Tuvalet Eğitimi 28 aylik kizim ve tuvalet korkusu

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

tugcesyaman

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2019
159
107
33
Arkadaslar merhaba yaklasik 2bucuk yasinda kızım tuvalet egitimini vermek istiyorum artık. Ama korkuyo lazimlik falanda aldim ama oturup yapmak istemiyo. Hazir evden cikamiyoken alissin istiyorum. Bikac kere cesaretlendirdim oturdu ama yapmadan kalkti. Kendini ifade edebiliyo herseyi konusabiliyo. Ustune basina birsey dokulse surulse rahatsiz olup degistirtir. Bezini kirletince hemen degistirmem icin yatar yere bekler beni oyle asla dolasmaz. Acaba diyorum bezini cikarsam belki altina kacirip tiksinince soyler mi yada ne yapmaliyim? Herseyi ogrendik bi bu sorunumuz kaldî malesef..

Kızımda çok uğraştım tuvalet eğitimi vericem diye.
Şarkılı türkülü falan olanlardan aldım bir ton para verip.
2 kere denedim, asla oturmadı.
Bıraktım ben de, neredeyse ekim ayı da gelmişti amaaaan dedim yaza öğrenir.
Ekim ayında "ben bezi bırakıcam tooooalete çiş yapıcam artık" dedi. 33 34 aylık falandı.
Bu kadar farkındalık durumu olunca gece gündüz hiç kaçırmadı da.
Şimdiki aklım olsa hayatta öğretmeye çalışmazdım.

Eğer hazır değilse zorlamayın ben hiç zorlamadım ne zaman hazır gördüysem ozaman denedik iki üç günde öğrendik bizim yaşımız 3 civariydi bıraktığımızda

ablacım sakın üstüne gitmeyin daha çok korkar ve bu süreç daha da uzar. benim de şu an 4 yaşında bi kardeşim var, ben de 21 yaşındayım. ben büyüttüm diyebilirim😊 yani tecrübem var. ben kardeşime tuvaleti alıştırdığımda 3 yaşındaydı. ilk önce bezini çıkarmakla başladık altına birkaç kez yaptı ve bundan çok tiksindi artık çişi geldiğinde hemen gelip altıma işicem çişim geldi diye ağlamaya başlıyordu hadi tuvalete gidelim yoksa yine altına yapacaksın diye konuştum her seferinde sabırla. hiçbir zaman kızmadım altına yaptığında bile. burası çok önemli korkmaması için. sonra lazımlığa oturmaya alıştı. sonra çiş yapamama sorunu başladı, lazımlığa oturduğu halde ve çişi çok geldiği halde yapamıyordu tutuyordu ağlayarak. youtubedan tuvalet eğitimi ile ilgili çocuk şarkıları açıp öğrettim ona. birlikte o şarkıları söylemeye başladık her seferinde aklına sokuyordum en azından çişini tuvalete yapması gerektiği aklına girsin diye. tabi bu anlattıklarım uzun bir süreçti birkaç ay sürdü. en sonunda bir gün yine şarkı söylerken lazımlığa yaptı çişini kendi isteğiyle ve buna çok sevindi kendisi de. aferin sana diyerek hep yüreklendirdim, o günden sonra hiç sorun kalmadı☺️ uzun oldu ama bu süreç gerçekten zor sizi anlıyorum,örnek olsun diye yazdım. diyebileceğim şu ki ilk önce bezi atmakla başlayın, bırakın altına yapsın sonrasında tiksinecek zaten☺️

Her çocuğun süreci farklıdır. Tanısın lazımlığı. Bir de pepenin tuvalet şarkısını kardeşim dinlerken ağlıyordu tuvaletini kaybediyor hissine kapılıyordu sanırım :KK70:hiç eğitim vermek için uğraşmamıştık biz 1 yaşında iken bir rahatsızlığından dolayı çok yanıyor ve bezde durmak istemiyordu. Eve öyle yaptı bir kaç defa sonra da öğrendi gitti.
Tuvalet eğitimi gerçekten çok önemli ileride ki psikolojisini bile etkiliyor.
İsterseniz biraz bezini çıkartın o hissi sevebilir ayy ne rahat oldun çocuğum diyebilirsiniz. Çişin gelince haber verirsen bezini takabiliriz yada lazımlığa gidebiliriz diyebilirsiniz.
Anne değilim ama kardeşimle 20 yaş var aramda:)

Arkadaslar merhaba yaklasik 2bucuk yasinda kızım tuvalet egitimini vermek istiyorum artık. Ama korkuyo lazimlik falanda aldim ama oturup yapmak istemiyo. Hazir evden cikamiyoken alissin istiyorum. Bikac kere cesaretlendirdim oturdu ama yapmadan kalkti. Kendini ifade edebiliyo herseyi konusabiliyo. Ustune basina birsey dokulse surulse rahatsiz olup degistirtir. Bezini kirletince hemen degistirmem icin yatar yere bekler beni oyle asla dolasmaz. Acaba diyorum bezini cikarsam belki altina kacirip tiksinince soyler mi yada ne yapmaliyim? Herseyi ogrendik bi bu sorunumuz kaldî malesef..
Ben erken mi davranıyorum acaba? Kızım 20 aylık. Kakasını yapınca çiş diye gösteriyo bez getiriyo. Bende lazımlık aldım evdeyken öğretiyim diye. Başta sandalye gibi oturdu. 2-3 gün sonra bezini çıkartıp deniyim dedim korktu dahada üstüne gitmedim.

