2010 kpss de kopya iddiaları ayyuka çıktı

ÖSYM Başkanı'ndan FLAŞ AÇIKLAMA

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili açıklama yaptı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, günlerdir kamuoyunu meşgul eden KPSS'ye yönelik iddialarla ilgili, ellerindeki adaylarla ilgili tüm verileri incelediklerini ancak bir sonuca varamadıklarını, bundan sonra olayı savcılığın aydınlatacağını bildirdi.

Yüksek puan alan adayların soru ve cevap kağıtlarını bizzat kendisi de inceleyen Yarımağan, 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'na ilişkin iddialarla ilgili olarak Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayarak, açıklamalarda bulundu.

İddialarla ilgili geçen hafta başlatılan araştırmalardan bir sonuç elde edilip edilmediği sorusu üzerine Yarımağan, ÖSYM olarak soruşturma yapma yetkilerinin bulunmadığını, araştırma yaptıklarını ifade etti.

Bu çerçevede inceleme ve araştırma yaptıklarını belirten Yarımağan, KPSS'nin oturumlarından biri olan Eğitim Bilimleri Sınavında 350 kişi 120 sorunun tamamını yaptığını,, 3 bin 200 kişinin 100 ve üstünde soruyu doğru yanıtladığını ifade ederek, bu 3 bin 200 kişiyi incelediklerini bildirdi.

Yarımağan, şöyle konuştu:

''Bu adayların ortak yanlarını araştırdık. Hiçbir ortak yanları yok. Her üniversiteden mezun var. Tabii bazı üniversitelerden mezun olanlar biraz daha çok, neden, çünkü oradaki eğitim fakülteleri daha kalabalık olduğu için. Örneğin Gazi Üniversitesi'nden, ErzurumAtatürkÜniversitesinden, Marmara Üniversitesinden çok. Ama Boğaziçi'nden de var, Hacettepe'den de var, Abant İzzet Baysal'dan da var. Her üniversiteden, her alandan var. Matematikçisi de Fizikçisi de var, Kimyacısı da Okul Öncesi Öğretmenliği, İlköğretim Öğretmenliği okuyan da var. Yani öğretmenlikle ilgili alanlardan da var, öğretmenlik dışındaki alanlardan mezun olanlar da var.

Bu adaylar sınava nerede girmişler? En çok Ankara'da giren var. Sonra İstanbul'dan, İzmir'den var. 81 ilin 81'inde de var. Bu 350 kişi içinde de 3 bin 200 kişi içinde de. Bizdeki bilgileri açısından bu kişilerin ortak bir yanı yok. Tekrarlıyorum, bizdeki bilgileri açısından ortak yanları yok. Biz bütün bilgilerine sahip değiliz bu kişilerin.''

Bu adayların hangi tür bilgilerine sahip oldukları sorusunu Yarımağan, ''Hangi üniversiteden, hangi alandan mezunlar, kaç yılında mezun olmuşlar, hangi sınava nerede girmişler ve bazı sınavlardaki başarıları var. Bu bilgileri var ama örneğin bizde bu adayların üniversitedeki başarıları yok. Bu adaylar üniversitede başarılı mı değil mi, bu adaylar dershaneye gidiyor mu, gitmiyor mu, gidiyorsa hangi dershaneye gidiyor gibi bilgiler ile diğer bilgileri yok. Biz o bilgileri inceleme imkanına sahip değiliz'' dedi.

Bu adayların cevap kağıtları ile soru kitaplarını incelediklerini ifade eden Yarımağan, masasının üzerinde kendisinin de incelediği soru kitapları ile cevap kağıtlarını gösterdi.

''BİZİM BURADA DEĞİŞİKLİK OLMAMIŞ, EMİNİM''

Soru kitapları ile cevap kağıtlarının, sınav tamamlandıktan sonra ÖSYM'ye geldiğinde poşetler açılır açılmaz skeynırlardan geçirilip görüntülerin bilgisayara kaydedildiğini, bunun da bu yıl ilk kez yapıldığını vurgulayan Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizim burada cevap kağıtları üzerinde bir manipülasyon yapılsa veya bilgisayarkağıtlarında birşey yapılsa bu görüntülerden biz anlayabiliyoruz. Yani bu kağıt bize böyle geldi, bunları inceledik. Bilgisayardaki kayıtlarla ilk görüntüler birebir uyuyor. Yani bizim burada bir değişiklik olmamış, değerlendirme doğru yapılmış. Emin olarak söyleyebileceğim birkaç şeyden biri bu.

