• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

20'lik ve gömük Dişlerle ilgili paylaşım alanı

merhabalar ben de yaklaşık 1 ay önce çektirdim gömülü yirmilik diş di.Ama 10 gün kadar bir süre resmen ölmek istedim inanılmaz ağrı çektim ve 2 gün boyunca kan yuttum.Ama bildiğim kadarıyla dişten dişe farkediyor yirmilik diş çekimi ve ağrısı kimisi zor atlatıyor benim gibi kimisinde de hiç ağrı olmuyor ben talihsizlerdendim.sırada diğeri var ama çok korkuyoruuuuuuuum:(

geçmiş olsun a.s. evet kişiden kişiye değişiyor diyorlar. 10 gün ağrı gözümü korkuttu açıkçası :a015: benim de gömülü dişimi ameliyatla aldırmam gerekiyor, ama o kadar ağrı işimi gücümü etkiler. oof ooff
 
CERRAHİ / GÖMÜLÜ DİŞLER


1. 20 yaş dişi ne demek?

20 yaş dişi, ağızda en son oluşan ve ağızda en son süren diştir.20 yaş dişi denmesinin nedeni (akıl dişi-wisdom teeth) ağza sürme yaşıyla ilgilidir. Normal pozisyondaki 20 yaş dişi alt ve üst çenelerde büyük azıların arkasındaki dişlerdir. Günümüzde, modern insanlarda, çene boyutu 20 yaş dişini çıkmasına izin verecek boyutta geniş değildir. Bu yüzden popülasyonun büyük bölümünde bu dişler ya gömülü kalmakta ya da pozisyon dışında sürmektedir.


2. Gömülü 20 yaş dişi nedir?

Bir dişin sürmesi sırasında bir engelle karşılaşması yada çıkacak yer bulamaması sonucunda çene kemiğinde gömülü kalmasıdır.Bazı durumlarda dişin bir bölümü çıkıp diğer kısımları diş eti altında kalabilir.Bu durumda hastada ağrı,yan dişte çürüme,enfeksiyon gibi ciddi problemler çıkartabilir.Tam gömülü dişlerde kist oluşumuna kadar ilerleyen ciddi problemler çıkabilir.Bu durum çene kemiğinde ,komşu dişlerde ve sinir liflerinde kalıcı sorunlara yol açabilir.Kist oluşumundan sonra bu bölgede tümör oluşma riskide her zaman mevcuttur.
20 yaş dişinin oluşturduğu bir çok problem,çok az yada hiç semptom göstermeden oluşabilir.Ağızda oluşan bir çok hasarlar siz farkına varmadan gelişebilir.Şu bilinmektedir ki 20 yaş diş gelişimi sırasında zamanla diş kökleri uzar ve çene kemiği daha sert bir yapıya kavuşur.Bu yüzden ileri yaşta yapılacak bir gömülü diş operasyonu daha komplike ve daha zor olabilir.Ayrıca yaş ilerlemesi ile doku iyileşme süresi uzayacağıda göz önüne alındığı takdirde 20 yaş dişlerinin genç yaşlarda ve hiçbir probleme neden olmadan cerrahi operasyon uygulaması tavsiye edilir.


3. 20 yaş dişlerinin tedavisi

Gömülü ve sürme olasılığı olmayan 20 yaş dişleri özel cerrahi tekniklerle ve cerrahi aletlerle uzman hekim tarafından cerrahi bir operasyonla alınır.Eğer 20 yaş dişi normal pozisyonda ağızda sürmüşse ve çiğnemeye yardımcı oluyorsa bu dişe diğer dişler gibi dental tedaviler(dolgu,kaplama,vb.) yapılması uygundur.

BİR 20 YAŞ DİŞİ SİZİ ŞU RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA BIRAKABİLİR
Eğer 20 yaş dişinizin bir bölümü sürmüşse, bu bölgede dişetinde derin bir cep oluşur. Bu cepte yiyecek artıkları ve bakteriler girebilir ve burada bir enfeksiyon oluşabilir. Bunun sonucu bu bölgede ağrı , ödem, çeneyi açmada zorluk ve sürekli bir ağız kokusu oluşur.
Gömülü bir diş sürme sırasında yandaki dişleri sıkıştırıp ağızda çapraşıklıklara neden olabilir
Gömülü dişlerin zamanla o bölgede kist ya da tümör oluşturma ihtimali vardır. Bu yapılar o bölgede kemik yıkımına neden olur.
Dişin sürme pozisyonuna göre yandaki dişlere zarar verebilir.

