Siz baya baya yemek tatlı meme şeklinde öğün vermişssiniz, ek gıda için doktorumla görüşmedim bir bilgim yok henüz bu şekilde mi olacak acaba?
Bir de ek gıdaya başlar başlamaz üç öğün mü başlanıyor?
Doktoruyla görüşen ek gıda bilgisi alan anneler bilgilerini veya doktorlarının verdiği bir döküman vs varsa yönlendirirlerse bize biz de öğrensek bilgi paylaştıkça büyür anneler hep beraber yapalım şu işi
Memorial hastanesinin kitapçığında 6,7,8. aylarda 2 öğün yemek %70 anne sütü ama anne sütü çok az ise 3 öğün olabilir. 9,10,11. aylarda 3 öğün yemek %50 anne sütü yazıyor.
12-24. aylarda 3 öğün ve 1-2 ek öğün gerekirse. %40 anne sütü.
Her öğün de yaklaşık 1 çay bardağını aşmayacak kadar olmalıymış. Fazlası ileride obezite riski olduğu için.
İnternette de öyle yazıyor genel olarak.
Sebze, tahıl (muhallebi kıvamında), meyve doktorun önerdiği sırayla olabilirmiş. Bizim doktor sebze, meyve, tahıl dedi. İlk başta sebze çorbası olabilir ama bir süre sonra kaşıktan akmayacak kıvamda olmalı püre şeklinde. 7 ya da 8. ayda ( dil itme refleksi ne zaman kaybolursa) pütürlü besine geçilir. 8 aylıkta parmak besin (makarna, köfte, ekmek, vs), 9. ay küçük parçalar halinde kesilmiş besinler yiyebilir. 1 yaş ve üzeri aile sofrasında ev yemekleri yiyebilir.
Tahıllar önce su ile pişirilir, ocaktan aldıktan sonra ılıkken üzerine anne sütü eklenip muhallebi kıvamına getirilebilir.
Blender kullanılmamalıymış ileride çiğneme problemi ve iştahsızlığa yol açtığı için. Blender bebeği deniyormuş. Süzgeçten geçirilecek. Lapa önerilmiyor.
Yiyecekler en fazla 2. gün ısıtılarak verilebilir. Yeşil yapraklılar tekrar ısıtılıp verilmez. Sebzelere piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı eklenebilir.
6. ayın sonu ya da 7 gibi et eklenir püreye ceviz kadar iyi çekilmiş. Önce kuzu, sonra dana. Haftada 5 gün tavsiye edilir. Haftada 1 gün de beyaz et verilebilir (ne zaman başlanacağı yazmıyor.)
Bakliyat 8. aydan sonra. Tarhana 7. ay. Nohut ve fasulye kaynatılıp ilk suyu dökülüp öyle pişirilecek.
3 gün kuralında burda 1 2 tatlı kaşığı ile başlanır demiş.
Alıştırma döneminde bir kaç gün 1 2 tatlı kaşığı taze meyve suyu verilebilir ancak ivedilikle meyve püresine geçilir lif içeriği bakımından.
Meyvelerde cam rende öneriyor doktorlar.
Ek gıda ile beraber su verilmeye başlanır. Kaynamış ve ya cam şideden hazır su. Günde 100ccye kadar içebilir.
İlk sene yumurtanın sadece sarısı verilebilir. Çeyreği verilir. (Haftada 4 günde 1 yumurta sarısı deniliyor genelde.)
Ceviz badem vs 8den sonra alerji yoksa iyşce ezilip meyve püresi veya yoğurda katılır. Alerji varsa doktora danışıp 1 yaşından sonra.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık ya da balık çorbası. Yüzey balıkları olmalı.
6. aydan itibaren günde en fazla 1 tatlı kaşığı pekmez.
Kuruyemişler bütün halinde 5 yaştan önce, havuç, elma gibi sert meyve sebzeler bütün hâlde 3 yaştan önce verilmez.
Çay, şeker, bal, yumurta beyazı, inek sütü, patlıcan, bakla, sosis, salam, sucuk, hazır çorba/meyve suyu, konserveler 1 yaştan önce verilmez.
3N 1N kuralı. Yemeğin nerede, ne zaman, ne yiyeceğine anne, ne kadar yiyeceğine bebek karar verir.