Kafein ve Baş Ağrısı Arasındaki İlişki

Kafein, migren ataklarını ve diğer baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı oluyor mu yoksa zarar veriyor mu? Bazen bir fincan kahve migren atağını hafifletmek için ihtiyacınız olan şeydir, ancak çok fazla kafein tüketmek geri tepebilir...

Birçok insan kafeinin baş ağrısını tedavi edip edemeyeceğini veya tetikleyip tetikleyemeyeceğini soruyor. Cevap, kafeinin her ikisini de yapabileceğidir.
kahve_bas_agrisi.jpg

Kafein baş ağrısı için rahatlama sağlayabilir.​


Baş ağrısı sırasında kan damarları şişer, sıkışır veya başka değişiklikler geçirerek beyin çevresindeki kan akışının artmasına neden olur. Bu, beyne ağrı mesajları gönderen sinirleri çevreleyen kan akış basınçlarını artırır. Bu baş ağrısına neden olur. Kafein vazokonstriktif özelliklere sahiptir, yani kan damarları kan akışını kısıtlamak için daralır ve böylece ağrıyı hafifletir. Ayrıca kafein aspirin, ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesici ilaçlarla birlikte alındığında ilacın emilimini ve gücünü artırarak daha hızlı rahatlama sağlar.

Kafein baş ağrısını tetikleyebilir.​


Kafein düzenli olarak tüketildiğinde vücut etkilerine bağımlı hale gelir ve kafein beyni çevreleyen kan damarlarını daralttığı için tüketim durdurulduğunda kan damarları genişler. Bu, beyin çevresindeki kan akışında bir artışa ve sinirleri çevreleyen baskılara neden olur. Bu daha sonra kafein yoksunluğu baş ağrısı olarak bilinen şeyi tetikleyebilir. Çekilme baş ağrıları birkaç hafta sürebilir çünkü vücudun sisteminde kafein olmamasına alışması biraz zaman alır.
kafein_ve_bag_agrisi_iliskisi.jpg

Ne yapmalısın?​


Ne kadar kafein tükettiğinize ve sizi nasıl etkilediğine dikkat edin. Baş ağrılarınızın ne zaman ortaya çıktığını ve onlara neyin yardımcı olduğunu veya engellediğini görün. Sık sık baş ağrınız varsa, kafein alımınızı yavaş yavaş azaltmayı ve ölçülü olarak tüketmeyi düşünün.

Kahve tiryakileri sabah kahvesini özlediklerinde neden baş ağrısı çekerler?

Kafein bir uyarıcıdır. Hızla beynimize girer ve beyin aktivitesini köreltmekten sorumlu (adenosin) reseptörlerini bloke eder. Kendinizi hasta hissedebilirsiniz (ancak uzun sürmez) Baş ağrıları kafein yoksunluğunun tek acı verici belirtisi değildir. Kahve içmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve uyuşukluk gibi yan etkiler bildirdiler.

bas_agrisi_kafein_bagimliligi.jpg

Akut kafein yoksunluğu dünyasına hoş geldiniz. Kafeinin sizi enerjik, uyanık, kendinden emin ve sağlıklı hissettirmesi gibi, kafeinsiz gitmek de uykulu, enerjisiz ve halsiz hissetmenize neden olabilir ve baş ağrısını unutmayın. Kafeinin yokluğu, kan akışını ve hatta beyninizdeki elektriksel aktiviteyi önemli ölçüde değiştirir.

Sabah kahvenizi veya çayınızı (ya da alışkanlığınız buysa kola) içtiğinizde, kafein serebral arterlerinizi (beyne giden ana kan yolu) daraltır, bu da kanın beyninizde daha yavaş hareket ettiği anlamına gelir .

Kafein ayrıca beyninizin elektrik sistemiyle etkileşime girerek onu uyarı moduna sokar, böylece daha fazla beta dalgası (uyanıklıkla ilişkili) ve daha az teta dalgası (uyku hali ile ilişkili) yaymaya başlarsınız. Bu fizyolojik etkiler, tüm kahve içenlerin bildiği ve sevdiği bir 'kafein etkisi' hissi ile ilişkilidir.