OPERASYON NASIL YAPILIR ?

Öncelikle çekim bölgesine lokal anestezi uygulanır ve hastanın o bölgedeki tüm ağrı hisleri bloke edilir.Daha sonra dişin pozisyonuna göre diş eti (eğer çekilecek diş gömülü ise kemikle beraber) kaldırılır ve diş görünür hale gelir.Diş görünür hale geldikten sonra özel cerrahi tekniklerle normal çekim yapılır.Bu operasyon ortalama bir saat sürmekle beraber vakaya göre süre uzayıp kısalabilir.
Operasyon sonrası hasta biraz dinlenip daha sonra evine gidebilir.Bir çok vakada operasyondan birkaç gün sonrası hasta normal aktivitelere devam edebilir.


OPERASYON ÖNCESİ KLİNİKTE YAPILMASI GEREKENLER

Öncelikle operasyon bölgesinden gerekli film alınıp dişin ve etraf dokuların değerlendirilmesi yapılır. Daha sonra dental ve medikal muayene yapılıp hastanın dental operasyona uygunluğu incelenir. Bu aşamada diş hekiminiz genel sağlığınız ve ağız sağlığınızla ilgili tüm sorularına vereceğiniz detaylı cevaplar, diş hekiminizin daha güvenli bir operasyon uygulamasına çok yardımcı olacaktır.



OPERASYONA HAZIRLIK


Daha güvenli ve rahat bir operasyon için gerekli tavsiyeler:

Giyim: Rahat edebileceğiniz ve bol kıyafetler operasyon anında sizi daha konforlu hissettirir.

Ulaşım: Operasyona yanında bir arkadaşınızı getirebilirsiniz moral motivasyon ve eve dönüş için yararlı olur.

Yiyecek: Operasyon sonrası bir müddet yemek yiyemeyeceğiniz için tok gelmeniz tavsiye edilir. Ayrıca uygulanacak anestezi içinde tok olmak daha güvelidir.

İlaçlar: Bazı operasyonlardan önce diş hekimi ilaç tedavisine başlamışsa (özellikle antibiyotik tedavisi) hekimin verdiği ilaca ve doza sadık kalınmalıdır.

Müzik: Operasyon sırsında sizi rahatlatacak müziği getirebilir ya da daha önceden bildirip operasyon sırasında dinleyebilirsiniz.









OPERASYON SIRASINDA SİZİ NELER BEKLİYOR.?
Anestezi: Modern anestezi teknolojisi sayesinde operasyon sırasında ,operasyon süresinde hiçbir ağrı yada rahatsızlık hissetmezsiniz.

Cerrahi:: Eğer 20 yaş dişi tam sürmüşse genelde kısa süren ve normal çekime benzeyen bir operasyondur.Eğer 20 yaş dişi diş eti altındaysa küçük bir müdahaleyle diş eti elimine edilip dişe ulaşılır ve çekim yapılır.20 yaş dişi çene kemiği içindeyse diş eti ve dişin üzerindeki kemik uzaklaştırılıp çekim yapılır. Gömülü dişe ulaşmak için açılan diş eti bazı durumlarda geniş olabilir.Bu durumlarda çekim sonrası o bölge suturlarla (dikişle) dişeti birleştirilir.Bu işlem diş etinin birleştirilmesi ve o bölgenin kapatılması için uygulanır.Ayrıca bu işlem iyileşme sürecini kısaltır.


OPERASYON SONRASI

Operasyon sonrası bir müddet kanama devam edecektir.Çekim sonrası o bölgeye yerleştirilen spanç(gazlı bez) o bölgedeki kanamayı azaltmaya yardım edecektir.İlerleyen saatlerde kanamanın sızıntı şeklinde olması normaldir.Yüze uygulanan buz kompresi o bölgedeki şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.Fakat operasyon sonrası (kemik tutuculu vakalarda) o bölgede biraz şişliğin olması normaldir.Bu şişlik 48-72 saat sonra azalacak ve yok olacaktır.Bazen operasyon sonrası o bölgedeki deride renklenme olabilir.Başta siyah-mavi olan deri daha sonra sarı renge dönüşür birkaç günde yok olur.Operasyon sonrası birkaç gün o bölgede ağrı olabilir.Bu ağrıların bildirilmesi ile hekiminiz size ağrı kesici tavsiye edebilir.

