2014 KPSS güncel bilgiler

-Yapımı devam eden Yavuz Sultan Selim Köprüsü (İstanbul), tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacaktır.
 
-Başbakanın daveti üzerine bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani ...

-Suriye sivil savaşını anlatan ilk filmler arasında yer alan Border Roma Film Festivali'nde prömiyerini yaptı.
 
-Orta Asya’nın en büyük pazarı olarak bilinen Baraholka Pazarı'nda yangın çıktı.
 
Çağdaş Türk resminin en önemli isimlerinden Fahrelnissa Zeid’in (1901 - 1991) 1962 tarihli tablosu “Break of the Atom and Vegetal Life” (Atom ve Bitkisel Yaşam Arasında), Dubai’de Christie’s Müzayede Evi tarafından dün akşam düzenlenen müzayedede, 2 milyon 741 bin dolara (yaklaşık 5 milyon 450 bin TL) satıldı. - See more at: REKOR KIRDI | MGDTV - TÜRKİYE'NİN EN KOLAY OKUNAN HABER SİTESİ
 
-Expo 2020 için (Expo Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından yapılır+exposition'ın kısaltmasıdır) Adaylar; İzmir, Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Sao Paulo (Brezilya), Yekaterinburg (Rusya).

İlk Dünya Sergisi 1851'de Londra'da yapıldı.Telefon ilk kez 1876'da Philadelphia Expo'sunda, mikrofon ilk kez 1878'de Paris Expo'sunda, Fax makinesi ilk kez 1904'de Saint Louis Expo'sunda ve Tv ilk kez 1939 Expo'sunda tanıtıldı.

Expo 2010'da Şangay'da yapıldı, 2015 Expo'suna Milano (İtalya) ev sahipligi yapacak.
 
-Camilla Vallejo, 2011'de Şili'de Pinera yönetimine karşı başlayan öğrenci eylemlerinin sembol ismiydi, bazı bakanları istifaya mecbur bırakmıştı. Vallejo dünkü seçimlerde milletvekili oldu.

-Nejat Uygur'u kaybettik.
 
-İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin nükleer programını savundu ve Fransa'yı ABD'ye teslim olmak ve İsrail önünde diz çökmekle suçladı.

-Yunanistan ile aramızda kültürel kriz yaratan Ayasofya Müzesinin Cami'ye dönüştürülme mevzusu. (2013)

Ayasofya Müzesi; Bu yapı imparator Justinianos tarafından yaptırılmıstır (Romalılar). Dünyanın 8. harikası olarak söylenmektedir.
 
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Paris'te Uluslararası Enerji Ajansı Bakanlar Toplantısı'na başkanlık etti. (Türkiye tarihinde ilk).
 
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında sert tartışmalara sahne olan vize müzakerelerinde ilerleme sağlandı.
 
Asrın projesi olarak adlandırılan ve deniz altından Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Marmaray'ın ilk seferi (Üsküdar'dan Yenikapı'ya) 30 Ekim 2013 sabahı düzenlendi.

Dün Lüksemburg’la ilk kez devlet başkanları seviyesinde bir görüşme gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Gül, Büyük Dük Henri’yi ağırladı. Ayrıca Hayrünnisa Hanım da ilk defa Çankaya’daki bir basın toplantısına katıldı.
 
Son düzenleme:
Ziyaretim biraz geç oldu ama.. Hayırlı olsun güncel paylaşım topiğimiz. Ben de bir kaç paylaşımda bulunarak "merhaba" diyeyim topiğe.

"Mayıs 2013 itibari ile kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak Baa3′e yükselttiğini açıkladı. Böylece Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyesine yükseldi."

"KKTC ilk kadın başbakanı Sibel Siber oldu.(2013Haziran)"
 
-Greenpeace üyesi Gizem Akhanın Rusya'daki 61 günlük tutuklugu sona erdi. Kefaret ödendi greenpeace tarafından. (Petrol aramalarını protesto ettigi için Putin protestoculara el koymuştu, büyük olay olmuştu, ondan yazdım).
 
Arkadaşlar,
Bugün İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşmaya varıldı.

Bu anlaşma 6 ay sürecek. 6 ay boyunca İran nükleer merkezlerinin denetlenmesine müsade edecek, anlaşmadaki diğer taraflar da yaptırımları kaldıracak.
 
- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu...

-Mısır, Türkiye'nin Kahire Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti.

Türkiye’nin son dönemde Mısır’da yaşanan siyasi olaylarda aldığı tavrı protesto eden bir grup Mısırlı, geçtiğimiz günlerde Botsalı’nın Giza’daki konutu önünde gösteri düzenlemişti.

Göstericiler, “Mısır halkı Türk büyükelçisi'nin gönderilmesini istiyor” ve “Türkiye’nin, Mısır’ın içişlerine karışmasını istemiyoruz” yazılı pankartlarla eylem yapmıştı.

-İzmir’in EXPO 2020 adaylık teması “Herkes için sağlık”
 
merhaba arkadaşlar.. topiğiniz hayırlı ve yararlı olsun inşallah. bende paylaşayım bikaç güncel olay belki yararı dokunur.

Dünya mayınlarını yok etmeyi amaçlayan antlaşmanın adı
Ottawa Antlaşması' dır.
2012 Av. kültür başkentleri Guimaraes(Portekiz), Maribor (Slovenya) dır.
AB' den kendi isteği ile ayrılan bölge
Grönland' dır.
Kyoto protokolünün geçerliliği 2020 yılına kadar sürecektir.
 
2015 EXPO fuarı Milano'da düzenlenecektir.
EXPO 2020' ye resmen aday olan ilimiz İzmir'dir
2014 Dünya futbol şampiyonası Brezilya'da yapılacaktır.
2016 Avrupa futbol şampiyonası Fransa'da yapılacaktır.
2018 Dünya futbol şampiyonası Rusya'da yapılacaktır.
2022 Dünya futbol şampiyonası Katar'da yapılacaktır.
2012 Avrupa kültür başkentleri Maribor (Slovenya) ve Guimaraes (Portekiz)' dir.
2048 yılında Türkiye'de emeklilik yaşı 65 olacaktır.
 
6. Dünya Su Forumu 2012'de Fransa'nın Marsilya kentinde düzenlendi.
2012 NATO zirvesi mayıs ayında Chicago'da yapıldı.
Nabucco Boru Hattı projesine ilişkin ilk görüşmeler 2002 yılında BOTAŞ (Türkiye) ile OMV (Avusturya) arasında başlamıştır.
Arap Birliği Turizm Teşkilatı Bursa'yı 2013 Arap Turizm Başkenti ilan etti.
 
Afrika ülkelerinden Angola, İslam'ı resmi olarak yasakladı, ülkede camiler yıkılmaya baslandı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…