• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

30 yaş üstüne sınavsız üniversite!

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'ün ortaklaşa hazırladığı yeni bir sisteme göre 30 yaş üstü vatandaşları sınavsız üniversite imkanı tanınacak.

30 yaş üstüne sınavsız üniversite!
MEB, YÖK ve eğitim kurumu yöneticilerinin toplantısından “sil baştan” yeni yasa sinyali çıktı. Ayrıntıları 12 Mayıs’ta açıklanacak yasada, 30 yaş ve üstüne sınavsız üniversitenin de yer alacağı yeni bir sistem kurgulandığı belirtiliyor.

Türkiye'de ilk kez eğitim ve yükseköğretim kurumlarını bir araya getiren 1. Eğitim Zirvesi (EDU SUMMIT) İstanbul’da yapıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun, yayımlandığı 1981’den bu yana 27 kez değiştiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra hazırlanan yeni YÖK Yasası’nın ilk Gündem maddesi olarak TBMM’de görüşülmesini isteyen Başkan Sarıcaoğlu, üniversitelerin taleplerini sıraladı, “Öğrencinin üniversiteyi seçme hakkı olduğu kadar, üniversitenin de öğrenciyi seçme hakkı olmalıdır” dedi.

Habertürk gazetesinin haberine göre, Yükseköğretimde reform yapılırken online eğitime çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Sarıcaoğlu, 30 yaş üstü yetişkinlere sınavsız üniversite hakkı verilmesi gerektiğini söyledi. YÖK Başkanı Prof. Dr. gökhan çetinsaya ise Sarıcaoğlu’na, “Açıklamalarının altına imzamı atarım” diyerek destek verdi, “27-30 üniversite, birkaç yüz bin öğrenci için kurgulanmış bir yapının, bugün 5,5 milyon öğrencinin, 150 bin öğretim üyesinin, 180 üniversitenin oluşturduğu yapıda, küreselleşme dinamiklerinin hızlı çalıştığı bir ortamda, mevcut haliyle gidebilmesi, yürüyebilmesi mümkün değil” dedi.

Yükseköğretim sistemindeki öğretim üyesi sıkıntısına da değinen Çetinsaya, farklı finansman modeli arayışlarına girmek gerektiğini söyledi. Öte yandan kulislerde Sarıcaoğlu’nun gündeme getirdiği 30 yaş üzerindeki kişilerin sınavsız üniversite alınmasıyla ilgili konunun üzerinde bir süredir durulduğu, paketten çıkacak sürprizlerden birinin de “30 yaş” olacağı konuşuluyor. Öğretim üyesi maaşlarının dünya standartlarına yükseltilerek, 80 bine çıkan akademisyen açığının kapatılması de hedefler arasında yer alıyor. milliyet

Aaa ne güzel...Ama istediğimiz bölüme girebilecek miyiz acaba?Eğer öyleyse 3-4 sene sonra gidip sırf zevkine tıp okurum valla:ssz:

Ne guzel haber , insallah bir an evvel uygulamaya gecer .

Çoğumuz Üniversiteye girdiğimiz yaşta tıp oku mühendislik oku diye aile baskısıyla seçtiğimiz bölümleri okuduk 30 dan sonra okuyacağımız bölümü kendimiz seçeriz hiç de fena olmaz
hep klasik arkeoloji yada sanat tarihi okumak istemişimdir içimde gümmmm diye patlamış bölümlerdir bu haber gerçekleşirse direk gidip kayıt olurum :9:

acaba buralarda okuyanlar kimler olacak... neye gore seçecekler?

ayrıca sınav sistemine yonelik bir degisiklik ypaılmadıgı, cocukluktan universite cagına kadar gecen surecte egitim sistemi yenilenmedigi surece mevcut haliyle 30yaşının ustunde olanlara böyle bir hak tanınması sınava hazırlanan pek cok ogrenciye haksızlık olur...

acaba buralarda okuyanlar kimler olacak... neye gore seçecekler?

ayrıca sınav sistemine yonelik bir degisiklik ypaılmadıgı, cocukluktan universite cagına kadar gecen surecte egitim sistemi yenilenmedigi surece mevcut haliyle 30yaşının ustunde olanlara böyle bir hak tanınması sınava hazırlanan pek cok ogrenciye haksızlık olur...
Bu konuda haklisiniz , ama oyle pat diye istenen bolume girilecegini sanmam , belki acikogretim tarzi olabilir , henuz hersey net degil sanirim .