Yemek: Ağzın operasyon süresince açık kalmasından dolayı çenenizin de normal açma genişliği kadar açılmayabilir ılık nemli bir bezle o bölgeye birkaç gün boyunca yapacağınız kompres sizi rahatlatacaktır. Çekim bölgesinde oluşan pıhtılaşmayı asla uzaklaştırmayın. Bu pıhtılaşma o bölgenin iyileşmesi için çok önemlidir. Operasyondan sonra birkaç gün yumuşak şeyler yiyin. Çok sıcak yada çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının. Ağzınızı suyla çalkalamayın eğer hekiminiz tavsiye etmişse tuzlu suyla hafif gargara yapın.Sert ve yapışkan gıdalar kullanmayın.Bunlar çekim bölgesine zarar verir.
Sigara kullanımı: Bu bölgedeki yara iyileşmesini olumsuz etkilediğini ve sigara içenlerde iyileşmenin daha yavaş olduğunu unutmayın.
Operasyondan birkaç gün sonra diş fırçası ile ağzınızı yumuşak bir şekilde fırçalayabilirsiniz.
 
kızlar
ameliyatım 6 ocak salı günü
ben ne yapıcam kızlar
uyku uyuyamıyorum bu yüzden
ah bu köpek dişi bide 20 lik de değil
napıcam bennn:çok üzgünüm:
 
erken yaşta çıktığı için çok şanslısın. benim doktorum da olmak üzere diş hekimleri erken yaşta çekim ya da operasyonla almanın çok daha rahat olduğunu, operasyon sonrası iyileşmenin çok hızlı olduğunu söylüyorlar.

yarı gömülü derken, çıkan yeri kısa tam uzamadı mı demek istedin, yoksa bir tarafı çıktı bir tarafı çıkmadı mı?

eğer gitmediysen ilk fırsatta diş hekimine gitmeni öneririm. panoramik film çekiyorlar ve diş köklerinin durumu belli oluyor. çene yapında yer olup olmadığı da anlaşılır. çünkü yer yoksa çıkanlar sıkıştırma yapıp düzgün dişlerini çarpıklaştırabiliyor. ben bu nedenle çürüksüz dişimi çektirdim. çünkü sıkıştırmaya başlamıştı. keşke erken yaşta çıksaymış.

bir tarafi cikti bir tarafi cikmadi ama en kisa zamanda dis hekimine gitcm tsk ederm cvp icina.s
 
kizlar 24 yaşında 4 tane 20'lik 1 tane alt kesici diş olmak üzere 5 diş çektirdim..üstler gayet kolay oldu onlarin kökleri altlardan farklı oluo ama altlar gömülüydü ve bir tanesinin kökü J harfi şeklindeydi.. Ameliyatımı bi prof.yapmıştı..nerdeyse 45 dk sürüo acıdan değil ama artık sonlara doğru ben bayıldım gözlerimi açtığımda bana oksijen veriolardi..5 dikiş..şişliğimi ve morluğumu anlatam..ama 1 ay sonra mecburen diğer 20:'lik dişiminde çekilmesi gerekiodu o daha kolay oldu sonra bide kesici dişim çekildi..diş çekimi,ortodontik tedavi,diş eti çekilmesiyle ilgili sizi bilgilendirebilirim..hepsini bizzat yaşadım :D
 
kızlar tam 20yasındayım ve yırmılık dıslerım cıktı ne agrı yapıyor ne sızı ama bıraz duz degıl gıbı sankı yıne de cektırmem gerekır mı????
 
kızlar tam 20yasındayım ve yırmılık dıslerım cıktı ne agrı yapıyor ne sızı ama bıraz duz degıl gıbı sankı yıne de cektırmem gerekır mı????

diş doktorunuza gitmenizi öneririm. büyük ihtimalle panoramik film çekebilir. bu şekilde kökler de dahil dişlerin pozisyonu net bir şekilde görüntülenmiş olur. diş hekiminizin fikirleri doğrultusunda hareket edersiniz.
 
