1. atak döneminde bebis anneye daha düskün olur. Annenin kokusuna, yakinligina, sesine daha cok ihtiyaci var. Bunlar bebise güven verir onu sakinlestirir. Daha cok emmek isteyisi cok normal.
2. atak döneminde bebis kokuyu, tadlari, sesleri algilamaya baslar. Bu eski dünyasi ile yeni dünyasi arasindaki gecisi büyük bir saskinlikla yasar. Annenin kucagina ihtiyaci vardir. anne kucagina geri gitmek ister. Bu dönem bir kac gün ile 2 hafta arasinda sürebilir. Bebis bu dönem icinde daha az emebilir, yabancilar, sIk sIk kucak ister, uykusu azalabilir.
3. atak döneminde bebisin dünyasi yine yeniliklerle doluyor. Yeni beceriler kazaniyor. Kendini güvende hissetmesi icin anne kucagini istiyor.
4. atak döneminde bebisinizin yeni beceriler kazandigini gözlemliyebilirsiniz, yeni yeni seyler ögrenip deniyecektir. Bu dönem diger dönemlerden biraz uzun sürebilir. Daha sIk agliyabilir, cok neseliyken durup dururken birden nesesi kaybolup hic olmadik seylere sinirlenebilir. Yakinlik ister, yakinligin bitmemesini ister. Yemesi, emmesi, uykusu etkilenir.
5. atak döneminde bebis bir kac hafta öncedende biraz zor bir döneme girebilir. 1-5 hafta arasi sürebilir bu dönem. Yabanciliyabilir. Anneden baskasini istemeyebilir. Cok aglayip , bagirabilir. Eskisi kadar ses cikarmaz, agulamaz. Altinin degistirilmesini istemeyebilir. daha az hareket eder.
6. atak döneminde bir an mutluluktan aninda sinirlenmeye veya tam tersine dönebilir. SIk sIk agliyabilir. Yanliz kalmak istemez, sürekli mesgul edilmek ister. Annenin yanindan ayrilmasina tehamülü yoktur. Sinir ataklari yasiyabilir. sakinlestirmesi güc olan.
7. atak döneminde asiri derecede sakin veya asiri derecede sinirli olabilir. SIk sIk degisebilir ruh hali. Anneyi kiskanabilir, anneden ayrilmak istemez. Kendi basina birseyler yapmak ister. Denemesine izin verilmeli.
8. atak döneminde tadlari, kokulari, sesleri farkli algilamaya baslar, bu bazen korkmasina sevep olabilir o zaman kendine en yakin hissettigi kendini en güvende hissettigi yere gitmek ister sürekli: annesinin kucagi! Geceleri kabus görüp agliyabilir. Bu dönemin sonuna dogru yeni beceriler kazanmis olacak yine bebisiniz.
Bebislerimizin bu dönemlerde sizin anlayisiniza, sevginize ve sabriniza daha da cok ihtiyaci var... Siz sakin kalip, cocugunuza güvencede oldugu hissini verin... Bazen elbette bu zor dönemlerin atlatilmasi iple cekilir... Ama unutmayin, bebislerimiz cooook cabuk büyüyor... O yüzden hem tatli hemde aci anlarin daima kiymetini bilelim... Büyüyüp evden gittiklerinde eminim uykusuz geceleri, nöbet tuttugumuz saatleri, aglamalarin kulak agritacak boyutta olmasi ni bile özliyecegiz...
Miskokulunuzu bu zor dönemlerde daha cok teninize, yakinliginiza, sesinizi ariyacak... Bir cok anne tanidim su ana kadar... "offff, kucagimdan inmiyor, indigi gibi agliyor, beni cok yoruyor, annem yakin olsada bir kac saat kurtulsam, dinlensem" gibi sözler sarf eden... Ama bebisinizin o anda en cok ihtiyac duydugu sey sizin sefkatli kucaginiz ve kokunuz.... Ona bu onun icin yabanci, yeniliklerle dolu gelisim dönemlerini daha kolay atlatmasi icin onu anlamaya calisin ve mutlaka bu kitabi okuyun...
Uykusuz geceler gecirseniz bile... Bunu kimin icin yaptiginizi unutmayin... Meleklerinizle gecirdiginiz her anin özel ve güzel oldugunu, degisilmez ve tekar yasanamaz oldugunu unutmayin...
Saglicakla ve sevgiyle kalin