Sanıyorum açıköğretim bölümleri için uygulanır bu güzel bişey aslında.
Yok isteyen istediği bölüme girebilirse 17-18 yaşındaki çocukların hakkını yemiş olurlar ama muhakkak bir sınırlaması kuralları olacaktır.

konusu açılmışken, 25ten sonra üniversiteye başlamaya nasıl bakıyorsunuz? bebeğimi 2 yaşına getirdikten sonra tıp fakültesine girmek istiyorum ama acaba fazla mı yaşlı dururum diye korkuyorum:43: amacım meslekten ziyade bilimle ilgilenmek..

konusu açılmışken, 25ten sonra üniversiteye başlamaya nasıl bakıyorsunuz? bebeğimi 2 yaşına getirdikten sonra tıp fakültesine girmek istiyorum ama acaba fazla mı yaşlı dururum diye korkuyorum:43: amacım meslekten ziyade bilimle ilgilenmek..

Bence okumanın,öğrenmenin, araştırmanın yaşı yoktur :D
Eğer böyle bir düşünceniz varsa gerçekleştirmelisiniz kesinlikle :)
Başarılar

Keşke yapılsa ama hiç umudum yok olsa da belli bölümlere olur. ben şahsen Türkçe öğretmenliği okumak isterim yaşım kaç olursa olsun içimde ukte kaldı bazı nedenlerden olmadı. :31:

Bu konuda haklisiniz , ama oyle pat diye istenen bolume girilecegini sanmam , belki acikogretim tarzi olabilir , henuz hersey net degil sanirim .

elbette egitim seviyesinin yukselmesi gerektigini düsünüyorum fakat insanların sırf statu olarak gorup o belgeyi almaya calısması bence egitime dair çarpık bakış açımızı da somutlayan birsey.
benzer sekilde bircok universite ogrencisinin de mesleklerini ogrenmek, üretken ve düşünen bir birey olmak icin cabaladıgını sanmıyorum.

sorunlara (istenilen bölümlere girilememesi, belli yastaki kisilerin sınav sisteminin dısında kalıyor gibi olması -kpss ye ragmen hem de- universitelerin alana yonelik uzmanlık egitimi icin seçimlerde sıkıntı yaşıyor olusu, egitim ve sınav sistemimizdeki yanlıslar/eksikle vb daha yazmadıgım pek cok sorun) çözüm aramaktan ziyade yama yapmaya calısır gibi bir izlenim bırakıyor bu haber.

eger talep edilmeyen bölümlere teşvik etmek icin gecici bir sure uygulanacaksa dahi dogru bir hamle degil. zaten o alanda egitim görmüş kisilerin issizlik ve çalışma ucretlerinin düşüklügü gibi sorunları cozduklerinde talep de kendiliginden artar.

nitelikli işçi oluşturma hamlesinden ziyade egitimin niteliksizleşmesine çözüm bulsalar daha iyi... birsürü diplomalı insan olması sorunu cozmez.

elbette egitim seviyesinin yukselmesi gerektigini düsünüyorum fakat insanların sırf statu olarak gorup o belgeyi almaya calısması bence egitime dair çarpık bakış açımızı da somutlayan birsey.
benzer sekilde bircok universite ogrencisinin de mesleklerini ogrenmek, üretken ve düşünen bir birey olmak icin cabaladıgını sanmıyorum.

sorunlara (istenilen bölümlere girilememesi, belli yastaki kisilerin sınav sisteminin dısında kalıyor gibi olması -kpss ye ragmen hem de- universitelerin alana yonelik uzmanlık egitimi icin seçimlerde sıkıntı yaşıyor olusu, egitim ve sınav sistemimizdeki yanlıslar/eksikle vb daha yazmadıgım pek cok sorun) çözüm aramaktan ziyade yama yapmaya calısır gibi bir izlenim bırakıyor bu haber.

eger talep edilmeyen bölümlere teşvik etmek icin gecici bir sure uygulanacaksa dahi dogru bir hamle degil. zaten o alanda egitim görmüş kisilerin issizlik ve çalışma ucretlerinin düşüklügü gibi sorunları cozduklerinde talep de kendiliginden artar.

nitelikli işçi oluşturma hamlesinden ziyade egitimin niteliksizleşmesine çözüm bulsalar daha iyi... birsürü diplomalı insan olması sorunu cozmez.

selam canım döndüm ben sana mj atamadım yine 5 dkengeli var birine mj attımda. oku oku nere kadar hem hayattan hem paradan hemde bedende gidiyo hertürlü yıpranıyoruz sonuç sıfır

Hiç durma,okumanın yaşı yok yolcu.
Benimde tıp okuyasım var valla.Bu yaştan sonra mümkün değil belki tıp ama içmimarlık düşünüyorum bende.
Benim yaş 37 bu arada,sen çok gençsiin daha:27:

böyle birşey olabilirmi ya,o zaman senelerce çalışıp üniversiteye girip kazananlara haksızlık olmuyormu,üniversite sınavını kazanıp o bölüme girenle,30 yaş üstü bu kanunla aynı bölüme giren kişi aynı bilgilere sahip olmazki.

