2011 torba yasası ve gebelik izinleri

derman

Gökkuşağı istiyorsan ;yağmura katlanmalisin.
Kayıtlı Üye
18 Ekim 2007
5.017
1.608
698
doğum yaparlarsa kullanmadıkları izinleri doğum sonrasına aktarabilirler.
Kadın memurlara; doktor raporuyla, hamileliğin yirmidördüncü haftasından önce ve hamileliğin yirmidördüncü haftasından sonra ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası verielemez.
Çoğul gebelik durumlarında ise doğum öncesi 8 haftalık süre 10 haftaya çıkarılır. Yani çoğul gebeliklerde gebelik izni doğumdan öncesi için 8+2 doğumdan sonrası için 8 hafta olacak şekilde 18 hafta olarak kullanılabilir. Ancak gebelikte anne adayının sağlık durumu iyiyse anne adayı doğuma 3 hafta kalaya kadar doktor izniyle işinde çalışabilir.
Doğum yapan memura verilen doğum sonrası annelik izniniz bittikten sonra, eşi doğum yapan memura bebeğin doğum tarihinden itibaren geçerli olabilecek 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.
Kadın işçilere doğum süresince iş hakkı saklı kalır.
Yasada kadın işçilere doğum süresince ücret ödenip ödenmeyeceğine dair net bir açıklık yoktur ama şu anda ücret ödememe yönündeki karar esastır. Tabi bu durum iş sözleşmesinde belirtilmişse iş sözleşmesinde belirtilen kural geçerlidir.
Bazı şartları taşıyan anne adaylarına SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.
Kanun da ayrıca doğum izninin izin bakımından çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiştir. Fakat şöyle bir istisnai durum vardır; annenin isteği halinde alınan 6 aylık ek ücretsiz izin süresinin yıllık ücretsiz izne hak kazanma bakımından , hizmet süresine dahil edilmez.
İşçilerin hamile olması işçiye veya işverene sözleşme feshi hakkı tanımaz.. Ancak işçiye tanınan sürenin aşılması durumunda fesih hakkı doğar…
Anneye tanınan süt izni: Doğum yapmış kadınların bebeklerini emzirebilmelerin için zamana ve bebeğinde annenin sevgisine ve sütüne ihtiyacı vardır. Emzirme izni ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci 6 ay için günde 1,5 saattir. Memurun süt iznini kullanacağı saat aralığının yanı sıra günde kaç kez kullanacağını tercih hakkı olacak Bu sürenin hangi saatlerde kaç aralığa bölüneceği annenin belirleme hakkı vardır.
Babaya doğumda 10 günlük doğum izni verilebilir.
 
özel sektörde yararlanabiliyor hemen hemen hepsinde
 
ben doğum ıznım bıtınce 3 ay daha ucretsız ızın almak ıstıyorum acaba alabılırmıyım bu 6 aydan az olmama şartı varmı acaba
 
ben doğum ıznım bıtınce 3 ay daha ucretsız ızın almak ıstıyorum acaba alabılırmıyım bu 6 aydan az olmama şartı varmı acaba

öyle birşey yok. doğumdan sonra 2 yıl sana ücretsiz izin hakkı veriliyor istersen bunu 15 gün kullanırsın istersen 2 sene.Ücretli doğum iznin bittikten sonra(8+8 Hafta) 3 ay da ücretsiz izin alabilirsin.
 
peki arkadaşlar, benm dogumdan oncek 8 haftalık iznimin 5 haftası yaz tatiline geliyor. Ben bu 5 haftayı dogumdan
sonraya atabiliyor muyum yoksa o 5 hafta yanıyor mu? bununla ilgili bir yerde yazı bulamadım. teşekkürler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…