2008 Aralık anneleri ek-gıdaya geçiş önerileri- mama tarifleri

Meyve Suyu ve Püresi: 4-6. aydan sonra başlanır. Elma, şeftali gibi meyvelerin suları 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır ve yavaş yavaş artırılır.

Malzemeler:
• ½ elma veya armut veya şeftali

Hazırlanışı:
Meyve yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir ve tel süzgeçten geçirilerek suyu elde edilir. Günlük 50 ml. civarında verilebilir. Bebek bunu rahatlıkla almaya başladıktan sonra püre şeklinde de verilebilir. Meyve suyu veya pürelerine şeker ilave edilmemelidir.
 
Yoğurt: 5-6 aydan itibaren başlanır ve genelde ikindi öğününde verilir.

Hazırlanışı:
ınek sütü 1 yaşına kadar önerilmediğinden mama ile hazırlanması önerilmektedir. 100 ml. hazırlanmış Aptamil 2 içine ılık iken (43-44 C) 1 çay kaşığı yoğurt ilave ederek 3-4 saat süre ile sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Bebeğiniz 12. ayını dolduruktan sonra süt ile yoğurt hazırlayabilirsiniz:

Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa (43 C) kadar soğutulur. 200ml. süt içersine 1 tatlı kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeden sıcaklığını koruyacak şekilde 4-5 saat beklenir.Daha sonra buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir.
 
Kahvaltı Karışımı: (6.aydan itibaren)

Malzemeler:
• 150 ml. hazırlanmış Devam Biberon Maması
• 2-3 yemek kaşığı Milupa 8 Tahıllı ve Ballı Kahvaltılık Ek Besin
• 1/8 haşlanmış yumurta sarısı*
• ½ kibrit kutusu (yaklaşık 10 g.) beyaz peynir**
• 1 tatlı kaşığı pekmez

Hazırlanışı:
Devam mamasını(Aptamil 2, Milumil 2, Conformil 2 veya 8. aydan itibaren Aptamil 3 veya Milumil 3) kutu üzerinde yazan tarife göre hazırlayınız. Ilık iken içerisine tüm malzemeleri yavaş yavaş ilave edip, bir çatalla iyice karıştırınız.Bebeğiniz için lezzetli ve besleyici kahvaltı karışımı hazır..

*Yumurta önce 1/8 miktarında başlanıp daha sonra yavaş yavaş artırılmalıdır, gün aşırı verilmelidir. 8 aylık bir bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir, 12. aydan önce yumurtanın beyazı verilmemelidir.

**Beyaz peynirin tuzu akşamdan suda bekletilerek alınmalıdır. 7-8 ayında beyaz peynirin miktarını 1 kibrit kutusu (20 g.) büyüklüğüne çıkartabilirsiniz.

***10 ayından sonra tereyağ ve 1 yaşından sonra bal ilave edebilirsiniz.



not:bu tarifde devam maması yerine ıhlamur kullananlar da olmuş
 
bu tarifleri denemeden önce,
içine kattığınızmalzemeleri mutlaka en az birer kez ayrı olarak da tattırın bence.
alerji olması durumunda ancak bu şeklilde hangisinin sebep olduğunu anlayabiliriz...
 
bhkcım tarifler için teşekkürler.yalnız birşey sormak istiyorum.bendeki listede de ki 4. ayı paylaşmıştım ama tarifler hep mama ile.ben hiç mama kullanmayı düşünmüyordum hepsi doğal olsun anne sütü devamında doğal evde hazırlanmış besinler olsun istiyordum ama mümkün değil gibi görünüyor.sizler ne düşünüyorsunuz.mama kullanmadan ek gıdaya geçip karışık beslenmeye 12.ayda geçemezmiyiz.
biraz karışık oldu galiba yani sorun mama
 

açıkçası ben mama kullanmayı düşünmüyorum. içinde ne olduğunu tam bilmediğim birşeyi bebeğime vermek istemiyorum. 1 kez mecbur verdim o zaman da sütüm olmamıştı yeni doğduğunda 2 gün. ama artık büyüdüler ve mama ile ek gıda yapmaya sanırım gerek yok. yani en azından ben böyle düşünüyorum.
 