Bence okumanın,öğrenmenin, araştırmanın yaşı yoktur :D
Eğer böyle bir düşünceniz varsa gerçekleştirmelisiniz kesinlikle :)
Başarılar

çocukluğumdan beri istediğim 2 bölüm vardı. biri edebiyat biri tıp. ama ikisi de kısmet olmadı. bu güne kadar en azından edebiyata gireyim diye düşünüyordum ama bilinçaltımda tıp olduğunu, okuyamazsam ömür boyu hep eksik kalacağımı farkettim. hamileliğimden dolayı 26 yaşına kadar beklemem lazım. ilginç olan hayalimde doktor olmak yok, sadece tıp okumak. ama işte çoluk çocuğun arasında biraz sırıtırım diye düşünüyorum.
çok teşekkür ederim. sağolun..

şunun şurasında 30'a ne kaldı ki bi 6 sene daha beklerim okurum sonra iş başı yaparım artık :60::60:

ben gayet sıcak bakıyorum. hatta bu yuzden sınava tekrar hazırlanmayı dusunuyorum...
hayat evlilik, koca ve cocuktan ibaret degil (gerci cocugum olsa tum hayatım o olurdu... böyle birseyi elestiriyorum gibi anlasılmasın yani :27: )

eger kendinizi bir tutkuyla baglayabileceginiz, üretken olmak istediginiz, heyecanlandıgınız merak ettiginiz alanlar varsa başkalarının nasıl baktıgı kimin umrunda ki? aksine verdiginiz karar cok cesaret isteyen birsey, yadırgamak yerine saygı duyulacak birsey.

Hiç durma,okumanın yaşı yok yolcu.
Benimde tıp okuyasım var valla.Bu yaştan sonra mümkün değil belki tıp ama içmimarlık düşünüyorum bende.
Benim yaş 37 bu arada,sen çok gençsiin daha:27:

ama beni gaza getiriyosunuz:27:
gencim genç olmasına da oradaki çocuklar 17-18ken ben neredeyse 10 yaş büyük olacam. ama dediğin gibi okumanın yaşı yok. ömür boyu pişmanlık duyacağıma en azından denerim..
teşekkür ederim..

ben gayet sıcak bakıyorum. hatta bu yuzden sınava tekrar hazırlanmayı dusunuyorum...
hayat evlilik, koca ve cocuktan ibaret degil (gerci cocugum olsa tum hayatım o olurdu... böyle birseyi elestiriyorum gibi anlasılmasın yani :27: )

eger kendinizi bir tutkuyla baglayabileceginiz, üretken olmak istediginiz, heyecanlandıgınız merak ettiginiz alanlar varsa başkalarının nasıl baktıgı kimin umrunda ki? aksine verdiginiz karar cok cesaret isteyen birsey, yadırgamak yerine saygı duyulacak birsey.

aslında şartlarım gayet uygun. çok anlayışlı bir eşim var. sen oku ben istediğin şehre gelirim dedi. bu fedakarlığı beni duygulandırdı ve ciddi anlamda düşünmeye başladım. e ufaktan çalışmaya da başlamak lazım:27:

çocukluğumdan beri istediğim 2 bölüm vardı. biri edebiyat biri tıp. ama ikisi de kısmet olmadı. bu güne kadar en azından edebiyata gireyim diye düşünüyordum ama bilinçaltımda tıp olduğunu, okuyamazsam ömür boyu hep eksik kalacağımı farkettim. hamileliğimden dolayı 26 yaşına kadar beklemem lazım. ilginç olan hayalimde doktor olmak yok, sadece tıp okumak. ama işte çoluk çocuğun arasında biraz sırıtırım diye düşünüyorum.
çok teşekkür ederim. sağolun..

Yok ya bence öyle düşünmeyin hayalinizi gerçekleştirin :) benim sınıf arkadaşım 32 yaşındaydı ben o zamn 19 :)

Back