2008 Mayıs annelerinden 2009 Mayıs annelerine tavsiyeler

avebru

Guru
Kayıtlı Üye
19 Nisan 2007
1.154
20
Merhaba arkadaşlar,

2008 mayıs annesiyim, sezeryanla doğum yaptım ve 12. günden itibaren oğluma tek başıma bakmak zorunda kaldım..Bir çok zorluğu kendim yaşayarak öğrendim..Bu nedenle sizinde aynı şeyleri yaşama ihtimaliniz olduğunu düşünerek bir kaç tavsiyede bulunmak istedim. Çünkü deneme yamulma yöntemi ile bazı şeyleri öğrenmek hakikaten çok zor oluyor..

1- Doğum yönteminizi kendiniz seçin, eğer normal doğum yapma ihtimaliniz varsa sezeryanı tercih etmeyin (sezeryanla doğum yaptım, doğumum kolaydı ama sonrasında çok sıkıntı çektim, "sezeryanla doğum yaptım hiç sıkıntım olmadı diyenlere pek kulak asmayın çünkü herkesin bünyesi farklıdır ve siz o kişi kadar şanslı olmayabilirsiniz) Normal doğumda vücudunuzun daha çabuk toparlanma ihtimali olduğunu unutmayın..Sezeryanla doğum yaptığınızda dikiş yerleriniz size kendini muntazam aralıklarla hatırlatacak ve daha çok sıkıntı verecektir..Üstelik 6 ay boyunca göbek egzersizi yapamazsınız..

2- Doğuma refakatçi olarak mümkünse mutlaka annenizi götürün..Çünkü o durumda sizi ancak o anlayabiliyor.

3-Doğum sonrası ilk yarım saat içinde bebeğinizi mutlaka emzirmeye çalışın bu konuda hemşirelerden yardım alın. Yanınızda göğüslerinizin yara olma ihtimaline karşı bebek emerkende kullanabileceğiniz çatlak kremi bulundurun. İlk gelen süt bebek için çok faydalıdır ve çok az gelir, sütünüz 3.yada 4. gün göğüslerinizi dolduracak kadar gelecektir..

4- Sütünüz çok fazla gelmeye başladığında süt sıtması olabilirsiniz yani bebek yeteri kadar emmediği için göğüsleriniz şişer ve tıkanır..Bu da ateş ve titreme nöbetlerine sebep olur (basit bir şikayet değildir ve bu nedenle hastaneye gitmek zorunda kalan anneler vardır) o nedenle bebeğinizi sık emzirin emmediği zamanlarda göğsünüzü mutlaka sağarak boşaltıp sütünüzü saklayın (benim ilk başlarda sütüm çok fazla geliyordu ve ben sağsamda saklamıyordum ancak lohusalık depresyonu nedeniyle sütüm azaldı ve sonra sağıp saklamadığım için çok üzüldüm..)

5-Bebeğiniz ilk doğduğunda çok sık emmek isteyecektir bu nedenle 2 saatte bir her iki göğsü 15-20 dk emzirmeniz gerekir. (geceleride ) .Bu başlarda çok yorucudur o nedenle bir emzirme yastığı çok işinize yarar..Bebeğinizin aç olup olmadığını anlayamadığınızdan her ağladığında emzirmeniz de mümkündür. Bebeğiniz uyuyorkende onu emzirmeniz mümkündür..Ama en doğrusu altını açarak yada elini kolunu mıncıklayıp oynatarak onu uyandırmaya çalışmanızdır.

6- Bebeğiniz ilk doğduğunda sarılık olma ihtimali olabilir..O nedenle bebeğinizi gözlemlemeniz gerekir..Sarılığı önlemenin tek yolu BEBEĞİ SÜREKLİ VE SIKLIKLA EMZİRİP TOK TUTMAKTIR..(Ben bunu bilmiyordum annemde bilmiyordu..Annem sürekli bebek uyusun ben dinleneyim diye beni uyandırmadı ve oğlum sarılık oldu..)Sarılık olan bebek uykuya düşer bu nedenle bebeğiniz uyusa bile uyandırmaya ve emzirmeye gayret edin..Eğer bunu yapamazsanız bebeğinize ışın tedavisi gerekir..Bu çok zor bir durum olmamakla beraber yeni doğum yapmış anneyi psikolojik olarak oldukça yıpratmaktadır.