Ayrıca kupanızdan kahveyi içtikten yaklaşık 30 dakika sonra kan basıncınızda bir sıçrama fark edeceksiniz. Ancak, kafein vuruşunuzu kaçırırsanız, beyniniz hala etkilerini telafi etmeye hazırdır. Serebral arterler beklenti içinde gevşer (genişler), başınızdan akan kanın hızını arttırır.

Bu gerçekten baş ağrılarının altında yatan biyolojik değişimdir.

Not: Dr. Stacey Sigmon'un (Psikiyatri Bölümü, Vermont Üniversitesi) Maryke Steffens tarafından yapılan röportajından alınmıştır.

Bir fincan çay neden baş ağrısına iyi gelir?

Baş ağrısı ağrısı nasıl olur ve ne yardımcı olabilir? Bir fincan çay neden baş ağrısına iyi gelir? Baş ağrısı sırasında kan damarları şişer, sıkışır veya başka değişiklikler geçirerek beyin çevresindeki kan akışının artmasına neden olur. Bu, beyne ağrı mesajları gönderen sinirleri çevreleyen kan akış basınçlarını artırır. Siyah, yeşil, beyaz ve oolong çayları gibi kafeinli çaylar da baş ağrısı çekiyorsanız semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Camellia sinensis bitkisinden yapılan tüm çaylar, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçların etkinliğini artırmaya ve baş ağrısı semptomlarını yatıştırmaya yardımcı olabilecek kafein içerir.

Bir fincan çay gerçekten baş ağrısını tedavi edebilir mi?​

Evet, iyi bir fincan çay baş ağrısını giderebilir.

Migreniniz varsa, çaydaki teofilin ve kafein baş ağrısının yoğunluğunu azaltabilir.
(bunlar baş ağrısı için gerçek ilaçlarda kullanılan bileşiklerdir)

bas_agrisi_cay_kafein.jpg

  1. Çayda az miktarda kafein vardır ve bu da baş ağrısını önleyebilir.
  2. İyi bir fincan masala chai içmek baş ağrınızı iyileştirebilir
  3. Çayınıza zencefil eklemek faydalı olabilir
  4. Papatya bitki çayı tüketimi baş ağrısına iyi gelebilir.

Migren için çay çeşitleri​

Migren atağını önlemek veya durdurmak için çay kullanımını destekleyecek hiçbir bilimsel veri bulunmamakla birlikte, migrenli kişilerin kullanabileceği çaylar şunları içerir:
  • Yeşil çay
  • Nane çayı
  • Zencefil çayı
  • Papatya çayı
Bazı araştırmalar yeşil çayın zihinsel uyanıklığı iyileştirebileceğini (büyük olasılıkla kafein içeriğinden dolayı) göstermiştir ve bazı araştırmalar da yeşil çayın kalp hastalığı üzerinde faydalı bir etkisi olabileceğini öne sürmüştür. Yeşil çay, migren ataklarını hafifletmek için de kullanılabilir.

Nane ve zencefil çayları mide bulantısını ve mide rahatsızlığını hafifletebilir ve migreni olan bazı kişiler bu çayları migren semptomları için yatıştırıcı bulmaktadır.

migren_bitki_cayi.jpeg

Çay içmenin güvenliği

Makul miktarlarda çay içmek çoğu insan için güvenlidir. Birçok çay kafein içerir. Kafeine duyarlı bazı kişiler, çok fazla kafeinli çay içerlerse gergin veya endişeli hissedebilirler. Bazı insanlar için hem kafein hem de çay migren tetikleyicisi olabilir.

Kafein veya çay bir tetikleyici ise, migren ağrısını hafifletmek için çay içmeyin. Hamile veya emziren kadınlar, doktorlarına sormalıdır.

Kahve Neden Başınızı Ağrıtır?

