- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.826
- 49
Güneş tutulmasının yaşanacağı 20 Mart Cuma günü ilginç hava olaylarına gebe
Güneş tutulması hangi gün, hangi tarihte? Şimdi herkes bu soruya odaklanmış durumda. Fakat Güneş tutulmasının yaşanacağı 20 Mart Cuma günü başka şeyler de olacak.
Astronomlar ve gökyüzü fotoğrafçıları büyük bir heyecanla 20 Mart Cuma gününün gelmesini bekliyor. Zira o gün uzun yıllar sonra ilk kez tam Güneş tutulması yaşanacak ve akabinde de Dolunay’ın Dünya ’ya hayli yaklaştığı ve ‘Süper Ay’ denilen olay gerçekleşecek. Ancak hepsi bu kadarla kalmıyor. O gün aynı zamanda Kuzey Yarımküre’de baharın başlangıcını müjdeleyen ekinoksun da başlangıcına denk geliyor.
Aslında bu 3 olayın birbiriyle direkt olarak alakası yok. ancak her birinin yaşanması zaten başlı başına ilgi çekici. Bu yüzden de 20 Mart Cuma günü (ve gecesi) gözlerimizi göğe dikmemiz için yeterince sebep var.
İşte 20 Mart’ta yaşanacak 3 doğa olayı:
1. Tam Güneş tutulması
Ay o gün Dünya ve Güneş’in arasına girecek ve Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşecek. 20 Mart Cuma günü yaşanacak Güneş tutulmasında Güneş tamamen Ay tarafından kapanacak, ancak Türkiye’de bu durum tam olarak görülemeyecek. Tam tutulma Norveç’in açıklarındaki adalarda gözlenirken, Avrupa’nın güneyine doğru indikçe tutulma, parçalı tutulmaya dönüşecek. Bu yüzden Türkiye’de tutulma ancak Güneş’in yüzde 40’ı kapanacak şekilde gözlenebilecek. O gün hava koşulları uygun olduğu takdirde, tutulma Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek. İzmir’de tutulma 10.48’de başlayacak ve 12.55’de bitecek. Tutulma ortası, yani Güneş’in en fazla kapanacağı an ise 11.51’de yaşanacak.
2. Süper Ay
En son 11 Ağustos 2014’te yaşanan Süper Ay olayı, 20 Mart akşamı tekrar yaşanacak. Dolunay’ın normalden yüzde 30 daha parlak ve yüzde 14 daha büyük göründüğü fenomen, dün gece tüm dünyada izlendi. Dünya'ya en yakın konumunda bulunacak olan dolunay, normalden çok daha büyük ve parlak şekilde görülebilecek. Daha sonraki Süper Ay olayları sırasıyla Ağustos, Eylül ve Ekim’de yaşanacak.
3. Gece ve gündüzün eşit olması
21 Mart tarihi Kuzey Yarımküre’de baharın başladığı, gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günü olarak bilinir. O gün Dünya’nın her yeri eşit miktarda Güneş ışığı alır ve Güneş ışıkları Dünya’ya dik şekilde düşer. Ancak Güneş’in ekvator çizgisine tam olarak dik geldiği o ilk an, aslında 20 Mart akşamına denk geliyor. İngiltere saatiyle 22:45’te Güneş, Dünya’nın ortasından geçtiği varsayılan Ekvator’a dik şekilde geliyor ve o gün tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanıyor. Türkiye saatiyle ise bu olay 00:45’te gerçekleşecek.
http://www.radikal.com.tr/hayat/gun...cuma_gunu_ilginc_hava_olaylarina_gebe-1316416