• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

3 yaşında oğlum hiperaktif mi!

Bu ay 3 yaşını dolduruyor benim oğlum.
Sizinki gibi hiperaktif bir çocuk yalnız konuşmamız gayet iyi...

Çişini yapacağı zaman anne bez bağlayacaksın tamam mi diye anlaşma yapıyor benimle buaralar:deli:

Konuşuyorum tamam diyor ama aynı ısrar edince küçük abdestini dahi tutuyor demekki hazır degil napayim çocuğun psikolojisini bozamam....

Kendi yaşıtlarını bizimki de itekliyor ne kadar yapma desek de ama kendinden büyüklerle oynamaya bayılıyor ilerde kreşe gidince sorun yaşarız diye korkuyorum ama daha küçükler inş düzelirler...
Tuvalet egitimi için acele etmeyin hazır olmaları gerekiyor....:KK68:
Bakın nekadar anlatabiliyor anne bez bağla diyor bizde daha kırmızı araba diyemiyoruz ğan ğann
Yani doktorumuzun tavsiyesi kreşti. Çocuklarla vakit geçirmesi. Ancak bez olayına taktım umarım çözüm bulurun
S selyfurtado hiperaktivite yani DEHB tanısı 7 yaştan önce konulmaz.
Her hareketli veya arkadaşlarına vuran çocuk da hiperaktif değildir.
Çoçuğunuzuz konuşma gecikmesi nedeniyle uyum ve davranış problemleri yaşadığını düşünüyorum.
Kreşe başlatmanız yerinde olur.
Not:Erken çocukluk uzmanıyım.
Çok teşekkür ederim. Umarım kreş yardımcımız olur. Önceden erken kreş çocuklarına çok üzülürdum ve annelere kızardim. Şimdi çok iyi anlıyorum . Arkadaş seviyor çok mutlu oluyor ancak ilgi ve özveri bekliyor konuşması için. Umarım faydası olur. Çok tesekkurler

Çok uzun yıllardır özel yuvalarda ve anaokullarında çalışıyorum.
Sizin tabirinizle 'Şakır şukur küfür eden' öğrencilerle karşılaşmadım, sanırım siz olumsuz bir kreş deneyimi yaşamışsınız,yine de genelleme yapmanızı doğru bulmadım.
Yaş gereği çocuklar ' şiddetçi' değillerdir sadece bazı çocuklar bazen şiddeti taklit ederler.
Eğitim ortamları da bu durumu düzenlemek için vardır.

Ayrıca çocuklar 36 ay itibariyle sosyal ve duygusal gelişimleri gereği yaşıtlarıyla bir arada olabilecekleri sosyal ortama gereksinim duyarlar.
Kreş veya anaokulu da bu anlamda güzel bir alternatiftir.
Evet eskiden bende 3 yaş kreş icin çocuğa uygun değil derdim. Ancak çocuğun yapısına bağlıymış. Kızım 6 yaşında bile istemedi kreşi anaokulunu. Ancak oğlum çok aktif ve sosyal ev ona yetmiyor sıkılıyor. Çok teşekkür ederim yorumlarınız için

Babası hiperaktifmis ...Kim koymus teshisi kayınvalide mi yoksa uzman mi ?Ilac filan kullanmış mi ?(sanmiyorum)
Lutfen çocuğun hareketli olmasi yuzunden evhamlanip acaba hiperaktif mi diye sormayın.
Ben 1 donem boyunca universitede dikkat eksikliği ve hiperaktivite dersi aldim .Ona rağmen yorum yapmak haddime degil.Bunu en iyi bilecek kisi çocuğunuzu gozlemleyecek bir uzmandir.