fazlaca meyve suyu, komposto falan tüketiyorsan ondan olabilir diye düşünüyom.
 
arkadaşlar benim 2 yaşında bir kızım ve 3 aylık birde oğlum var.yani bilgilerim ve tecrübelerim henüz çok taze.kızımda 5 aylıkken elma,armut ve havuç suyunu tabi herbirini farklı günlerde 1 çay kaşığı olarak tatlara alışması için verdim.yine sebze püresini ve yoğurduda önce çay kaşığıyla alışması ve herhangi bir alerji varmı yokmu diye herbirini ayrı günlerde ve takip ederek verdim.herhangi bi alerji oladığını anladığın yiyecekleride 6 aylık olunca sabah anne sütü,yarım çay bardağı meyve suyu,ikindi sebze püresi ve yoğurt olarak azar azar arttırarak verdim.ve biz çok fazlada kabızlık problemi çekmedik azar azar ve alıştırarak verdiğimiz için...kızımda verdiğim hiçbir yiyeceği reddetmedi.bence 6 ayda direk ek gıdaya geçmek çok erken...zaten önünüzde çok uzun bi zaman var inşallah...acele etmeyin..sizi anlıyorum bende biran önce kızımın herşeyi yediğini görmek istemişdim ancak sadece bu aylarda tatlara alıştırın...
 
fazlaca meyve suyu, komposto falan tüketiyorsan ondan olabilir diye düşünüyom.

yok canım yediklerimde hiç değişen bişey olmadı ama benim de kafam karışık. yani ben kendi adıma bundan şikayetçi değilim rahatladım hatta. ama bebeğim benden etkileniyorsa diye çekiniyorum.
 
doğrumu bilmiyorum yani dr.a danışmadım ananem ve annemden gördüğümü uyguluyorum bebeğime sadece süt veriyorum ekgıda düşünmüyorum sütüm yettiğince ama herşeyin tadını alsın diye her yediğimden ağzına sürüyorum sonra yemek seçmezmiş böyle yapınca
 

Benim büyük oğlumun süt ve süt ürünlerine alerjisi olduğu için bu konuda biraz titizleniyorum. Hastaneden verilen hero baby broşüründe yoğurt tarifi var. Yani yoğurt mama ile hazırlanabiliyormuş.Tarif şöyle:
(yaklaşık 100-110 gr yoğurt için)
1 çay kaşığı yoğurt
3 ölçek Hero baby devam sütü ya da devam maması
90 ml suyla hazırladığınız ılık mamaya 1 çay kaşığı yoğurdu ekleyerek mayalayın. Üstünü örtün ve kımıldatmadan 3-4 saat mayalanmasını bekleyin.
 
Büyük oğlum 6. ayı bitirene kadar su bile vermedim, hiçbir şey tattırmadım. Sadece anne sütü ile beslendi. Bence alıştırmak amaçlı vermeye gerek yok çünkü bizim sütümüz inek sütü gibi değil. Yediklerimizin tadı hatta kokusu süte geçiyor. Bir yaz günü çok karpuz yemiştim ve sonra sütü biberona sağmıştım. Resmen karpuz kokuyordu. Ayrıca oğlum hiçbir zaman yemek seçen bir çocuk olmadı. Bu akşam yemekte kereviz var diyorum oleeey diyor.. O kadar yani :)
 

Benim etrafımdakiler de senin gibi ilk 6 ay sadece anne sütü vermişler.Sütün yeterliyse başka birşey verme diyorlar.Paylaşımın için sağol.
 