Ondan sonra soru kitaplarını inceledik. Gerçi soru kitaplarını incelememiz bize kesin bir bilgi vermez ama bir kanaat verir. Sizin de gördüğünüz gibi adayların soru kitaplarının üzerinde çalıştıkları görülüyor. Cevap kağıtlarındaki işaretlerle soru kitabındaki işaretler birebir aynı. Soru kitaplarının üzerinde hesaplar yapılmış, altları çizilmiş...

Adayların hepsi bir kere kesin işaretlemiş. Bir kısmı soru kitabı üzerinde az çalışmış, bir kısmı çok çalışmış. Bir kısmı hesap yapmış. Ben buradan şu sonuca varıyorum: Bu kişilere hazır cevap gelmiş olma ihtimali yok. Benim yapabileceklerim de burada bitiyor.''

''HERŞEYİ USULÜNE UYGUN YAPTIK''

Eğitim Bilimleri sınavında 350 kişinin 120 sorunun tümünü doğru yanıtladığını yineleyen Yarımağan, şunları kaydetti:

''Aslında bana sorarsanız, sağlıklı bir testte bu anormal değil. Nitekim bizim bütün testlerimizde tüm soruları cevaplayan adaylar birkaç bin bile çıkabilir. Çıkmasını da isteriz biz çıkmazsa test kötüdür. Ama Eğitim Bilimleri testinde bundan önceki yıllarda galiba bir yıl çıkmış bir-iki kişi, soruların tümünü yanıtlayan pek çıkmıyormuş. Düşündürücü olan bu ama normali de sanki bu seneki gibi.

Dolayısıyla bizim verilerimizden bir sonuç elde etmemiz mümkün değil. Bizim verilerimiz burada bir usulsüzlük, bir kopya, soruların sızması biçiminde bir olayın olduğuna ilişkin bir veri içermiyor, bir bulgu yok.

Herşey usulüne uygun olarak yapıldı, sorular hazırlandı. Matbaada çok sıkı güvenlik önlemleri altında sorular basıldı. Matbaanın binası soruların basıldığı dönemde jandarmanın 24 saat kontrolü altındaydı. Matbaada elektronik karartma yapıldı. Sınav evrakı her yıl olduğu gibi kapalı kamyonlarla polis nezaretinde sınav merkezlerine sevkedildi. Oralarda kapalı odalarda muhafaza edildi. Ankara'dan gönderdiğimiz öğretim üyeleri 24 saat başında beklediler. Biz bütün sınavlarda yaptığımız önlemleri bu sınavda da yaptık ve hiçbir olumsuz durum bize aksetmedi, şurada şöyle oldu, böyle oldu diye. Elimizdeki verileri incelediğimizde bir sonuca varamıyoruz.

Peki sonuç nedir? Ya hiçbir şey olmamıştır ki bu bence ciddi bir olasılık veya birşey olmuşsa, bir sızma olmuşsa nereden olduğunu ancak savcılık bulabilir. Yani bunu adaylarla konuşarak, ancak savcılık bulabilir kanaatindeyiz.''

''Eğitim Bilimleri Sınavında tüm soruları doğru yanıtlayan karı-kocanın sınav kağıtlarının incelenmesinden nasıl bir sonuç çıktığı'' sorusu üzerine Yarımağan, şöyle konuştu:

''Sınavda aynı soyadlı kişiler var. Örneğin birisi 116, birisi 100 almış. Bunlar geçen sene de 97 almış. İkisi de gayet normal görünüyor.

Tam alanları da araştırdık. Bu 3 bin 200 kişiden yaklaşık üçte biri geçen sene ya sınava girmemiş ya da Eğitim Bilimleri sınavına girmemiş. Ama üçte ikisi geçen sene KPSS'ye girmişler. Bunların içinde çoğunun geçen seneki başarıları yüksek ama çok düşük olan birkaç kişi de var. Mesela geçen seneki başarılarını üçe katlayan kişiler de var.''