Bez konusunda baskıcı ve ısrarcı bir tutum sergilerseniz çocuğunuzun gelisimini baltalamış olursunuz .
Çetele tutmayi deneyin .Ne kadar sıklıkla çiş yapiyor hepsini not alin .Uzun surecek bir islemdir .Sabir ve iyi gözlem gerektirir.
Ayrıca daha kolay kavramasi icin bol sıvı verip sık sık çişe çıkmasını sağlarsanız daha kolay ogretebilirsiniz.
Ve bu donemde cocuklar çis ve kakayi kendi vücutlarından ayrilan bir parca gibi düşünüp korkabilir. Bunun için oyunla öğretmeyi deneyin. Bu da çocuğunuzun ilgi alani ve sizin hayal gücünüze bağlı. Ama çişini lazimliga ,wc ye yaptı diye ödül koymayın. Yapmadığı zamanlar kendini suçlu hissetmesine sebep olabilir .
Kolay gelsin :KK66:
Teşekkür ederim Yorumunuz için. Eşime aile terapistinde doktorun yorumuna dayanarak bunu yazdım. İnanın her oyunu ve yöntemi deniyoruz çiş alışkanlığı için. Birde kreşi deniyelim inşallah konuşmasında faydası olur ve bu durum bezini bırakmasına sebep olur.
Çalışmayı istiyorum ancak bu durumlar beni huzursuz ediyor. Gerçekten beynim yoruldu.

Öyle hareketli, dediklerimi anlamıyor falanla hiperaktif olup olmadığını bilemezsiniz. Burada ki kimse de bilemez. Bunun için uzmanına gitmeniz lazım.
Ben her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu düşünürüm. Mesela benim oğlum 3 yaşına kadar anne-baba kelimelerinden başka kelime konuşmadı. Doktora götürdüğümüzde bir sorun olmadığını, duyuyorsa konuşacağını söyledi. 3,5 yaşında konuştu. Bez konusunda ise, ben çalıştığım için gece kaldırmak bana zulüm geliyordu. 3 yaşından sonra bir sabah yerde bezini buldum. Oğlum yatağında belden aşağısı çıplak yatıyordu. Hemen yatağı kontrol ettim ıslak değildi. Sonraki gecelerde de bu devam edince takip ettim. Çocukk altı bezli olmasına rağmen gece kalkıp bezini çıkarıp tuvalete gidiyor işini bitirdikten sonra da o şekilde yatıyordu. Bir daha da bezlemedim ve asla altına kaçırmadı. Yani çocuğun bünyesi ve kendisi hazırsa her şey o zaman hallolur diye düşünüyorum.

Öyle hareketli, dediklerimi anlamıyor falanla hiperaktif olup olmadığını bilemezsiniz. Burada ki kimse de bilemez. Bunun için uzmanına gitmeniz lazım.
Ben her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu düşünürüm. Mesela benim oğlum 3 yaşına kadar anne-baba kelimelerinden başka kelime konuşmadı. Doktora götürdüğümüzde bir sorun olmadığını, duyuyorsa konuşacağını söyledi. 3,5 yaşında konuştu. Bez konusunda ise, ben çalıştığım için gece kaldırmak bana zulüm geliyordu. 3 yaşından sonra bir sabah yerde bezini buldum. Oğlum yatağında belden aşağısı çıplak yatıyordu. Hemen yatağı kontrol ettim ıslak değildi. Sonraki gecelerde de bu devam edince takip ettim. Çocukk altı bezli olmasına rağmen gece kalkıp bezini çıkarıp tuvalete gidiyor işini bitirdikten sonra da o şekilde yatıyordu. Bir daha da bezlemedim ve asla altına kaçırmadı. Yani çocuğun bünyesi ve kendisi hazırsa her şey o zaman hallolur diye düşünüyorum.

