İlköğretim Yorum ve Soruları 1. sınıf çocuğunu nasıl motive edersiniz?

astrid

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2010
53
1
96
İstanbul
arkadaşlar, merhaba!

çocukları 1. sınıfa gidenler bilirler, çocukları ders çalışmaya motive etmek kolay değil...hala oyun çocuğu olduklarını, dikkatlerinin 10-15 dk. sonra dağıldığını vs. göz önünde bulundurursak, çocukları sağlıklı bir şekilde motive etmek çok önemli...

öğretmen sınıfta çeşitli yöntemler kullanıyor, şeker veriyor, minicik hediyeler (kalem, silgi falan), alkışlanma...bir şekilde çocukların dikkatini topluyor..

siz ne yapiyorsunuz çocuklarınızın başarılı olması için? ne tür taktikler uyguluyorsunuz? çocuğunuzda bir rekabet duygusu var mı? merak var mı?

yani, demek istediğim, evde çocuğunuzla diyalogunuz:

"çocuğum ders çalışma zamanı!"
"tamam anneciğim geldim"

şeklinde mi?

böyle olduğunu pek düşünmüyorum, eğer öyle ise çok şanslısınız...burada minik taktiklerimizi paylaşalım istiyorum, eminim birbirimizden öğrenecek çok fazla ipucu vardır...:)))

Ben dikkati aşırı dağınık bir 3.sınıf öğrencisine ders ablalığı yapıyordum biraralar. Sıkılmadan ödevlerini bitirebilmesi için yarışma yapardık. Mesela öğretmeni 50 işlemlik bir matematik teksiri verdiyse her beş işlem için belli bir süre verirdim ( bütün bir teksir ya da bütün bir sayfa yazı için ödül vermek daha uzun vadedeymiş gibi geldiği için işe yaramıyordu ) Sonra kronometre tutardık işte eğer benim verdiğim sürede tamamlarsa bronz daha kısa sürede tamamlarsa altın madalya fln kazanmış olurdu bende tahtaya kendisi için bir madalya çizmesine izin verirdim. Genelde bu yöntemle normalde olduğundan daha hızlı bitirtirdim ödevlerini. Ben baktığım çocuk resim çizmeyi çok sevdiği için ödül olarak bunu kullanıyordum ama aynı şekilde 1.sınıf öğrencisine belirtilen vakitte düzgünce tamamladığı her satır için bir gülen yüz çıkartması ya da bir jelibon vs. verilebilir.

Bence bende işe yarayan kısa aralıklarla küçük ödüller tüm iş tamamlanınca da sonunda onlara göre daha ilgi çekici bir ödül vermek olmuştu.

Son düzenleme:
bizim öğretmenimizde sürekli vurguluyor..
bazı çocuklar kapasite olarak daha iyi yeterlidir..
bazırları geç algılar..
10 merdiven var biri 2. basamakda öteki 6. basamakda diğeri 10. basamakda diyo..
kötüsüne sürekli bu ders neden kötü demekdense iyisini görün bak bu dersin nekadar güzel iyi demelisiniz diyor..
ben okuma yaparken,yaptırırken çok güzel, super, hızlanmış okuman, ohoooo yuttun kitabı yahuu, bu ne hız sana yetişemiyorum felan gibi sözlerle gaza getiriyorum..
ananesinin yöntemide şu yazıyı göremiyorum bana okurmusun?
ben sana okuyodum masal şimdi sen bana oku bakiyim birazda ben uyuyayım
bende işe yarıyor bilmem sizde yarar mı
birde sıkıldığı için 1 kitabı 3 parçaya bölüp sabah 4 sayfa öğlen dört akşam 4 gibi okuttuğum oluyor..
okuduğunu şuan anlayabiliyor anlatabiliyor..

1.dönem ödevin başına oturtmak için biraz zorluk çektik. "biraz daha, hadi 10 dk. daha, dur azcık daha dinleneyim" diiye hep ertelemek isterdi. bu dönem biraz daha iyi, dersler daha eğlenceli geliyor...yine de hep ödev yapmayı erteleme peşinde..çeşitli yöntemler denedim, örneğin en işe yarayanını söyleyeyim: bir şeker alıp onu 1 metre uzağımıza koyuyoruz, her okumada şekeri bize biraz daha yaklaştırıyoruz, ta ki şeker bize ulaşıncaya kadar. Bu yöntem iyidi fakat 1 hafta falan sürdü..:)

öğretmenle görüştüm, nasıl yapalım, nasıl motive edelim dediğimde hep "o sınıfın ilk üçünde zaten, sıkılıyor çocuk, fazla zorlamayın" diyor, ama ödevler eve bir geliyor, kitapçık en az 5 kere okunacak, okuma anlama ödevi zaten 2-3 sayfa, bi de matematik....zorlama olmadan ödevin başına hiç oturmayacak gibi..ya eninde sonunda yapıyor, çok da güzel yapıyor fakat ben biraz da ödevin sorumluluğunu almasını istiyorum, yani acaba ben sürekli peşinden "hadi ödev zamanı" demesem ne olacak merak ediyorum doğrusu...

bazı çocuklar okuldan gelir gelmez ödevi bir an önce bitirip sonra oyuna zaman ayırıyorlarmış, bizde ben ödevin başına oturtmasam hiç oturmayacak gibi geliyor...

sizin çocuklarınız nasıl bu konuda? eğer ödevlerini sizin ısrarınız olmadan yapıyorlarsa bu alışkanlıklarını nasıl kazandırdınız? ya da hiçbir şey yapmayıp sonradan yavaş yavaş mı oturdu? en son dediğim konusunda ümitliyim çünkü daha önce de söylediğim gibi, bu dönem daha iyi, en azından 1-2 direniyor, 3. dediğimde oturuyor ödevin başına:)

bizim kız da hatırlatmayınca ödev yapmayanlardan ama hadi deyince tamam deyip birkaç hatırlatmadan sonra yapıyor ama başında ben oturacam saatlerce beraber yapacağız yoksa mümkün değil bana ihtiyacı yok ama yanına oturtuyor bizim öğretmende çok çok iyi öğrenci diyor tabi iyi olur o kadar uğraş veriyorum ki oyunlarla matematik yapıyoruz aynı şeyi defalarca tekrarlıyoruz bu çocuğun yapısıyla alakalı bizim komşunun kızı da aynı sınıfta ama kız nerdeyse montunu çıkartmadan kapının ağzında ödevini yapıp bitiriyor gözlerimle gördüm bizimkide gelecek oynayacak 1 saat uyuyacak öyle derse oturacak biraz da benden oldu daha küçük sıkmayım aman oyun çocuğu dedim ama pişmanmıyım değilim ve hala da öyle düşünüyorum sıkmak tehlikeli:))))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…