''MOTİVE ETMEK İÇİN YAZI YAZMIŞLAR''

Geçen yıl başarısı çok düşük olup da bu yıl başarısını üçe katlayanların nasıl açıklanacağının sorulması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Ben herşeyin olabileceğini düşünüyorum, aksi ispat edilmedikçe. Ben soru kitaplarını okuduğumda gözlerimi yaşartan ifadeler de oldu. Bu çocukların içinde sınav sırasında kendi kendini motive edenler var. Mesela 'ha gayret' diye yazmış, 'ah bir öğretmen olsam' yazmış. Belli ki yanıp tutuşuyor. Böyle bir aday bu heyecanla yıl boyu çalıştıysa başarılı da olur.

3 bin 200 kişinin 3 bin 200'ü de geçen sene çok başarısız olsa, bu sene başarılı olsalar tamam ama bunların içinde çok başarılı olanlar da var ama dediğim gibi geçen sene çok başarısız olanlar da var. Mesela geçen sene 5,5 almış bu sene 110 almış. Böyle adaylar da var ama böyle aday 3 kişi. O adayların soru kitaplarını incelediğimde soru kitaplarında bir anormallik göremiyorum. Yani benim buradan bir sonuca varmam mümkün değil. Şimdi bu beni aldatmak için mi bunu yapmış.

Ben şu kanaate vardım, bu adaylara, eğer bir olay olmuşsa hazır cevap gelmemiş. Ondan eminim. Yani telefonla sınav sırasında şu sorunun doğru cevabı şudur diye cevap gelmemiş. Soruları salonda kendileri çözmüşler. Eğer bir olay olmuşsa bu olay sınavdan önce bu kişilere soruların bir şekilde ulaşmış olması olabilir.

Yani sınavdan önce bir gün önce bu kişilere ulaşmışsa da ben şunu düşünüyorum: Eğer bir şekilde 300-500 kişiye sorular bir türlü servis edilmiş olsaydı, ben yüzde yüz eminim şimdiye kadar bunun kokusu çıkardı, birkaç kişi bize ihbarda bulunurdu. Çünkü Polis Meslek Yüksekokulu sınavında bunu gördük. Çok daha küçük bir sınavda adaylar bizzat bize ulaşıp söylediler, 'şöyle şöyle oldu' diye. Sonunda olay bence olay savcıya düşüyor, organize suçlara, polise düşüyor. Bir olay olmuşsa ortaya çıkaracaklar.''

Yarımağan, ÖSYM'deki araştırmanın tamamlanıp tamamlanmadığı konusunda da şunları söyledi:

''Biz araştırmaya devam etsek bile bizdeki verilerden bir sonuç çıkmıyor. Şu olsaydı mesela 470 kişinin soru kitabı tertemiz olsaydı diyecektim ki 'bu çocuklara sorular bir yerden gelmiş' veya 'soru kitaplarındaki cevaplarla cevap kağıtlarındaki cevaplar birbirinden farklı, bunlar burada değiştirilmiş' gibi şeyler söyleyebilirdim. Veya bu adayların hepsi X şehrinde sınava girmiş veya X üniversitesi mezunu o zaman orada olayı araştırın derim. Ama 81 ilin 81'inde de var. 150 üniversitenin neredeyse hepsinde de var. Her üniversiteden, her şehirden biyoloğu da var, kimyacısı da var, Türk Dili ve Edebiyatı'ndan da var, meslek lisesinden matbaa öğretmenliği mezunu da var, yani adayların ortak yanları yok.''

''Belli grupların, bazı dershaneler olaya karıştığı yönündeki'' iddiaların anımsatılması üzerine Yarımağan, ''Varsa öyle birşey, soru sızdıysa, nasıl sızdı, kimden sızdı bunu güvenlik güçleri, savcı ortaya çıkarsın. Eğer yoksa onu da ortaya çıkarsın ve bu kurumu haksız yere yıpratmaya çalışmasınlar'' dedi.

SONUÇ: SIFIR......:umursamaz::umursamaz:

KPSS için bir vahim iddia daha..

Vatan gazetesinin haberi

2010 KPSS’den Eğitim Bilimleri bölümünde 120 tam net yapan adayların çoğu dershane veya özel okul öğretmeni çıktı. Bu sonuç skandal bir iddiaya neden oldu. Buna göre ihtiyaç fazlası öğretmenlerin sınav sonuçları ÖSYM’de değerlendirilirken netleri yükseltildi.

