Paraguay'da henüz sadece 10 yaşında olan bir kız çocuğunun 20 haftalık hamile olduğu hastanede anlaşıldığında, olay ulusal manşetlere taşınmıştı. Lakin küçük kızın durumu, Güney Amerika'da ne yazık ki nadir rastlanan bir vaka değil. 7 milyon nüfuslu Paraguay'da geçen sene, 14 yaşından küçük olan 700'den fazla kız çocuğu doğum yaptı...
RADİKAL - Paraguay’daki ulusal gazeteler öyküsüne, geçen nisan ayında çeşitli kereler manşetten yer verdi: 10 yaşındaki kız çocuğu Mainumby, ilk olarak ocak ayında karın ağrısından şikâyet etmişti. Annesinin onu farklı kliniklere götürmesine rağmen ağrısı devam eden çocuğa teşhis ancak üç ay sonra başka bir hastanede konulabilecekti. Mainumby 20 haftalık hamileydi. Ve ülkesi Paraguay’da, annenin hayati tehlikesi yoksa, kürtaj yasal değil…
İddialar üzerine Mainumby’nin üvey babası gözaltına alınırken, dava için yapılan DNA sonuçları henüz bekleniyor. Medyanın olaya ilgisi, kızın annesinin de suça yardım etmekten iki ay süreyle tutuklanması ve kızını görmesinin yasaklanmasıyla iyice arttı.
‘KIZ ÇOK MUTLU, DOĞURABİLİR!’
Uluslararası Af Örgütü, Mainumby’nin kürtaj yaptırmasına izin verilmesi için kampanya düzenlerken, Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları Paraguay’ı eleştiren açıklamalar yaptı. Lakin yetkililer henüz istiflerini bozmuş değil. Öyle ki Paraguay Sağlık Bakanı Dr. Antonio Barrios, “Mainumby’e yapılan psikolojik değerlendirmeler, kızın mutlu olduğu ve hiçbir sorunu olmadığını gösterdi. Kızın yaşamı tehlikede olmadığı için bizim için tek seçenek hamileliğe devam etmesidir” açıklamasını yaptı.
Bir kız çocuğu doğuran Mainumby sağlıklı olsa da bazı Paraguaylılara göre devlet, küçük yaştaki hamileliğin bir yetişkine göre daha riskli olduğu için kızın hayatıyla kumar oynadı.
ANNE 11, OĞLU 1 YAŞINDA
Feminist bir örgüt olan Cladem’in yöneticisi Elba Nunez (alttaki kare) “Burada din etkisi çok güçlü. Cinsel taciz bir problem ama çocuklara hamileliğin zorlanması da bir problem ve insan hakları sorunu” diyor. Paraguay’ın başkenti Asuncion’da yerel Katolik kilisesi tarafından yürütülen anne-bebek evi Casa Rosa Maria, gençlerin gülüşme, çocukların koşuşturma ve bebeklerin ağlama sesleriyle dolu. Casa Rosa Maria sakinlerinden ikisi de 12 yaşındaki Perla’yla onun bir yaşındaki oğlu. 10 yaşındayken ağabeyinin tecavüzüne uğrayan Perla, 11 yaşında anne olmuş. Şu anda dokuz kişinin kaldığı anne-bebek evinde şimdiye kadar Perla gibi 200 kişiyi ağırlanmış.
12’SİNDEN BERİ ANNE, HEDEFİ AŞÇILIK OKUMAK
Casa Rosa Maria yetkililerinden Cilsa Vera “Kızların çok genç anne olmaları durumunda ailelerinin yanından alınıp buraya getiriliyor. Çok zorlanabiliyorlar fakat biz onlara iyi sağlık hizmeti, kıyafet ve yemek veriyoruz. Onlar da çabuk alışıyor” dedi. Genç yaşta ve tecavüz sonucu anne olanlardan biri de evin 17 yaşındaki sakini Mercedes. Üvey babası tarafından tecavüz edildikten sonra 12 yaşında hamile kalan Mercedes, Casa Rosa Maria evinin kendisi için büyük bir rahatlama noktası olduğunu anlatıyor: “Evde yaşadığım dönem hayatım çok kötüydü. Buraya geldiğimden beri her şey daha iyi. Şimdi aşçılık okumak ve üniversiteye gitmek istiyorum. Kızım için en iyisini istiyorum ve benim yaşadığım şeyleri yaşamasını istemiyorum” diye konuşuyor. Casa Rosa Maria’daki bütün kızlar ileride kendilerini ve çocuklarını destekleyebilmeleri için okumaya teşvik ediliyor.
704 'ÇOCUK ANNE' VAR
Paraguay Sağlık Bakanlı’ğının verilerine göre ülkede geçen sene 14 yaşından küçük 704 kadın doğum yaptı. Öte yandan, verilerin güvenilmez olması nedeniyle gerçek rakamın daha yüksek de olabileceği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan Mirtha Rivarola “Bu rakamlar her yıl artıyor yani bu giderek kötüleşen bir problem. 10 yaşındaki birinin anne olması ürkütücü bir durum. Hayatının gidişatı sınırlı olacaktır. Gelecek için çok fazla değerli hayat kaybediyoruz” yorumunu yapıyor.
57 milyon nüfuslu İngiltere ve Galler’de 2013 yılında 14 yaşından küçük kızların hamile kalma sayısı 1.378’di. Kürtajın yasal olduğu İngiltere’de bu hamileliklerin çoğuna son veriliyor. Paraguay’da ise annenin hayatı tehlikede olmadığı sürece kürtaj yapmak yasak. (BBC)
(Çeviren: Cansu Önder)