Herkese merhabalar,
Bu zorlu
tüp bebek sürecimi sizlerle paylaşmak, sorularınıza cevap vermek ve bu süreci düşünenleri bilgilendirmek amacıyla bu başlığı açıyorum.
27 yaşında, 3 senelik evliyim. PCOS hastasıyım fakat buna rağmen her ay adet görüyor ve yumurtluyorum. Ovülasyon testleri ile 2 senelik denememin ardından tüp bebek kararı aldık.
AMH değerim 14, yani tam bir pcosum.
Bu sürece başlamadan önce ilk olarak rahim filmi çektirdim. Filmimin sonucu temiz çıktı, yani herhangi bir tüp tıkanıklığı vs yok.
Daha sonra kadın doğum doktoruma gittim ve bizlerden bir çok kan testi, çocukluk aşılarımızın tutup tutmadığına dair testler, eşimden sperm analizi, hıv testi ve hepatit testlerimizi istedi. Hepsini yaptırdık.
doktorum ilk aşamada aşılama denenebilir ama gebelik oranı %10’u geçmez, ki pcos hastalarında aşılama oranı daha da düşük. Yumurtaların büyümeyebilir dedi ve beni tüp bebeğe yönlendirdi.
ŞUBAT 2023
Kendime bir doktor seçip Adetimin 2. Günü kontrole gittim. Kontrolde 8 cm büyüklüğünde bir kistim olduğunu öğrendim. Doktor bu küçülmeden başlayamayız dedi. Prolaktinim yüksek olduğu için de bir ilaç başladı ve bunu düşürmemiz gerekiyor dedi. Kistimin adet olunca atılacağını, beklememi söyledi.
MART 2023
Kistim 4 cm’e indi ve çikolata kistine dönüştü. Fakat bir yeni kistim daha oluştu. Bu ay da beklememizi söyledi. Bu bekleme sürecinde tüp bebek için gerekli olan iğneleri tedarik etmemi söyledi.
İLAÇLAR-
Yumurta geliştirici (Fostimon)
Yumurta Çatlatıcı (Ovitrelle)
Yumurtanın Zamanından Önce Çatlamasını Engelleyen İlaç (Cetrotide)
Hepsine 7.500 tl ödeme yaptım.
NİSAN 2023
- Kistlerim adet ile atıldı.
Doktor Artık engel olmadığını söyledi ve tedaviye başladık. Adetin 3. Günü iğnelere başladım. Her akşam 1 adet göbekten iğne oldum. Ek olarak coraspirin ve rahimi büyütmek için başka bir ilaç daha alıyorum. Folik asit kullanıyorum.
- Her 2 günde bir kontrole gidiyorum. Yumurtalarım tedaviye geç cevap veriyor. Adetim gittiğinde yumurtalarım 9 cm e ulaştı.
- ilaçlar duygusal dalgalanmalar yapıyor. Karnımda şişkinlik var.
-Yumurtalarım ilaçlara çok iyi tepki vermedi. Adetten sonraki 14. Gün yumurtalarımın en büyüğü 18 cm e geldi. Diğerleri 15-16 cm’de kaldı. Doktorum 14cm bile bize yeter diyerek beni teselli ediyor.
Artık yumurtalarım çatlamasın diye yeni iğnemi kullanıyorum. Cetrotide sabah 12 ye kadar yine göbekten vurulması gerekiyor. Toplam 5 gün vurulacağım.
- 14. Gün artık son yumurta geliştirici iğnemi oldum. Artık yumurta büyütücü kullanmıyorum. Pazar günü cinsel perhizimiz başladı. Salı günü akşam 22.00 da ovitrelle mi oldum. Tam 36 gün sonra OPU (yumurta toplama) olacağım. Çarşamba günü sabah 10.00 da yumurta toplamam var.
- OPU işlemi anestezi ile yapılıyor. Kaç yumurtamın geliştiğini operasyondan sonra öğreneceğim. Rahim kalınlığım 9 cm.şu an transfer için uygun. Ama E2 seviyesine bakılarak karar veriliyor. Taze transfer mi donuk transfer mi işlemden sonra öğreneceğim.
-OPU işlemim rahat geçti. Ama sonrasında çok şiddetli Karın ağrım oldu. Toplam 15 yumurtam toplandı.
E2 seviyem 2900. 3000 ve üstüne taze transfer yapılamıyor. Ben sınırdayım. Fakat opu sırasında rahmim çok yaralandı ve çöktü. Bebek tutanamayacağı için yumurtalar dondurulacak. Bu arada transfer olmayacağı için aspirin kullanımını bıraktım.
- Opudan sonra çok şiddetli ağrım oldu. Taze transfer olmadığım için çok mutluyum. Ağrım çok şiddetli, tuvalete dahi oturamıyorum, dik duramıyorum. Adet olana kadar ağrılarım geçmedi. Doktorum ateşin çıkmadığı sürece sorun yok dedi. Ama transfer olsaydım bunu kaldıramazdım.
- Toplanan 15 yumurtadan 9 tanesi dolu çıktı ve döllendi. Döllenirken çip teknolojisi kullanıldı. Bu kaliteli embriyo elde etme oranını %10 arttırıyormuş. Çiğ teknolojisi eleme ile en iyi spremleri seçmek anlamına geliyor.
- Embriyolog her gün arayıp yumurtalar hakkında bilgi veriyor. Çok sayıda yumurtam olduğu için onları 5. Güne kadar yaşatacaklar. 5. Gün embriyosu 3. Gün embriyosuna göre ciddi oranda tutunma ihtimali artıyor.
-Toplamadan 3 gün sonra 2 yumurtamın gelişimi durdu. Geriye 7 yumurta kaldı. Kaliteleri belli değil, bunu 5. Gün öğreneceğiz.
- Toplamadan sonra 5. Güne geldik. Maalesef elene elene devam ettik ve 9 yumurtadan sadece 3ü hayatta kalabildi. Ama iyi olan şu ki yumurtalardan bir tanesi 6AA kalite. Bu en iyi kalite demek. Diğer 2si 5AA kalite. Çok kaliteli olmaları bir nebze iyi geldi. ( yumurtalar 1den 6 ya numaralandırılır. Transfer olabilmek için en kötü ihtimalle 4AB olması iyiye işarettir)
Bugün embriyolarım donduruldu. Çözüldüğünde ölme olasılığı %2-3 aralığında. Böyle bir şey olmaması için dua edeceğim.
Şimdi rahim dinlendirme yapıyoruz ve adet olmayı bekliyorum. Transferim Allah izin verirse 13 mayısta.
Gelişmelerden sizi bilgilendiriyor olacağım.
Lütfen aklınıza bir şey takılırsa sorun ve kendi sürecinizi benimle paylaşın.
TRANSFER AYI
Bu ay adetimin 3. Günü ilaçlara tekrar başladım. Aspirin, Estrofem ve Protestan fitil kullanıyorum.
İlk muayenede rahmim yine yeterince kalınlaşmadı. İlacın dozunu 2 katına çıkardık. Akıntı ve lekelenme yapıyor. Doktorum normal olduğunu söyledi.
Rahmin iyice kalınlaşması için transferi 13 mayıstan 15 mayısa kaydırdık. Gelişmelerden haber vereceğim.
FİYAT BİLGİSİ
- Doktorum İstanbul Anadolu yakasında özel bir hastanede.
Tüp bebek için 27.500,
Çip Tedavisi için 4.000,
İlaçlar için 7.500,
Dondurma için 4.000,
Çözdürme için 3.000 tl verdik.
Toplam 47.000 tl ödedik.
Güzel sonuçlar almak dileği ile…