10. Ay Oyunları

ekinsu

Guru
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2008
5.207
3
1. Evdeki oyuncakları ve boş bir kutu yada sepeti bebeğimizin önüne koyalım sonra oyuncakları birer birer alarak sepetin iine atalım ve atarken attım diyelim. beraberce oyuncakların hepsini sepete atalım. Bu oyundaki amaç çocuğun ince motor gelişimini desteklemek( başparmak ve işaret parmağı koordinasyonu)

2. çocuğunuzun elini tutun ve elimize ne giyeriz diye sorun sonra arkamızda sakladığımız eldiveni gösterelim , daha sonra ayağını tutalım ve ayağımıza ne giyeriz diyelim ve çorabını gösterelim. bu oyundaki amaç çocuğunuzun ilişkili nesneleri eşleyebilme ve dinlediğini anlama becerilerini geliştirmektir.

3.çocuğunuzla onun oyuncak bebeğinin vücüt kısımlarını inceleyin. Aaaa bak bu el bu ayak gibi, sonra bebeğinizin çorabını çıkarın nerede ayak diye sorun ve ayağını tutun , ellerin nerde deyin ellerini tutun , ağız , burun ve göz içinde yapabilirsiniz. Bu oyundaki amaç çocuğunuzun kelime bilgisinin gelişmesine yardımcı olmaktır.

4. Bir üzgün birde gülen bebek resmi çizin , resme bakarak bebeğinize Aaaa bak bebek üzülmüş acaba neden üzülmüş karnımı acıkmış susamışmı annesinimi istiyor gibi sorular sorun ve ardından bu ihtiyaçlarının karşılanacağını vurgulayarak oyunu mutlu sonla bitirin ve gülen bebek resmini gösterin. Buradaki amaç çocuğunuzun üzüntü duygusunu tanımasına yardımcı olmaktır.

5. Bir top ve bir araba oyuncağını yanınıza alın ve göstererek bu top bu araba deyin. Sonra bebeğinizin elini alın ve elini topa vur elini arabaya vur diyerek elini topa ve arabaya vurmasına yardımcı olun, elini masaya vur ayağını yastığa vur gibi değişik talimatlarda verebilirsiniz ve bunu birlikte yapın. Bu oyundaki amaç çocuğunuzun dikkatini bir konu üzerine odaklayabilme becerisini geliştirmektir.

6. Bir şarkı söyleyerek çocuğunuzun ellerini çırpmasına ayaklarını vurmasına dans etmesine destek verin. buradaki amaç basit komutları almasına yardımcı olurken eğlenceli vakit geçirmesini sağlamaktır.

7. iki üç adet küp benzeri bir şey bulun ve çocuğunuzla konuşarak önce küpleri üst üste koyun sonra çocuğunuzunda yapmasını sağlayın ve yaptıklarınızı basit bir dilde anlatın örneğin küpü aldım buraya koydum haydi beraber yapalım gibi. buradaki amaç çocuğunuzun ince motor gelişimini desteklemektir.

8. Çocuğunuzla karşılıklı birbirinize top atarak oyun oynayın atarkende attım deyin. bunun dışında bazı şeyleri yaparken anlatın kaşığı elinle tutuyorsun , sepeti koluna taktın vb. gibi buradaki amaç neden sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olmaktır.
 
Sağol Emelcim bilgiler için..

Biz bunlardan birkaçını yapabiliyoruz,küplerini sepetine atabiliyor,çoraplarını çıkarıyorum ayağından
eline alıyor tekrar ayağına giymeye çalışıyor..küpleri üst üste koymaya çalışıyor..top oynamaya bayılıyor..hoşuna giden şarkıda ellerini çırpıp kafasını sallıyor hemen..
Birde çirkin olmayı öğrendi :))son bir iki haftadır çok daha bilinçli olmaya başladı söylenenleri anlayabiliyor işine gelenleri yapıyor..
 
