2016 Ağustos Anneleri Paylaşım Alanı

Bebeğinizin cinsiyeti ne olacak ?

• Ankete Katılan
    391
ben dün hocanın eşine sordum tut dedi bana düşük tehliken yok kocaman çocuk artık dio ama aç kalınca bebişim oynamıor onu farkettimm napcağımı şaşırdım valla yaa :KK43:
Canim yine senin bilecegin is de bnm bi ark tutmuştu acile zor yetişti serum lar falan inan bn 2saat aç durayim beynime vuruyo kurban olduğum allah biliyo .ins sonra telafi ederm bn hamileyken tutmayı dusunmuyorum. Yani o kişinin de kocaman çocuk demesine çok şaşırdım nasıl kocaman ya :KK12: o bebis dünyaya geldiğinde 1 saat aç kalsın nasıl agliyo yavrucak:stop:

ben dün hocanın eşine sordum tut dedi bana düşük tehliken yok kocaman çocuk artık dio ama aç kalınca bebişim oynamıor onu farkettimm napcağımı şaşırdım valla yaa :KK43:
Doktoruna sor canım muhakkak. Hocanın eşi falan bilemez bu durumu en iyisi doktorun bilir. Ben 1 hafta önce sordum kesinlikle olmaz erken doğum riskin var ilaçlarını aksatamazsin dedi. Doktor söyleyince tutmamak daha içime sindi direk kendim karar vermeyince yani. Islam kolaylik dini sıkıntı olusacaksa iznimiz var şükür. sonra kaza yaparız artık hep beraber ;))

anatkh018 .!.:
ben dün hocanın eşine sordum tut dedi bana düsuk tehliken yok kocaman çocuk artık dio ama aç kalınca bebişim oynamıor onu farkettimm napcağımı şaşırdım valla yaa :KK43:

Valla iyiki mahserde hesabimizi insanlar yapmayacak, ne kadar tavizsiziz. Rabbim izin vermis , daha sonra tutabiliriz. Normal insan zor duruyo hamileyken riske atmaya ne grek var. Gecen yil benim bi arkadasim hastaneye yatmisti, bebek susuz kalmis. Orucu birakti sonra, bebislerimizin hakkina girmeyelim bence, ben her hocanin dedigine de bakmiyorum artik acip okuyorum

Amann terslik olms canm ama sen yine de sakin ol tatlimm indir zopani bakimmm :KK70: kiz annen yaninda kiymetini billl...

Ayrica oruc meselesi yazmissin yine yani herkesin kendi karari ama Allah bize kaza yapma sansi verms sence bosuna midir?? Nedir bu israriniz?? Kocaman cocuk ne demektir yaa?? Daha dogmadilar bile valla ben bebegimi ac da susuz da birakamamm..

Aynen canm yine ben iyi davranmisim hakkaten sirf esimin hatrina ve esim beni anladigi icn zaten bu konuda cok sukur..
Ben de dedm yemek soyler gelen o zman dedm ben bi sey yapamicam dedm , ama zaten gitmicem uzun sure gorusmucem de hayirlisi bakalmm :KK51:

Kesinlikle canm saglikl dogsunlar yorulmak falan nedirre:KK19:

Biz de hala beraber uyuyoruz esimle bakalm git demeye de kiyamiyom yaaa :oops: bazen haftasonlari gunduz tek uyuyorm mesela sankim daha rahat oluyor amaa, onu da bi suru uyandiriyorm gece ama henuz pes etmedi bakalmm :KK70:

Uyku bi bastiriyo bazen valla film falan hikayee.. Ozellikle iste yorgun olunca daha iyi uyunuyo ciddenn...

Ben de bayadir var dr normal dedi canm, baski arttikca da artabilirms..
Valla caresi oldugunu sanmam, ben her aabah bi suru agriyla uyaniyorm, uykuda da cok uyaniyormm :uykucu: kuzum icn deger tabi napalmm.. Ama bacak arasina yastik koymak iyi geliyo bazenn...