Maşallah o nasıl bir bez birakmadir öyle :sampiyon:
Bizim gibi bize benzer çocukların sonradan alistigini duyunca rahtliyorum . Bünye meselesi sanırım biraz daha rahatladım. Umarım bu sorunu aşariz. Peki sizin oğlunuz konuşması nasıldı

Maşallah o nasıl bir bez birakmadir öyle :sampiyon:
Bizim gibi bize benzer çocukların sonradan alistigini duyunca rahtliyorum . Bünye meselesi sanırım biraz daha rahatladım. Umarım bu sorunu aşariz. Peki sizin oğlunuz konuşması nasıldı

Dediğim gibi 3,5 yaşına kadar anne-baba dedi sonra yani 4 yaşına yaklaşıyordu ki bir gün babasıyla gezerken bir at görmüş ve babasına "baba bak eşek" demiş. Adam şoka girmiş. Beni aradı. Çocuk anne baba dan başka laf etmezken birden 3 kelimeilk cümle kurmuştu. Sonrasında da hiç susmadı zaten. Şimde 22 yaşında.

Dediğim gibi 3,5 yaşına kadar anne-baba dedi sonra yani 4 yaşına yaklaşıyordu ki bir gün babasıyla gezerken bir at görmüş ve babasına "baba bak eşek" demiş. Adam şoka girmiş. Beni aradı. Çocuk anne baba dan başka laf etmezken birden 3 kelimeilk cümle kurmuştu. Sonrasında da hiç susmadı zaten. Şimde 22 yaşında.
Oooo şokta yım.gercekten çok rahatladım peki ekstra bu süreçte yaptığınız birşey varmı. Yada bana sakın şöyle davranma diyeceginiz

Evde durmak istemiyor, dışarı çıkarıyoruz parkta bile vakit geçiremiyor yerinde duramadigindan çabuk sıkılyor. Eve gelmekte istemiyor çıktımi.
Konuşma güçlüğü için doktora götürdük bu çocuk arkadaş istiyor sosyal bir çocuk dedi. Yani evde ben yetemiyorum malesef .

Teşekkür ediyorum tavsiyeniz için :KK200:
Daha yaşı çok küçük olduğu için dikkat süresi zaten kısa. Kızımda 2 buçuğa yaklaştı, oda dahil parkta geneli bi o tarafa bi bu tarafa koşuyor. Bence çok absürt bir durum yok. Ama sürekli görüştüğü bir arkadaşının olması, grupla çalışması iyi olur. Onun içinde kreş değil, oyun grubu daha iyi bence. Çocuk zaten bir yere sabitlenmek istemiyor. 2 saatlik programlar yeterli olur. Siz seçenekleri bi değerlendirin.

Çok uzun yıllardır özel yuvalarda ve anaokullarında çalışıyorum.
Sizin tabirinizle 'Şakır şukur küfür eden' öğrencilerle karşılaşmadım, sanırım siz olumsuz bir kreş deneyimi yaşamışsınız,yine de genelleme yapmanızı doğru bulmadım.
Yaş gereği çocuklar ' şiddetçi' değillerdir sadece bazı çocuklar bazen şiddeti taklit ederler.
Eğitim ortamları da bu durumu düzenlemek için vardır.

Ayrıca çocuklar 36 ay itibariyle sosyal ve duygusal gelişimleri gereği yaşıtlarıyla bir arada olabilecekleri sosyal ortama gereksinim duyarlar.
Kreş veya anaokulu da bu anlamda güzel bir alternatiftir.
Çocuğum kreş yaşında değil henüz. Çalıştığım ortamlarda 3 yaştan çok küfür ve şiddet gördüm vallahi. Çocuklar elbette şiddetten haz aldığı için şiddet uygulamıyor. Ama çocuk evde bu ortamda yetişiyor ve en ufak bir olayda çözüm yolu olarak bunu sürüyor öne. Ben tüm sene arkadaşını ısırmaması gerektiğini anlatmama rağmen çocuk ısırdı durdu. 3 yaş için eğitim ortamı diye bir şey yok maalesef, ev ortamı değişmedikçe.

Elbette sosyalleşecek grup çalışmasına başlayacak. Ama ya yarım gün kreşle yada 2-3 saatlik oyun grubuyla bence. Tam gün kreşler kesinlikle verimli geçmiyor çocuklar için, benim gözlemim bu.

