Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi 2. ay aşısında sorun cıktı yardım

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

rkntnc

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Şubat 2011
21
0
arkadaslar bebegım 2.ayını doldurunca kontrolu ıcın dr gıttık gıtmısken rotavırus asısınıda yaptıralım dedık ve dr a yaptırdık .bırkacgun sonra saglık ocagındakı aşıları ıcın gıttık fakat hemsıre rotavırus asısı canlı ası 29 gun gecmedıkce uzerıne ası yapamayız dedı baska bır hemsıreye sordum yok oyle bıse dedı.2.ayında yapılması gereken verem asısı falan kaldı 3. aya sarkacak boyle bırseyle karsılasan oldumu.hangısı dogru soyluyor sastım kaldım...

canım drun 2 aylık olduğunu biliyodu heralde bebeğinin neden yaptı ki rotavirus aşısını?benim bildiğim ve çevremde de gördüğüm kadarıyla rotavirus aşısı 3 ay dolunca yapılıyo 2 ay aşısı verem aşısıdır ve bence o rotavirusten daha önemli..bence druna bunu sormalısın..bize drumuz 3 ay muayenemizde söylemişti bu aşıyı 5 ayda da 2 dozu var demişti ama biz yaptırmadık..

ası kartında rotavırus 2 ve 4. ayda gorunuyor doktoru kendı ısledı karta tarıhını fln. zaten ben asıyı yaparken sormustum dıgerlerıde saglık ocagında yapılack degılmı dedım evet yaparlar dedı...

hmmm anladım..bizim aşı kartımızda da 3 ve 5 ayda gösteriyodu bizim drumuz da hiç sormadan 3 ay kontrolünde yaptırmak istermisiniz diye sormuştu..ilginç demek özel aşılarda değişiklik oluyo..sana sağlık ocağında mı yapamayız dediler verem aşısını?peki 3 ayda yaptırmanın bi sakıncası varmıymış?eğer sorun yoksa sıkma canını bizde verem aşısını biraz geç yaptırmıştık tamda şu aile sağlık merkezlerine geçildiği döneme denk gelmişti yani 2 ay 3 haftalık falandı..

Ben de şaşırdım okuyunca..rota canlı aşı olduğ için bizede yapılmaz dedi doktorumuz..O yüzden 3. ayı bekledi..Sen bu durumda ne yapabilirsin bilemedim..Diğerleride ötelenir beklersen...

yani sacmalıyorlar madem canlı aşı dıgerlerıyle olmuyo, neden onceden soylemıyorlar yada 3. aya koyun rotayı degılmı dıgerlerını etkılemesın hepsı farklı bıse soyluyor kımısı olur kımısı olmaz. bakalım 3. ayı beklıyecez mecburen umarım bıse olmaz

onu bende duymustum. ya aynı gün olucaktı rotavirus ve siger asılarını yada bır ay sonra demıstı bızede doktor. tam net hatırlamıyorum ama bende onu duymustum. bız rotavırusu yaptırmadık

rota ve verem canlı aşı ve iki canlı aşının arası en az 21 gün olması gerekir. Bizde 2. ayda verem ve karma oldu. 3. - 5. ve 7. ayda rota olduk. Rotanın iki marası var. Biri 2 doz biri 3 doz biz 3 doz olanı tercih etmiştik. Neyse olan olmuş ama verem için panik olmana gerek yok. 2. ay itibari ile yapılıyor ama 3. ayda olursa da çok sorun olmaz. Zaten veremin tutup tutmadığını birkaç ay içinde anlıyorsun. Koldan olan aşı kabuk tutup kabuğu düştükten sonra izi kalıyor o şekilde tuttuğunu anlıyorlar. Eğer tutmazsa yeniden yapılıyor. İlk bir sene içinde tutması önemli. O nedenle panik olma yer değiştirmiş oldular veremi 21 gün sonra yaptırabilirsin ideali arada 4 hafta olması. Ama karma aşı canlı değil onu ihmal etme vurdur derim. İnan karma daha önemli karmanın içinde menenjitte var ona dikkat etmek gerekiyor. Rota içinde hangi marka olanını tercik ettiniz bilmiyorum ama 2 doz olansa ilk 6 ay içinde tamamlanması gerekiyor. Veremden sonraki ayda onu yaptırın.

Son düzenleme:
cok sasırdım ve cok uzuldum boyle bırseyden haberım yoktu. rotayı 2. ayda yaptı doktorumuz 2 gun sonrada verem ve karma asıları oldu. ne doktorumuz nede ebemız boyle bırseyden bahsetmedı. yarın saglık ocagına gıdıp ebeyı sıkayet edıcem. 3. ay kontrolumuzdede aynı seyı doktor ıcın yapıcam

2 ayda tüm aşılar ve rotaviüsü birlikte yaptılar aynı gün. bir problem yaşamadık. hiç bu şekilde söyleyen olmadı. 4. ayda da 2. dozunu yaptırdık. 6 ay da olan çocuk felci aşısını henüz yaptıramadık. şuan 9 aylığız. çocuk felci canlı bir aşı tıpkı rotavirüz gini. bizim notrofil değerimiz çok düşük olduğundan dolayı,oğlumun bağışıklık sistemi çok zayıf. bu yüzden hala aşıyı bekletiyor doktorumuz.

Daha öncede yazmıştım ama bazı yazdıklarım tam olarak doğru değilmiş düzeltmek istedim. İki canlı aşı aynı gün vurulabilirmiş aynı gün olması durumunda hiç sorun olmazmış. Ayrıca aşılardan biri enjeksiyon biri oral verilen aşıysa (ki rota oral verilen aşı) aralarında birkaçgün olmasıda sorun yaratmazmış. Yani iki enjeksiyonlu canlı aşı biri bir bacaktan diğeri bir bacaktan olmak üzere aynı gün vurulabilir ama aynı gün vurulma imkanı yoksa arada en az 4 hafta olmalıymış. Aşılardan biri enjeksiyon biri oral verilen aşıysa aradaki gün sayısının hiç önemi yokmuş. İçiniz rahat olsun rota ve veremin aynı gün yada birkaç gün arayla olmasının hiç bir sorunu yokmuş.

X