2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) üzerindeki şaibeler bitmek bilmiyor. Sınavda Eğitim Bilimleri bölümünden 120 tam net yapan 350 kişinin birçoğu dershane veya özel okul öğretmeni çıktı. Ortaya çıkan sonuç, skandal bir iddiaya neden oldu. Buna göre bazı özel dershane ve okullarda çalışan ihtiyaç fazlası öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’na geçmeleri için, sınavın değerlendirme sahfasında optik okuyucular ile oynanarak bu kişilerin netleri yükseltildi.

VATAN, şu ana kadar 120 net yapan üçü çift olan 7 kişiye ulaştı. Bu kişiler; Kayseri Özel Yelkenoğlu Lisesi Müdür Yardımcısı Bahadır Yolaçan ve tarih öğretmeni eşi Reyhan Yolaçan, Sakarya Anafen Dershanesi’nden Matematik Öğretmeni Levent Çelebi ve felsefe öğretmeni eşi Seher Çelebi, Diyarbakır’dan Matematik öğretmeni İdris Çiftçi ve eşi Nil İlköğretim Okulu İngilizce Öğretmeni Ayşegül Çiftçi ve Kahramanmaraş Birey Dershanesi’nden İngilizce öğretmeni İlhan Güler. Hepsi de özel dershanelerde veya okullarda öğretmen olarak çalışıyor. Kendilerini ilk aradığımızda sorularımızı yanıtlamaktan çekindiler. Ancak ısrarımız üzerine sorularımıza yanıtladılar.

VATAN, sınavda 120 net yapan çiftlerden Çelebi’lere ulaştı. Sakarya’da Anafen dershanesinde matematik öğretmeni olan Levent Çelebi ve yine aynı dershane de felsefe grubu öğretmeni olan eşi Seher Çelebi de sınavın Eğitim Bilimleri bölümünden 120 net yaparak tam puan aldılar. Oysa Levent Çelebi 2009 yılında girdiği KPSS’de aynı bölümden 35 yalnış yaparak sınavda toplam 80 puan almıştı. Eşi Seher Çelebi ise geçen yıl Eğitim Bilimlerini boş bırakarak sınavda toplam 70 puan almıştı. Bu yıl ise Eğitim Bilimleri bölümünden 120 net yapan Levent Çelebi 99.4 ve eşi Seher Çelebi ise 97.5 puan aldı.

1500 lira harcadım

Sınavda kopya çekmediğini söyleyen Levent Çelebi, kopya çektikleri idialarını yalanlayarak şunları söyledi, “Söylentiler asılsız. Ben ve eşim 5 ayrı kaynaktan KPSS’ye hazırlandık. İzin günüm de bile ders çalıştık. 1500 TL para harcadım çalışma kitaplarına. Şimdi de çıkmış kopya çektiğimizi iddia ediyorlar. İddialar tamamen asılsız. Hakkımızda çıkan söylentilerle ilgili, bu söylentileri yayan internet sitelerine dava açacağım.” Öte yandan Eğitim Bilimleri testinde 120 net yapan diğer adaylar da dikkat çekti. Diyarbakır’dan matematik öğretmeni İdris Çiftçi eşi İngilizce öğretmeni Ayşegül Çiftçi ile beraber bu kişiler arasında yer aldı. Ayşegül Çiftçi Diyarbakır’da 3 yıl önce küçük kız öğrencilerin türbanla okula gitmesiyle tartışma yaratan Nil İlköğretim Okulu’nda çalışıyor.

Savcılık soruşturuyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS’de “kopya çekildiği ve soruların çalındığı” iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili olarak soruşturma başlatırken Türk-Eğitim Sen de, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “KPSS’nin iptali konuşulurken 30 bin öğretmenin atamasını nasıl yaparsınız? Sınavda evli 10 çiftin 120 net yaptığı ortaya çıktı. Uzmanların bile doğruluğu konusunda hemfikir olmadığı soruların bulunduğu bir sınavda 120’de 120 yapmak tesadüfle açıklanamaz” dedi.

“Dava açacağız”

KPSS’de tam puan alan iki memur adayıyla da görüştük işte açıklamaları:

İdris Çiftçi, “Şu an çalışmıyorum. Öğretmenliğe başlayalı 4 yıl oldu. Matematik öğretmeniyim. Eşim Ayşegül Çiftçi ise ingilizce öğretmeni ve 3 yıldır öğretmenlik yapıyor. Eşim Özel Nil İlköğretim Okulu’nda görev yapıyor. KPSS sınavına girdiğimiz doğru. Sıradan bir puan aldık neden böyle bir sıkıntı oluştuğunu analayamadık. Sınavda kopya çekildiği doğru olabilir fakat bütün eşler kopya çekti diye bir genelleme yapılması çok yalnış. İnternet sitelerinde adımızın dolaşması hiç hoş değil. Mahkemeye başvurmayı düşünüyorum.”