Çocuğum kreş yaşında değil henüz. Çalıştığım ortamlarda 3 yaştan çok küfür ve şiddet gördüm vallahi. Çocuklar elbette şiddetten haz aldığı için şiddet uygulamıyor. Ama çocuk evde bu ortamda yetişiyor ve en ufak bir olayda çözüm yolu olarak bunu sürüyor öne. Ben tüm sene arkadaşını ısırmaması gerektiğini anlatmama rağmen çocuk ısırdı durdu. 3 yaş için eğitim ortamı diye bir şey yok maalesef, ev ortamı değişmedikçe.

Elbette sosyalleşecek grup çalışmasına başlayacak. Ama ya yarım gün kreşle yada 2-3 saatlik oyun grubuyla bence. Tam gün kreşler kesinlikle verimli geçmiyor çocuklar için, benim gözlemim bu.
Bu durum çocuktan çocuğa, aileden aileye,kreşten kreşe değişir.
3 yaş grubu ile yapılabilecek çok güzel etkinlikler var ve aslında eğitilmeye en müsait grup.
Yarı zamanlı devam fikrine ben de katılıyorum anne çalışmıyorsa ve mecburiyet yoksa tüm gün eğitim yorar bu yaştaki çocukları.
Ben sadece şahsi gözlemlerimizi genelleyerek ifade etmeyi uygun bulmuyorum,size itiraz sebebim de buydu.

Bu durum çocuktan çocuğa, aileden aileye,kreşten kreşe değişir.
3 yaş grubu ile yapılabilecek çok güzel etkinlikler var ve aslında eğitilmeye en müsait grup.
Yarı zamanlı devam fikrine ben de katılıyorum anne çalışmıyorsa ve mecburiyet yoksa tüm gün eğitim yorar bu yaştaki çocukları.
Ben sadece şahsi gözlemlerimizi genelleyerek ifade etmeyi uygun bulmuyorum,size itiraz sebebim de buydu.
Her kreşte, her sınıfta oluyor demek istemedim. Ama olduğunda da muhakkak bir çocuk etkileniyor. Bi sınıfta 20 öğrenci olsa ortalama, içlerinden birine ya psikolojik yada fiziksel şiddet uygulanmış oluyor genelde. Çocukta istemsizce bunu dışa vuruyor. Çok şart değilse gereksiz bi risk bence. Oyun gruplarında en azından anne ortamda. Veli gözüyle baktığımda bu daha çok rahat ettiriyor içimi.

Oğlum Aralık'ta 3 yaşını dolduracak. Çok hareketli uykusuz ve konuşması tam anlatıcak derecede degil. Bezini bıraktırmak için 1.5 aydır uğraşıyorum ama nafile.
Ancak yanımızda kımıl kımıl dolandığın da anliyoruz. Diceksinizki boşver zamanla, ancak çalışmaya baslamam lazım ve yaşı gereği kereste nasıl bez değiştirecekler bunları takıyorum sürekli kafama.

Konuşuyorum oğlum anne çiş diceksin, tam olarak anladığından emin değilim . Yani karşılıklı iletişimde sizi anladığını bilirsiniz ya , kızımda öyleydi ancak oğlumun dediklerimizi anladığından emin değilim. Konuşamadığı içinde huysuz huzursuz ve öfkeli.

Konsantre olamıyor gibi ,sürekli yerinde duramıyor. Oyun alanına goturdummu her yeri inceliyor bir hışımla , arkadasta seviyor ancak hemen sıkılıyor sonra anne diye beni arıyor. Birde vurma huyu var. Malesef komşularım çocuklarını kaçırıyor bizden.