MARSG' IN TAVSıYESı OYUNLAR


Kutuya Konuş Oyunu (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Elinizde tutabileceğiniz küçük bir kutu
Kutuyu ağzınıza yaslayıp, bebeğinize seslenin. Kutudan gelen ekolu sesiniz bebğinizin ilgisini çekecektir.
Ek öneriler: Değişik bir kaç kutu ile farklı sesler çıkartabilirsiniz. Kutuyu bebeğinize uzatıp onunda kutuya ses çıkartmasını teşvik edebilirisiniz. ıki ayrı kutu kullanıp bebeğiniz ile karşılıklı kutulara konuşabilirsiniz. Oyuncak bir telefon ile telefonda konuşma alıştırmaları yapabilirisiniz.

Parmak Adam (yeni yürüyenler için)
Süre: 10 - 15 dakika
Malzemeler: Renkli resimli bir kitap
Kitabın sayfasında bir obje seçin. “bir …. görüyorum” dedikten sonra parmaklarınızı yürüterek sayfadaki resmin üzerine gelin ve “işte buradaymış!” diye seslenin.
Ek öneriler: Çocuğunuz parmak yürüyüşü yapabilir. Birlikte parmaklarınızı yürütebilirsiniz.

Peçete Eğlencesi (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Bir kutu kağıt mendil
Kağıt mendil poşetinin yarısını boşaltın, bebeğinize verin. Peçeleri tek tek poşetten çıkartmaya çalışarak eğlenecektir.
Ek öneriler: Peçeteleri yuvarlayabilir, havada sallayabilir, üfleyerek havalandırabilirsiniz. Birbirinize acımıyor ki” diye peçete atabilirsiniz. Burnuzu silermiş gibi yaparak, ses çıkartabilirsiniz.

Taksi (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: ıki sandalyeyi yanyan koyun ve taksi şöförüymüş gibi yapın. Çocuğunuza nereye gitmek istdiğini sorun, önerilerde bulunun. Yol boyunca gördükleriniz hakkında konuşun.
Ek öneriler: Çocuğunuzun sizi istediği yere götürmesini isteyin. Platik veya kağıt bir tabağı direksiyon gibi kullanın. Arkaya bir sandalye daha koyup oyuncakları arka koltuğa koyun. Sandalyeleri bir çizgi halinde dizin tren olsun.

Spagetti Yakala (bebekler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: Bir miktar pişmiş spagetti
Mama sandalyesinin tepsisine veya bir tabağa bir kaç tane spagetti koyun. Bebeğinizin bunları teker teker parmakları ile yakalamaya çalışmasını ve ağzına götürmesini izleyin. Gerekirse spagettileri kolay yutabilmesi için bir kaç parçaya bölün.
Ek öneriler: Spagettileri bir plastik bir kabı ters çevirerek altına saklayın, bebeğinizin onları bulup yemesini izleyin. “Bir tane de bana ver” diyerek bebeğinizin elinden yiyin.

Nehiri Geçelim (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 - 10 dakika
Malzemeler: ınce mukavva veya kalın kağıt, makas, bant
25 - 30 cm. çapında daireler kesin. Yere yakın aralıklar ile düz bir çizgi oluşturacak şekilde yapıştırın. Sanki nehirdeki taşlara basarak karşıya geçiyormuş gibi yapın, çocuğunuzun sizi taklit etmesini teşvik edin.
Ek öneriler: Daireleri düz çizgi yerine biraz kavisli yerleştirebilirsiniz. Çocuğunuz daireleri geçerken -dur -devam diye yönlendirebilirsiniz. Çocuğunuza sen bana yol göster deyip, onu takip edebilirsiniz. Müzik temposuna göre dairelere basabilirsiniz.

Öp Beni… (yeni yürüyenler için)
Süre: 5 dakika
Malzemeler: Ruj ve ayna
Sıcakkanlı olmayı besleyecek bir oyun… Dudaklarınıza biraz ruj sürün ve aynayı öpün. Bebeğinize öpücük izlerini gösterin.
Ek öneriler: Çocuğunuzu yanağından öpün, yanağındaki ruj izini aynada gösterin. Çocuğunuza aynadaki ruj izlerini gösterin ev onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin.

