Kıskanmaması mümkün değil ama hasarı en aza indirmek için, bebeği hastaneden eve getirirken ona çok istediği birşeyi alıp "bunu sana kardeşin aldı" demeli, eşin dostun bebek için getirdiği hediyelerin yanına onun için de ufak tefek hediyeler eklemeli ve onun için alındığı söylenmeli, yeni doğanla büyüğün yanındayken aşırı derecede ilgilenilmemeli, hatta mümkünse yanında emzirilmemeli, büyüğe her zamankinden az ilgi gösterilmemeli, bebeğin bakıma ve yardıma muhtaç olduğu acıklı bir dille anlatılmalı ve bakımı sırasında büyükten yardım istenmeli, uygun vakitlerde büyükle kaliteli zaman geçirilmeli diye okudum ben...Umarım faydası olur.
Bebeğinizi sağlıkla ucaklarsınız inşallah.
inan bu konuda hic bir bilgim yok ben tek kardesim bilmiyorum bu duyguyu .esimde dort kardes ama esim babaannesiyle buyumus oda bilmiyor.yani cok hazirliksisiz .sagol canim önerilerin cok guzel .bunlari goz onunde bulundurucam baska bu konuda yapabileceyim bisey varsa yazarsan sevinirim.bide oglum bize cok duskun tek cocuk diye cok uzerine dustuk.a.s.Kıskanmaması mümkün değil ama hasarı en aza indirmek için, bebeği hastaneden eve getirirken ona çok istediği birşeyi alıp "bunu sana kardeşin aldı" demeli, eşin dostun bebek için getirdiği hediyelerin yanına onun için de ufak tefek hediyeler eklemeli ve onun için alındığı söylenmeli, yeni doğanla büyüğün yanındayken aşırı derecede ilgilenilmemeli, hatta mümkünse yanında emzirilmemeli, büyüğe her zamankinden az ilgi gösterilmemeli, bebeğin bakıma ve yardıma muhtaç olduğu acıklı bir dille anlatılmalı ve bakımı sırasında büyükten yardım istenmeli, uygun vakitlerde büyükle kaliteli zaman geçirilmeli diye okudum ben...Umarım faydası olur.
Bebeğinizi sağlıkla ucaklarsınız inşallah.
canım herbela gayet güzel özetlemiş yapman gerekenleri benim eklemek istediğim çocuğa sürekli sen artık abi oldun demeyin bu çocukları daha da hırçınlaştırıyor benim de kızım kardeşi olduğunda çok kıskanmıştı hala da kıskanıyor sen ne yaparsan yap kıskanma muhakkak olacaktır ama önemli olan oğlunun kendini değersiz hissetmemesi bunun için de aşırıya kaçmadan onunla da ilgilenirsen korkacak bişey olmadığını hala onu çok sevdiğinizi düşünecektir
Ahhh ahhh ben bunların hepsini hatta fazlasını yaptım ama hala kdi köpek gibiler:1no2:
ben surekli bak abi olucaksin buyudun yavrum oldumu canim diye hazirlamaya calisiyorum.oda bana bagirarak hayir abi deyilim ben ayberkim diyo.demekki bu tepkisi ondanmis.ya insan anne olunca surekli kendini gelistirmesi lazim.ben gelistirmeye calisssamda hatalarim oluyo senin dedigin gibi sagol canim.ellerine saglika.s.
