2014 KPSS güncel bilgiler

-Adalet Bakanlığı'nın soruşturma ve mahkeme kararlarının toplandığı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)...

-Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, New York'ta Posta gazetesi yazarı Nedim Şener'e gerçekleri ortaya çıkardığı için Ekvador, Mısır ve Vietnamlı gazetecilerle birlikte ödül verdi.

-TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ulusal Bilim Olimpiyatları ve Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatları’nda Fatih Koleji öğrencilerinden 26’sı madalya kazanarak dereceye girdi.
 
EXPO 2020 'nin nerede yapılacağına karar verilecek oylama Fransanın başkenti Paris te yapıldı.. EXPO 2020 Dubai De yapılacak..
 
-2014'de İngiltere'den bagımsızlık için referandum yapmaya hazırlanan İskoçya'nın hazırladıgı 670 sayfalık plana göre, kraliçe ve para birimi kalacak, bayrak gidecek, referandumdan evet cıkarsa 300 yıllık birliktelik 2016'da son bulacak.

-Dünyanın en yüksek binası Burç Halife. (Birleşik Arap Emirlikleri).
 
-İtalya'nın Sicilya Adasındaki Avrupa'nın en yüksek yanardağı Etna, lav püskürtmeye başladı.

-Uluslararası Bası Enstitüsünün (IPI) 2013 İnsan hakları ödülüne Bülent Mumay layık görüldü.

-AB dönem başkanlığını 1 Ocak 2014'de devralacak olan Yunanistan...

-Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi, insan haklarını savunma yönündeki çabaları ve cesareti nedeniyle İstanbul Barosu başkanı Ümit Kocasakal ve baronun yönetim kurulu üyelerini İnsan Hakları Ödülü'ne layık gördü.
 
-2023 Mars'a insanlı yolculuk projesinin mimarı Nobel ödüllü fizikçi Prof Dr Gerardus 't Hooft.
 
-Saadet partisi genel başkanı Mustafa Kamalak.

-İngiltere'nin islami bono çıkarmasının ardından, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'da 2014 islami finans raporu hazırladı.
 
-Türkiye, AB'ye Vize serbestliği yolunda önemli bir adım atarak Geri Kabul Anlaşmasını imzalamayı kabul etti. Üç Buçuk Yıl İçinde Vizeler Kalkacak bu antlaşmaya göre. Geri Kabul Anlaşması'nı imzalayacak olan Türkiye, vizelerin kalkmaması durumunda anlaşmayı feshedebilecek.

-Tayland Kralı Bhumibol Adulyadey

-Makedonya'nın başkenti Üsküp

-İsrail, Mavi Marmara baskınından sonra ilk kez Türkiye'ye bakan düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiriyor.Habere göre İsrail Çevre Bakanı Amir Peretz, akşam saatlerinde İstanbul 'a geldi. Bu ziyaret, 31 Mayıs 2010'daki Mavi Marmara baskınının ardından İsrail'den Türkiye'ye bakan düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Not: Mavi Marmara Baskını: İsrail ordusunun Gazze’ye yardım götüren yardım gemilerine düzenlediği baskın. Mavi Marmara geminin ismi. (2010)
 
-Fener Rum Patrigi 1. Bartholomeos (Dimitris Arhondonis)

-ABD'deki 103 katlı Empire State binasından daha uzun olan, dünyanın en büyük deniz aracı, Güney Kore'de suya indirildi. Shell’e ait Prelude adlı deniz aracının yapımı tamamen bittiğinde ağırlığı 600 bin ton olacak. Shell, deniz aracının 2017’den itibaren doğal gaz üretiminde kullanılacağını ve 25 yıl boyunca ve Avustralya ’nın kuzeydoğusu kıyısı açıklarında faaliyet yürütmesinin planlandığını belirtti.
 
-Nelson Mandela öldü. Güney Afrika'daki ırkçı beyaz rejime karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle ömrünün 27 yılını demir parmaklıklar ardında geçiren Nelson Mandela, ülkesine 5 yıl devlet başkanı olarak hizmet etmişti.
 
-Buz hokeyi kadın milli takımı, ilk kez Bulgaristan ve İrlandayı yenip 2015 Dünya Şampiyonası grup maçlarına katılma hakkı elde etti.

-İlk milli insansız hava aracımız ANKA, Batman'da test uçuşu yaparken düştü.