Oglum 23 aylikti, bezi bıraktı.
Cisi hiç kaçırmadı desem yeridir ama kakasını 28 gun bekledim 😆
28 gün boyunca altına yaptı, ama hiç hiç asla zorlama yapmadık.
Küçük olduğu için de çok sefer teklif ettim istersen bez takalım diye, istemedi.

Her çocuğun reaksiyonu farklıdır, istemiyorsa hiç zorlamayin derim.
Ama ışık varsa da sabredin, kolay gelsin ☺

Benim kızımda kakasını yapmaktan korkuyordu =))) ilk önce yatağa bir koruyucu alın. Daha sonra bezi tamamen çıkarın asla takmayın. Çocuğu belli aralıklarla çişe götürün. En sevdiği bebeğini lazımlığa oturtun çiş yapıyormuş gibi evcilik oynatın bebeği ödüllendirin.sonra bırakın bebeğine Biraz çiş yaptırsın =) kendi korkusunu da yenecektir valla benim kızım yendi ben bide sticker aldım her çiş yaptığında duvara yapıştıeıuorduk heves ediyordu

Benimki 3bck yasında çişini tuvalete ,kakasını beze yapıyor.her seferinde istersen tuvalete yapalım diyorum istemiyor bende hiç zorlamıyorum.
Bikere zorlıyım dedim kakasını tuttu kabız oldu.
Ondan sonra hiç ses etmedim.
Merak etmeyin hepsi geçecek 10yaşına kadar beze yapmıcak heralde :)

Oglum da 2.5 yasinda ogrendi zamanla alisiyorlar.
Lazimliktan çok korktu bi türlü alışamıyordu bende inat etmiştim artık.
Önceleri beraber gittik tuvalete sonra da yaşıtı bi erkek çocuğunu kendi tuvaletini yaparken gördü cesaretlendi, fark ettim. Sonra ki gün bezi bağlamadım.
Bak dün ki çocuk ne kadar da güzel kendi tuvaletini kendi yapabiliyor kocaman abi olmuş o falan diye gazladım 1 haftada öğrendik..
Çocuğun huyuna suyuna gide gide alıştırın..
Ama önce onu teşvik edecek şeyleri gösterin..

Bence hazır değil kızınız
İnanın hazır olan çocuk 2 günde öğreniyor
Bnce zorlamayın bağlayın bezini
Ama ara ara hep sorun çişin varmı diye
Öyle öyle bilinç altına yerleşir
Hazır olunca söyler

Benim oğlum 31 aylık ve hala hazır olduğunu düşünmüyorum altına yapınca hiç rahatsız bile olmuyor hatta çoğu zaman açmamı istemiyor konuşmuyorda henüz
her çocuk bir değil işte bekliyorum napalım😕

En korltugum konu bnim de napcam nasil yapcam diye 🤦‍♀️ kizim2 yasinda daha var bize ama bn sevsin diye arada yanima oturtuyorum 😂😂

Kızım 31 aylıkken bıraktı bezi, daha önce denemiştik istememişti, zorlamadım. Biz kitaplarla, oyunlarla destekledik. Kızımın Tuvalet Kitabı diye bir kitap var, çok işimize yaramıştı mesela. Ondan önce ayıcığıyla pratik yaptık, oturağa oturttuk filan. Sonra kendi teklif etti ben de yapacağım diye ve 5 günde tamamen bıraktı, altına toplasak 5 kere filan kaçırmıştır. Kakasını bir süre daha beze yapmak istedi, müdahale etmedim. Bir ay içinde onu da çözdü. Aslında çocuğu dinlemek, sakin kalmak, olayı eğlenceli bir oyunmuş gibi düşünmesini sağlamak lazım. Silinebilir kalem almıştım, çişini oturağa her yaptığında banyo dolabına resim çizerdik mesela. Bazen o bazen ben. Kısaca oyunlaştırın, baskı hissetirmeyin. Şimdi tam net hatırlamıyorum ama gece bezine 2 ay daha devam etmiştik sanırım. Zaten kuru kalkıyordu, sonra onu da takmak istemedi.

Tuvalet eğitimi çağındaki çocuklar, kaka yaptıklarında kendilerinden bir parça koptuğunu düşündükleri için tuvalete gidip kaka yapmak istemezler. Şimdi söyleyeceğim çok saçma gelecek ama çocuğu tuvalete götürduğünüzde yavru kakaları anne kakaya kavuşturuyoruz tarzı bir hikaye yaratarak onun için korkulacak bir durum olmaktan çıkmasını sağlayabilirsiniz.

cocuk hazir olmayabilir korkuyorsa

bende yarin ilk denememi yapacagim koyduğum linkteki 3 kural olayi bana cok mantikli geldi

Son düzenleyen: Moderatör:
Neden bu kadar hırs yaptınız ki, tiksindirmek seçenek bile olmamalı. Hazır değil hepsi bu.Kızım emsallerine göre geç öğrendi ama 2 günde öğrendi. Bir defa bile kaçırmadı gece-gündüz.

Valla gözünü korkutmayayım ama ben yıllarca lazımlık kullandım:D İkna edemediler tatile bile götürdük onu.Zaten minyon yapılıyım oda sağlammış hiçbirşey olmamıştı.Adı bile vardı.Ahh canım bobom:deli:

Back