2 yaşındaki kızım kakasını tutuyor.

Canımsın duymaya ne çok ihtiyacım var böyle güzel şeyleri

Geçecek, evet yıpratıcı bir süreç; anlıyorum her kaka zamanı sizin için bir diş sıkma, stres halindedir şimdi, yapsa bir dert, yapmasa bir dert; evladım kaka mı yapıyor çile mi çekiyor diye içiniz gider, yansıtmayın bu halinizi yavrunuza. Biraz sabır. Siz anlatmaya başlayın "Kaka yaparız, herkes kaka yapar" diye, resimli kitaplara başlayın. Şuraya yap diye eğitim değil de hani bebecik sürekli bir kontrolde kalması gerektiğini zannetmesin diye bir telkin, her kakası geldiğinde "Rahatlaa hop diye gidecek" diye telkinler verin. Dışkıyı yumuşatmak için şurup da kullanın, acıtmasın kendini yavrucak, oradan da cesaret bulsun biraz.

Geçecek, evet yıpratıcı bir süreç; anlıyorum her kaka zamanı sizin için bir diş sıkma, stres halindedir şimdi, yapsa bir dert, yapmasa bir dert; evladım kaka mı yapıyor çile mi çekiyor diye içiniz gider, yansıtmayın bu halinizi yavrunuza. Biraz sabır. Siz anlatmaya başlayın "Kaka yaparız, herkes kaka yapar" diye, resimli kitaplara başlayın. Şuraya yap diye eğitim değil de hani bebecik sürekli bir kontrolde kalması gerektiğini zannetmesin diye bir telkin, her kakası geldiğinde "Rahatlaa hop diye gidecek" diye telkinler verin. Dışkıyı yumuşatmak için şurup da kullanın, acıtmasın kendini yavrucak, oradan da cesaret bulsun biraz.
Geçebilir ama geçmeyebilir de. Kronikleşmeden yardım alması daha iyi olur bence. Kuzenimin oğlu 5.5 yaşında 2 yaşından beri kaka sorun. Haftalarca tutuyor çocuk. Şuruplardan lavmana geçtiler o derece. Yıllardır terapist öneriyoruz daha yeni gitmeye başladı.

Bir tatlı kaşığı zeytinyağı önerebilirim.Poposunada sürebilirsin yumuşak tuyar hem içini hem poposunu.

Geçebilir ama geçmeyebilir de. Kronikleşmeden yardım alması daha iyi olur bence. Kuzenimin oğlu 5.5 yaşında 2 yaşından beri kaka sorun. Haftalarca tutuyor çocuk. Şuruplardan lavmana geçtiler o derece. Yıllardır terapist öneriyoruz daha yeni gitmeye başladı.

Ha böyle düşünmemiştim, biz de aynı şikayetleri benzer bebeklik zamanı görüp yaşayıp geçirdiğimiz için. Çünkü aynen doktor makatta bağırsakta sorun olmadığını, durumun psikolojik olduğunu söylemişti. Korktuğu üzerine yoğunlaşmıştı. Tabii konu sahibinin aynı görünen durumunun altında farklı bir şey de olabilir, süreci idarede kendisinde de düzeltmesi gereken davranışlar olabilir, aile içi durumları bizim gibi olmayabilir vb. bu kısımları atladım. Haklısın, bir çocuk psikiyatrı daha iyi yönlendirecek ve kalıcı çözüm sunacaktır.

Ben moral destek ekibi olarak durayım köşede, geçecek diyeyim yine de. Gerçekten insanın duymaya ihtiyacı oluyor o süreçte. :)

Arkadaşlar öncelikle günaydın. 2 yaşındaki kızım 16 ayliktan beri kakasını tutuyor. Kabız olan bir çocuk değildi ki korktu desem. Ama kaka gelince köşeye kaçıp kendini sıkıp terler içinde kalıyor. Oturma pozisyonuna getiriyorum hemen, o sırada bayağı bir yapıyor. Ama bağıra bağıra. Tuvalet eğitimine falanda başlatmamistim hiç. Görmezden geleyim diyorum bu sefer tutunca kabız gibi olur diye korkuyorum.gitmedigim Dr kalmadı. Doktorların hepsi ayrı şey söylüyor. Kimi ilaç uzun süre verilmez diyor. Ne kadar zor bir durummuş anlatamam. Çevrenizde bu şekilde duyduğunuz bildiğiniz örnek varmı geçici bir durummu. Gerçekten iyi şeyler duymaya ihtiyacım var. Sorunsuz kaka yapmak meğer ne büyük nimetmis
Çocuk kendi vücudundan bir şeyin çıkmasını kabullenememis olabilir, vücudundan bir şeyin çıkmasını onu korkutuyor olabilir. Bunun normal olduğunu ona anlatmanız lazım. Tabiki bilimsel değil ama masallarla ve bazı etkinliklerle. Mesela içine küçük bir hortum yerleştirin bir bebeğin onu besledikce kaka diye cikartsin. Böyle oyuncaklar var. Kendisinin de bunu yaşadığını anlayıp normallestirebilir

poposunda çatlak vardır, kakasini yapmaya calisinca acidigi icin tutuyordur, siz yaptirmaya calisinca bagirmasi vs ondan.
poposuna 2 3 gun sabah aloe vera jeli, aksamlari kantaron yagi surun.
benim kizimda ayni problem 20 gunlukken basladi aylarca kaka yapana kadar ayni cileyi cektik.
ben kucuk zarar verir diye korkumdan surememistim soylediklerimi.
en sonunda bir gun gozumu karartip surdum 3 gun surmedi duzelmesi.
insallah kizinizada iyi gelir

