Endometriozis tedavisi nedir?

Endometriozis için kalıcı bir tedavi yoktur, ancak doktorlar bunu yönetmenize yardımcı olacak tedaviler önerebilir. Doğru tedaviyi bulmak, yaşınız ve semptomlarınız dahil olmak üzere birçok farklı faktöre bağlıdır. Doktorlar ayrıca çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinizi tartışacak ve bu da en iyi tedavi seçeneklerini belirlemenize yardımcı olabilir.

Sağlık uzmanınız, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç faktöre dayalı olarak endometriozis için tedavi planınızı oluşturmanıza yardımcı olacaktır:
  • Endometriozisinizin şiddeti.
  • Gelecekteki gebelikler için planlarınız.
  • Yaşınız.
  • Semptomlarınızın şiddeti (genellikle ağrı).
Çoğu durumda, tedavi planınız öncelikle ağrınızı yönetmeye ve doğurganlık sorunlarını iyileştirmeye odaklanacaktır (ileride bir hamilelik planlıyorsanız). Bu ilaçlar ve ameliyat yoluyla yapılabilir.

İlaçlar genellikle endometriozis semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Bunlar ağrı kesici ilaçları ve hormon tedavilerini içerebilir.

Endometriozisi baskılamak için hormonal seçenekler şunları içerebilir:
  • Doğum kontrolü : Östrojen ve progesteron kullanan kombinasyon seçenekleri veya yalnızca progesteron içeren seçenekler dahil olmak üzere çok sayıda hormonal baskılama seçeneği vardır. Bunlar, oral doğum kontrol hapları, vajinal halka, doğum kontrol iğnesi, Nexplanon implantı veya RİA dahil olmak üzere birçok biçimde gelir. Bu hormonal tedavi genellikle insanların daha hafif, daha az ağrılı dönemler geçirmesine yardımcı olur. Bunlar gebelik girişiminde bulunan hastalar için seçenekler değildir.
  • Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) ilaçları : Bu ilaç aslında adet döngünüze neden olan hormonları durdurmak için kullanılır. Bu temelde üreme sisteminizi acınızı dindirmenin bir yolu olarak beklemeye alır. GnRH ilaçları ağızdan hap (ağızdan), iğne veya burun spreyi şeklinde alınabilir.
  • Danazol (Danocrine®): Bu, adet görmenize neden olan hormonların üretimini durduran başka bir hormonal ilaç şeklidir. Bu ilacı endometriozis semptomları için alırken, ara sıra adet dönemleriniz olabilir veya tamamen durabilir.
Tüm bu ilaçlarla, ilacı almayı bırakırsanız belirtilerinizin geri gelebileceğini not etmek önemlidir. Bu ilaçlar hamilelik sırasında veya aktif olarak hamile kalmaya çalışıyorsanız önerilmez. Başlamadan önce her ilacın artıları ve eksileri hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

Endometriozis ağrı kesici ilaçlar şunları içerebilir:
  • Reçetesiz ağrı kesici.
  • Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler).
Bazı durumlarda, doktorunuz endometriozisi doğrulamak ve tedavi etmek için ameliyat önerebilir. Cerrahi bir prosedürün her zaman riskleri vardır. Bununla birlikte, endometriozis ameliyatı, ağrıyı hafifletmenin ve bazı durumlarda doğurganlığınızı iyileştirmenin etkili bir yolu olabilir.

Endometriozis kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Birçok kişi ameliyattan sonra endometriozis ağrısından kurtulur, ancak semptomlar birkaç yıl içinde geri gelebilir. Endometriozisinizin ciddiyeti, ameliyattan sonra ne kadar çabuk geri geldiği konusunda bir rol oynayabilir. Doktorunuz, en iyi sonuç için cerrahi bir prosedürü ilaçlarla birleştirmeyi önerebilir. Sağlayıcınız, merkezi sinir ağrısı için ilaçlı veya ilaçsız pelvik taban fizik tedavisi önerebilir.

Endometriozis tedavisi için cerrahi seçenekler şunları içerir:

  • Laparoskopi : Bu prosedürde, cerrahınız karnınızda çok küçük bir kesi yapacak (<1 santimetre) ve laparoskop adı verilen ince tüp benzeri bir aleti vücudunuza sokacaktır. Bu araç, vücudunuzun içini görmek ve yüksek çözünürlüklü bir kamera ile endometriozisi tanımlamak için kullanılabilir. Lezyonları çıkarmak ve çıkarmak için ek 5 milimetrelik aletler daha sonra kullanılabilir.
  • Histerektomi : Şiddetli vakalarda, adenomiyoz gibi başka uterin rahatsızlıklarınız varsa ve gelecekteki doğurganlık arzunuz varsa, cerrahınız mevcut endometriozis ve skar dokusu miktarına bağlı olarak rahminizin alınmasını önerebilir. Histerektominiz varsa, ağrınızı en iyi şekilde azaltmak için endometriozis alanları yine de eksize edilmelidir.
Endometriozis hastasıysanız ve hamile kalmaya çalışıyorsanız tüp bebek (IVF) bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Endometriozis kendi kendine geçebilir mi?​


Bazı durumlarda endometriozis kendi kendine geçebilir. Zamanla, endometriozis lezyonları ara sıra küçülebilir ve sizde daha azına sahip olabilirsiniz. Bu, genellikle vücudunuzdaki östrojen miktarındaki düşüşle ilişkili olan menopozdan sonra da olabilir.

Birçok insan için, ağrı gibi semptomları kontrol altına almak için endometriozisin sürekli olarak tedavi edilmesi gerekir. Sağlık uzmanınızla düzenli bir randevu programı sürdürmeniz önemlidir, böylece durumunuzu uzun vadede yönetmek için birlikte çalışabilirsiniz.

Endometriozis tedavi edilmezse ne olur?​


Zamanla rahminizin dışında büyüyen endometriyal benzeri doku kistlere, adezyonlara ve yara dokusuna neden olabilir. Bu, özellikle adet dönemlerinde uzun süreli (kronik) ağrı yaşamanıza neden olabilir. Endometriozisi olan birçok kişi hamile kalmakta da zorluk yaşayabilir. Tedavi bazen bu soruna yardımcı olabilir.

Yaşlandıkça ve menopoza girdikçe, menopoz semptomları iyileşebilir. Bu, vücudunuzun menopoz sırasında geçirdiği hormonal değişikliklerle ilgilidir.