Ağlamasına müsaade etmek mi?
Niye ağlatayım çocuğumu yazık değil mi? Çocuğunuz var mı bilmiyorum ama gözümde çocupu ağlarken umursamayıp köşede kahvesini içen bir anne canlandı gözümde.
Ne yapacağını gebeliğinden beri 100 ün üzerine kitap okuyarak öğrenen bir anneye yaptığınız bu yorum biraz garip olmuş. Bazı şeyler kitaplarda yazıldığı gibi olmuyor.
hanımefendi ilkokul 1. sınıfa giden bir oğlum var.. herhalde tırışkadan yorum yapacak değiliz..
bilale anlatır gibi anlatmayı deneyeceğim zira gereğinden fazla hassas bir anne olduğunuzu düşünüyorum..
çocuğun ağrısı/sızısı/derdi/tasası yoksa, karnı tok altı temizse, bazen ağlamasına müsaade etmek gerekir ki her istediğini ağlayarak elde etmesin. ağlarken köşede kahve içme canlanması nasılll ajite bi cümledir yani bi dönüp bakın bence.. hiçbir bilinçli anne bunu yapmaz. ama attığı oyuncağı için ağlayan bir çocuğu da susturmaya çalışmak yerine kendisinin almasına yönlendirmek veya alınamayacak durumdaysa ilgisini dağıtmak veya bazen gerçekten ortamdan uzaklaşıp bi 2-3 dakika öylece ağlamasına müsaade etmek canilik değildir..
çocuk bazen kısa sürelerle güvenli oyuncaklarla güvenli bir ortamda yalnız bırakılmalı ki yalnız başına da vakit geçirmeyi öğrensin.
çocuk bazen sıkılmayı tecrübe etmeli ki yaratıcılığı gelişsin.
her ne kadar sürekli tüm oyuncakları vermiyor değiştiriyor olsanız da çocuk bir çok şeyinin olduğunun farkında..
ben oğlum 3 yaşına gelene kadar zeka geliştirici 4-5 oyuncak ve aylık kutu aboneliği dışında oyuncak almadığım gibi kimsenin oyuncak getirmesine de müsaade etmedim. 3 yaş itibariyle de oyuncakçılara gidip sadece doğum günü ve dini bayramlarda (harçlık verildiği için) senede 3 tane oyuncak seçmesine sağladım. sadece ayda 1 kere kitapçıya götürürüm ve nerdeyse her ay kendi istediği 3-4 kitap seçip almasına müsaade ederim. ama piyasadaki her oyuncağı almak sizin iyi anne olduğunuzu değil nasıl bir anne olacağınızı bilmediğinizi gösterir.
hala kendisi anne oyuncakçıya gidebilir miyiz der tabi derim, gider yarım saat gezer tamam bir sonraki alacağımı seçtim diyip gelir.. bir kere bile şunu istiyorum diye kendini yerlere atıp ağladığını görmedim..
çocuklara (sevgi hariç) ne kadar çok verirseniz o kadar çok şey isterler ve çok fazla şeye sahip olmaları bana göre asla ve asla doğru değildir.
inşallah ben anlatabilmişimdir..