yazdiklarini okudum gercekten cok dogru ve mantikli geldi.bugun yavas yavas oglumla kizim ayni odayi faylasacaklar oglumun yatagini kardesine vericezz.onu ikna etmeye calistim.bak bu yatak kardesinin biz sana kocamannnnnnnnn yatak aldi yaaa en sevdigi sarsaflari aldim falan beraber odayi deyistirdim arada bitepkili oldu ama guzellikle anlatmaya calistim onu kaldirma onu koyma diye sesi yukseliyo ama biraz zorladi yani beni inanin oglumun cok tepkili olacagindan endiselim senin ve yazan arkadaslarin yazilarini ilgiyle bekliyor okuyorum hatta esime bile diyorum bak boyle boyle yapacakmisiz diye cok sagolun kizlar:))))İşte en büyük yanlış. Bende öyle söylüyordum minik kızıma sen ablasın sen büyüksün, çok büyük bir yanlışmış meğer. Çareye psikologta bulduk artık biz, o dank ettirdi kafamıza bunun yanlış olduğunu. Kızım şu anda 5.5 yaşında oğlum 2.5. Oğlanın neye ihtiyacı varsa kızında aynı şeylere ihtiyacı var, ikiside aynı kefede, ha birisi yaş olarak daha büyük belki ama ihtiyaçları aynı, anne ve babadan beklentileri aynı. Birisi kocaman bir genç kız değilki abla olması gerektiğini anlasın. O kadar çok araştırdımki bu konuda, ama hala bir çözüm bulamadım. Belki biz anne baba olarak tavrımızı değiştirmeliyiz, bu kardeş kıskançlığını en aza indirgemeliyiz. Psikolog zaten kızımın verdiği tepkileri çok normal buldu meğer terapi alması gereken bizmişiz.kafamçokkarıştıtatlicadiarzu
Sonuç itibariyle yaş araları çok fazla olmadığından lütfen minik oğluna onun bir abi olduğunu sürekli dikte etme, veya hiç böyle bir görev yükleme ona. İtiş kakışmalar, kıskançlıklar elbette olacaktır, kaçınılmaz olan budur. Herşeyi dengeleyecek olan anne ve babadır (ah birde ben becerebilsemkafamçokkarıştı)
iyi dileklerin icin tesekkur ederim canim.cocuklarinin arasinda sorun olmadigi icin cok sevindim insallah benimde oyle olur.bu kadar sorgulamam ogrenmeye calismam bundan canim.insan anne olunca ansiklopedi gibi olmaliymisya ögren ögren yetersiz geliyo cok sagol paylasimin icinŞenizAYSİMACIM allah hayırlı doğumlar nasip etsin
Benimde 6 yaşında bir oğlumdan sonra kızım dünyaya geldi
bizde çok korktuk bu kıskançlık olayından, arkadaşların bahsettiği herşeyi de yaptık
çok şükür aşırı kıskançlığı olmadı, olması gereken kadar yani, kardeşini çok seviyo, belki biraz yaş farkı fazla olduğu için de olabilir ama
inşallah sizinde olmaz, arkadaşlar çok güzel anlatmış, ben bir şey yazmadım o yüzden
canım normeldir kıskanabilir ama bunun aşırı olması zarar.sana bir tafsiyede bulunayım kurstaki hocamız anlatmıştı anne yeni doğum yaptığında ilk çocuk doğumdan çıkmış annesini perişan bitkin gördüğünde direk kardeşine tepkili oluyormuş annemi bu hale kardeşim getirdi diye. yani hemen seni o halde görmesin birde ben ikinci çocuğumu dünyaya getirdiğimde eve geldiğimde eşimle önceden konuştuğumuz uygulamayı yapmıştık oğluma çikolata alıp bunu sana kardeşin getirdi demiştik çok mutlu olmuştu
arkadaşim Ayni Yaştaydi Oglum Kardeşi Dünyaya Gelince Aralarinda3 Yaşvar ..
Ama Gerçekten çokk Zor Bi Süreç Bekliyor Seni Kemdimden Biliyorum..
şimdi Bana Kizicaksiniz Ama Gerçekten Insanin Gözüne Ilk Olan Artik Büyümüş Görünüyo Elde Olan Birşey Degil Yani..
Ben Ogluma Sadece Onun çok Küçük Oldugunu Kardeşinin Savunmasiz Oldugunu Fln Anlatmaya çaliştim..