Kabiz
Mi peki? Eger kabizsa.. her gun1 tatli
Kasigi zeytinyagi verebilirsin. Sabah ac karnina balli ilik su..kayisili
Meyveli
Yogurt ya da her gun biraz uzum… yedirebilirsin.. tabii bol su..

Kabizlikta en onemli sey yeterli lifli beslenmektir ve bolca sivi almaktir

Bence de bir uzmandan yardım alabilirsiniz, oyunlarla falan anlar uzmanlar. Biz bunu çok kısa bir süre yaşadık, ne şekillere girdim o sürede bile. Kaka yapınca kutlamalar, dans etmeler, kakaya yapılan iltifatlar 😅 Dışarıdan biri hallerimi görseydi gülmekten yerlere yatardı. Ama benim kızımın poposu acıdı bir kere yaparken, çok acıdı hem de, halinden belliydi. Soğuk soğuk terledi çocuğum. Ondan sonra bir süre korku yaşadı ama geçti çok şükür şimdilik. Umarım sizin de bir an önce çözüme kavuşur 🙏

Çocuk kendi vücudundan bir şeyin çıkmasını kabullenememis olabilir, vücudundan bir şeyin çıkmasını onu korkutuyor olabilir. Bunun normal olduğunu ona anlatmanız lazım. Tabiki bilimsel değil ama masallarla ve bazı etkinliklerle. Mesela içine küçük bir hortum yerleştirin bir bebeğin onu besledikce kaka diye cikartsin. Böyle oyuncaklar var. Kendisinin de bunu yaşadığını anlayıp normallestirebilir
Farklı ve güzel bir yaklaşım. Mutlaka deneyeceğim

Bir çocuk gelişim mezunu olarak şunu söyleyebiirim. Kaka yapmaktan ya da tuvaletten korkan çok çocuk var. Onu kakası geldiğide kakasını tuvalete yapmasını yönlendirecek şeyler var. Mesela alışveriş sitelerinde tuvalet eğitimi için panolar var. Çiş ya da kaka yaptığına üzerine mıknatıslı sticker yapıştırılıyor.Buradan link paylaşabiliyor muyuz bilmiyorum ama görsel ekliyim ne demek istediğimi daha rahat anlarsınız. Kakanı yaptığında buraya bir sticker ekleyebilirsin şeklinde teşvik edebilirsen sırf o sticker için dahi alışmaya çalışacaktır. Tabi ki yapmadan yapıştırmasına izin vrmeyin :)

1648561904569.png

Arkadaşlar öncelikle günaydın. 2 yaşındaki kızım 16 ayliktan beri kakasını tutuyor. Kabız olan bir çocuk değildi ki korktu desem. Ama kaka gelince köşeye kaçıp kendini sıkıp terler içinde kalıyor. Oturma pozisyonuna getiriyorum hemen, o sırada bayağı bir yapıyor. Ama bağıra bağıra. Tuvalet eğitimine falanda başlatmamistim hiç. Görmezden geleyim diyorum bu sefer tutunca kabız gibi olur diye korkuyorum.gitmedigim Dr kalmadı. Doktorların hepsi ayrı şey söylüyor. Kimi ilaç uzun süre verilmez diyor. Ne kadar zor bir durummuş anlatamam. Çevrenizde bu şekilde duyduğunuz bildiğiniz örnek varmı geçici bir durummu. Gerçekten iyi şeyler duymaya ihtiyacım var. Sorunsuz kaka yapmak meğer ne büyük nimetmis
Yeğenim de benzer bir sorun yaşamıştı bir kaç ay bu kaka tutma ve çözüm bulamama sürecinden sonra aile hekimimiz makatta çatlak olabilir demişti ve gerçektende öyleymis
Ona uygun ilaçlarla çözüm bulmuştuk.

Kakasının kıvamı sert mi? Şayet sertse zorlanıyor demek ki...
Ben kendim zorlandığını hissettiğimde; makarna yapıyorum mesela üzerine çiğ zeytinyağı gezdiriyordum o şekilde yerdi..Yemekler genelde sebze ağırlıklıya dönüyor ve mesela süt ve süt ürünleri bizde kabızlık yapıyor hemen ara veriyoruz..Amaç kakanın kıvamını seyreltmek... Hala mı açılmadı..Bir yemek kaşığı kadar ilaç gibi günde 2 kere zeytinyağı içiriyordum..Şuan 3 yasında pek olmuyor ama 2 yaş civari çok oluyordu..