7- Bebeğiniz yaz aylarına doğru doğacağı için zamanla havalar ısınacaktır o nedenle bebeğinizin üstünü çok kalın örtmeyin..Çünkü isilik olur, isilik bebeğin yüzünde ve vücudunda sivilceye benzeyen küçük küçük bir sürü kızarıklıklardır ve bebeği SIK YIKAMAKLA GİDER..Bebeği yıkarken oda ısısına ve suyun sıcaklığına dikkat etmeniz gereklidir. Yoksa üşüyebilir.

8- Yeni doğan bebeğinizin gözleri çapaklanabilir..Bunu bebeğinizin gözüne süt sağarak geçirebilirsiniz :)) Anne sütü antibiyotik ve ağrı kesicidir. Eğer süt sağmanıza rağmen geçmeyen bir çapaklanma varsa uzmana görünmenizde fayda vardır.

9- Bebeğinizin 2. ayından sonra başında konak olabilir..Eğer konak olmuşsa bunu çeşitli yöntemlerle kazıyarak gidermeyi denemeyin ( ben denedim ama yapmamam gerekiyormuş hatta bir doktor bile bana zeytinyağı ve karbonatla geçirebilirsin dedi..) Konak bebeğiniz için kullandığınız şampuanın bebeğe yaramadığını değiştirmeniz gerektiğini gösteren bir işarettir. Konak zamanla geçer..Kazıdığınız takdirde zaten çok hassas olan bebeğinizin saç derisi zarar görebilir..

10-Bebeğiniz kabız oldu diye poposuna pamuklu çubuk sokmayın çünkü bu bebeğin bağırsak kasılmalarına ciddi zarar verebilir..Kabızlık konusunda doktorunuzdan bilgi alın

11-Yeni doğan bebek çok sık kaka yapar bu nedenle altını her iki saatte bir almanız gereklidir..En doğrusu bebeği emzirmeden önce altını almaktır..Çünkü emzirdikten sonra alırsanız bebeğinizin kusma ihtimali yüksektir..Ama emerken kaka yapmışsa altını mutlaka almalısınız çünkü kaka bebekte pişiğe neden olur..Üstelik bebeğinizin altını sık değiştirmeniz ona güven verir..

12-Doğum sonrası kilolarınızı kafanıza takmayın.Emziriyorsanız normal yemeye devam edin. Sütüm olsun diye tatlılara saldırmayın. Ama yemek yemediğiniz sürece sadece su içerekte süt olmasını beklemeyin..Göbeğin gitmesi yaklaşık 6 aydır..(26 kilo almış biri olarak benim hala 8 kilom duruyor :)) -tatlicadiarzu- Ama basen ve kalçalar biraz zor gidiyor :) emzirdiğiniz zaman susama ihtiyacınız olacağından ve çok terleyeceğinizden emzirmeye başlamadan önce mutlaka yanınıza büyük bi bardak su ve hatta sürahi alın :)

13- 40 gün size ve bebeğe bakacak birini bulun..Mümkünse annenize bu konuda yalvarın :)

14- Doğumdan sonra hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını kabul edin..Daha önce hiç yaşamadığınız duygularınız, düşünceleriniz, korkularınız, takıntılarınız olabilir..Bebeğe aşırı düşkün olabileceğiniz gibi kabullenmeme durumunuzda olabilir..Lohusalık depresyonu geçirebilir ve bunu farketmeyebilirsiniz..O nedenle kendinizi aşırı huzursuz, yorgun ve mutsuz hissediyorsanız, eşinizin her hareketi batmaya başlıyorsa bi psikologtan yardım alın..(malesef bende lohusalık depresyonu mağdurlarındanımsenağlama)

15- Yardım tekliflerinin hiçbirini geri çevirmeyin, her işe yetişmeye ve süper anne, süper ev hanımı ve süper eş olmaya çalışmayın..

16- Her bebeğin uyku düzeni farklıdır bebekler ilk başlarda çok fazla ve düzensiz uyur o nedenle bebeğiniz gece sizi uyutmuyorsa onun uyuduğu her zamanda sizde onunla birlikte uyuyarak dinlenin..Böylece uykusuzluk ve ona bağlı sıkıntılar yaşamazsınız..

