Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan bir kararla her 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak anılıyor. Bugünün anlam ve önemi büyük çünkü, şiddetin boyutları sadece 3.
dünya ülkeleriyle sınırlı değil. Kadın hakları konusunda önemli gelişmelere imza atan ülkelerde bile, kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Peki ciddi konu için seçilen gün neden 25 Kasım? Bu tarih Dominik Cumhuriyeti’nde 1930-61 yılları arasında ülkeyi yöneten diktatör Rafael Trujillo tarafından 1960’ta katledilen 3 kadın aktivist olan Mirabal kardeşler anısına Birleşmiş Milletler tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak belirlendi. 25 Kasım'ın sembol isimleri olan Mirabal kardeşlerin en temel hakları olan özgür düşüncelerini ifade etmesine karşı uygulanan şiddet aslında
bugün dünyadaki milyonlarca kadına uygulanandan farksız. Eşine düşüncelerine açtığında dövülen, ailesine aklından geçenleri söylediğinde 'cezalandırılan', hatta bazı ülkelerde toplum içerisinde kendisini ifade ettiği için linç edilen kadınların hepsi Mirabal kardeşlerin kaderini paylaşıyor. Anneler, sevgililer, eşler, kız kardeşler... Şöyle bir etrafınıza baktığınızda göremiyorsanız, gazetelerin üçüncü sayfalarını açmak size zor geliyorsa, işte size
Türkiye ve dünyada kadının hali:
1.Katliam
2014 yılında Işid'in Suriye ve Irak'taki kadınlara uyguladığı zulüm yüzbinlerce kadının vahşice öldürülmesi, tecavüze uğraması ve köle olarak satılmasıyla sonuçlandı.
2.Kölelik
Nijerya'da Boko Haram'ın 2014 yılındaki tek bir eyleminde 300 kız çocuğunu kaçırıp öldürmesi, tecavüz etmesi ve köle olarak satmasına dünya seyirci olarak kaldı.
3.Toplu tecavüz
Yine 2014 yılında daha önce de toplu tecavüzlerle gündeme gelen Hindistan'da, babasının dövülmesine karşı gelen kızın onlarca erkeğin tecavüzüne uğrayıp öldürülmesine dünya tanık oldu.
4.Adaletsizlik
2014'te İran'da kendisini korumak için tecavüz saldırganını öldüren Reyhane Jabbari suçlu bulunarak idam edildi, dünya sadece seyretti.
5.Haklar
Mısır kadın hakları sıralamasında son sırada bulunurken her kadından %47'si aile içinde ya da sokakta şiddet görüyor.
6.Tutsaklık
Mısır'da kadınların %99'a yakın bir oranı sokağa çıktıklarında tacize uğruyorlar. Kadınlar bu sebeple eve mahkum bir hayat yaşıyor.
7.Cinayet
Peki ya biz? Türkiye'de her gün ortalama 4 ila 5 kadının ailesi ya da eşi tarafından öldürülüyor! Bunu açacak olursak sadece basına yansıyan olaylardaki rakamlar şu şekilde:
Namus cinayetleri: 5 kadın
Nefret cinayetleri (cinsiyet ve etnik, dini grup ayrımcılığı) : 6 kadın
İntihar: 32 kadın
Aile içi ve eş cinayetleri: 294 kadın yaşamını yitirdi.
Benzer olaylarda 458 kadın yaralı olarak kurtuldu.
8.Fuhuş
Türkiye'de 2014 yılında 142 kadın taciz ve tecavüz şikayetinde bulundu. 202 kadın fuhuşa zorlandığı sebebiyle emniyet güçlerine başvurdu.
9.Kayıt dışı işçilik
Peki kadına şiddet sadece onu fiziksel müdehale midir? Kadına uygulanan manevi şiddet de ülkemizde almış başını yürümüş vaziyette! Türkiye'de kayıt dışı çalışan kadın toplam 4.032.000 civarında!
10.İşsizlik
Türkiye'de iş arayan kadınların sadece %26'sı iş bulabiliyor.