İlhan Güler / Birey Dershanesi

“KPSS de yüksek puan elde ettim. Bu doğrudur. Fakat kopya gibi asılsız iddalar beni çok üzüyor. Böyle birşeyin olması imkansız. Şu anda Kahramanmaraş’ta bir dersanede ingilizce öğretmenliği yapmaktayım.“

Çelebi çiftinin 2009 sınavı başarısız

Seher (üstte) ve Levent Çelebi çifti 2009 yılında da KPSS sınavına girdiklerini söylüyor. Ancak o sınavda tam puan almak mümkün olmamış. Levent Çelebi’nin tam 35 yanlışı çıkmış.

alıntı

yarımağan kitapçıklar karalı diyo.

hay Allah'ım ya bi insan eğitim sorusuna karalasa karalasa ne kadar karalayabilir,paragraf sonuçta.

karakalem mi çalışacak.

hayretsin yarımağan.

yarımağan kitapçıklar karalı diyo.

hay Allah'ım ya bi insan eğitim sorusuna karalasa karalasa ne kadar karalayabilir,paragraf sonuçta.

karakalem mi çalışacak.

hayretsin yarımağan.

Ayy çok güldüm yaa,hiç gülceğim yoktu...kaydirigubbakcemile3

Bakarsın yakında kara kalem çalışması yaptım diyerek kendini savunan da çıkar...

Ayy çok güldüm yaa,hiç gülceğim yoktu...kaydirigubbakcemile3

Bakarsın yakında kara kalem çalışması yaptım diyerek kendini savunan da çıkar...

gerçi cevaplar hazır olunca karakalem çalışmaya vakit de kalmıştır

yarımağan yaktın herkesi.

beddua etmeyi sevmiyorum ama hayatımda etmediğim kadar beddua ettim bunlara. bunlar olmasa çok rahat atanıyordum sözleşmeli alımda. şimdi mümkün değil. hem puanları düşürüp geçen yılın puanlarını önümüze geçirdiler hem de 250 hırsız önüme geçti branşımda. o maaşlarını yiyemezler inşallah, borçla harçla, dermansız dertle uğraşırlar inşallah.

Arkadaşım beddua etme yinede,varsa bir hak yeme mücadeleni yap ama beddua etme..allaha havale et.

tabi ya bi Allahın zekisi sizdiniz klava:biz dershanelere dökmedik o kadar parayı
emek vermedik sabahın 9'undan gecenin 10'larına kadar
öyle ya siz çok zekisiniz biz de çok saf,salak
Allah kimsenin hakkını kimsede bırakmaz,bu dünyanın üstü varsa bi de altı var,orda görüşmek üzere...

arkadaşlar hakkımızı aramayı bırakmayalım.hem dualarla hem maillerle.ben hergün bütün haber kanallarına vede aklıma gelen her yere mail atıyorum inşallah iyi sonuçlar alırız

arkadaşlar sınavın açıkladığı gün ösym nin sitesinde açık bulup hackleyen ve aldığı bilgileri belgeleriyle savcılığa bildireniki kişi varmış kod adları falan da yazıyor bugün vatan gazetesinde ve bir çok yerde yayınlanacakmış, inşallah doğrudur bende face deki grupta gördüm

Geçen sene sıfır, bu yıl tam puan!

ÖSYM Başkanı’nın “kopya bulgusu yok” açıklamasına rağmen, KPSS’yle ilgili kafalardaki sorular halen yanıt bulamadı.
Güncelleme:25 Ağustos 2010 10:42
Bir önceki sınavda başarısız olan adayların bu yıl tüm soruları bilmesi kopya çekildiği iddalarını güçlendiriyor.

Gazeteci Abbas Güçlü’nün haberine göre, kopya çekildiği iddia edilen KPSS’de 120 sorunun tamamını da doğru yapan adayları örnek göstererek ortaya bazı sorular arttı.

Tam puan alan adaylardan L.Ç., 2009’daki sınavda 84 doğru, 35 yanlış yaptı.