Kiz ben sok :oha: kocandaki nasil bi rahatlik hatirlamiyorm ne demek amaninn ben de baya ipleri koparirdm sahsenn.. Bi de ozru kabahatinden buyuk.. Dedigin gibi bi de hamilesin bi sey olsa Allah korusunn...
:kusmuk:Valla yangina korukle gitmek istemem ama ben de az tepki vermezdm napsan haklisn, git bencede evden anlasin yoklugunu.. Kimlerle gorusup gorusmemesi gerektigini bi dusunsn guzelce dusunsn nerdeyms gece.. Sizi kaybetmekten bi korksun ve yeerince gonlunu hos etsn, razi etsn anca oyleee.. :sinirli:
Valla dedim ki bundan sonra dua et allah seni benim elime düşürmesin. Daha körüğümü kalmış canım yandı körükler :D Şimdi bana renk kartelası attı bebek odası için dedim ki mahkeme çocuğun bende durmasını ister boşuna boyatma odayı :D :D :D ne tripler ne tripler yani :D :D ölmüşte ağlayanı yok :D

Kesinlikle canm saglikl dogsunlar yorulmak falan nedirre:KK19:

Biz de hala beraber uyuyoruz esimle bakalm git demeye de kiyamiyom yaaa :oops: bazen haftasonlari gunduz tek uyuyorm mesela sankim daha rahat oluyor amaa, onu da bi suru uyandiriyorm gece ama henuz pes etmedi bakalmm :KK70:

Uyku bi bastiriyo bazen valla film falan hikayee.. Ozellikle iste yorgun olunca daha iyi uyunuyo ciddenn...

[/QUOTE]

canım valla büyük konusmıyım ama yatak ayırmam. yatak ayırmak dogumdan once de sonrada bebek buyurken de ılıskıyı zedeleyebilecek bır durum. eskı yataklar 140lık mınnacıkmıs ozmn bıle yatak ayrılmazmıs. bırsuru arkadasım var boyle yatak, oda ayıran... hatta bazısının oyle bır zedelenıyor kı cocuk 4 yasına gelmış hala ayrı yatıyorlar. cunku psıkolojımız degısıyor duzen degısıyor ustune yatagı da ayırınca uzaklasma baslar gıbı gelıyor bana.. evliligın ılk zamanlarında kusunce ayrı yatıyorduk baktık ıyıce sogukluk oluyor kusmeler uzuyor artık yemınlıyız hıccc ayrı yatmıyoruz :oops::KK60: hepinize de tavsıye ederım cok zorunlu haller dısında cocugunuz bıle aranıza gırmesın ;)

Kızlar ben 2 gündür eşime çok sinirliyim gece arıyorum ortalarda yok sabah bi bakıyorum arkadaşları konserde video paylaşmış sordum nerdeydin hatırlamıyorum diyo şimdi ben bunu napim? o benimle konuşuyo ama ben konuşmuyorum tabi ki ve bugün anneme gidicem 1 hafta orda kalıcam belki anlar ne kadar kırgın olduğumu çok bunalımdayım mideme vurdu sinir stress kıvranıyorum sabahtan beri evde kalırsam katil olabilirim her hareketi batıyo bana
Canım hatırlamıyorum derken eşin gerçekten ciddi mi ?
Çok tuhaf bir cevap çünkü ..

[/QUOTE]canım valla büyük konusmıyım ama yatak ayırmam. yatak ayırmak dogumdan once de sonrada bebek buyurken de ılıskıyı zedeleyebilecek bır durum. eskı yataklar 140lık mınnacıkmıs ozmn bıle yatak ayrılmazmıs. bırsuru arkadasım var boyle yatak, oda ayıran... hatta bazısının oyle bır zedelenıyor kı cocuk 4 yasına gelmış hala ayrı yatıyorlar. cunku psıkolojımız degısıyor duzen degısıyor ustune yatagı da ayırınca uzaklasma baslar gıbı gelıyor bana.. evliligın ılk zamanlarında kusunce ayrı yatıyorduk baktık ıyıce sogukluk oluyor kusmeler uzuyor artık yemınlıyız hıccc ayrı yatmıyoruz :oops::KK60: hepinize de tavsıye ederım cok zorunlu haller dısında cocugunuz bıle aranıza gırmesın :KK66:[/QUOTE]

Kesinlikle seninle aynı fikirdeyim. Bugüne kadar hiç öyle bir durumla karşılaşmadık ama bundan sonra da istemem ayrı yatmayı, ki eşimde çok karşı ayrı yatmaya.
Bir de çocuk doğduğunda anneler çocuğa bakmak için kapı açık kalsın diip gece zırt pırt odaya giriolar ya, ablamdan biliyorum, ona bile çok kızıyorum ben. Orası bizim özelimiz olmalı ve ne olursa olsun bozulmamalı.