vallla ben 18 yaşındayım yirmiliklerim ön dişlerimi sıkıştırıyormuş birini aldırdım işte 19 aralıkta ikincisine cesaretim pek yok hala tuhaf gelio bana alışmadım dişimi fırçalarken çok zorlanıyorum helen ilk 45 gün çektiğim ağrı allah allah diyorum yani doğum olsaydı belli biz zaman geçerdi
 
kızım 16 yaşında, üst dişlerinde tel vardı ve tellerin çıkarılması için üst 20 lik lerin alınması gerekiyordu bu yaz 1 hafta içinde üstten 2 tane ,20 lik gömülü dişi ameliyatla çıkarıldı biraz zahmetli oldu 1 hafta kadar bişi yiyemedi ama daha sonra geçti bölebi durumunuz varsa oyalanmayın derim arkadaşlar
 
ben de aylar önce aldırdım birini. hafif yamuk olması dışında düzgün çıkan bi dişti. henüz aldıramadığımsa çapraz çıkmış ve önündeki dişi oymuş. diğeri için 1 saat dişçi koltuğunda oturmuştum, buna cesaret edemedim bi türlü.. artık sınavlarım bitince ay sonunda mecbur gidicem.. daha üsttekiler var :çok üzgünüm:
 
ben de cuma günü gidicem iki tane var ama çok korkuyorum yazılanları okuyunca gerçekten çekilirken acı çok mu oluyor
 
rosebatum nerelerdesin,nasıl oldun,dişini aldırdın mı?
bişeyler yaz.
geçmiş olsun.a.s.

merhaba arkadaşlar.
forumda korkak bir kız olarak tanıdınız benikaydirigubbakcemile3
nihayet o korkularla uykusuz geçirdiğim geceler eşliğinde geçirdiğim gün geldi ve ben 6 ocak salı günü ameliyat oldum..
biliyorsunuz çıkmayan ve gömüde duran köpek dişim alınacaktı.
ameliyat zor oldu doktor dişi almakta çok zorlandı.çünkü kemikle bütünleşmiş ir pozisyonu vardı resmen yan yatmış bir vaziyette.
çok terledi çok uğraştı
yaklaşık 1 saat 15 dk süre sonun da dişimi çıkardı..ben ameliyat esnasında ses ve gıcır gucur sesler dışında hiçbir acı hissetmedim.
sadece süre uzadıkça ve doktorların başımdaki konuşmalarını duyunca umutsuzluğa düştüm..o dişten kurtulamayacağımı sandım..
dişim alındığı anda biraz kendimden geçmişim sanırım o anı hiç hatırlamıyorum..dişi çıkardıktan sonra büyük bir kemik kaybı olduğu için o boşluğa kemik greftleri koydular.diş etim basık olmasın diye..
ortodontik tedavimin ilerleyebilmesi için bu dişimin alınması beni çok mutlu etti.ameliyat esnasında büyük umutsuzluklara düşsemde şuan hep şükrediyorum..
kemik greflerinin olgunlaşması ve kemik yapımın güçlenmesi için 6 ay bekleyecek doktorum.daha sonrasında o eksik dişimin yerine implant yapılacak.köpek dişi önde olduğu için eksikliği kötü oluyor.
işte böyle arkadaşlar.
iyiki varsınız o korkulu zamanlarımda hep sizlerle güç buldum
şuan sol yanağım davul gibi şişmiş vaziyette yatakta yatıyorum laptop kucağımda..sürekli buz uyguluyorum yarında sıcak havlu uygulamam gerekiyormuş..
ameliyat olacsak olanlar..
sakın korkmayın
çünkü hiç ama hiç acı hissedilmiyor
ki benimki büyük bir operasyon oldu doktorumunda çıkışta söylediği tek şey çok uğraştırıcı ve zor olduğuydu
kimse korkmasın ben korkumu yendim artık korkusuzca gidebilirim ki implant için tekrar gidicem onda artık bu kadar uykusuz kalmamsenağlama
sizi çok seviyorum iyiki varsınız arkadaşlar...
 
ben de cuma günü gidicem iki tane var ama çok korkuyorum yazılanları okuyunca gerçekten çekilirken acı çok mu oluyor

ben birkaç hafta önce normal olarak çıkmış (gömülü değil) 20 yaş dişimi çektirdim. Ben doktorumun normal diş çekimi gibi çok kolay olacak demesine rağmen; okuduklarım ve duyduklarımdan dolayı çok uzun süreceğini ve hırpalanacağımı düşünmüştüm. Uyuşturduktan sonra bir bakalım dedi, ben zaten hiçbir şey hissetmedim sadece hafif sesle duydum, bir baktım "geçmiş olsun" dedi doktorum. o gün ve ertesi gün 1-2 tane ağrı kesici kullandım. başka bir sorunum olmadı.
 
Back