Her çocuğun bir öğrenme stili vardır. kimi çocuğa kucağına oturtup öğretirsin konuşursun konuştuğunu okuduğunu öğrenir çünkü işitsel bir bebektir, kimi bebek sadece hareketleri takip etmeyi sever, gösterdiğin hareketleri taklit eder, hareketlidir ordan oraya koşar kucağına da oturmaz masalı da dinlemez çünkü kinestetik bir bebektir. benim kızım 21 aylık. şu anda net ve bilinçli anne baba mama 1-2-3 al ver gibi basit komutları konuşuyor ama asla kucağıma oturmaz neler yapmadım masal okuyalım dinlesin diye masal sevmiyor ama çok güzel resim yapıyor kalem tutuyor bunu çocucuğumun öğrenme stiline bağladım. yine onunla konuşmayı ihmal etmiyorum ama o işaret dilini kullanmayı daha çok seviyor bebeklerde işaret dilini kullanabilmek de çok önemli bir belirti.
Merhaba,Cerenora arkadaşıma katılıyorum, her çocuğun öğrenme stili ve yeteneği farklıdır.Benim kızım 27 aylık, kelime haznesi oldukça geniş; eşyalar,sayılar, renkler, hayvanlar, meyve ve sebzeler v.s hatta 8 tane falan bebeği var hepsine isim koyduk hepsinini bilir,şuan 10 kelimelik bile cümle kurabiliyo, örneğin " anne, aklıma bir fikir geldi, top oynayalım mı? - Beril ( kuzeni ) in bacaklarını öpme çünkü kakalı olabilir.- Ben çorba yemek istemiyorum, makarna yemek istiyorum,bana makarna pişir, yoğurt da koy üzerine " gibi.. bzaen yanlışlıkla " gidiyom " der mesela tekrar ederim " gidiyom mu " diye hemen düzeltir " gi-di-yo-rum " diye heceleyerek..ama el becerileri çok iyi deil yaklaşık 1 aydır fln düzgün bir şekilde kalem tutmaya çalışıyo, kaşıkla kendi kendine yemeyi yeni öğrendi, yürümeye bile 14 aylıkken başladı...ben öyle özel bir çaba sarfetmedim açıkçası düzgün konuşsun diye, ama bebekken bile sürekli konuştum onunla, yemek veya temizlik yaparken nasıl yaptığımı anlatırım, yetişkin bir insan gibi konuşuruz onunla evde, merak ettiği herşeyi aklının alabileceği şekilde anlatırım, bir de şu var bizimki de öyle oturup birşeyler öğretmeye başladığımda sıkılıyor, ders gibi değil de daha çok kullandığımız cümleler içine serpiştiriyorum öğretmek istediğim şeyi.Renkle ilgili bir örnek vereyim,Eşofman giydiriyorum ( pembe olsun )mesela " A bak Damlanın ( bebeği ) da elbisesi pembe senin eşofmanın da" gibi..
Bir keresinde otobüsle gidiyoruz (Kızım daha 19-20 aylık falandı), ön koltukla bir kız ,2 yaşındaymış bıcır bıcır konuşuyo,bizimki o zamanlar 2-3 kelimelik cümleler kuruyodu, aklımdan geçiriyordum benim kızımda böyle güzel ve uzun konuşabilecek mi diye ? ama 4 ayda o kadar geliştiki dili...Çok zekiler vallahi, söylediğimiz her şeyi her hareketi o an başka bir şeyle uğraşsalar dahi hafızaya alıyorlar.
Geç konuşan çocuklara gelince, yeğenim 3-4 yaşından sonra konuşmaya başladı, inanın " artık sussa " diye düşündüğümü biliyorum..