günaydın kızlarcımmm,
bu cumartesi kontrolümüz vardı. Özgü 1800gr ve 41cm le gayet iyi :nazar::anne:suyumuz iyi gelişim eğrisi iyi. iri bir bebek olmayacak dedi. 31 temmuza kdr doğar diye tahmin ediyorum dedi. bir sıkıntımız çıkmazsa sonradan normal doğuma hazırlan dedi :halay: yürüyüş yap dedi düzenli olarak. kasların güçlensin ki doğumda zorlanmayasın dedi. yoruluyorum dedim. ayağımı elleyip "ödemin yok fazla kilon yok krampların azalmıs ne yorulması" dedi :eek:
el mahkum yüricez artık. bu arada 32 hafta çalışabilir raporu da alıcaktım. 31+3 olduğumuzdan haftaya alman gerekiyor dedi. mecbur bir daha gidicez..

çıkışta eminönünü de hallettim. havuzlu han da gecelikler fln cidden ucuz ama ben parca parca aldığımdan renk model takım olsun dedim uydurmayıp almadım. çarşıdan da lohusa serbetı için bardak ve süsü, babyshower için seker bonibon süsleme için ıvır zıvır olaylarını aldım. pestilim de çıktı yalnız! gitmeyi düşünenler dinlene dinlene gezin. tüm güne yayın. bi oturun yemek yiyin bi oturun bişiler için fln sonra kramp fln gırıo o kalabalıkda yol ortasında hiç hoş olmuyor! eşiniz çıkışta almaya gelsin eşya taşıycak bi kişi yanınızda olsun varsa da çocuğunuz götürmeyin!. çalışmıyorsanızda kesinlikle haftaiçi gidin. çokk kalabalık ve insanlar hiç saygılı değil!

babyshowerı da önümüzdeki pazar yapıcam. 15 kişilik samimi bir grup olucak ama yine de tüm haftamı temizlik yaparak geçiricem sanırım :temizlik::KK14:

hepimize sağlıklı mutlu haftalar olsun :KK25:
ben de cumartesi gittim eminönüne kalabalık malabalık ne yapalım. 130 tl ye internette beğendiğim gecelik takımını 100 tl ye aldım bi tane de pijama takımı aldım 89 dan 50 ye düşmüş. Kapı süsümüzü de aldık 50 tl biraz erken ama bi daha eminönüne kim gitcek :). 5 tl ye taç aldım :) biraz deli kızın tacı gibi ama olsun. Hatta hastahanede dağıtılacak hediyeliklerimizi de aldık gitmişken 50 tane, tanesi 2 liraya denk geldi. araba şeklinde magnet çerçeve isteyen kendi resmini asar diye düşündüm atılmaz en azından. İç çamaşırı da almak istiyordum hep erkek çalışan var ya mağazalarda buna bi çözüm bulsunlar.

canım kocaman çocuk da ..susuz kalması demek erken doğum sebebi.. ben doktora danıştım ilk 3 ay ve son 3 ay önermiyoruz dedi. hem zaten Allah bize onun iznini vermiş kaza edilmesinden yanayım. sonra pişmanlık yaşamamak için..

Amann terslik olms canm ama sen yine de sakin ol tatlimm indir zopani bakimmm :KK70: kiz annen yaninda kiymetini billl...

Ayrica oruc meselesi yazmissin yine yani herkesin kendi karari ama Allah bize kaza yapma sansi verms sence bosuna midir?? Nedir bu israriniz?? Kocaman cocuk ne demektir yaa?? Daha dogmadilar bile valla ben bebegimi ac da susuz da birakamamm..