-Mevlana Müzesinin bahçesindeki bin yıllık Şeb-i Aruz Havuzu söküldü, yerine yenisi yapıldı...(Rezillik)
 
-Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezindeki Lenin heykeli, ellerinde milliyetçi Özgürlük Partisi bayrakları tutan yüzleri maskeli bir grup tarafından yıkıldı. Ukraynadaki olaylar Turuncu Devrim'den sonra en büyük olaylar. Sebebi ise ülkenin AB ile bütünleşmeye gidilmesinin istemesi ve Rusya ile yakınlaşmaya karşı çıkılması.

Lenin; Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin, Rus sosyalist devrimci, Ekim Devrimi'nin lideri, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncülü olan Rus Komünist Partisi/Bolşevik lideridir.

Turuncu Devrim;Ukrayna'daki 21 Kasım 2004 Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde, Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar yaşanan politik olaylara verilen genel addır. Turuncu denilmesinin sebebi başkan adaylarından olan ve seçimlere hile karıştığını iddia eden Viktor Yuşçenko'nun seçim kampanyası dönemince bu rengi kullanmasıdır.

-Kurdugu sıfır ayrımcılık derneğiyle, Avrupa konseyinin insani yardım ödülünü alan Elmas Arus...(Eski)

Türkiye’nin her yerindeki Roman grupları ziyaret ederek, ‘Buçuk’ adlı belgeseli hazırladı. 2009’da kurduğu Sıfır Ayrımcılık Derneği’yle Avrupa Konseyi’nin prestijli İnsani Yardım Ödülü’ne layık görülmüştü. Kendi de çingene imiş.
 
-İslam Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) tarafından İslam Kültür Başkenti seçilen Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Sharjah 2014 İslam Kültür Başkenti etkinlerine Logo tanıtım lansmanı ile start verdi.
 
İslam Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) tarafından İslam Kültür Başkenti seçilen Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden biri olan Sharjah 2014 İslam Kültür Başkenti etkinlerine Logo tanıtım lansmanı ile start verdi
 
-BM İNSAN HAKLARI ÖDÜLLERİ VERİLDİ. Bu yılki ödül sahipleri;

Pakistanlı Malala Yusufzay,
Moritanyalı Biram Dah Abeid,
Kosovalı ressam Hiljmnijeta Apuk,
Dünya Sağırlar Federasyonu'nun fahri başkanlığını yürüten Finladiyalı Liisa Kauppinen,
Fas İnsan Hakları Derneği eski başkanı Khadija Ryadi ve Meksika Anayasa Mahkemesi'ne ödülleri BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson tarafından takdim edildi.

Ödülü daha önce Nelson Mandela da almıstı.

+BM İnsan Hakları Ödülü'nü alan isimlerden en tanınmışı ise geçen yıl Pakistan'da Taliban tarafından kız çocuklarının eğitim görmesini talep ettiği için başından vurulan ve uzun süre İngiltere'de tedavi gören Malala Yusufzay.

+Ödül alanlardan Moritanya'da azad edilmiş bir kölenin çocuğu olan Biram Dah Abeid, kölelik ve insan kaçakçılığını bitirme mücadelesi nedeniyle ödüle layık görüldü.

+Kosovalı ressam Hiljmnijeta Apuk ise 30 yıldan fazla süredir cücelerin haklarını savunmakla kalmayıp aynı zamanda engelli insanlara istihdam sağlanması konusunda da çalışmalar yürüttü.

+Dünya Sağırlar Federasyonu'nun fahri başkanlığını yürüten Finladiyalı Liisa Kauppinen, 1970 yılından bu yana işitme engellilerin haklarının savunucusu oldu.

+Fas İnsan Hakları Derneği eski başkanı Khadija Ryadi de 1983'ten beri dokunulmazlık, kadın-erkek eşitliği, ifade özgürlüğü konularında savaş veriyor.

+Bu yıl kurum olarak insan hakları ödülünü alan Meksika Anayasa Mahkemesi, "insan haklarının uygulanması konusunda çok önemli ilerleme kaydetmesi" dolayısıyla bu ödüle layık görüldü.

-Suriye'de rejime ait kimyasal silahların yokedilmesinde sorumlu olan kimyasal silahların yasaklanması örgütü'ne (OPCW) Oslo'da düzenlenen törenle Nobel Bariş Ödülü teslim edildi. Ödülü OPCW genel direktörü Ahmet Üzümcü teslim aldı.

-Devletin yayınladıgı ilk kürtçe resmi kaynak ''Şoreşa Bedeng''. 2002'den bu yana yapılan demokratikleşme reformlarının anlatıldıgı ''Sessiz Devrim (Şoreşa Bedeng)'' kitabı Kirtçe'ye cevrildi. Kitapta başbakan Erdogan'ın yazdıgı önsözün Kürtcesi de yer alıyor.