Kalp Avı (yeni yürüyenler için)
Süre: 10 - 15 dakika
Malzemeler: Makas ve Kırmızı Karton
Kırmızı kartondan keseceğiniz kalpleri evin değişik köşelerine saklayın. Çocuğunuzun bulup getirdiği her kalp için ona bir öpücük verin…
Ek öneriler: Çocuğunuzu kapleri sizin için saklamasını isteyin, arayan siz olun. Oyunu arkadaş ve diğer aile fertleri ile oynayın. Kalpleri çocuğunuzun ulaşabileceği bir kutuya koyun, istediği zaman oyunu başlatabilsin
 
burası çok güzel olmuş canım, çocuklarımızın gelişimi için oyun gerçekten çok önemli..ben de bikaç tane ekliyeyim..

******
6-9 Ay Arası
Kerpeten Oyunu
Bebeğinizin baş ve işaret parmağını birleştirerek küçük nesneleri almayı öğretin ve tekrarlaması için teşvik edin.

Kule Oyunu
Evdeki plastik kavanozlarla ya da küplerle kuleler yapın. ızlemesini ve bu sırada sabretmesini sağlayın. Sonra kuleyi hafif bir dokunuşla devirin. Dizme ve devirme işlemlerini tekrarlayın. Devirme işlemini başardığında bebeğinizi alkışlayarak ödüllendirin.

Balon Oyunu
Baloncuk üfleme oyuncakları ile rengarenk balonlar oluşturun. Onları üfleyin ve dokunarak yok edin. Sonra bebeğinizi uygulaması için teşvik edin.

Top döndürme Oyunu
Yuvarlak bir kap içine renkli bir top koyup hareket ettirin.

9-12 Ay Arası
Vücut Bölümleri Oyunu
Bebeğinize vücut bölümlerini doğaçlama bir şarkı eşliğinde gösterebilirsiniz.
Benim bir bebek televizyonundan öğrendiğim şarkılar şu şekilde;
Baş, omuzlar, dizler ve parmaklar (2 kere)
Ve gözler, kulaklar ve ağız ve de burun
Baş, omuzlar, dizler ve parmaklar

Baş parmağım, baş parmağım neredesin?
Buradayım
Bugün nasılsınız?
ıyiyim, çok sağolun
Din, dan, don
Her parmak için bu şarkı söylenip. Sırası gelen parmak hareket ettiriliyor.
Parmağınıza kukla takarsanız ya da bir kalem ile yüz çizerseniz oyun çok daha eğlenceli oluyor.

Dağıt-Topla Oyunu
Bir oyuncak sepeti edinin. Oyuncakları sepet içerisine toplayıp, dağıtın. Bebeğinizi de teşvik edin. Bu oyunu her odadan o odaya özel bir, iki parça eşyayı toplayıp, sonra eski yerlerine bırakma olarak da çeşitlendirebilirsiniz.

Neresinde Oyunu
Seçtiğiniz farklı nesneleri bir sepetin önüne, arkasına, yanına ve içine yerleştin. Hangi nesnenin hangi konumda olduğu ile ilgili bilgi verin.

Yüzdü mü Battı mı Oyunu
Suya dayanıklı farklı nesnelerin bir kap içerisindeki durumlarını bebeğinizle deneyimleyin. Batmasının ve su üzerinde kalmasının nedenini basit bir cümle ile açıklayın.

***netten alıntıdır***
 
Oyun çocuklara kim olduğunu, neler yapabildiğini ve etrafındaki dünya ile nasıl etkileşime geçeceğini öğretme fırsatı sunduğundan çocuklar için çok faydalıdır.

Ebeveynler genelde oyunun çocuklar için içgüdüsel bir şey olduğuna inanırlar yani bir yetişkinin yardımı olmadan da çocuğun kendi kendine oyun oluşturabileceğini düşünürler. Çok küçük çocukların kendi kendilerine spontan oyunlar başlattıkları doğrudur ama şunu bilmeliyiz ki: bir çocuğun oyun yaratma konusundaki içgüdüsü eğer ebeveyn çocuğun oyun yaratma sürecini stimüle etmeye yönelik katkılarda bulunmuyorsa yavaş yavaş yok olmaktadır. O nedenle ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynamaları çok önemlidir.

