Okuduklarım
1- Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell
2- Otomatik Portakal - Anthony Burgess
3- Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien
9- Yüzyıllık Yalnızlık - Gabriel Garcia Marquez
14- Savaş Sanatı - Sun-Tzu
19- Çavdar Tarlasında Çocuklar - J.D. Salinger
26-Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı - Dale Carneige
27- Sineklerin Tanrısı - William Golding
Dost kazanma sanatı ile savaş sanatı annemin çocukluğumda kişisel gelişim kitaplığından çıkartıp zorla okuttuğu kitaplardı, hatta o dost kazanma sanatının birde etkili konuşma, insanları etkileme sanatı versiyonu vardı aynı yayın evinden çıkan kırmızı kapaklı birşeydi. İçerikleri hakkında pek birşey hatırlamamakla birlikte zorla kişisel gelişim kitabı okumanın insanı bir parça ezik hissettirdiğini hatırlıyorum sadece.
Onun dışında diğerlerini liseye başladığım zamanlarda ekşisözlük yorumlarından etkilenip almış, okumuştum. Tabi o kitapları okuyup anlayıp yorumlamış olan zihniyetle benim zihniyetim çok farklı o zamanlar. Adamlar sembollemiş, sayfalarca methiyeler düzmüş oluyor kitaplara, ya da bazen daha çocukken okumuş, fazla karanlık bulup çok etkilenmiş oluyorlar sen aynı şeyi hissedemiyorsun bu kitap etkileyiciymiş, mutlaka okumam lazımmış dediğinde. Belki tekrar tekrar okuman lazım kitabın içine çekilmen için daha olgun bir zihniyete sahip olman lazım. Belki bir kısmını farklı bir jenerasyondan olmandan, değişen bir Dünyada büyümenden dolayı asla yazıldığı dönemdeki gibi algılayamayacaksın. Southpark'ın Çavdar Tarlasında Çocuklar ile ilgili bir bölümü vardı hatta, öğretmenleri kitabı dağıtırken kitabın zamanında yasaklanmış olduğundan, aslında sakıncalı bölümler ve argo bir dil içerdiğinden, John Lennon'un öldürülmesinde payı olduğundan bahseder bizim South Park karakterlerine ve onlarda hevesli bir şekilde kitaba saldırırlar, sonrası hayal kırıklığı tabi
Anlatmaya çalıştığım şu ki en azından okuduğum ve hatırladığım kitaplar için konuşursam, bunlar kötü kitaplar değiller ama bir parça abartılmış kitaplar. en muhteşem 50 kitap, mutlaka okunması gereken 30 kitap gibi listeleri okuma zevkini geliştirmek için baz alırsan az ya da çok hayal kırıklığına uğrarsın mutlaka.