Bu yılki sınavda kocası gibi tüm soruları bilen S.Ç. de geçen yılki sınavda sıfır puan çekmişti. Geçen bir yılda, S.Ç. evlenmişti.

Bu yılki sınavda Eğitim Bilimleri’nde 118 doğru, 0 (sıfır) yanlış yapan M.S.G. ise geçen yıl 54 doğru, 62 yanlış yapmıştı.

Gazetede şu sorulara yer verildi:

Önceki yıllarda Eğitim Bilimleri testinde bir tane bile soruların tümünü yapan aday çıkmazken bu yıl 350 aday bunu nasıl başardı?

ÖSYM sorular kolaydı diyor, ama kendi açıkladığı Türkiye ortalamaları bunun tam aksini söylüyor. Türkiye ortalaması geçen yıl 59, bu yıl da 61. Yani zorluk derecesinde değişen bir şey yokken bu şampiyonlar nereden çıktı?

Geçen yıllarda sınava girip, iki, üç yıl 50, 60 sınırını aşamayan ve soruların yarısını ya da üçte birini yanlış yapan adaylar, bu yıl soruların tümünü nasıl doğru cevapladı?

KPSS’de 4 sorunun hatalı ve yanlış olduğunu ÖSYM kendisi açıkladı. Ama iptal etmedi. Tam aksine söz konusu soruları öyle ya da böyle cevaplayanların bu seçeneklerini doğru kabul edip, bu soru hatalı diye boş bırakanları adeta cezalandırdı. Niye?

İptal edilen sorular bile full çekenler tarafından ÖSYM’nin cevap anahtarına göre nasıl ve niye öyle cevaplandırıldı?

Eğitim Bilimleri soruları arasında 10 tane eğitim profesörünün bir araya geldiğinde kesin doğru bu diyemeyeceği tartışmalı sorular varken, 350 aday hiç tereddüt yaşamadan bu soruları, cevap anahtarına göre nasıl doğru bildi?

Aynı evden, aynı dershaneden çifter çifter şampiyonların çıkması ne kadar sık rastlanan bir durum?

Bekârken 60 neti aşamayan öğretmenler, evlendikten sonra, üstelik eşi ile birlikte nasıl tüm soruları doğru cevaplar noktaya geldiler?

ÖSYM, bu kadar enteresanlığa rağmen, en başından beri neden “kesinlikle kopya söz konusu değildir” açıklaması yapıyor? Ve hâlâ bu konuda neden ısrarcı?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, her ne kadar kopya çekildiğine dair kanıt bulunamadığını açıklasa da, devam eden soruşturmalar sonunda soruların çalınması ya da kopya çekildiği tespit edilirse sınavın tekrar edilebileceği belirtiliyor.

30 bin öğretmen beklemeye alındı

ÖSYM, "Şaibe yok" dese de iddiaların yankıları pek sakin olmadı! KPSS'deki soruların çalındığı tartışmaları ÖSYM'nin bağlı olduğu YÖK'ü harekete geçirdi.
Güncelleme:25 Ağustos 2010 10:57
ÖSYM, "Şaibe yok" dese de iddiaların yankıları pek sakin olmadı! KPSS'deki soruların çalındığı tartışmaları ÖSYM'nin bağlı olduğu YÖK'ü harekete geçirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, KPSS'de çok kapsamlı araştırma başlattıklarını, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Emniyet, İstihbarat birimleri ve uzmanların devreye girdiğini söyledi.

Özcan "En küçük bir ihmal görmemiz durumunda sınavı iptal ederiz" açıklamasını yaptı. Sınav sonuçları ile bir yere yerleşenlerin sınavın iptal edilmesiyle görevlerinden alınacaklarını söyleyen Özcan, ataması yapılan 30 bin öğretmenin de göreve başlama süresinin ay sonuna ertelendiğini açıkladı.

Hadi hayırlısı,iptal edilmesi doğru olur mu bilemiyorum,gerçekten çalışıp hakettiği puanı

alanlar da arada kaynayabilir ama bizim de o kadar eksik puanlarımız var,nasıl olacak ki?bilmiyorumkismile

hem bi de sınav yenilenirse ne zaman yapılacak,biz hangi arada çalışacağız? :bbo:
off çok

karışık işler yaa,hayret bişey,kopyacılar da hakkettiğini bulacak ama...
lmaz:

Vatan gazetesine konuşan KPSS'de kopya skandalı iddialarını ortaya çıkaran hacker, "Tüm adayların sonuçları önüm-deydi. 1200 kişi 98 ve üstü puan almış. Bu kişiler önceki sınavda 40 puanı bile aşamamıştı" dedi.