• Oyunla çocuğunuzun günlük problemleri çözmesine, düşünceleri test etmesine ve hayal gücünü keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.
• Yetişkinlerle oyun çocuğun düşüncelerini, duygularını ve ihtiyaçlarını anlatabilmesine yarayacak şekilde bir kelime hazinesi geliştirmesini teşvik eder.
• Oyun sıra beklemeyi, paylaşmayı ve başkalarının hislerine özen göstermeyi öğreterek çocukların sosyal becerilerini arttırır.
• Oyun oynarken çocuğunuzda özgüven ve yeterlilik hissini teşvik etmiş olursunuz.
• Oyun, çocuğunuzla aranızda sıcak ilişkiler ve güçlü bağlar kurmak için çok faydalıdır.
• Araştırmalar, küçükken ebeveyni ile rol yapma ve hayal gücüne dayalı oyunlar oynayan çocukların ileride daha yaratıcı olduklarını ve daha az davranış problemi sergilediklerini göstermektedir.

Ebeveynler Çocuklarıyla Oyun Oynarken Nelere Dikkat Etmeli?

1. Çocuğunuzun liderliğini izleyin

Çocuğunuzla oyun oynamanın ilk adımı kendi fikrinizi empoze etmek yerine çocuğunuzun liderliğini, fikirlerini ve hayal gücünü takip etmektir. Komutlar ve yönergeler vererek aktiviteleri organize etmeye çalışmayın. Çocuğunuza herhangi bir şey öğretmeye çalışmayın. Onun yerine, çocuğunuzun hareketlerini taklit edin ve onun size söylediklerini yapın. Kısa zaman sonra göreceksiniz ki siz arkanıza yaslanıp ona kendi hayal gücünü deneyimleme fırsatı verdiğinizde çocuğunuz oyunla daha çok ilgilenmeye ve daha yaratıcı olmaya başlayacak. Bu yaklaşım çocuğunuzun kendi başına oyun oynama ve düşünme becerisinin gelişimini de destekleyecektir.

2. Oyunun hızını çocuğunuza uydurun

Küçük çocuklar oyun oynarken, aynı aktiviteyi tekrar tekrar yapma eğilimindedirler. Çünkü çocuklar kendi becerilerine güvenmeyi başarabilmek için aynı şeyi pek çok kez tekrarlamaya ihtiyaç duyarlar. Eğer henüz hazır değilken yeni bir şeyi denemeye itilirlerse kendilerini yetersiz hissedebilirler ya da hayal kırıklığına uğrayıp ebeveynle oynamaktan vazgeçebilirler. O nedenle, oyunun hızını çocuğunuzun temposuna uygun hale getirdiğinizden emin olun. Hayal gücünü kullanabilmesi için ona bolca vakit verin. Sadece sıkıldığınız için onu zorlamayın. Oyunun temposunu çocuğunuza uydurmak çocuğunuzun dikkat süresini genişletecektir ve tek bir aktiviteye belli bir süreliğine odaklanmasını teşvik edecektir.

3. Çocuğunuzun ipuçlarına duyarlı olun

Çocuğunuzla oynarken size verdiği ipuçlarını takip edin. Eğer yapboz yapmakla ya da her hangi başka bir oyunla ilgilenmiyorsa çocuğunuzun yapmayı istediği bir aktiviteye geçin. Ona periyodik olarak yeni aktiviteler sunabilirsiniz ve ilgi gösterdiğinde destekleyici şekilde ona karşılık verebilirsiniz. Eğer oynadınız kart oyunu sinema bileti satmak, fırlatma oyunu gibi tamamen başka bir şeye dönüşürse sakın endişelenmeyin.

4. Güç mücadelesine girmeyin

Pek çok ebeveyn farkında bile olmadan çocuklarıyla bir rekabet ilişkisi kurar. Oyun oynarken çocuklarına oyunu kuralına göre oynamayı ya da kaybetmeyi öğretme gereği duyarlar ya da oyunda kendilerine düşen kısmı o kadar iyi yaparlar ki çocuğun kendini yeterli hissedebilmesine fırsat vermezler. Oyunun temel amacı çocuğun kendini yeterli ve bağımsız hissetme duygusuna katkı sağlamak ve çocuğa kontrol ve gücü ele almak için uygun fırsatı vermektir. Çocuklar yetişkinlerle etkileşimlerinde bu şanslara çok az sahip olurlar. Oyun, kontrolü çocuğa vermenin ve kendi kurallarını uygulamasının güvenli olduğu tek zamandır.

