Rutubet Önleyici Boyalar İşe Yarar Mı?

Evlerimizde duvarlarımızda oluşan yosunlar ve mobilyalarda meydana gelen çürümeler evimizde rutubetin bulunduğunun göstergesidir. Rutubet oluşumunun maddi zararları bulunduğu gibi sağlığımıza da ciddi zararları bulunmaktadır. Yaşam konforumuzu düşürmesinin yanı sıra kalıcı sağlık hasarları bırakan rutubetlere geçmiş yıllarda su yalıtımı yapılmaması nedeniyle bodrum dairelerinde sıkça rastlanırdı. Günümüzde değişen inşaat malzemeleri nedeniyle ısı yalıtım yapılmayan veya yanlış uygulama yapılarak ısı köprüsünün oluştuğu evlerde rutubetin izlerini görmek oldukça yaygın bir sorun haline geldi. Rutubet kaynağı tesisat kaçağı sebepli olmaması halinde evin mantolamasını yaptırarak veya mantolamasındaki kusurları gidererek rutubetten kurtulmak için pahalı bir yol mevcut olduğu kadar rutubetten kurtulmanın daha az maliyetli bir yoluna rutubet önleyici boyalar ile sahip olundu. Artık bir kutu boya fiyatına evlerinizdeki rutubet sorununu kökünden çözebilirsiniz.

rutubet_onleyici_tavan_boyasi-600x449.jpg


Rutubetin Kaynağını Ortaya Çıkartın
Rutubet önleyici ürünler arasında seçim yapmadan önce evinizde rutubetin kaynağının ne olduğunun açığa çıkarılması gerekmektedir. rutubetin kaynağı tesisatta bulunan kaçak ise tesisata müdahale edilerek kaçağın önlenmesi gerekmektedir. Aksi halde tesisattan kaçan su, başınıza rutubetten daha büyük felaketler açabilir. Sorununuzun çözümü tesisat kaynaklı değilse geriye mantolama veya çatı birleşim noktaları alternatifi kalmaktadır. Dilerseniz çatınızı tadilat yaparak veya mantolamanızı yaptırarak rutubetten kurtulabileceğiniz gibi rutubet önleyici malzemeler arasına katılan rutubet önleyici boyalar yardımı ile ekonomik bir şekilde sorununuzu aşabilirsiniz. 2023 Rutubet önleyici boya fiyatı 10 Litresi 400 Tl ile 1.200 Tl arası değişmektedir.

rutubet_onleyici_boyalar-600x450.jpg


Boya İle Rutubetten Kurtulmak Mümkün Müdür?
Soğuk ve sıcak farkı evlerde görülen rutubet sebeplerinin en yaygınıdır. Boya üreticileri tarafından geliştirilen rutubet önleyici boyalar, yapılarında bulunan ısı kaybını engelleyen mikro cam bilyeler ile soğuk-sıcak farkından kaynaklanan sorunu ortadan kaldırdığı gibi su sızması problemini de önlemektedir. Duvarlara uygulanan bu boyalar rutubet önleyici tavan boyası olarak da kullanıma uygundur. Rutubet önleyici boyaları yapı marketlerden ve boya satıcısı bayilerden temin edebilirsiniz.

Rutubet önleyici boyalar, rutubet problemini önler mi?

Rutubet önleyici boyalar, rutubet probleminin önlenmesine yardımcı olabilirler. Bu boyalar, rutubetli yüzeylere uygulandıklarında, yüzeylerin nem almasını engelleyerek ve böylece rutubet oluşumunu önleyerek çalışırlar.

Ancak, rutubetli bir yüzeyi boyamadan önce, rutubetin kaynağını belirlemek ve gidermek önemlidir. Rutubet, genellikle nemli bir ortamda, özellikle de yüksek nemli banyo veya mutfaklarda, duvarlarda ve tavanlarda oluşur. Bu nedenle, rutubetin nedeni öncelikle belirlenmeli ve giderilmelidir. Yüzeylerdeki nem kaynakları giderilmeden, rutubet önleyici boyaların etkili olması mümkün değildir.