Habere göre, ÖSYM'nin veri tabanına ulaşıp, adaylarla ilgili sonuçlardaki çarpıklıkları internette paylaşan ismini vermek istemeyen 'Kopya Skandalı' ve 'Leonardo' kod isimli iki kişi, önceki gün ulaştıkları tüm belgeleri savcılığa ulaştırdı. Bu kişilerden Kopya Skandalı, şunları söyledi:

"Sonuçların açıklandığı gece ÖSYM'nin sitesine girdim. Sitede aday işlemleri sistemi olan ais.osym. gov.tr bölümünde aspx.net açığı olduğunu gördüm ve hackledim. Bu bir tür form açığıdır. Sisteme girdim ve tüm adayların sonucu önümdeydi. İlk 2600 TC kimlik numarasına baktım. 350 kişi eğitim bilimlerinden tam net yapmıştı onu fark ettim. Artı 2600 kişi 95 ve üstü puan almış. 1200 kişi de 98 ve üzeri puan almış. Bu 1200 kişi önceki sınavda 40 puanı aşamamış bunu görünce şok oldum. Hemen araştırmaya başladım. Eğitim bilimlerini eksiksiz yapan 350 kişinin isimlerini araştırdım. 228'i özel dershanelerde ve okullarda çalışan öğretmenler çıktı.

"Eğitim Bilimleri testi, optik form tarayıcıya girmeden hesaplandı"
Ayrıca toplam 10 çift çıktı. Günlerce uğraştım. Diğer kişilerin facebook profillerine de baktım. 120 tam net yapan 22 nişanlı çift buldum. 95 ve üzeri alan 2600 kişi incelensin. Bence tam net yapanların optik formlarıyla bile oynanmadı. Eğitim Bilimleri testi, o optik form tarayıcıya girmeden hesaplandı. Bu işi Ankara'da yaşayan Leonardo dediğimiz bir arkadaşımla yaptım. Savcılığa gittik. Belgeleri verdik. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunup, elimdeki 2600 TC kimlik numarasını ve tam puan alan 350 kişiden 228 kişinin dershane ve özel okullarda öğretmen olduğunu kanıtlayan araştırma sonuçlarımı ilettim. Başsavcı ilgileneceğini söyledi. Bizler için ise herhangi bir soruşturma açılmadı.

YÖK, KPSS için ‘Kopya olabilir’ dedi.

YÖK Denetleme Kurulu’nda KPSS’de soruların çalınmış olabileceği iddialarıyla ilgili olarak 'Sorular sızdırılmış olabilir' kanaati ağır bastı.
Güncelleme:26 Ağustos 2010 09:55
YÖK Denetleme Kurumu, devlette işe girmek isteyen yüz binlerce kişinin kaderini yakından ilgilendiren sınavla ilgili ilk denetlemesinde, “Sorular sızdırılmış olabilir” kanaatine vardı.

Ancak bu sonuç kesin değil ve incelemenin derinleştirilmesi gerekiyor. YÖK Denetleme Kurulu şimdi illerdeki ÖSYM yetkilileriyle görüşmeler yapacak.

Denetleme Kurulu, kanaatini bugün yapılacak YÖK Genel Kurulu’na da sunacak. Ankara Cumhuriyet Savcılığı da konuyu derinlemesine inceliyor. Araştırma için sınavda yüksek puan alanların da YÖK’e davet edilmesi bekleniyor.

Radikal gazetesinin haberine göre Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Şadan Sakınan, savcılığa iletilen suç duyurularına ilişkin dilekçeler üzerinden çalışmaya başladı.

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak başkanlığında soru kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını inceleyen kurul üyelerinin ilk kanaati, ‘Sorular sızdırılmış olabilir’ yönünde. ‘Soruların sızdırıldığı’ görüşünün ağır basması nedeniyle, araştırmanın derinleştirilmesine karar verilirken, bu kapsamda illerdeki ÖSYM yetkilileriyle de görüşmeler yapılması planlanıyor.