Kahve veya herhangi bir kafeinli içecek (örneğin çay, enerji içecekleri) içtiğimizde, kafein beyindeki kan damarlarının daralmasına neden olur. Kafein alımını durdurduğunuzda beyindeki kan damarları genişler. Bu kan akışını arttırır ve baş ağrısını tetikleyebilir. Kafein içmeye karar verirseniz, dehidrasyon etkilerini telafi etmek için su tüketiminizi artırmanız önerilir.

“Kafein baş ağrısına” en yaygın olarak yoksunluk neden olsa da, aşırı alım, aşırı ilaç kullanımı, kafein duyarlılığı, alerjik reaksiyon veya günden güne kafein tüketimindeki dalgalanmalar da tetiklenebilir.

Kafein Yoksunluğu (Entosikasyonu): Kafein yoksunluğu, düzenli olarak kafein tüketen biri tüketmediğinde ortaya çıkar. Düzenli olarak kafeinli içecekler tüketen çoğu insan bu semptomların en azından bazılarına aşinadır. Sabah kahvenizi atlarsanız, bu hoş olmayan etkilerden bazılarını sadece birkaç saat sonra hissetmeye başlayabilirsiniz. Düzenli kafein alımınıza bağlı olarak oldukça hafif ila daha şiddetli arasında değişebilirler. Baş ağrısı, belki de en yaygın yoksunluk belirtisidir. Sinirlilik ve yorgunluk da sık görülür. Bu olumsuz belirtiler daha sonra insanları biraz rahatlama bulmak için kafeinli bir içecek almaya yönlendirir.

Kafein yoksunluğu artık tanınan bir bozukluktur ve tıbbi referans DSM-5'te listelenmiştir.

Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için günde 300-400 mg kafein alımının genel olarak güvenli olduğu bulunmuştur, bu da dört fincan demlenmiş kahveye eşdeğerdir. Bununla birlikte, kafeine duyarlı veya alerjisi olan bazı kişiler için çok küçük bir miktar bile baş ağrısı gibi reaksiyonları tetikleyebilir. Günlük kafein ve kalori alımınızı artırabilecek siyah çay, yeşil çay, çikolata, biraz soda ve bazı OTC (reçetesiz) ilaçlar gibi çeşitli kafein kaynakları konusunda dikkatli olun.

Rakamlarla Kafein Baş Ağrısı​

kahve_bas_agrisi_yapar_mi_migren.jpg

Kafein yoksunluğu baş ağrıları genellikle 2 hafta boyunca günde 200 mg'dan fazla kafein tükettiğinizde ve ardından kafein alımınızı durdurduğunuzda veya geciktirdiğinizde ortaya çıkar. Baş ağrısı 100 mg kafein tükettikten sonra bir saat içinde geçer. İşte çeşitli kaynaklardaki kafein miktarı:
  • Kahve (demlenmiş, 226 gr.): 95-165 mg
  • Espresso (28 gr.): 47-64 mg
  • Enerji içecekleri (226 gr.): 27-164 mg
  • Yeşil çay (226 gr.): 25-29 mg
  • Siyah çay (226 gr.): 25-48 mg
  • Sütlü Çikolata (43 gr.): 9 mg
  • Bitter Çikolata (43 gr.): 30 mg
Kafeini tamamen bırakırsanız, kafein yoksunluğu baş ağrısı semptomları yaklaşık 1 hafta içinde kaybolacaktır.

Kendine özgü kafein yoksunluk semptomu bir baş ağrısıdır. DSM-5'e göre, baş ağrıları kademeli olarak ortaya çıkabilir, zonklama ile kendini gösterebilir ve şiddetli olabilir. Kafein yoksunluğundan kaynaklanan bir baş ağrısı migrene benzer görünebilir ve diğer kafein yoksunluğu semptomlarının çoğu migren sırasında yaşananlara benzer. Bununla birlikte, ikisinin nasıl ilişkili olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı insanlarda kafein yoksunluğu migreni tetikleyebilir.
  • Beğen
Reactions: ojelimmm