5. Çocuğunuzun fikirlerini ve yaratıcılığını övün ve cesaretlendirin

Çocuğunuzla oyun oynarken onu yargılamayın, düzeltmeyin ya da onunla zıt gitmeyin. Önemli olan şey çıkan ürünün ne olduğu değil çocuğunuzun yaratıcılığı ve deniyor olmasıdır. Çocuğunuzun fikirlerini, düşüncelerini ve davranışlarını övmenin yollarını bulmaya çalışın. Odaklanma, kararlılık, problemi çözmek için çabalama, yaratıcılık, duygularını ifade etme, işbirliği yapma, motivasyon ve özgüven gibi bir çok beceriyi övebilirsiniz. Çocuğunuzu övme yöntemlerini öğrenirken bir egzersiz olarak her 2 ya da 3 dakikada bir çocuğunuzun yaptığı bir şeyi övmeyi deneyebilirsiniz.


6. Hayal gücü ya da taklide dayalı oyunlar oynayarak duyguları anlamayı öğrenmesini teşvik edin

Çocukların taklit oyunlarını teşvik etmek sadece çocukların hayal dünyasını, yaratıcı düşünce ve hikaye anlatma becerisini geliştirdiği için değil çocuklara duyguları düzenlemeyi ve paylaşmayı öğrettiği için de faydalıdır. Pek çok sağlıklı çocuk taklit oyunlarını 3 yaş civarı yapmaya başlar ve bazıları 18 aylık kadar erken bir zamanda bile yapabilir. Hayali arkadaşlar 4 yaş çocuklarında yaygındır. Bu tarz oyunları teşvik etmeniz önemlidir. Çünkü bu oyunlar çocuğunuz pek çok duygusal, zihinsel ve sosyal beceriyi kazanmasına katkı sağlar. Kutuların ve sandalyelerin ev ve saray olmasına izin verin, oyuncaklar akrabalara, arkadaşlara ve favori çizgi film karakterlerine dönüşsün. Taklit, hayal gücü oyunları çocukların neyin gerçek neyin gerçekdışı olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Rol oyunları bir başkası olma hissini deneyimlemelerine yardım eder ki bu da başkalarının hislerini anlama ve onlara duyarlı olmayı öğretir.

7. Açıklayıcı yorumlar yapın

Genelde ebeveynler oyun oynarken arka arkaya sorular sorarlar: “Bu hayvan ne?”, “Kaç tane beneği var?” , “Nereye gidiyor?”, “Ne yapıyorsun onunla?”. Sorular sorarak ebeveynler çocuğun öğrenmesine yardımcı olduklarını düşünürler ama bu yaklaşım genelde tam tersi etki yaratır: çocuklar daha kapalı, sessiz ve özgürce konuşma konusunda çekingen hale gelirler.

Çocuğunuzun oyunuyla ilgili olduğunu göstermek için çocuğunuzun ne yaptığı hakkında destekleyici yorumlar ve açıklamalar yapmalısınız. Bu yaklaşım dil gelişimini de aktif şekilde stimüle etmektedir. Örneğin, “Arabayı garaja koyuyorsun. Şimdi araba benzin alıyor.” vb. Kısa zamanda çocuğunuzun kendiliğinden sizin yorumlarınızı taklit etmeye başladığını göreceksiniz. Eğer açıklayıcı yorumlar sunmak konusunda kararlı olursanız çocuğunuzun bu tarz bir ilgiden çok hoşlandığını ve bu iletişim şeklinin çocuğunuzun kelime hazinesine katkıda bulunduğunu görürsünüz.

Eğer soru soruyorsanız, sayısını kısıtlı tutmaya ve aldığınız cevaptan sonra çocuğunuza olumlu geribildirim vermeye mutlaka dikkat edin. Örneğin, “Bu hayvan nedir?” diye sordunuz ve çocuğunuz “Zürafa” diye cevap verdi, bu durumda “Evet zürafa. Sen hayvanları tanıyorsun. Hem de bu zürafa sarı.” diye bir ekleme yapabilirsiniz.