Hee Nekadar Başarili Oldum Oda Tartişilir..
Hala Ugraşiyorum Ve Ugraşicam Onu Biliyorum.
Gerçi çok Aşiri Deil Artik Yani Oda Benimsemeye Alişmaya Başladi Heralde Yada öyle Görünüyo..
Off Bilmiyorum Gerçekten Bilmiyorum Artik .
Ama Gerçekten çokkk Zor Bi Zaman Seni Bekliyo ..
Allah Yardimcin Olsun Arkadaşim şimdiden......
a.s.öncelikle konu başlığın için tebrik ederim Allah bağışlasın canım.Benim 3,5 yaşında ve 1,5 yaşında iki oğlum var inann ben ne hamileliğimde nede doğumdan sonra hiç sıkıntı yaşamadım taki şu son 3 4 aydır anormal derecede bir paylaşamama ne olursa olsun önemli değil oyuncak...Kardeşinin elini sürdüğü herşey çok kıymetli oluyor :çok üzgünüm:kıskanmaması ve kendini ikinci planda hissetmemesii için Babası ile elimizden gelen herşeyi şimdiye kadar yaptık ama paylaşma problemini aşamadık,Kreşte öğretmeni bu konuyu zamanla halledebileceklerini söylüyorlar bakalımyerimseniben
Tavsiyem herşeyi ona anlatarak konuşarak bu işi çözmeniz.başta problem yapmayabilir daha sonra da bizim gibi farklı tepkiler yaşamaman dileğiyle:1hug:
inan ikinci cocugum dunyaya gelmedi henuz ama inan bazen uyuyamiyorum ya oglum kardesi dogunca nasil olucak kiskanacakmi psikolojisi nasil olacak neler yapmaliyim.yok iki cocuga bakabilecekmiyim onlara yeterince ilgi gosterebilecekmiyim..... vs ... bunlar boyle siralaniyor aklimda o yuzden boyle bi konu actim annelik surekli ogrencilikmis meyer bende yeni yeni ogreniyorum.insanllah sonradan suprizlerle karsilasmam dedigin gibi guzelim-allah yavrularini sana bagislasin canim .insallah en kisa zamanda sorunun uzerinden gelirsin .ŞenizŞeniz
Kendini okadar sıkma biraz rahat ol bence herşey olacağına varır ,sen şuanın tadını çıkar bol bol gez çünkü ikinci çocuk olunca 1 sene tamamen eve kapanıyorsun.Tabikide bakarsın bende senin yaşadığın psikolojiyi,sorunları hepsini yaşadım herşey oluyor ,yetiyorsunda mecburen....Allah can sağlığı versin çocuğunu da abi pikolojisine sokmaa ,senide hayırlısıyla kurtarsın inşallah.
hiç korkmana gerek yok canım.şu anda gözünü korkutabilir bu durum ama inan çok da büyütecek bir yanı yok pek.ilk olarak ona abi olacağını artık büyüdüğü için ona güvendiğini ve bebek bakımında sana yardım edebileceğini anlatmaya çalış. kesinlikle aman dokunma yapma bebeğe zarar vereceksin gibi kelimeleri kullanmasın kimse.asıl önemli olan o daha bebek bak sen büyüdün bak o kakalı aaaaa yemek bile yiyemiyor gibi kelimeler kullanmayın.çok uykusuz kalsanda ağrın olsada belli etmemey çalış nedeni ise bu olayların onu yanlış anlamaya sevk etmesi.mesela bak annemin canı onun yüzünden yandı yada annem o doğduğu için uyuyamıyo.hepimiz yaparız resimler çeker her yeri donatırız bu gibi 2. çocuk durumalarında büyük olan çocuğumuzun resimleri yeni gelen bebeğimizin resimlerinden daha fazla olmalıdır.2. plana düştüm hissi onda uyandırılmamalıdır.sana bol bol şans diliyorum tatlım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?