17- Etrafınızda her söylenene aldırmayın, yeni doğum yapmış anneye kilosu bebeği emzirmesi, sütü hakkında abuk subuk yorum yapan birileri mutlaka olur..Kafanız rahatsa ve bebeğiniz emmeye hevesliyse, normal sınırlar içinde kilosunu alıyorsa mama vermeyin..Emzirdiğiniz sürece sütünüz mutlaka gelecektir..Yeterki kendinizi iyi hissedin, çünkü annenin sütünü azaltan yada kesen tek faktör STRESSTİR.. ( kedilerin bile 4-5 yavruyu bir seferde emzirebildiğini ve sütünün yettiğini unutmayın) Sütünüz bebeğe yeterli gelmiyorsa doktorunuz bunu mutlaka anlar..

18- Bebeğinizin çamaşırlarını bebek deterjanıyla yıkayıp ütülemeniz olası egzema sorununa iyi bir çözümdür..Bebek cildi hassas olduğundan egzema olabilir..Egzemanın tedavisi kortizonlu kremdir..

Benim şimdilik bunlar geliyor aklıma :))

HEPİNİZE İYİ BAYRAMLAR ..
 
cnm sağol özellikle şu çapaklanma ile ilgili yazdıgını not ettim beynime birde hamileliğinle ilgili yaşadıgın sorunları ve nasıl çare bulduklarını yazarsan sevinirim
 
Esasen hamileliğimin her döneminde farklı bi sorun yaşadım :)) Şimdi pek hatırlamıyorum ama ilk aylarında mesela halsizlik uyku hali mutsuzluk bulantı ve hatta bulantılarımın sonuna doğru kusmalarım oldu..İştahsızlığım hat safhadaydı..Bulantılarıma bir çözüm bulamadım..Sabahları tuzlu kraker olayı da hiçbir işe yaramadı bende hatta daha çok bulantı yaptı..Ama yanlış hatırlamıyorsam yoğurtlu zencefil işe yarıyor diye okudum çok sonra, ama bulantılarım geçtiği için denemedim..Zaten bu dönemde denediğiniz hiçbirşey pek bir işe yaramıyor. Ben bulantılarım yüzünden çoğu zaman aç geziyordum.Kendiliğinden geçmesini beklemek en iyisi.4. aya doğru bulantı sorunları kalmadı bende ama ondan sonrada korkunç bir iştah açılması oldu..Hiç abartmıyorum bir oturuşta rahat 5 kişilik yiyordum ve doymuyordum, zamanımın büyük bir kısmını TV de yemek programı izlemek, internetten yemek tarifi aramak ve geri kalan kısmını da o tarifleri mutfakta denemekle geçirdim. 5. aydan sonra ayda 4-5 kilo falan almaya başladım..Şişkinliklerim başladığında ayaklarımı uzatarak oturuyordum mesela..Birde benim ilk aylar hafif kanamalarım olduğu için sonra korktum yürüyüş yapmaya..Birde son aylarda 7. aydı heralde bacaklarımın arasına yastık koyarak uyumaya başladım..Zaten son ayımda artık hiç uyuyamıyordum..Doktor hangi tarafta rahat edersen o tarafta uyu dedi..Ama bebeğin duruşu insanın uyku pozisyonunuda etkiliyor..Birde son aylarda çok dönmemek gerekiyor..Ben çok döndüm mesela uyumaya çalıştığım için, oğlumun boynuna iki kez kordon dolanmış..Birde aşermelerim çok fazla oldu hemen her şeye aşerdim heralde kaydirigubbakcemile3..Özellikle mısıra ve eriğe..

Belki sen sorununun ne olduğunu yazarsan bende ona göre birşeyler önerebilirim diye düşünüyorum :)) Böyle yazınca çok dağıldı sanki konu :)
 
ebrucum harikasın ne kadar doğru tespitler yapmışsın tebrik ederim keşke ben doğurmadan önce şöyle bir yazı okusaydım belki ilk günlerim daha kolay geçerdi.bi iki şeyde ben söyleyeyim doğumdan sonra ile ilgili kızlar siz emzirdiğiniz halde bebek sürekli ağlıyorsa gaz falan değildir ilk 15 gün bebeklerde gaz olmadığını dr söylemişti bebek sürekli ağlıyorsa ne yazııki açtır doymadığından ağlıyordur.
 