Bir de empati kuruyorum...Çocuğum ıkınıyorken vazgeçtiği zaman...Hadi yapabilirsn deyip onun ıkınmasını taklit ediyordum..Hadi yap..Beraber evet başarıyorsun..Ohh bee ..Çıktı kaka..Başardın ..gibi gibi korkmasını önleyip vazgeçmemesini sağladım..

Şimdi kabız olmasa bile abartarak ıkınabiliyor ama🤦🏻‍♀️Olsundu sonuçta yapıyordu :anne:

Psikolog arkadaşım" Teo nun kaka kitabi" ni önermişti bi arkadaşıma...3 yaşına kadar çekti onlarda .zor bir süreç gercekten. Pedagog yardımı alın derim

Tuvaleti eğlenceli hale getirin ışıklı sesli lazımlıklar var ya onlardan alın dikkatini dağıtın geçici bir durum olabilir üzerinde pek durmayın bir kayıp yaşadimi değer verdiği bir oyuncak kullandığı bir ürün bir arkadaşım battaniyesi eskidi diye battaniyesini değiştirmiş çocuk uyumamaya ağlamaya başladı huzursuzluk gelişti üç ay sürdü ne zaman ki battaniye rastlantı sonucu geldi akşama kadar sevinç çığlıkları hani gözümüzden kaçabilir ama çocuklar etkileniyor hani bir örnek

Kabız durumu varsa sabahları 1 tane (hafif ılık suda bekletilmiş) kuru kayısı verin. Normal kuru kayısıya göre daha fazla rahatlatıyor. Ben doktor tavsiyesi ile kabız olduğunda 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı veriyorum. Ama sorun kakasını tutmaksa (kakada bir sorun yoksa) belli başlı nedenleri şunlar olabilir: 1-1.5 yaşından sonra çocuklar kakalarını saklanarak yapmak isterler ve o sırada birinin bakması, yanına gelmesi rahatsız edebilir. Kakasını yaparken- yapmaya çalışırken rahat bırakın. Kaka ve çiş ile ilgili hikaye kitapları var (Teo’nun kaka kitabı bizimkinin ilgisini çekmişti, resimlerle hikayeyi değiştirerek anlatın, bin bir çeşit var bir tanesini edinin). Bebekleri ile oynarken aaaa bu bebeğin kakası gelmiş hemen tuvalete gitmeli deyin. Bebeği tuvalete götürün lazımlığa oturtun (kahve rengi oyun hamurunu lazımlığın içine koyun) aaa kakasını yapmış, aferin bebek deyip poposunu silin bebeğin. Oyun sırasında günde 2-3 kez yapmaya çalışın. Sizin tuvaletiniz geldiğinde de annenin kakası geldi/babanın kakası geldi hemen tuvalete gidecek gibi cümleler kurun. Bunun normal bir durum olduğunu, tuvaleti gelince yapması gerektiğini oyunla, normal hayattan örneklemlerle yavaş yavaş öğrenmesini sağlayın. Saklanarak tuvalet yapmak aslında tuvalet eğitimine hazır olduğunun bir göstergesi. Sürekli bir kabız durumu ya da fizyolojik bir sıkıntı yoksa oyun eşliğinde alışabilecek bir durum. Ek olarak maflor ya da bio gaia kullanın bağırsak florasına destekte bulunun. Bağışıklık sistemini etkileyen yararlı bakterilerinin %70’i (bildiğim kadarıyla) bağırsakta yaşıyor, probiyotik kullanımı çok önemli, mutlaka el yapımı yoğurt kullanın.

11D9CA37-E201-428E-8DDE-277122DB0974.jpeg

Son düzenleme:
Yaparken canı mı acıyor anlamadım. Eğer canı acıyorsa poposuna hindistan cevizi yağı sürün. 3 yaş çocukta ve yetişkinde denendi kesin çözüm. Geçmiş olsun

Benim oğluma 26 aylıkken tuvalet eğitimi verdik kısa sürede öğrendi,gece gündüz sorunsuz şekilde tuvaletini yaptı.35 aylıktan sonra gündüz kaka tutma gece de çiş yapmaya başladı,her gece ama..Pedagog ile görüştüm birkac teknik söyledi kitaplar önerdi hepsiini uyguladım fakat sorun bitmiyor.Anlayacaginiz ben sizden de zor durumdayım,ne yapacağımı bilemez oldum.Tablo yapıyordum gündüz kaka yaptıkça,sabah da kuru kalktikcs yıldız koyuyordum 5-6 gün aralıksız düzene girdi sonra 3 günde bir iki günde bir yine oldu tabloyu bıraktım ben de ama yine başlayacağım,başka yararı olan bir şey olmadı.Allah kolaylık versin diyorum sadece

Dikkatini dağıtın kaka yaparken sevdiği bir oyuncağı verin yada çizgi film açın izlerken yapsın. Kakaya odaklandığı için yapamıyor olabilir.

X