- 31 Mart 2014
- 193
- 49
- Konu Sahibi SusmayanKalem
Doping hafıza falan kullanmadım ama ygs lysli konu görünce hemen bir dalayım dedim.
Öncelikle ygsde deneme çözmek çok çok önemli. Aralığa kadar ders denemesi çözeceğim dedin ya, burdan kastın sadece mat denemesi çözmek sanırım. Genel deneme çözmeyi sakın ihmal etme. Ben dershaneye gittim ve ekimden itibaren yaklaşık her hafta en az 1-2 deneme çözdük. Bunu kesinlikle yap. Konuları bitirmeyi bekleme. Bir de aralığa kadar tüm konuların bitmiş olmayacak, bu bir gerçek. Hepimizin öyle planları vardı. Sen yine bitecekmiş gibi çalış da elbet bitmiyor, en azından kıyıda köşede ufak bir şeyler kalıyor. Ben şubatta hala konu çalıştığımı hatırlıyorum. Tabi sen benim gibi olmayabilirsin de. Deneme çözmek için konu bitirmeyi beklemek gibi bir hata yapma. Ekimden itibaren aksatmadan haftada 1 deneme çöz, konu bilmesen de çook geliştirir. Konu çalışmadığın zamanlarda bile bu şekilde en azından bir süre net artışı olacaktır. Hem süreyi kullanma açısından hem de bilmediğin sorularda mantıkla çözme açısından acayip faydası oluyor ayrıca neye ağırlık vermen gerektiğini de görüyorsun. Hiçbir zaman ay artık iyiyim diyerek bırakma. Sınava yakın zamanlarda 40 dk artırdığım oluyordu, gerçek sınavda kıtı kıtına yetiştirdim. Çoğu arkadaşımın yetişmedi bile. Bu yüzden bu kadar deneme yeter diyip hemen bırakma. Çok abartma tamam ama uzunca bir süre devam et.
Lysye geçmek için çok bekleme. En başından itibaren karışık karışık git. Lysde deneme çok önemli değil ygs kadar ama çözsen iyi olur. Videolar benim müthiş işime yaradı. Ama ben dershaneye gidiyordum. Konuları genelde orda dinliyordum. Yine de bazı şeyleri hiçbir şekilde anlamıyordum mesela fizikte bazı konularda acayip zorlandım. Videolarını izledim, çook yardımcı oldu.
Konuya çalıştıktan sonra çıkmış soruları çözmeyi ihmal etme. Özellikle zorlandığın konularda bunu yap. Çıkmış soruları görmek neyin ne kadar önemli olduğunu gösterir ve biraz da moral verir. Zor soru tabi ki önemli, zor sorularla da çalış ama bazen yapamadığımız konularda çok moralimizi bozuyor. Mesela fizikte zorlandım dedim ya ben elektriği kendimi bildim bileli yapamazdım. Sınavlarda da zor sorarlardı, kullandığım test kitabında da yardırmışlardı sağolsunlar. Bir testte çözebildiğim soru sayısı bir elin parmağını geçmezdi. Sonra gidip çıkmış sorularına baktım, çok kolay. Ygs ve lysde çıkmış olan tüm elektrik sorularını doğru yaptım. Bana bi güven geldi. Demek ki o kasmıyolar dedim. Girdiğim gerçek ygsde de lysde de elektrik çoook kolay çıktı, aynı çıkmışlardaki gibi. İkisini de yaptım. Denemelerde elektriğim genelde boş ya da yanlış olurdu halbuki :)
Öyle biraz konuyla alakasız atladım ama alt dönemlere sınav hakkında konuşmayı hep çok istemişimdir. Özellikle zorlandığım derslerde çözümlü denemeler ve kitaplar çok faydamı gördü. fem kullandım ben. Kitapta çözümü yok ama teknofeme girince videolu çözümleri var. Aynı zamanda konu anlatım videolarının çoğunu da teknofemden izledim gerçekten güzel.
Güzel kaynak güzel kitap her zaman çok önemlidir. Zamanla bulacaksın sana en uygun kitabı. Tüm sene anlamadığım bir dersin koskoca 12. Sınıf müfredatını sınava çok az bir zaman kala başka iki kaynaktan çalışıp sular seller gibi öğrendim (sınav geçince hepsini unuttum tabi).
Süre çok uzun. Bunalacaksın, arada depresyona bile girebilirsin bazı arkadaşlarım gibi. Pes etme. Ygs hele bi geçsin çok rahatlayacaksın buna emin ol. Lys çok önemli bunu hiç unutma. Lysye ağırlık ver. Ygssi çok iyi olup lysde bi güzel batırıp istediği bölüme çok ucundan girememiş birisi olarak söylüyorum bunu :)
İnşallah istediğin yeri kazanırsın. Yavaş yavaş ama emin adımlarla ilerle.
Bende tekrardan hazırlanma kararı aldım da kaynak olarak kitap vs. tavsiye edebilir misin ygs ve lys