Canim yine senin bilecegin is de bnm bi ark tutmuştu acile zor yetişti serum lar falan inan bn 2saat aç durayim beynime vuruyo kurban olduğum allah biliyo .ins sonra telafi ederm bn hamileyken tutmayı dusunmuyorum. Yani o kişinin de kocaman çocuk demesine çok şaşırdım nasıl kocaman ya :KK12: o bebis dünyaya geldiğinde 1 saat aç kalsın nasıl agliyo yavrucak:stop:

Doktoruna sor canım muhakkak. Hocanın eşi falan bilemez bu durumu en iyisi doktorun bilir. Ben 1 hafta önce sordum kesinlikle olmaz erken doğum riskin var ilaçlarını aksatamazsin dedi. Doktor söyleyince tutmamak daha içime sindi direk kendim karar vermeyince yani. Islam kolaylik dini sıkıntı olusacaksa iznimiz var şükür. sonra kaza yaparız artık hep beraber :KK66:)

ya benim kararım da tutmamaktan yana çünkü son ayı bebeğin kilo alma ayı o yüzden sonra tutarım dedim zaten işyerindekiler ve annemler de bu konuda böyle sakın tutma dio dün öyle teyzemler ve komşusu oturuoduk bana sordu komşusu bende tutmicam dedim o da beni hor görür gibi biizm gelin tuttu valla Allah onun rızkını verio zaten falan filan yaptı bende doktor kontrolüm var haftaya ptesi ona sorcam dedi hocaya sor doktor tutma der tabi dedi bende sizin hocanız var sorar söylersiniz dedim gitti sordu hemen geldi işte dediğim gibi tutsun kocaman çocuk düşük tehlikesi falan yok demiş bende gelişme ayı dedim ama dinletemedim vicdan yapamam bebeğim için doktor bana bi sakıncası yok dese de vicdanım kabul etmiorki tutmaya :bicak: dün 2-3 saat aç kaldım bebeğim oynamadı resmen yemek yiyince oynadı ben onu 15-20 saat aç bırakmaya hakkım yok ama işte elalem sinir bozuyo:skandal:

Valla dedim ki bundan sonra dua et allah seni benim elime düşürmesin. Daha körüğümü kalmış canım yandı körükler :KK70: Şimdi bana renk kartelası attı bebek odası için dedim ki mahkeme çocuğun bende durmasını ister boşuna boyatma odayı :KK70: :KK70: :KK70: ne tripler ne tripler yani :KK70: :KK70: ölmüşte ağlayanı yok :KK70:

Mesajlarinda mi rol yapiyon bilmem ama iyi gene kiz sen cok alev puskuruyo gibi degilsnn...
Peki sen oyle dedn o ne dedii o_O

canım valla büyük konusmıyım ama yatak ayırmam. yatak ayırmak dogumdan once de sonrada bebek buyurken de ılıskıyı zedeleyebilecek bır durum. eskı yataklar 140lık mınnacıkmıs ozmn bıle yatak ayrılmazmıs. bırsuru arkadasım var boyle yatak, oda ayıran... hatta bazısının oyle bır zedelenıyor kı cocuk 4 yasına gelmış hala ayrı yatıyorlar. cunku psıkolojımız degısıyor duzen degısıyor ustune yatagı da ayırınca uzaklasma baslar gıbı gelıyor bana.. evliligın ılk zamanlarında kusunce ayrı yatıyorduk baktık ıyıce sogukluk oluyor kusmeler uzuyor artık yemınlıyız hıccc ayrı yatmıyoruz :oops::KK60: hepinize de tavsıye ederım cok zorunlu haller dısında cocugunuz bıle aranıza gırmesın :KK66:

Haklisn tabi aliskanlik gidiyor oyle, ben de ayirmayim en iyisi boyle devam guzel.. Cocuk dogunca da anneler besigin yanina gidiyor orda uyuyor falan ben de sevmiyorm.. Illa ki gece kalkip yatcaz kac kere belki ama ilk aylar zaten yanimizdaki besikte uyucak sonrasinda da kalkarm Allahin izniyle yani araya mesafe sokmaya hic gerek yokk.. Hem cocukla ilgili olaylrdan esim de uzak kalmasn, o da kalkacak yanii :eğlence:

Canım hatırlamıyorum derken eşin gerçekten ciddi mi ?
Çok tuhaf bir cevap çünkü ..
Eşşek gibi hatırlıyo da konsere gittim demek istemiyo gece 2 de geldi eve bende merak ettim artık dedim başına bişey geldi aramaya çıktım annesi ve babası ile beni arıyo nerdesin ben eve geldim yoksun sen diyo bide, birden baktım ben suçlu oldum :D allaha havale ediyorum sinir krizi geçirdim 2 gündür yavşama modunda umrumda bile değil çok kırıldım ve her yerim ağrıyo stresten kasıldım