Rutubet önleyici boyaların kullanımı, rutubetin kaynağı giderildikten sonra en etkili şekilde yapılır. Rutubet önleyici boyalar, iç mekan boyama işlemleri için idealdir ve özellikle banyo, tuvalet ve mutfak gibi yüksek nemli alanlarda kullanılabilirler. Bu boyalar, yüzeylerin nem almasını engelledikleri için, rutubetin oluşmasını engellerler ve böylece duvar ve tavan yüzeylerindeki küf ve mantar oluşumunu da önlerler.

Sonuç olarak, rutubet önleyici boyalar, rutubetli yüzeylerin boyanmasında etkilidirler. Ancak, rutubetin nedeni belirlenmeden ve giderilmeden önce, yüzeylerdeki nem problemleri tam olarak çözülmeden, bu boyaların kullanımı yeterli sonuçlar vermeyebilir.

Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir?

Evde oluşan nem ve rutubet lekeleri nasıl çıkar ve rutubet lekeleri için sirkeli doğal çözüm ile evdeki rutubet lekeleri nasıl geçer derdinde kurtulabilirsiniz.

Evdeki Rutubet Lekeleri Nasıl Geçer? Duvar Küfü Nasıl Engellenir?​

evdeki_rutubet_lekeleri_nasil_gecer.jpg
Evde bazen nem bazen de havasızlık yüzünden duvarlarda oluşan siyah lekeler hem sağlık açısından hemde görüntü olarak can sıkıcı olabilir. Oluşan küf yüzünde özellikle çocuklarda alerjik rahatsızlıklar gelişebilir. Alerjisi olmayan kişiler içinde baş ağrısı ve akciğerlerde zarar oluşturabilir.

Duvar Küflerinden Kurtulmanın Püf Noktaları​

Ellerinize mutlaka bir eldiven giyin. Küflerin derinizle direk temasına izin vermeyin.
rutubet.jpg
Beyaz sirkeyi bir sprey şişesine doldurun. Üzerine su eklemeyin. Tüm rutubetli bölgeye sıkın. Elinizde sprey şişe yoksa tek kullanımlık bir beze bolca sirke dökün ve duvarın her yerine yayın.

Sirkeyi bir saat kadar duvarda bekletin. Sirke aynı zamanda doğal olarak antibakteriyel özelliklere sahiptir.
rutubet_duvar_kufu_nasil_gecer.jpg
Sirkeyi ister ılık suya batırılmış bir bez yardımı ile istersenizde bir fırça ile iyice ovun. Küfü tamamen yok ettiğinizden emin olana kadar bu işlemi tekrarlayın.

Duvarı temiz suya batırılmış bir bez ile sirkeden arındırana kadar silin. Sirke ilk birkaç saat koku bırakabilir. Bu koku sonra kendiliğinde kaybolacaktır.
boraks_rutubet.jpg
Sirkeli suyun yeterli olmadığını düşünüyorsanız. Boraks hidrojen peroksit (oksijenli su), kabartma tozu yada tuz ile yeni bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışıma tüm malzemeleri aynı oranda koyup. Sirkeli suyun içerisine ekleyin. Ve aynı işlemleri uygulayın. Özellikle yoğun ve derin küf lekelerinde etkili bir yöntem olacaktır. Boraks Nedir? Nerede Kullanılır? adlı makalemize göz atabilirsiniz.

Sirkeli su ile temizlik yaparken kesinlikle çamaşır suyu eklemeyin. Bu iki malzeme birbirine karıştırılmamalıdır.

Duvarlarınızda Küf Olmaması İçin Uygulanacak Yöntemler​

Evinizdeki tesisat borularında sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Çatıdaki çatlakları tamir edip sızıntıları önleyebilirsiniz. Özellikle bir duvarda oluyorsa o duvardaki pencere kenarlarında sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Evinizde genel olarak nem sorunu varsa hemen çözümünü arayın. Gün içerisinde mutlaka pencereleri açıp evi havalandırın.
rutubet_havalandirma.jpg
Duşta yada yemek pişirirken mutlaka havalandırmaları açın.

Klimanızı düzenli temizleyin. Düzenli temizlenmeyen klimalar dışarıya sızıntı yapabilir.