hamilelikle ilglide kendi yaptıklarımı anlatayım
öncelikle dr kontrolleri tahlil vede tekikler hiç aksatmadım
çok hatta çok iyi kontrollü beslendim , düzenli yürüyüş yaptım bundan dolayı ağrı sızım kasılma tarzı ağrılarım yok denecek kadar az oldu 15 kilo aldım bu normal bir kilo çünkü zayıf başlamıştım 52 ile hamile kaldım 67 ile doğurdum şu an 53 üm( kilolar bir zamandan sonra gidiyor göbekte öyle çok kafaya takmayın)
yorgunluk ve stressten uzak durdum sürekli sol tarafıma yattım sigara içilen ortamda bile bulunmadım
beslenme planımdanda söz etmek istiyorum çünkü çok özenli beslendim dr umda çok memnundu bu işten:)
ilk başa folik asit 4. aydan sonrada demir kullandım
günde 4-5 litre su en az yarım litre süt tükeetim
günde değişik renkte 4-5 meyve tükkettim muzu günde 2 tane yedim kivi ve portakalı özellikle çok tükettim c vitamini hem bağışıklı sistemini kuvvetlendirir hemde demir emilimini arttırır
hafada 1-2 balık 1-2 tavuk hafada 1 kere kırmızı et,kuru bakliyat ve ıspanak özellikle tükkettim
hergün kuru 2 şer fındık ceviz fıstık badem kuru kayısı kuru incir vede kuru erik yedim
eeeee daha ne olsun dimi:)
 

helal olsun sana.ben sadece doktorun verdiği ilaçlara dikkat ettim ve hergün ceviz badem ve süt içmeye dikkat ettim bir de çok büyük yanlış ama günde 2-3 sigara içtim 12 kilo aldım çok idealdi doğumdan çıktığımda 5 kilo kaldı ve ALLAHIMA BİNLERCE ŞÜKÜR ÇOK SAĞLIKLI ÇOK GÜZEL BİR MELEĞİM OLDU.bir de çok fazla su tükettim
 
Ebrucum, eline ve agzina saglik ....Bende bu sabah buna benzer bi konu acacaktim .SEn benden cok yasa emi.....
Kizlar benim 2. bebegim..Ilk bebgimi normal dogumla dogurmustum ve hic bir sikinti duymadim..Dogum sonrasi da carcabuk ayaga kalkitim..Kanamamin 40 gun surmesi disinda hic bir sorunujm olmadi...Ki dunya kadar dikiism vardi..Kizima kordon dolanmisti ve sonla ayni anda kanala girmislerdi dr kesik atmak zorunda kaldi......Ikinci dogumumda da normal dogum yapacagima kesin gozuyle bakiyordum...Buradan butun arkadaslarima da hep ayni seyi tavsiye ettim ..Ama gebelik zehirlenmesi oldugundan ve kizim bir turlu donmediginden sezeryan olmak zorunda kladim...Mayis annesi olcakken nisan annesi oldum .Bneden sonra dogum yapacak arkadslara hep soyledim ,sansiniz varsa normal dogum yapin diye.....Ebrunun soylediklerine katiliyorum.SEzeryani tavsiye edenleri dinlemyin ve normal dogumdan korkmayin..Aciyi o kadar az bir sure hissediyorsunuz ki..Sonrasi hayal gibi .Ama sezryanda agrisi ve eziyeti cok ve yine ebrunun dedigi uzerinden 7 ay gecmesine ragmen hala dikis agrisi cekiyorum...
Biliyorum suanda belki hersey aklinizin karismasina yol aciyor ve herkesden fikir alamk istiyorsunuz ve aklin iz iyice bulaniyor...Ama sezryan anlatildigi kadar da kolay bir yontem degil..Gozunuuz korkutmak istemem ama Normal dogum gozunuuz korkutmasin...Inanir miisniz ben kahkaha atarak doguma girdim..Zaten uyusmustum ,hic bir sye hissetmiyordum.Birde esimin esprileri olunce..Cok sensakrak bir dogumda..Allah hamile her kadina benim ki kadar rahat,kolay ve neseli bir dogum nasip etsin.....
 
ben mart annesiyim..
tüyolarınızı aldım.çok teşekkür ederim kendi adıma.gerçekten yeni doğum yapmış,tecrübesiz bir anne için pırlanta değerinde bilgiler bunlar..
Allah bin kere razı olsun..
 