8. Çocuğunuzun problemi tek başına çözme becerisini teşvik edin

Bazen ebeveynler yardımcı olmaya çalışırken, çocukların nasıl problem çözüleceğini ve kendi başına oyun oynanacağını öğrenmesini zorlaştırırlar. Ebeveynin çok fazla yardım etmesi ya da işin tamamını üstlenmesi çocuğun başarı, kendine güven hissini azaltmakta ve yetişkine bağımlılığı teşvik etmektedir. Çocuğunuza onun için yapbozun tamamını yapacağınızı söylemek yerine birlikte yapmayı önerin. Sadece ihtiyacı olan kadar destek verin ve yapboz üzerinde çalışmaya devam etmesi için onu övün. Bir başarı hissi yaşamasına imkan vermeyecek kadar çok yardım asla vermeyin.

9. Oyuna ilgi gösterin

Çocuklar sessizce oyun oynarken pek çok ebeveyn doğal olarak bu durumu kendi işlerini tamamlamak için bir fırsat olarak görür- yemek yapmak ya da gazete okumak gibi. Bunu yaparak, çocuğa sessizce oyun oynamasını ne kadar takdir ettiğinizi gösterememiş olursunuz. Sonuç olarak çocuğunuz tek başına, düzgün bir şekilde oyun oynadığında kendini görmezden geliniyor hisseder ve sadece gürültü çıkardığında ya da dikkat çekmek için bilinçli bir şeyler yaptığında ilgi toplayabildiğini düşünür.

Çocuğunuzun düzgünce oyun oynamasını takdir etmeli ve oyununa aktif olarak katılmalısınız. Eğer oyuna ilgi gösterirseniz, sizin dikkatinizi çekmek için uygunsuz yollar bulmaya daha az ihtiyaç duyacaktır. Aslında, pek çok anne baba çocuklarına düzenli olarak günde yarım saatlik oyun vakti ayırdıklarında, daha sonra kendilerine özel vakit ayırmaya daha çok fırsat bulduklarını söylemektedir. Eğer çocuklar her gün düzenli olarak ebeveynden belli bir ilgi görecekleri konusunda emin olurlarsa, ilgi çekmeye yarayacak uygunsuz davranışlar icat etmek zorunda kalmıyorlar.

Oyunla ılgili Birkaç Uyarı

• Oyun sırasında çocuğunuzun uygunsuz şeyler yapacağı ya da bağırarak, huysuzlanarak, oyuncakları atarak yıkıcı davranışlar sergileyeceği zamanlar olabilir. Eğer davranışı görmezden gelmeniz mümkünse, kafanızı çevirin ve çok çekiciymişçesine başka bir oyuncakla oynamaya başlayın. Çocuğunuz uygun bir şekilde davranmaya başlayınca ona yeniden ilgi göstermeye başlayabilirsiniz. Eğer davranış görmezden gelemeyeceğiniz kadar kötüyse “Oyuncaklarını atacaksan, oyunu durdurmamız gerekir” gibi bir cümleyle oyunu bitirin.

• Bazen ebeveynler çocuklarıyla oyun oynamaya direnç gösterirler çünkü oyunu bitirmek istediklerinde büyük bir mızmızlanma yaşanacağından emindirler. Bunun çözümü, çocuğunuzu oyunun bitişine önceden hazırlamaktır. Oyun zamanının bitmesinden 5 dakika önce şöyle diyebilirsiniz: “5 dakika sonra ben oyunu bırakacağım”. ıtiraz ya da protestoları görmezden gelmeniz ve başka bir şeye odaklanarak çocuğunuzun ilgisini kaydırmanız önemlidir. 5 dakika geçtikten sonra “Şimdi benim oyunu bitirme zamanım. Seninle oyun oynamak çok hoşuma gitti.” demeli ve odadan ayrılıp itirazları görmezden gelmelisiniz. Çocuğunuz daha uzun süre oynamak için sizi manipüle edemediğini bir kez öğrendi mi itirazlar yok olacaktır. Ayrıca, her gün düzenli olarak oyun vaktiniz olduğunu fark edince yarın yine sizinle oyun fırsatı yakalayacağını bildiğinden itiraz etmeye daha az ihtiyaç duyacaktır.

Gelişim Uzmanı Psikolog Sinem Olcay

***netten alıntıdır***
 
kızlar çok iyi olmuş bu hepsini okudum ve bilmeden bu oyunların çoğunu yaptığımızı farkettim emeklerinize teşekkürler
 
X