Ayy ne kadar konuşma olmuş MinikPiranha MinikPiranha ben dolayı pişirip atiyorum misafir gelmeden sabah cikarinca tadı değişmiyor yufkadan börek yapıp koycam bide kurabiye yapcam koycam bebeği görmeye falan gelen olursa hemen ikram ederim elimin altında hazır birşeyler olsun enazindan

Kızlar 29. haftadan itibaren kalsiyum takviyesi alan var mı? Benim dr. mümkün olduğunca ilaç vermiyor. Hatta sağlık ocağındaki dr. demese kan ilacı bile kullanmayacaktım. Ben kendim haftada 3 gün elevit 2 gün balık yağı alıyorum bide mümkün olduğunca kan ilacını yutmaya çalışıyorum her gün gibi. Siz hangi ilaçları ya da vitaminleri kullanıyorsunuz?
ben de 12. haftadan itibaren d vitamini ve demir ilac kullanıyorum içinde folik asitte var. Bunun yanında kramplarım tehlikeli bir hal almaya başladığı için (gece krampla uyanıp yere düşmek gibi) magnezyuma başlattı doktorum ama günde bir sade soda da içilebilirmiş onun yerine.
Bu arada onca haftadır demir ilacı kullanmama rağmen kan değerlerim düşmüş. O yüzden demir ilacını günde 2 ye çıkardı doktorum. Sevindim açıkcası, çocuk alacağını alıyor çünkü olan bize oluyor sonra bizim vucüttan gidiyor :). Bir de bu ara son 12 hafta kalsiyum alımına extra dikkat etmek gerek sanırım kemiklerin setleştiği haftalarmış ve ihtiyaç daha da artıyormuş. Sonra annelerimiz gibi sana hamileyken dişlerim çürüdü dememek için bol bol alalım :)

ya benim kararım da tutmamaktan yana çünkü son ayı bebeğin kilo alma ayı o yüzden sonra tutarım dedim zaten işyerindekiler ve annemler de bu konuda böyle sakın tutma dio dün öyle teyzemler ve komşusu oturuoduk bana sordu komşusu bende tutmicam dedim o da beni hor görür gibi biizm gelin tuttu valla Allah onun rızkını verio zaten falan filan yaptı bende doktor kontrolüm var haftaya ptesi ona sorcam dedi hocaya sor doktor tutma der tabi dedi bende sizin hocanız var sorar söylersiniz dedim gitti sordu hemen geldi işte dediğim gibi tutsun kocaman çocuk düşük tehlikesi falan yok demiş bende gelişme ayı dedim ama dinletemedim vicdan yapamam bebeğim için doktor bana bi sakıncası yok dese de vicdanım kabul etmiorki tutmaya :bicak: dün 2-3 saat aç kaldım bebeğim oynamadı resmen yemek yiyince oynadı ben onu 15-20 saat aç bırakmaya hakkım yok ama işte elalem sinir bozuyo:skandal:

Mileti bosver canm sen, senin bebegin onemli olan yahu milletin lafi ile mi is yapacaksin?? Onun gelinindem kime neee :sinirli: ay ne kiziyorm boyle cok bilmislere sanki sevabi ona yazilacak onane ayoll.. Yoldan cikmislari yola soksunlar sanki gunah isliyosn gibi sana yuklenmesinler cok kizdm, sen de asla firsat verme bizim kararimiz de ayrica Ibadet kul ile Allah arasindadr kmse karisamaz de..

Ayy ne kadar konuşma olmuş MinikPiranha MinikPiranha ben dolayı pişirip atiyorum misafir gelmeden sabah cikarinca tadı değişmiyor yufkadan börek yapıp koycam bide kurabiye yapcam koycam bebeği görmeye falan gelen olursa hemen ikram ederim elimin altında hazır birşeyler olsun enazindan
çok mantıklı fikir ben de depolayayım izne ayrılınca özellikle şimdi bulduğum enerjiyi günlük işleri halletmeye harcıyorum :).