ben sezaryanla doğum yaptım yer olmadığı için 24 saat yoğun bakım odasında kaldım odama gelir gelmez ayağa kalkıp kıyafetlerimi değiştirip yürüdüm.gaz sancısı çekmedim tuvalete gider gitmez halloldu istekle hastanede 4 gün kaldım orda ağrı kesici iğne yapıyorlardı eve gidince ağrı çekmeyeyim dye.5. gün bebeğimi kucağıma alıp eve gittim.ağrı çekmedim bir daha.kanamam 15 gün sürdü.2.gün dr korse takabileceğimi söyledi taktım şu an hiç göbeğim kalmadı yani sezaryandan inanılmaz memnun kaldım.drum çok iyiydi.ama bünyeye göre değişiyor galiba hala çektiğini söyleyenler var.önemli olan bence abartı kilo almamak doğumdan eve gelir gelmez korse ile bütün eski kıyafetlerimi giyebildim.şimdi sadece dikiş yerim belli bakınca biraz da göğüsler büyük emzirmeden dolayı bunun dışında eski görüntü ve sağlığımdayım Allah'a şükür ama tbii psikolojik olarak eskisi gibi değilim.iş çocuk temizlik derken kendime vakit ayıramıyorum olsun herşeye değer dünyalar güzeli kızım var binlerce şükür
 

sağol canım
allah meleklerimizi bize bağışlasın:Saruboceq:
 
ne kadar dusuncelisin arkadasım boyle bir forum actıgın için cok tesekkurler.
benim 2. hamileligim .gercekten yazdıklarına katılıyorum .ilk dogumum kızımın kalp atısı yukselmesiyle sezaryanla oldu .malum bu da sezaryanla olcak .gercekten yanında bakanı olmayınca cok zor oluyor..allah yardımcımmız olsun
 
arkadaşlar gerçekten harikasınız hepiniz meleklerinizi kucağınıza almışsınız ne güzel darısı bize benimde ikinci doğumum olacak Allahın izniyle biraz daha tecrübeliyim bebeğimin suyu az olduğu için sezeryan oldum ikincide öyle olacak annem yanımda olacak yine:)))) herkese ailesiyle sağlıklı mutlu nice hayırlı bayramlar dilerim
 
ebrucum harikasın en ufak ayrıntıısna kadar haklısın. insan yaşadıkça çok şey öğreniyo. bence bu bilgiler 2009 mayıs annlerine çok faydalı olacak en basitinden insan doğum şlkline bile kara veremiyo eline sağlık canım herkese iyi bayramlar diliyorum
 
Kizlar korse olayina da bende deginecektim..Kesinlikle dogum sonrasi mutlaka ve mutlaka korse kullanin,dr danisin..Bana verilen ozle bir dogum korsesiydi,normal korse degil yani..AM agobegi toplamakta cok faydasi oluyor.Ilki basta sikici ve zor geliyor ama sakin bneim gibi sikilip cikarmayin ,sonra kafanizi taslara vurursunuz...
 
ama elifcim benim drumda kesin ve net olarak bırakmadı korseyi yafff kafam katışt taiki bende takmadım büyük oranda göbeğim toplandı ama çatlaklar çok fenaaaa
 
superrrsiniz 2008 mayıs annelerii.......ellerinize saglşık ya superr bı baslık olmus bızler için...darısı bızım basımıza ,bebişlerimizi sag salim alırız inşallah sızlerr gıbı kucaımıza....a.s.:enbuyukkk:
 
inşallah caım tam bende bunu düşünüyodum 5 aylık 6aylık derken doğacaklarda büyücekler valla geçen sene bu zamanlar bende doktorlardaydım fazla şişiyorum ben çok rahatsızdım bide küçük oğlum vardı şimdi bakıyorumda 7 ayı doldurduk ben biraz şanssızdım bu konuda hamileyken üye olmadığım için çok pişmanım artık sizinde diş çıkarmalarınızı emeklemelerinizi takip ederiz Allah hepinize hayırlıısyla kucağınıza almayı ve kolay doğum yapmayı nasip etsin:))
 
çok teşekkürler... :) inşallah biz de sizin gibi bebişlerimizi sağlıkla kucaklarımıza alabiliriz
 
2009 mayıs anneleri benden size tavsiye kesinlikle kafanıza bişey takmayın olabildiğinizce relax olun siz nasıl bir hamilelik geçirirseniz bebeğinizde aynı duyguları yaşar sağlıklı beslenin gereksiz yemeklerden kaçının eyer imkanınız varsa bol bol yürüyüş yapın bide bu aydan sonra çok dikkat edin ben 7. ayımda bir ayda 5 kilo bireden almıştım inş hepiniz bebişlerinizi sağlıklı bir şekilde kucaklarınıza alırsınız
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…