-Raúl Castro; Küba Devleti 2. cumhurbaşkanıdır. Ayrıca Küba devleti eski cumhurbaşkanı Fidel Castro'nun kardeşidir. Che Guevara ile Fidel Castro'yu tanıştıran kişidir. Ayrıca Küba devrimi sürecinde Che Guevara ve ağabeyi Fidel Castro'yla beraber "comandante" yani binbaşı unvanına sahip 3 kişiden biridir.
 
-''Avrupalı papa'' gelenegini 1200 yıl aradan sonra yıkan papa; Papa Francesco. Arjantinli.
 
-Kuzey Kore'de iktidarının ikinci yılında otoritesini saglamlastırmaya calısan Kim Jong-un, devlet arsivlerinin %99'unu sildirdi. (Eski lider, babası Kim-Jong-Il'in ölüm haberleri de dahil)

-Almanya'da ilk kez Türkiye kökenli bir siyasetçi Federal Hükümet'te bakan oldu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirildi.

-Oscar ödüllü "Arabistanlı Lawrence" (Filmde Türk düşmanı bir casusu canlandırmıstı) filminin aktörü Peter O'Toole, hayatını kaybetti.

-Bu yıl 86.'sı düzenlenecek Oscar ödül töreni 16 Ocak 2014'de yapılacak.

Asagıdakiler 2014 KPSS GÜNCEL BİLGİLER | Memurlar,Memurhaber,Memur, Memuruz.NET alıntıdır.

-Ağustos 2013′te Türkiye’nin en büyük gösteri ve sanat merkezi ARENAMEGA İstanbul’da açıldı.

-Ekim 2013′te Makedonya’nın Üsküp’e bağlı Çayır Belediyesi Türkçe’nin resmi dil olmasına karar verdi.

-Eylül – Ekim 2013′te düzenlenen 50. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ödüllerinde; En İyi Film: Cennetten Kovulmak ve Kusursuzlar

-Türkiye’nin ilk kaya gazı kuyusu Ekim 2013′te DİYARBAKIRDA açılmıştır.

-2013 Cbşk. Kültür ve Sanat ödülleri; İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında yaptığı çalışmaları için Prof.Dr. Fuat SEZGİN’e verildi.

-2013 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı UKRAYNA’dır.

-Ekim 2013′te düzenlenen 22. Dünya Enerji Kongresi Güney Kore’nin Deagu kentinde yapılmıştır.

-Sivas’ta bulunan Keykavus Şifahanesi ANADOLU SELÇUKLU döneminde yapılmıştır.

-SAVAŞ sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse TBMM, seçimlerin 1 yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.

-RTÜK üyelerini; TBMM seçer.

-1949 yılında kurulan NATO, uluslararası siyasi, ekonomik alanlarda işbirliğini ve dayanışmayı güçlendirmek için önemli çalışmalar yapar.

-Türkiye’nin kurucusu olduğu İslam Konferansı Örgütü’nün genel sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’dur.

-BRICS ülkeleri : BREZİLYA, RUSYA, HİNDİSTAN, ÇİN, GÜNEY AFRİKA.

-Birleşmiş Milletler’de Suriye tasarısını veto eden ülkeler: RUSYA ve ÇİN.

-Eylül – Ekim 2013′te düzenlenen 50. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ödülleri; En İyi Yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)

-Kasım 2013′te geçerli olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ülkeye girişte vize vermeye başlayacak ülke KUVEYTTİR.

-2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat ödülleri; Müzik alanında merhum Ahmet KAYA’ya, Belgesel dalında Prof. Dr. Bekir KARLIĞA’ya, verildi.
 
-İstiklâl Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından "İstiklâl Marşı" olarak kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur. Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı ve 1921’de resmi marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın ilk bestesini Ali Rıfat Bey yazmıştır. Bu beste 1924’te 1930’a kadar kullanıldı; 1930’da Osman Zeki Üngör’ün batı marşları tarzındaki bestesi ile değiştirildi. Marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır.
 
canım öncelikle cok sağol emeklerin için bu kaadr seyi nasıl aklımızda tutacagız yaa bilmiyorum su ara matemetiğe agırlık verdim matematik bitince tarih ve coğrafya en son türkçe ve güncel konulara bakmayı düşünüyorum allah hepimizin yardımcısı olsun herkes emeklerinin karsılığını alır inşallah...
 
-Dışişleri Bakanı Muammer Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan istifa etti (Ogullarının yolsuzluğa karısma olayları sebebi ile)

-Vatikan'ın eski Engizisyon kurumunun devamı niteliginde olan kurum Dinsel Öğretiler Kurumu.

-Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar istifa etti. (Yolsuzluk iddialarından dolayı)
 
X