Mesajlarinda mi rol yapiyon bilmem ama iyi gene kiz sen cok alev puskuruyo gibi degilsnn...
Peki sen oyle dedn o ne dedii o_O

Haklisn tabi aliskanlik gidiyor oyle, ben de ayirmayim en iyisi boyle devam guzel.. Cocuk dogunca da anneler besigin yanina gidiyor orda uyuyor falan ben de sevmiyorm.. Illa ki gece kalkip yatcaz kac kere belki ama ilk aylar zaten yanimizdaki besikte uyucak sonrasinda da kalkarm Allahin izniyle yani araya mesafe sokmaya hic gerek yokk.. Hem cocukla ilgili olaylrdan esim de uzak kalmasn, o da kalkacak yanii :eğlence:
Yo o gece boynuna yapıştım zor aldı annesi flan elimden gerçekten sinir krizi geçirdim uzun zamandır kendimi tutuyodum. Yazmıyo bişey tabi ki öyle diyince şimdi annesi yazdı sizin çocuğunuz birlikte karar verin annenlere sonra git dedi bende dedm ki umrumda bile değil o gece kiminleyse girsin eve birlikte karar versinler. kv diyo ki neyse tamam ben karışmıyorum

sorma dün gece uyumadan yaptırdım çişini yattı normalde 2 saat sonra gidiyordum tekrar yaptırıyordum uykudayken anaaa bir saat sonra bi gittim sırılsıklam :) bu gece çok uğraştırdı beni

canım klozet kazağı adaptör lazımlık hepsini denedim ama lazımlık dışında hiçbirini kabul etmedi klozetten korkuyor çok. e gece yaptırmıyımda napiyim anlamadım bırakayımmı öyle kız anlamadım valla

evet bende hem alıştırma külodu hemde normal boxer kullanıyorum. tamamen bezi çıkardık hayatımızdan çünkü unutmuyor bu sefer hep onu istiyor ayy şu dönemi bir atlatsam. rüzgarın doktoru kardeş gelmeden halletmen lazım yoksa daha sonra dahada çok uğraşıcaksın diyor ilk birkaç gün çok stres oldum ama o görmesin diye odaya kapanıp ağlıodum :) şimdi çok çok daha sakinim oda yapınca çok mutlu oluyor seviniyor inşallah çişim geldi dediği günleride tez zamanda görürüm :)
Canim benim bahsettigim alistirma kulodu degil.alistirma kulotlari illa ki sizinti yapiyor..ben normal bebek bezinden bahsesiyorum.tek farki kulot gibi giyilmesi.bazi markalarin var..inan cok ise yariyor..

Yo o gece boynuna yapıştım zor aldı annesi flan elimden gerçekten sinir krizi geçirdim uzun zamandır kendimi tutuyodum. Yazmıyo bişey tabi ki öyle diyince şimdi annesi yazdı sizin çocuğunuz birlikte karar verin annenlere sonra git dedi bende dedm ki umrumda bile değil o gece kiminleyse girsin eve birlikte karar versinler. kv diyo ki neyse tamam ben karışmıyorum

Zaten normali o, karismamasi gerekiyor ona ne yahu kari koca meselesi... Cevap bile vermeseydin ya da anne bu benmle esim arasinda deseydin keske..

Haklisn canm valla sinir krizi gecirmicek gibi degil ki ben daha basitlerine bile geciriyorm :rolleyes: ama sakin olmakta fayda var tabi ki sonucta bebeklerimiz soz konusu.. Kendi yaptiklarindan utanmalilar..

Zaten normali o, karismamasi gerekiyor ona ne yahu kari koca meselesi... Cevap bile vermeseydin ya da anne bu benmle esim arasinda deseydin keske..

Haklisn canm valla sinir krizi gecirmicek gibi degil ki ben daha basitlerine bile geciriyorm :rolleyes: ama sakin olmakta fayda var tabi ki sonucta bebeklerimiz soz konusu.. Kendi yaptiklarindan utanmalilar..
Zaten sırada kv var büyük ihtimal :D :D

Canim benim bahsettigim alistirma kulodu degil.alistirma kulotlari illa ki sizinti yapiyor..ben normal bebek bezinden bahsesiyorum.tek farki kulot gibi giyilmesi.bazi markalarin var..inan cok ise yariyor..

aaa bunu hiç duymamıştım hemen araştırıyorum çook teşekkür ederim
dediğin gibi alıştırma külotlarının esprisini çok anlayamadım zaten yine ıslanıyoruz yine ıslanıyoruz :)

Back
X