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak’ın Genel Kurul toplantısına çağrılacağı ve görüşlerine başvurulacağı aktarılıyor. İddialarda adı geçen yüksek puanlı adayların da YÖK’e davet edileceği öğrenildi.

‘GELMEZLERSE YAPACAK BİR ŞEY YOK’

YÖK’ün KPSS adaylarını yasal olarak çağırma yetkisi bulunmadığını belirten yetkililer, “Biz davet edeceğiz, gelirlerse iddiaları kendilerine iletip görüşlerini alacağız. Gelmeme hakları da var. O zaman elimizden bir şey gelmez” açıklamasında bulundu.

ÖSYM kaynakları da “Konuyu araştıranlar, ‘Sınav öncesinde hiçbir sızdırma yapılmamıştır’ diyemiyor” görüşünü paylaştı. YÖK Denetleme Kurulu ÖSYM personelinin ifadesini alacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın ise görüşüne başvurulacağı öğrenildi.

YÖK yetkilileri, “Sorular sızdırıldıysa, sızdıranlar hakkında her türlü yasal işlem yapılacak. Ancak biriki kişi yüzünden kurumun güvenilirliliğinin zedelenmesi çok üzücü. Çünkü ÖSYM çok önemli, güvenilir olması gereken bir kurum. ÖSYM, tüm devlet kurumlarına, üniversitelere girişlerde önemli bir role sahip. Bu kuruma ‘güvensizlik’ tüm toplumda bir kaos yaratır” görüşünü dile getirdi.

BİR YILDA İNANILMAZ İLERLEME

KPSS’de soruların sızdırıldığı iddia edilirken dikkat çekilen noktalardan biri de bu yıl Eğitim Bilimleri Testi’nde tüm soruları doğru yanıtlayan bazı adayların önceki yıllarda düşük puan almalarıydı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın, geçen yıllarda 5.5 net yapan bir adayın bu yıl 100’ün üzerinde net çıkardığını söylemesi, tartışma yarattı. “Bu kadar başarısız bir adayın, bir yılda nasıl parladığı araştırılmalı” görüşleri gündemde. Bazı adayların ise evlendikten sonra nasıl eğitim bilimlerinde tüm soruları cevapladıkları merak konusu.

ŞU AN TEK KAYBEDEN YARIMAĞAN

KPSS’de şaibe iddialarına ilişkin ilk somut gelişme de güvenilirliliğin sembolü olan ÖSYM’nin 37 yıllık çalışanı, ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan ile ilgili oldu. ‘Kendi ellerindeki verilere, soruşturma imkânlarına göre kopya iddiasını doğrulayacak bir sonuca ulaşamadıklarını’ söyleyen ancak kopya yoktur da demeyen Yarımağan, önceki gün “Bundan sonrası savcılara kalmış” demiş ve soruşturmada hesap verdikten sonra ayrılacağı sinyalini verdi. Görev süresi YÖK tarafından altı ayda bir uzatılan Yarımağan’ın süresi aralıkta doluyor. Yeni dönemde işlemin yenilenmeyeceği de gelen bilgiler arasında. Ancak Yarımağan’ın açıklamaları, görev değişiminin daha erken bir tarihe de alınabileceğini gösteriyor.

fisfisfis

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÖSYM tarafından yapılan 2010 Kamu Personel Seçme Sınavı etrafında son günlerde kamuoyuna yansıyan söylenti ve iddialara el attı.

Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu'na 2010KPSSile ilgili söylenti ve iddiaları araştırmaları için talimat verdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ÖSYM konusu, "Türkiye'de Yükseköğretim" genel başlığı altında yürütülmekte olan çalışma kapsamında bir süredir Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun gündeminde olduğuna işaret edilerek, "Bu bağlamda, ÖSYM'nin, hukuki statüsü, örgüt ve personel yapısı ve sınav uygulamalarını ele alan bir denetleme çalışması tamamlanma aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız, 2010 KPSS ile ilgili olarak ortaya atılmış olan söylenti ve iddiaların da söz konusu çalışmanın kapsamına dahil edilmesi talimatını vermişlerdir."

turkbayragi

bu haber palavra çıkmıştı sanırım. beklemeye alınmadı. atamalarda duraklama yok bilmiyorumkismile

yazık ya mahvettiler bir yılımızı daha.bunların yüzünden bir yıl daha çalışmak işkence gibi.insanların umutlarıyla oynayanları sadece Allah'a havale ediyorumsenağlama

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…