Babamizda hiper aktiflik varmis acaba oglanda olabilirmi. Ve ben bunun için ne yapmalıyım . İlaç vs istemiyorum evladı benimki gibi olup sonra düzene giren varmı yada bilgi sahibi olan.. şimdiden çok teşekkür ederim.
Üç yaşındaki çocuğa teşhis mi koyuyorsun.o çocuk.

Üç yaşındaki çocuğa teşhis mi koyuyorsun.o çocuk.

Teşhisi ben koymuyorum etrafımda teşhis konulmuş çocuklar var. Anne yiz sonuçta insan evladının gelişimini takip eder bilir. Soruyoruz tecrübeli annelere yada bilgi sahibi olan bayanlara. Bilginiz yoksa vereceğiniz ,onerinizi kendinize saklayın olurmu.
Gamsız olsak ayrı dert yapsak ayrı

Her kreşte, her sınıfta oluyor demek istemedim. Ama olduğunda da muhakkak bir çocuk etkileniyor. Bi sınıfta 20 öğrenci olsa ortalama, içlerinden birine ya psikolojik yada fiziksel şiddet uygulanmış oluyor genelde. Çocukta istemsizce bunu dışa vuruyor. Çok şart değilse gereksiz bi risk bence. Oyun gruplarında en azından anne ortamda. Veli gözüyle baktığımda bu daha çok rahat ettiriyor içimi.
Fikrinize saygı duyuyorum bununla birlikte benim düşüncem şu yönde:
Çocuklarımızı olumsuz ortamlardan ve olumsuz davranışı olan çocuklardan sürekli uzak tutup muhafaza edemeyiz.
'Ne kadar geç o kadar iyi' fikrine katılmıyorum.
Gelişim biraz da böyle bir şeydir.
Çocuk önce ailede sonra eğitim kurumlarında aldığı yönlendirme ve eğitimle, öz denetim kazanıp yetişkin müdahalesinden bağımsız, uygun davranışlarda bulunmayı öğrenmeli.
Aksi takdirde anneye bağımlı, hayatın gerçeklerinden kopuk ve zorluklarla baş etmekte zorlanan bireyler oluyor bugünün çocukları.
Gelişmiş ülkelere bakarsanız hepsinde okul öncesi eğitimin erken yaşlarda başladığını görürsünüz.
Bu ülkelerdeki teknolojik gelişimle birlikte insana,çevreye,hayvana saygı ortada.

Bir uzmana gösterin kesinlikle, eğer dediğiniz gibi DEHB ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) liyse erkenden eğitime başlanır. Geç kalınırsa okul çağında çok sıkıntı çekersiniz. Ben yeni mezun özel eğitimciyim. Size tavsiyem budur.

Babasına hiperaktiflik tanısını kim koymus? bence pedagoga gidin
Aile terapistimiz , eşimin birkaç seans yanlız konuşmasıyla bu tanıyı koymuştu.cok küçükken bilinseydi yaramaz diye dayak yemezmis öyle diyor kendisi. Hala o özellikleri vardır .Günde 4 saat uyur sabit durup sizi dinleyemez kendisini uzun süre bir işe veremiyor falan.

Bir uzmana gösterin kesinlikle, eğer dediğiniz gibi DEHB ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) liyse erkenden eğitime başlanır. Geç kalınırsa okul çağında çok sıkıntı çekersiniz. Ben yeni mezun özel eğitimciyim. Size tavsiyem budur.
Dediğiniz gibi eğer bu durum ilerler ve onlenemesse kesin goturucem. Birde kreş ortamında gözlemlensin bakalım bu çocuk evdemi enerjisini atamıyor bı onu deniym istedim. Mesela kreşlerde öğlen uykusu varmış. Ama benim oğlum çoktan beri uyumuyor öğlenleri. Öyle olduğu halde gece 10 dan önce uyumaz. Sabahta 8 de kalkar. Uyku yok gece 2-3 kezde kalkar. Aynı baba bu çocuklar uyku sevmez. Ben uyku delisiyim halbuki:işsiz:

Back