kızlar benimde sütüm iyice azaldı, o yüzden son aşısına götürdüğümde doktora bir öğün yoğurt vermek istediğimi söyledim o da olur dedi, formül mama ile mi yapmam gerekiyor dedim, hayır pastörize sütle mayala ve 24 saat mutlaka dolapta tutup ver dedi. bende dün mayaladım ve bugün verdim, severek yedi gibi ama ilk gün olunca çok fazla vermedim, yavaş yavaş arttıracağım, akşamada biraz elma suyu vermeye niyetim var, doktor elma ve havuç suyu verebilirsin dedi, keşke sütüm yetseydi ama artık doymuyor gibi geliyor, ayrıca ben işteyken sağdığım için bir sonraki güne yeterince süt çıkmıyor, evde olsaydım belki çeke çeke getirirdi
 
4 ile 6 ay bebekler için

Bebeğe anne sütü veriliyorsa :


Her 3-4 saatte bir anne sütü verilmelidir.

Anne sütü verilmediğinde:


3 öğün 180'şer ml formül mama
1 öğün ; Yoğurt
1 öğün ; 150-200 g sebze püresi
1 öğün ; Meyve püresi verilir.

Öneriler ve Uyarılar:


Bu dönemde bağlanacak olan meyve suları elma veya havuç suyu olmalıdır.
Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgillerden hazırlanmış meyve suları gaz, karın ağrısı ve alerjilere neden olabileceğinden
7. aydan itibaren başlanabilir.
Meyve püresi ve yoğurt evde hazırlanmalıdır, hazır meyve suyu ve yoğurt verilmemelidir.
Bebeğin alışması için meyve püreleri gibi yeni besinlere azar azar başlanır ve 1 ay içinde bu besinler ayrı bir öğüne çıkartılır.
Sebze püreleri patates, havuç, pirinç ile hazırlanabilir.
Mevsim sebzesi olarak kabak bezelye ve domates kullanılabilir.
Mevsimine göre elma, şeftali ve muz meyve püreleri için tercih edilen başlıca meyvelerdir.
Elma cam rende ile rendelenmeli, meyve ve sebze püreleri için mikser kullanılmamalıdır.
 
mama ile yoğurt yapımını ben de duydum zaten mama kutusunun arkasında da yazıyor yoğurt yapımında da kullanılabilir diye.. Ben de kızıma şimdiye kadar elma suyu ve hero baby'nin sütlü pirinçununu mama ile karıştırarak verdim birkaç kez.. bir kere de havuç suyu verdim
fakat piriçunu muhallebisini dün de mamaya karıştırmadan verdim (tabi kıvamı muhallebi kıvamından daha sulu ) Gaz yapmaması için pişirirken içine birkaç damla limon sıktım çok sevdi zilli :))
 
arkadaşlar artık bebeklerimiz 4 aylık oldu yada hemen hemen olacaklar ve ek gıdalara başlıyacağız
burada yaptığımız yada yedirdiğimiz mama tariflerini paylaşalım ki birbirimize yardımımız olsun
son kontrolümüzde doktorumuz bizede ek gıdalara başlayacağımızı söyledi
sabahları meyva suyu yarım çay bardağı
öğleden sonraları yoğurt bir çay bardağı FORMÜL MAMAYLA YAPILMIŞ
akşamlarıda milupanın pirinçli kaşık mamasını önerdi

fakat benim kızım formül mamayla yaptığım yoğurdu kesinlikle yemiyor hazır yoğurt verdim yaladı yuttu. milupanın yada bebelacın pirinçli mamasını verdim onuda yemiyor ama normal pirinç unuyla yapılan mamayı yiyor
ben birde ne miktarda ve hangi saatlerde vereceğimi ayarlayamadım çünki anne sütüde aldığı için hiç bir zaman tam aç olmuyo ve bu aralarda iştahı azaldı
ek gıdaya başlayan anneler sizler hangi mamayı ne miktarda veriyorsunuz
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…