleyemesem de ben cok begenirim..

Benim okunmasi gerekenler listemde ;

GERMINAL -EMILE ZOLA
KÜRK MANTOLU MADONNA- SABAHATTIN ALI
DÜNYA NIMETI- KNUT HAMSUN
NIETZSCHE AGLADIGINDA- IRVIN D.YALOM

Okuyacaklarim listesine EKLEDIKLERIM :

Cavdar Tarlasinda Cocuklar
Dogal Yasam ve Baskaldiri

Nietzsche Ağladığında aylardır listemde bir türlü alamadım.
Platon'nun devletini lisede okudum,daha sonra lisede sosyoloji dersinde sunum ödevim Devlet'ti,tekrar gözden geçirdim.
Bu sene hatmettim diyebilirim,sosyoloji okuyorum sağolsun hocamız ezberletti vize ve finali Devlet'ten yaptı.
Bir kere daha okuyup bir kere daha üzerinden geçip bir de üzerine yorumlama metni çıkarınca yeter dedim.:KK37:
Toplum Sözleşmesi bu yaz mutlaka okumam gereken bir kitap.

Son düzenleme:
Çavdar Tarlasında Çoçuklar'ı önüme gelene öneriyorum desem abartmam. Yky'den çıkan kitabın çevirisi çok güzeldir. Can yanınlarından ise Gönülçelen adı ile çıkmıştı bir ara. Sonra ne oldu bilmiyorum. Kitap hakkında bir sürü efsane de var. Yakalanmış birkaç seri katilin üstünde bulunması gibi mesela ... J.D Salinger'ın bütün kitapları okunmalı.

Ben en çok Sineklerin Tanrısı'nı merak ediyorum şu sıralar. Listeme ekledim.

J. D. Sallinger.
Yazdım bir köşeye.
Kitaplarını araştırayım...

Son düzenleme:

1- Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell - Okunmaz mı? Döne döne halen okuyorum.

2- Otomatik Portakal - Anthony Burgess - Filmi ayrı, kitabı ayrı tat bırakıyor.

3- Bülbülü Öldürmek - Harper Lee -Uzun süre inat ettikten sonra okudum.:)

4- Çanlar Kimin İçin Çalıyor - Ernest Hemingway- İlk okuduğum klasiklerdendir, yeri ayrıdır.

5- Savaş ve Barış - Lev Tolstoy- Tolstoy üşenmemiş yazmışsa ben de üşenmedim okudum.:)

6- Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez- Okuduğum ilk Marquez kitabıydı. Üç kez satın aldım ama hâlâ kitaplığımda yok.:)

7- Türlerin Kökeni- Charles Darwin-Ne derler: Taze bitti.:p

8- Siddhartha- Hermann Hesse- Önüme gelene okuttuğum kitap.:)

9- Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger- Önüme gelene okuttuğum 2. kitap.:)

10- Suç ve Ceza - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski- Lisede haşır neşir olduk kendisiyle.

11- Sineklerin Tanrısı - William Golding-Önüme gelene okuttuğum 3. kitap

12-Gazap Üzümleri - John Steinbeck-Pek sevmiştim vaktiyle

Yaş otuz oldu ama daha yarısını okumamışım.
Sınıfta kaldım.:)

1984 gerçekten bir baş yapıt. George Orwell'in Hayvan Çiftliği de bu listeye dahil edilmeli bence.
1984 kadar etkili bir uslupla dünya düzenini anlatmış.

Yüzyıllık Yalnızlık gerçekten okunması gereken bir kitap bir de aynı yazarın Benim Hüzünlü Orospularım adlı kitabı var onu da tavsiye ederim. Sabahattin Ali güzeldir genelde Kürk Mantolu Madonna'sı öne çıkmıştır ama İçimizdeki Şeytan ayrı bir güzel. Paulo Coelho zevkle okuduğum bir yazar kitaplarını ayıramam bence bir yerden başlayın:). Ama tutunamayanlardan sonra beni etkileyen tek bir kitap oldu o da Semerkant'tır! :)

bir kaç tanesini okumuşum,Allah'tan 30'a biraz daha var :KK1:
gerçi listenin tamamı hitap etmiyor bana ama içerisinde okumam gerekli dediğim eseler de var. Hesse ve Golding'i tez zamanda edinmem lazım.

Bir internet sitesi,30 yaşına gelmeden okunması gereken 30 kitabı seçti
Kitap listesi bu şekilde

4- Bülbülü Öldürmek - Harper Lee

5- Çanlar Kimin İçin Çalıyor - Ernest Hemingway

6- Savaş ve Barış - Lev Tolstoy

7- İnsan Hakları - Thomas Paine Paine

8- Toplum Sözleşmesi- Jean Jacques Rousseau

10- Türlerin Kökeni- Charles Darwin

11- Siddhartha- Hermann Hesse

12- Kıvılcım Anı - Malcolm Gladwel

13- Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar - Kenneth Graham

15- David Copperfield - Charles Dickens

16- Four Quartets - T.S. Eliot

17- Madde 22 - Joseph Heller

18- Muhteşem Gatsby - F.Scott Fitzgerald

20- Suç ve Ceza - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

21- Prens - Niccolo Machiavelli

22-Doğal Yaşam ve Başkaldırı - Henry David Thoreau

23- Devlet - Platon

24- Lolita - Vladimir Nabokov

25-İş Bitirici - David Allen

28-Gazap Üzümleri - John Steinbeck

29- Usta ile Margarita - Mihail Bulgakov

30- The Winston of Desert - Thomas Merton
Okuduklarım.
Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell
Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez
Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger

Gazap Üzümleri, Suç ve Ceza, Yüzüklerin Efendisini ise okumak için temin ettim kitaplığımın baş köşesinde okunmayı bekliyorlar:) Siddhartha'yı ise alıp okumayı düşünüyorum.
Gazap Üzümleri'ni okumadım ama yazarın Cennetin Doğusu adlı eserini okudum, çok beğendim. Tavsiye ediyorum.

Son düzenleme:
X